1. Det gir mestring. Det er ikke mye som er gøyere enn når folk spør “Hvor har du kjøpt den fine kjolen?” og du kan svare: Jeg har laget den selv. 

 

 

2. Du kan spare penger. Jeg skriver kan, fordi man kan også tape penger på å sy klærne selv. Det handler om å være litt smart. Velg hva du syr, og hvilke materialer du bruker med omhu. Kjolen over brukte jeg bare omlag 60 kroner på. Men dersom du handler stoffer på panduro, og syr t-skjorter vil du ikke spare noe. Det finnes masse fint å handle på nett, eller på markeder i storbyer hvor du kan få masse for lite. Dessuten er loppemarkeder og gamle bestemødre en gullgruve med uante skatter!

 

3. Miljø. Mange av de klærne som lages nå for tiden, består av lite miljøvennlige materialer. Bomullproduksjonen bruker opp ekstremt mye av verdens vannreserver, og strechstoffer kan ikke gjenvinnes. (Kilde) Dessuten brukes det masse energi til å få laget klærne, og til å transportere dem. Enkelte plagg har vært på kryss og tvers av verden 5 ganger før de kommer i de norske butikkene. Når du syr klærne selv, har du en mulighet til å velge miljøvennlige stoffer. Men det beste du kan gjøre fra et miljøperspektiv er å gjenbruke. Sy om gamle klær som har fine stoffer. Da kaster vi mindre, og mindre trenger å bli produsert. 

 

 

4. Den umenneskelige produksjonen. Vet du hvem som lager klærne dine? I de aller fleste tilfellene er det mennesker i asiatiske land. Mange av dem arbeider 14-timers-skift. De har nærmest inteteksisterende lønn, og arbeider i helseskadelige omgivelser. Les mer om hvorfor klesproduksjonen i verden er skakkjørt her: Nordic Fashion.

 

 

5. Du får det som du vil. Dette er et kjekkere punkt å skrive om. For noe av det gøyeste med å sy klærne selv, er at du får helt unike klær som er akkurat slik du ville ha dem! Jeg må selvsagt godta at jeg ikke alltid får ting slik som planlagt – men jo flinkere jeg blir, jo mer av det jeg lager bruker jeg i hverdagen – og til fest:

Park de la Ciutadella var en perle som lå rett ved leiligheten vår i Barcelona. Den er nær det gotiske strøket, nokså nær stranda, og vegg-i-vegg med dyreparken. Og dette er definitivt stedet for å ta seg en rusletur med kamera! Her finner du nydelige planter, og tallrike papegøyer. Se, og nyt.

Flere bilder fra parken kommer senere 🙂

Her har jeg samlet noen flere bilder fra studieturen til Barcelona. Det var bare helt nydelig i gatene og nabolaget der vi bodde. Så hvis du lurer på hvor du skal reise, er Barcelona byen med strand og storby, kultur og shopping. En salig blanding av alt 🙂 

Rett utenfor vinduet vårt (og den bittelille verandaen, som knapt hadde plass til èn person) fikk vi utsikt rett mot de gotiske vannkasterne, og en liten flokk duer som kurret fornøyd. 

En fargerik utsikt var det også 🙂 Nyydelig!

 

Bakdelen med stedet vi bodde, var at det var nokså lydt. Vi hørte hver minste ting som skjedde på gata, selv om vi bodde i femte etasje. Spesielt irriterende når de tømmer søpla midt på natta flere ganger hver natt. Men, men. Heldige meg har veldig godt sovehjerte, så jeg ble ikke mye plaget. 

 

På studieturen til Barcelona bodde vi i en leilighet midt i smørøyet – i gangavstand til litt av hvert. Blandt annet en dyrehage, stranda, og picasso-museet, som kun var 50 meter unna. Men noe av det som fascinerte meg mest med nabolaget vårt, var de nydelige verandaene som det bare krydde av rundt oss. 

 

Det var også gøy å vandre i gatene før butikkene åpnet. Da var de stengt med “garasjeporter” som ofte var som et kunstverk i seg selv. Veldig mye gøy street-art, med andre ord. Denne blå mannen var det første som møtte oss da vi kom ut av leiligheten første morgen 😉

 

På kvelden ble veggene opplyst av mystiske lykter i forskjellige farger. Det var god temperatur, selv på kvelden, så vi koste oss med å tusle rundt…

 

Jeg smekker bare inn noen flere artige bilder av folks kule verandaer 🙂

Og til slutt nok et bilde av gata vi bodde i – denne gangen på bakkenivå.

Da er jeg endelig i gang med å blogge om turen. Jeg har drøssevis med bilder derfra, så det vil bli flere glimt fra Barcelona fremover 🙂 Hvis noen har lyst på mer variasjon fra meg, kan dere jo legge meg til på Instagram, hvor jeg heter Ingrid0123

Når det kommer til fotografering, er det lett å miste inspirasjonen noen ganger. Da kan en konkret oppgave være med å vekke til live de kreative evnene igjen. 

Oppgave en er som følger:

Let etter teksturer! 

En tekstur er det samme som en overflate. Ta bilder som viser en enkel overflate med et spennende mønster. Den kan være ruglete, rotete, glatt, eller full av blomster. Slike bilder kan være fine som bakgrunner, kjekke til å legge tekst oppå, og er også en stor inspirasjon til å se tingene rundt deg på en litt ny måte.

 

Her har jeg samlet flere bilder av trær – for å vise dere hvor mange muligheter vi har. Det finnes utrolig mange spennende overflater og mønstre bare i trær! Tenk hva du kan få til dersom du tar bilder av ulike typer gress, folkemengder, grus, knapper, eller mose… 

Å fotografere overflater er gjerne litt nedprioritert, siden bildene lett kan virke kjedelige, og flate. Men det at motivet er flatt, kan også virke til vår fordel. Man blir mer bevisst linjer og former i planet – og endre komposisjonen deretter. Man må også lete etter de mer sammensatte og spennende flatene. 

 

Mange av disse bildene kan også bli veldig stilige i svart/hvitt. Prøv deg frem, og ha det gøy!

Hva synes dere om dette innlegget? Var det nyttig? Jeg tenker kanskje å skrive et lignende et hver søndag. Så får dere litt inspirasjon til en kreativ foto-uke!

I løpet av kun fire dager i Barcelona har ting hopet seg opp. Rotet, klesvasken, bildene på minnebrikka, skolearbeidet, pakker fra ebay, og ideer til bloggen. Så det er travle dager. I tillegg kommer alle vanlige aktiviteter. For eksempel lovsangsteamet, som skal spille både fredag og lørdag kveld. Blogginnleggene må nok altså komme litt etterhvert…


Nå skal jeg slappe av litt til før jeg går løs på noe av rotet, og bagasjen som er strødd utover stua. Før spilling og ungdomsmøte i kveld – det blir stas!

Jeg var ikke sikker på at jeg gjorde det rette da jeg klippet den av. Hele den nydelige, friske toppen av avocadotreet, borte  i en liten jafs. Men uke etter uke har håpet steget, og nå er jeg sikker på at jeg gjorde det riktige. Se bare forskjellen på bildene under!

Jeg har hatt denne avocadoplanten i litt over et år, tror jeg. Den vokser sakte, men sikkert. Problemet var bare at stammen blir høyere og høyere, uten at det blir noen flere blader på den. Så jeg fant ut at det var på tide med litt beskjæring…

1 uke etter beskjæring. Stusselig. Jeg var livredd at jeg hadde drept den fine planten.

To uker etter beskjæring. Jeg øynet håp. Det spirer!

Tre uker etter beskjæring. Lykke! Tre nye greiner.

Fire uker etter beskjæring. Planten ser mye sterkere og sunnere ut nå. Før jeg beskar den, vokste planten kun i høyden, men nå utvikler den flere greiner. Jeg er spent på hva som vil skje videre 🙂

Andre som liker å plante steiner og frø fra frukt en har spist? Det er jo bare kjempegøy å se det spire! 🙂

This was slave labor. She knew it. But at least she was sewing. At least she was creating.”

Forfatter: Mary Chamberlain

Boktittel: The dressmaker of Dachau

 

Innhold: Dette er historien om Aida som er kjole-syeske, og hva som skjer da hun treffer en hyggelig herremann, forelsker seg, og kommer langt bort i fra venner og familie under andre verdenskrig. 

 

Min mening: Jeg elsker jo en lykkelig slutt, og denne (slutten) falt absolutt ikke i smak. Mye trist og vondt, men også spennende, og boka er ikke forutsigbar. Om man liker romaner lagt til krigstider, er det store muligheter for at en liker denne også.

Terningkast: 3. Søt, men vond. Spennende, men kjedelig. Jeg anbefaler den til deg som liker realistiske historier fra krigen. Også er det bare et pluss om du liker sying også 🙂

 

Jeg hørte boka som lydbok, kanskje den hadde fenget enda mer som vanlig bok…? Men den var kjekk å ha i bakgrunnen mens jeg holdt på med å sy.

BildeKilde

#bok #bokanmeldelse #bokanbefaling #bøker #anbefalt #anbefaling

 

 

I dette innlegget har jeg samlet noen av de gode kjøpene jeg har gjort på ebay. Klikk på overskriften for å komme til varen. Prisene kan variere noe fordi kursene varierer.

 

Hjerteformet smykkestativ

Dette er helt genialt til å organisere øredobbene mine! Jeg har samlet alle her 🙂 Stativet koster omtrent 115kr

 

Magisk Leppestift

Denne leppestiften er først grønn, men når du tar den på, fremhever den de naturlige fargestoffene i leppen din. Så får du en rød/rosafarge som passer perfekt til din hudfarge! Skikkelig stilig. Men jeg oppdaget at den kan bli altfor intens dersom man tar på mange lag – da ble den knallrød. Jeg så meg ikke i speilet, men brukte den omtrent som en lypsyl, for den var så behagelig. Var litt flaut når jeg endelig så meg i speilet – men heldigvis var jeg bare hjemme. Koster ca 12 kroner.

 

 

Behagelig, og pent elastisk stoff

Kjøpte dette til å sy en kjole, og kan gjerne tenke meg å kjøpe mer til f.eks. t-skjorte eller pysj. Forhandleren har mange lignende elastiske stoffer i ulike farger. Prisen er helt ok, ca 100kr pr meter. Mindre dersom man kjøper mer. De ensfargede stoffene er også billigere. 

 

Klokke

Kostet meg 14 kr. Har kjøpt den to ganger før i ulike farger. Den ene av dem var sekundviseren litt løs på, men de andre viserne fungerer. Reima på den ene har blitt nokså slitt etter ca 2-3 måneders bruk. Men virkelig verdt prisen – jeg har fått mange positive kommentarer på den, og har bestilt en ny en nå, siden min er slitt. 

Selvlysende neglelakk

Denne er ganske gjennomsiktig, så blir best med hvit neglelakk under, eller i flere lag. Morsomt at den lyser i mørket, men ikke verdens beste kvalitet. Koster ca 11kr.

Ønsker dere flere slike innlegg? Jeg er ganske glad i å handle på nettet – det er jo så billig, og så mye gøy man kan finne! 😀

Jeg er litt opptatt av at sunnhet skal være enkelt – ikke en haug med dyre spesialprodukter som er vanskelig å finne frem til, og vanskelig å bruke. Så jeg er alltid interessert i å finne måter å gjøre maten et lite hakk sunnere på. Her har jeg samlet noen slike triks jeg bruker ofte, samt noen oppskrifter på sunn snacks som kan danke ut noen av søtsakene vi putter i oss. 

 

1. Olje, ikke smør. Hvis du steker mye av maten din, må du være oppmerksom på hva du steker den i. Mettet fett er ikke bra for oss i store mengder, så bytt ut smøret med rapsolje. Du kan også frese det i panna med kun vann. Men det aller beste er å steke på lavere temperatur i ovnen, eller koke maten. Da blir flere av næringsstoffene bevart, og du slipper unødvendig fett. 

2. Spinat-terninger i middagen. Man får kjøpt små poser i frysedisken med disse smarte spinatterningene. Tror det koster omtrent 10kr for en pakke – som varer lenge. Jeg pleier å ta omtrent en terning pr. person jeg lager middag til. Den forsvinner inn i sauser, kjøttdeigen og supper. Du smaker ikke spinaten, men vil se små, grønne prikker som et lite bevis på at maten er en smule sunnere. Bruk den i pizza, lasagne, potetmos og så videre. De løser seg opp av seg selv. 

 

 

3. Drikk Vann. Noen ganger når vi tror at vi har lyst på noe, er kroppen egentlig bare tørst. Så drikk mye vann, og gjerne et glass før middagen – så unngår du å spise deg unødvendig mett. Vann gjør også at resten av fordøyelsen går lettere. Juice, brus, og andre (også sukkerfrie) drikker er ikke bra i store mengder. Drikk rent vann så ofte som mulig. Bruk gjerne skiver av frukt for å gjøre vannet mer spennende.

4. Snickers-is. Dette hører ikke så godt ut som det er. Men vil du bli kvitt søtsuget er denne bananbaserte isen fantastisk! 2 frossne bananer, to spiseskjeer peanøttsmør, og to dadler moses sammen til en smaksfest! Innlegg med oppskrift HER

5. Mindre salt. Det har vært mye snakk om hvor alt for mye salt vi får i oss. Så når du lager maten fra bunnen av, kan du kutte ned på mye av dette. Husk på at vi ikke bør ha i oss mer enn fem gram salt til dagen. Så ikke putt 15 gram i middagen din 😉

6. Gulrot i kjøttdeigen. Jeg har en mann som er litt vanskelig å få grønnsaker i. Så jeg gjemmer dem ofte i middagen. Mange har kanskje det samme problemet med barna… Raspet gulrot forsvinner fint inn i kjøttdeigen. Det samme gjør blomkål, kikerter, løk og kål. Bland også inn grønnsaker i potetmosen, sausen osv. Smaken merkes gjerne ikke, og maten blir mye sunnere. 

7. Mandler i vann. Jeg er egentlig ikke noe glad i mandler. Men da jeg oppdaget dette trikset ble det en hit! Legg mandlene i vann i et døgn, så trekker de til seg fuktighet og blir saftige som nyplukkede hasselnøtter i stedet for harde og tørre (som de er i butikken). Jeg har i tillegg hørt at dette gjør mandlene noe sunnere fordi spiseprosessen starter, og næringsstoffer blir frigitt. Mandlene kan ligge noen dager i vann, men vannet bør bytter hver dag. Hvis du enda ikke får spist dem, kan de tørkes igjen. Men ikke la dem ligge så lenge i vann at de råtner.  

8. Frossne druer. Dette er en ypperlig tips om sommeren. I stedet for å proppe i seg vannis til alle døgnet tider, kan man fryse en klase druer, og ta opp etter behov. Druene kjennes søtere ut, og får en konsistens som er som sorbet-is. Halvfrossne og herlige – nydelig!

9.  Grønnkålchips. Grønnkål, salt og rapsolje er alt du trenger til dette snackset. Stekt i ovnen, blir dette til en sunnere chips som blir kjempesprø, og knuser i munnen. Smaken er også veldig god. Jeg steker på 160 grader i 10-15 minutter, som anbefalt av Linda. Les resten av oppskriften hennes HER

 

Kort oppsummert: Tenk over hvor mye fett og salt du har i maten. Lur inn grønnsaker der du kan. Drikk mye vann. Erstatt godteriet med frossne druer, mandler og sunn bananis, og erstatt chipsen med grønnkålchips.  

Har du kanskje noen gode tips til meg? 🙂