Det har blitt opprettet et arrangement på facebook som oppfordrer til å spise mindre sukker i inngangen til 2016. Arrangementet (HER) har blitt enormt populært, og over 30 000 skal delta, mens enda flere er “interessert.” Aftenposten har publisert en artikkel skrevet av en jente på 15 år (HER), som har slitt med en spiseforstyrrelse. Hun advarer mot å klikke “skal” på slike arrangementer. 
Dette bildet ble tatt for tre år siden. Jeg var så misfornøyd med meg selv, og magen som hang ut – mens de andre to var så pene. Magen var det eneste jeg så. Jeg ville ikke legge det ut noen steder…. Nå er bildet et koselig minne om den nydelige sommerdagen vi hadde. Det er også en påminnelse om å ikke ta meg selv så høytidelig. 

 

Det er mye en kan si om denne saken, og jeg forstår på mange måter begge sider. Det er veldig mye press på ungdom om å se bra ut, og å være perfekt, og for mange fører dette til sykdom, som spiseforstyrrelser. Men vi må heller ikke glemme alle dem som er syke på grunn av at de spiser feil den andre veien. Arrangementet oppfordrer bare til å kutte unødvendig sukker. Raffinert sukker i store mengder ødelegger kroppen. Ikke bare utseende, men innvendig! Å kaste innpå med sukker kan også i høyeste grad bli en spiseforstyrrelse. 

Det hele handler om den riktige balansen. Spise sunt gjør oss friskere, gladere, og sterkere. Spise for mye sukker gjør oss slitne, trøtte, sure og gjerne syke. Men et overdrevet fokus på slanking og kropp kan også føre til f.eks. en depresjon. Så hvor finner man denne balansen?

Jeg tror det viktigste er å se på hva som gjør at kroppen fungerer best mulig, ikke hva som ser bra ut. Gjør det som gjør deg glad, ikke bare her og nå, men på sikt også. Spis masse sjokolade! Men så må du ha noen dager hvor du holder litt strammere i tøylene. Måtehold er et nøkkelord. Ikke fall i noen av grøftene, for begge er like farlige på sin måte. 

Når det gjelder kropp og selvbilde: Godta at du ikke er perfekt, men at kroppen din fungerer. Det er lov til å jobbe mot noe bedre, men ikke skad andre sider ved deg selv for å komme dit. 

Jeg kommer til å fortsette å spise godteri i mengder – noen dager. Og jeg kommer til å fortsette å prøve å presse meg selv til å bli bedre å spise sunnere andre dager. Fordi det får meg til å føle meg bra! Jeg balanserer så godt jeg kan, og holder meg borte fra grøftene.

Jeg har litt for mye fett, og jeg føler meg ikke sexy i bikini. Men jeg nekter å la være å gå i bikini for det. Jeg gjør heller mitt beste, og når det ikke er nok, så driter jeg litt i det. Newsflash: Du trenger faktisk ikke å være perfekt. Men vær glad i deg selv! Glad nok til at du gir kroppen det den trenger. Glad nok til at du kan nyte den sjokoladen du har lyst på, uten et fnugg av dårlig samvittighet. 

 I love your perfect imperfections 🙂

 

Les også gjerne innlegget mitt om prisen for bikinikroppen.

 

 

 

1. Jeg føler ikke at jeg har reist så mye i år, men når jeg ser igjennom bildene, har det faktisk blitt en del! Greia er bare at det føles som en evighet siden. Men for å drømme meg litt tilbake, her er et blikk på reisene jeg har vært på i år…

Først ut var Londonturen sammen med et vennepar i januar. Var en langhelg-tur hvor vi fikk sett litt av det London har å by på. Det gav helt klart mersmak!

 

2. Allerede i April var jeg klar for neste tur! Den gikk til Barcelona i Spania sammen med Kunst og Håndverk-klassen. Vi fikk se masse flott kunst, arkitektur og natur. Jeg nøyt både været, folkene, og hele opplevelsen. 

3. Da sommerferien kom, og vi hadde flyttet inn i nytt hus, reiste vi på roadtrip i Norge. Vi kjørte først til grandtante i Romsdalen, og deretter til pappa i Hedmark.

 

4. Til slutt hadde vi oss en tur til Tyskland i høstferien. Jeg og Thomas pakket oss inn i Passaten, og reiste avsted. Et høydepunkt var Ragner Regnskov i Danmark. Et annet var å være på besøk hos Miriam og Johnny i Bayern/München. 

 

Allerede er første tur planlagt i 2016! Jeg skal til Albania!!! Åh, som jeg gleder meg til sommeren 🙂


 

De ble dessverre ikke ferdige til jeg skulle dekke bordet på julaften i år, men jeg håper å ha dem klar til neste gang behovet kommer. Så nå strikker jeg jule-bestikk-sokker. Kom over et bilde av disse på facebook, og måtte prøve meg. Min egen lille oppskrift finner du nedenfor bildet…


 

Jeg brukte garnet Senja (hadde en rest liggende i de rette fargene) som du kan kjøpe på Nille. Men ta det du har liggende. Strikkes med fem pinner, eller bruk en rundpinne og magic loop. 

Legg opp 24 masker med hvit. Strikk 8 rader rettstrikk. Skrift til rød, og skift retning ved å vrenge sokken (i stedet for å skifte retning, kan du strikke de hvite maskene på vranga, men jeg synes det er så mye enklere å strikke rett, at jeg heller endrer retningen etter å ha strikkt rett). Strikk vrangbord (annenhver rett og vrang) i 20 omganger. Skift til rettstrikk, og strikk sammen to av pinnene på en pinne. Nå strikker du rett på rettsiden og vrang på vrangsiden. Ta bort to masker annenhver omgang til du står igjen med 6 masker.

Legg til seks nye masker på hver av de to feltene hvor det ikke er noen masker. Strikk rundt igjen. Nå feller du to masker annenhver omgang til du er tilbake til 24 masker. Strikk 10 omganger med rettstrikk (Maskene felles på sidene, altså mellom hælen og fremme). Start med å felle to masker i hver omgang i fire omganger, deretter feller du fire masker hver omgang til du har to masker på hver pinne. Til slutt trekker du tråden gjennom alle de resterende maskene, og fester den godt. 

Vips! Gjort på en kveld!

 

Var ikke disse søte? 🙂

Nå har vi forflyttet oss østover til midt i Mjøsa. Det er som alltid veldig koselig, og veldig avslappende å være på ferie hos pappa. Vi nyter livet og julefreden, og bruker mye tid på ting som lesing, hekling og tv. I dag skal vi imidlertid på en liten handletur til Hamar. Ligger som vanlig litt etter med bloggingen, så nå kommer noen få blinkskudd i fra julaften.

 

Vi dekket bordet med kristtorn fra hagen og løpere fra upstairs og nille. Det er ikke egentlig så mye som skal til…

 

Vi var kjempefornøyd med kvelden! Selv om det var vår første arrangering av julaften, klarte vi å stresse minimalt. Det ble god mat, god stemning, og en nydelig kveld 🙂 

Vi synes vi hadde en god haug med gaver, men da gjestene kom ble den minst tredoblet!

Klarte å huske å ta et bilde med alle på, rett før alle begynte på turen hjem. Typisk meg å glemme å ta bilder de dagene det er mest å ta bilder av…

Man trenger ikke små barn for å få rot og kaos. 

En lillebror, og en rampehund er nok 🙂

Og her er gaven vi fikk som Thomas ble mest fornøyd med! Jeg selv klarer ikke å plukke ut en enkelt ting i år, for det var så mange kjekke ting 🙂 

 Håper dere også får tid til å kose dere, og bare nyte jula. Jeg merker jeg blir mer kreativ, ivrig, og klar for neste år for hver dag som går 🙂

Til jul ville jeg prøve å sy en t-skjorte til mamma. Stoffet hadde jeg allerede klart – kjøpt i fra loppemarked for en stund siden i en farge jeg visste at mamma likte. I tillegg ville jeg prøve meg på stofftrykk for første gang – noe som gikk overraskende bra!

Jeg brukte en ferdig t-skjorte som mal, og tegnet langs kantene. Husk å ta med 1cm sømmonn, og gjerne 3-4cm nederst. Klipp bakstykket og forstykket likt, med unntak av halsen.

 

Da begge delene var klippet, så de slik ut. Her ser du omtrentlig formen på halsen. Jeg gjorde utringningen en anelse dypere. Stofftrykket er plassert på midten av forstykket. 

Slik skal delene sys sammen. Den første sømmen, er skuldersømmen. Legg stoffene rett mot rett, nål, og sy. 

 

Når skuldersømmen er festet, klippet jeg armene. Jeg tegnet dem på frihånd, men vil anbefale å bruke et mønster som utgangspunkt de første gangene. 

Sett nåler, eller klyp fast ermet til ermeåpningen. Sy denne sømmen, og så henger alle delene sammen. 

 

Nå skal vi sy sidesømmen (som er kløpet sammen på bildet nedenfor). Start i enden av ermet, og jobb deg nedover hele sida på t-skjorta. Nå mangler du bare finishen i ermer, hals, og nederst. 

 På ermene og nedrekanten: brett inn en kant på 2cm, og sy på rettsiden.

I halsutringningen:

Mål rundt hele halsutringningen med et målebånd. Gang dette målet med 0,7. (eks: 100*0,7=70cm). Legg til 2cm sømrom(70+2=72). Klipp et rektangel med lengden du kom frem til, og 5 cm bredde (jeg bruker sømometer og kritt for å få dette perfekt). (I eksempelet: 70cm*5cm)

Sy halsutringningen sammen til en ring. 

Brett den dobbelt, med vrangsiden inn. 

Fest halsutringningen (nøye) med nåler (eller klyper) til t-skjorten. Start med å matche sømmene, og dra i båndet for å få det til å passe til utringningen (som er større). Her har jeg blitt klok av skade, og er veldig nøye med å sette mange nåler (minst 8) slik at jeg ikke plutselig har for lite av kantbåndet til slutt. Sy på, og du er ferdig!

Til slutt sydde jeg på en liten merkelapp i nakken (kjøpt på ebay på meterrull). 

Og da mamma åpnet gaven skjønte hun ikke at den var hjemmelaget før hun skulle sjekke størrelsen! Jeg var superhappy! Og til og med størrelsen var perfekt 🙂

En vellykket julegave, og et vellykket syprosjekt som alle kan prøve seg på! 

Jeg har utsatt å blogge om en del av det jeg laget før jul, siden mye av det var julegaver. Men nå er den kneika overstått, så nå kommer et kreativt ras, vil jeg tro. Først ut er sløyfe-pannebånd. Dette er veldig enkelt å strikke, og veldig praktisk å bruke. Jeg har kjøpt garnet på aliexpress, og strikker med perlestrikk. Jeg brukte 15 masker til bredden på pannebåndet, sydde til en ring. Så la jeg opp 9 masker til bredden på “sløyfedelen,” og sydde den på rundt skøyten på pannebåndet. 

Mens jeg holdt på å strikke, fikk jeg to ønsker om å få et likende ett, så det ble tre stykker som fikk pannebånd til jul i år 🙂

 

Har også strikket skjerf som passer sammen med pannebåndet (det hvite pannebåndet, må skjønne). Her har jeg strikket annenhver rett og vrang med et kast i mellom hver maske. Da blir skjerfet luftig, og det går veldig fort å strikke!

 

Genseren var et mer langvarig prosjekt. Oppskriften fant jeg på nett (kamille idè sin). Garnet kjøpte jeg i Tyskland, og mottakeren var svigermor. Jeg angret på at jeg ikke kjøpte garn i flere farger, så jeg kunne laget striper eller noe. Ble litt vel kjedelig – selv for meg. Men allikevel: Det enkle er jo faktisk ofte det beste!

Nå har jeg fått nok av strikking for en stund, og er i full gang med hekleprosjekter i jula. Hva har du på pinnene?

 

Vi våkner opp til et rot uten like. Julegavepapir utover stuegulvet, og en oppvaskhaug som ikke kjenner noen grenser. Julefreden er borte: nå er det rydding som gjenstår. Og ikke bare rydding. Vi må pakke også, for i natt reiser vi østover på juleferie. 

Men jeg er ikke bare negativ. Det er ubeskrivelig deilig å ha fri. Vi har masse god mat og snacks i hus (kanskje litt mer enn vi trenger på en dag, da), og i dag skal vi på middag hos svigers. Dessuten er faktisk huset veldig koselig, når vi først blir kvitt rotet 🙂

Jeg tror jeg får skrive mer om julefeiringen senere. Nå må jeg komme i gang med oppvasken – for gubben er allerede i gang med å takle papir-monsteret i stua. 

I dag er det født dere en frelser i Davids by; han er Messias, Herren. Luk.2.11.

 

Fok1h3p1sh8Favoritt-julesangen akkurat nå 🙂
Plutselig er julaften her, og det har gått så enormt fort nå på slutten, siden jeg jobbet til og med 22.desember. I år skal vi feire hjemme hos oss, for første gang. Vi blir syv stykker fra mammas side av familien, og jeg gleder meg til å varte opp denne fine gjengen. Jeg gleder meg til pakker, til maten, og til å synge julesanger. Men vi skal heller ikke glemme at vi feirer Jesus sin bursdag. Det var i kveld håpet ble født. Det var i kveld den fullkomne kjærligheten kom til jorda. Og i kveld, før middagen skal vi starte en ny familietradisjon om å lese juleevangeliet før middagen.

Hvordan skal dere markere denne dagen? Gjør dere noe for å minnes Jesus, eller handler alt om mat og gaver? 🙂

 

I år, som de foregående tre år, har jeg sydd julekjolen min selv. I år var den noen som spurte om jeg ikke kunne dokumentere prosessen underveis, og vise hva jeg gjorde, så det har jeg prøvd på. Men det er faktisk vanskeligere enn en skulle tro å huske å ta bilder av alt. Så mot slutten glemte jeg det litt bort (hadde besøk, og ble opptatt av prating, og av hva jeg gjorde). Men, men. Jeg poster, også får vi håpe at noen kan få noen tips, eller noe inspirasjon fra mine spede forsøk på kjole-sying 🙂 Også håper jeg inderlig at min neste sy-tut blir bedre 🙂

TOPPEN

1. Klipp alle delene. Dette er en av de kjedelige tingene med sying, men det er veldig greit at alt er ferdig klippet når du begynner å sy, så bruk tida til å være nøyaktig. Jeg klippet først delene til toppen (brukte mønster fra stoff og stil som utgangspunkt. det er egentlig et pysj-mønster, men du kan bruke alle slags topper/gensere) Jeg endret ryggen til et vannfall (fikk hjelp til å endre mønsteret HER) Det tar tid å lage mønsteret, men når du først har det, kan du bruke det til masse. Jeg har sydd en annen topp også med samme mønster. Se den HER.

Når du har klippet de to delene til toppen, må de klippes en gang til i fòrstoffet (hvis du trenger fòr. Mitt stoff var gjennomsiktig, men ellers kan du bare begynne å sy med en gang)

 

Legg de to baksidene sammen rett mot rett og sy langs nakke-linjen. Dette er en rett linje på toppen av mønsteret, dersom du syr cowl-neck. 

Om paljettstoffet: Å sy i paljettstoffet var litt dillete, fordi limen henger seg fast i nåla, som gjør at den slutter å virke. (hvis du har gjort dette – vask nåla med neglelakkfjerner). Løsningen jeg fant ved gjentatte google-søk, ble å legge bakepapir øverst, og sy rett igjennom det. Da ble nåla tørket ren mellom hvert sting, og prøblemet forsvant. Bakepapiret kan du rive av etterpå uten store problemer. 

 

Legg de to forstykkene sammen rett mot rett og sy langs halslinjen. Helt i spissen må du klippe et snitt helt inn til sømmen, for at det ikke skal bli for lite stoff her. Da kan spissen bli klumpete. Se bildet nedenfor!

Klipp små biter av bakepapir for å ikke sløse, og for å tilpasse dem de buede linjene. 

Når du vrenger rettsiden ut, ser forstykket slik ut i halsen:

Legg de to delene rett mot rett. Nå skal vi sy dem sammen i skuldrene. Siden jeg har laget en cowl-neck bak, er dette litt mer dilldall. Det er vanskelig å vise på bilder, men det er ikke vanskelig å få til. Jeg anbefaler deg å se DENNE filmen, så forstår du hvordan det skal sys. Hopp til 10 og et halvt minutt uti filmen. Den øverste delen av bakstykket skal brettes over skuldrene på forstykket. Se bildene nedenfor. 

Legg forstykket (svart på bildet) slik at ermehullene passer. Så skal den øverste delen av nakke-linjen (blå) brettes ned over det svarte.

Sy en søm langs der klypene mine sitter. Dette kan være litt tjukkt, men det gikk fint på min maskin. Ikke glem bakepapiret!

 

Deretter kan du sy sidesømmene (fra armhulen og ned – helt til høyre på bildet nedenfor). Så er toppen fiks ferdig! (ikke glem bakepapir, om du syr i paljettstoff)

 

SKJØRTET

Neste skritt var å klippe skjørtet. Jeg brukte to deler som er en fjerdedels sirkel. I hjørnet må du klippe bort en trekant. Skålinjen som står igjen (hypotenusen) skal være like lang som halve liv-vidden din. (hvis du er 100cm rundt livet, ta 50cm her) Dersom du ikke har stretchstoff, må linja være lengre. Hvis toppen passer, kan du også bare bruke lengden fra toppen til dette. Glemte selvsagt å ta bilde av dette, men her er omtrentlig form: 


Klipp to slike skjørtedeler i hovedstoff, og to i fòrstoffet.

Sy sammen de to fòr-stoffene rett mot rett. (her trenger du ikke bakepapir – Hurra!) Du syr langs de to lange,rette side-linjene. 

Sy sammen de to hovedstoffene rett mot rett. 

Legg fòrskjørtet utenpå hovedskjørtet, rett mot rett. Sy dem sammen, rett mot rett, langs nedrekanten (den lange, buede linjen som blir nederst på kjolen.)

Vreng skjørtet. Nå har du ingen synlige sømmer på utsiden! Den eneste sømmen som gjenstår nå, er den mellom topp og skjørt. Igjen: bruk bakepapir, og sett godt med nåler på forhånd, slik at alt stemmer!

ERMER

Hvis du vil ha ermer på kjolen, bruk et mønster som utgangspunkt.

Sy ermet sammen til en ring.

Sy ermet fast til ermeåpningen. 

Brett inn to cm langs hele ermet, og sy en fin kant. 

 

Og vips!

 

Er enda litt usikker på om jeg skulle hatt et mer passende belte, men jeg klarer ikke helt å lande. Uten belte ble den litt merkelig. 

Vil tro at jeg totalt har brukt 8-9 timer på denne kjolen. Men mye tid gikk bort til frustrasjon over stoffet som klisset til nåla. 

 

Jeg er nok ikke blandt dem som tar juleforberedeslsen så alvorlig. Men jeg synes det er skikkelig koselig! Så hvis jeg teller med litt godteri jeg har laget, har jeg klart å få de tradisjonelle 7 slagene. Eneste drawback er at de fleste er spist opp allerede. Men, men… I tillegg til de på bildet ovenfor har jeg laget karameller og delfiakake. 

Juletreet ble enda bedre i år. Vi har ikke lenger sverget til hjemmelaget pynt (i år tok vi oss råd til litt glitter, sukkerstenger og en stjerne til toppen), men det meste er fremdeles hjemmelaget. Det er papirkurver, lyspærekuler, pepperkakehjerter i keramikk, perlede snøfnugg, og en del heklede småting. Ganske variert og koselig, selv om det kommer dårlig frem på bildet. Jeg får ta et bedre ett senere. 

Denne helga gikk mye fortere enn jeg hadde planer om. Har ikke fått slappet av slik jeg ville, siden jeg enda er litt plaget med å være småsyk. Så nå håper jeg de to siste skoledagene går veldig fort, og at lille julaften går veldig sent, så jeg får tid til alt jeg vil før jul. I dag er planen jobb-> bursdag til lillebror-> 3 venner på middagsbesøk i kveld. Håpte egentlig å få bakt en kake til lillebror også, men det ser det ikke ut til at jeg rekker (hvor ble søndagen av??)

 

Er dere andre ferdige til jul? 

Og er det noe dere stresser med, eller koser dere med?