De siste dagene har det vært nydelig vær. Det har blitt flere fisketurer med mannen, men det har også vært veldig travelt. Jesusgruppe tirsdag og torsdag, forening på onsdag, barnevakt for en haug med unger på fredag (meg og Thomas passet ni unger mens foreldrene var på foredrag med Lippestad). Lørdag gikk bort til Lederkonferanse i Stavanger, dramaøvelse og ungdomsmøte, og søndag har jeg bare tenkt til å lande. 

Når jeg sier “lande” mener jeg egentlig at jeg skal rekke: Tur med hunden, møte, oppvasken, klesvasken, nytt sengetøy, middag, besøke bestemor, hjelpe mamma, og viktigst av alt: Slappe av slik at jeg er sånn tålig klar til en ny uke. 

Kjenner at det blir sykt herlig med en uke ferie snart… Da vender vi passaten mot Tyskland, hvor vi skal besøke et vennepar. Roadtrip! 😀

Jeg er veldig glad i å finne på ting sammen med mannen min. Så da han foreslo å kjøpe oss fiskestang, og gå på fisketur var jeg ikke så vanskelig å overtale… Sol, sjø, og hverandre. Sensommeren kan ikke bli mye bedre enn det!

Mens Thomas kastet, løp jeg rundt på svaberget og tok bilder. Bilder av stein, bilder av mose, bilder av sjøen, og bilder av mannen min. Kjekt med en hobby!

Men så var det min tur å kaste, og på første kast hadde det seg også sånn at vi faktisk fikk en fisk! En vaskeekte makrell! Nå kom det store problemet: Hva skal vi gjøre for å drepe fisken?

Men vi kjenner hverandres styrker og svakheter godt. Thomas vil ikke ta på fisken. Ingrid vil ikke drepe fisken. Så ingrid holder, og Thomas kapper av hodet. Lett som en plett. En stykk makrell: avhodet! Oppdrag utført!

 

Men vent! Hva er det som skjer med fisken vår??

video:mvi0033

 

 

Den sluttet å hoppe til slutt, og havnet i steikepanna på søndag. Jeg klarte til og med å sløye den selv med litt smårustne kunnskaper jeg lærte i heimkunnskapen på ungdomsskolen. Herlig! Jeg følte meg som et skikkelig urmenneske som klarte å drepe min egen middag. Eller teknisk sett var det vel Thomas som drepte, men. I hvertfall: Sunt, godt og billig! 

Neste dag, søndag, var vi ved sjøen igjen. Denne gangen var sjøen som et spennende eventyr i seg selv! Vannet var krystallklart og turkis. Jeg lurte et øyeblikk på om jeg hadde havnet i syden eller noe. Bakdelen her var at vi så alle fiskene som ikke ville bite på kroken. Litt demotiverende. Men sjekk den fargen på vannet!

Også denne dagen satt vi igjen med en makrell. Jeg klager ikke 🙂

Jeg var i den situasjonen at jeg trengte et rødt plagg. På skolen der jeg jobber (og i bygda forøvrig) er det rød dag i dag (første dagen i kjærlighetsuka). Da skal alle kle seg i rødt, og det eneste røde jeg hadde var undertøy (!) og en jakke. Jakken var jo bankers, men det meste av dagen går jeg jo uten jakke uansett. Så det var på sin plass med noe nytt. 

Et raskt google-søk viste meg at det er veldig mange røde plagg jeg ikke liker. Veldig mange. Så var det om å gjøre å finne noe jeg kunne like. 

BildeKilde

 

Der var den! Tunikakjolen jeg hadde lett etter! Og så var det neste hindring: Har ikke penger til shopping (sparer opp til høstferien). Har heller ikke tid til å bestille denne fra kina. Men løsningen var så enkel, og også så vanskelig. Fordelen var at jeg hadde et stoff fra loppemarked som passet helt perfekt til å sy den selv! Bakdelen var at jeg ikke hadde peiling på hvordan jeg skulle sy den selv.

Men det finnes råd, og dem fant jeg hos ei lokal sydame, som jeg nå har lyst til å ansette som min personlige rådgiver. Vi tok utgangspunkt i et mønster jeg hadde (SS) og endret det. Jeg ville ha kortere ermer enn på bildet, men ellers ble jeg skrekkelig fornøyd. WOW, så gøy det er å sy når man får det til 🙂 Kjolen koster maksimalt 20kr med alt. Men jeg tipper at det er nærmere ti. 

Så nå går jeg den røde dagen i møte med godt mot, nye klær, og et hode fullt av kjærlighet, inspirasjon, og glede 🙂

Mye av det jeg gjør om ettermiddagene er å tilbringe tid med venner på ulike vis. Men jeg er skrekkelig dårlig til å ta bilder fra fornøyelsene – rett og slett fordi jeg glemmer det. Men her har jeg samlet opp noen bilder fra den siste tida hvor jeg har husket å fiske frem kamera, og knipset et snapshot av folk som var på besøk. Kanskje det kan være litt inspirasjon til deg for å invitere noen på besøk nå i helga? 🙂

 

Her er den ene dagen dette halvåret hvor vi har hatt “skikkelig” middag. Elgstek (tror jeg det var) med poteter og saus heeelt fra bunnen av. Ikke ungdomsmat i det hele tatt! Vi inviterte et par kjekkinger som vi ikke ser ofte nok, og hadde en kjempekoselig kveld! Hadde til og med fersk blomst fra hagen på bordet! #Husmorskills Oppvasken ble så heftig at den ikke ble tatt ferdig før tre dager senere…

 

Annenhver uke har jeg besøk av disse fine jentene. For en gjeng å samles med for å lære mer om Jesus og troen vår. Jeg bare elsker det! Jeg la lista litt lavere denne gangen med mislykka sjokoladekake og is. Men igjen ble oppvasken et fjell (savner oppvaskmaskinen mer enn freia melkesjokolade i utlandet! Da er det alvorlig.)

Innimellom smetter denne vakre skapningnen innom. Hun sykler sykkelløp i dag: Heia Andrea! 

Og til slutt et glimt fra en koselig kveld hos Caroline på fredag. Herlige folk, herlig mat og herlig avslutning på uka. 

Joda, jeg har et herlig liv 🙂

#blessed

Middag kan virkelig være et stort punkt på månedsbudsjettet. Men med små grep, og god planlegging kan man også lage middag veldig billig. Her er noen enkle forslag til middagsretter som ikke trenger å være så dyrt. Jeg har beregnet til to personer, sånn omtrent.

 

1. Blomkålsuppe.

Det er utrolig sunt, og utrolig godt å lage blomkålsuppa fra bunnen av. Du trenger blomkål (10kr på tilbud), løk (5kr), krydder, vann og gjerne bacon, selv om dette ikke er et must. Vi kjøpte bacon i Sverige på sist tur, så denne kom på ca 10kr. Til sammen 25kr for hele retten. (Men vær obs på hva du betaler for blomkålet, de kan også koste 25kr per stk.) Jeg lager en (enklere) variant av denne oppskriften.

2. Pannekaker

Så godt, så enkelt! Her trenger du egg, melk, mel, salt og sukker. Ingenting av det er dyrt, og for meg er det stortsett ting jeg har i hus. Jeg er også her veldig glad i bacon til. Men man kan også bruke syltetøy, friske bær, bananer osv. Ca 16kr uten bacon. Med bacon, ca 25kr. 

 

 3. Wok

Bruk rimelig kyllingfilet som du deler opp i mindre biter (20kr) og grønnsaker som gulrøtter, blomkål og brokkoli (15kr). Spe gjerne på med f.eks. vannkastanjer (4kr) eller noe annet hermetisert. Frossne grønnsaker er også ofte billig. Server med nudler eller ris(8kr) Ca 47kr totalt.

4. Laks og potetbåter. 

Laksefilet er ganske rimelig (10kr pr. filet), og sammen med båtpoteter (10kr) lager det seg selv i ovnen. Sett i grønnsakene(15kr) i ovnen ti minutter før det er ferdig. Voila: Herlig, sunn mat for 45kr. Varier med krydder, saus, og grønnsaker. 

 

5. Stekt ris

Stekt ris er perfekt som restemiddag. Kok ekstra mye ris når dere har f.eks. kylling. Bland i gulrøtter, purre, mais, paprika,  erter (10kr) og skinke (20kr) Oppskrift HER. Pøse, reker, kylling osv. passer også godt – spesielt hvis du har litt rester. Litt salt, hvitløk, soyasaus/sweet chili saus osv er også en god idè for å smaksette. Ca 30kr totalt. 

Endelig begynner jeg å bli litt frisk. Det er tungt å være forkjøla: Mye tyngre enn jeg husker i fra gang til gang. Jeg toppet det hele med et migreneanfall, så nå kan det jo bare bli bedre. Og det gjør det som sagt. Sakte men sikkert… 

I går begynte jeg på et nytt, gøy syprosjekt! På mandag starter kjærlighetsuka her i bygda, med “Rød dag”. Alle kler seg i rødt, butikkene har salg på røde varer osv. I den anledning skal jeg sy meg et plagg som jeg kan ha på meg på den rød dagen (siden jeg nesten ikke eier noe rødt). Passet ypperlig at jeg fikk kjøpt et fint stretch-stoff i rødt på loppemarked. Gleder meg stort til å bli ferdig! 

Jeg har i det siste også kommet litt i gang med hekling og strikking. Så det kommer gjerne litt slikt på bloggen snart også 🙂

Hva bruker dere høsten på?

Jeg ble sittende å ble gjennom deler av blogg-arkivet mitt. Og så fikk jeg lyst til å dele dette innlegget en gang til. Så her kommer et innlegg som handler om min tro:

 

Hvorfor startet jeg å tro på Gud?

Da jeg var liten, var det å tro på Gud en enkel sak. Jeg hadde jo sett bibelen. Jeg forstod ikke alt som stod i bibelen, men en ting var sikkert; ingen, og jeg gjentar INGEN hadde giddet å skrive en så tjukk bok hvis det ikke var sant! Og så enkelt var det egentlig med den saken.

Nå har grunnen til at jeg tror endret seg flere ganger siden da. En stund trodde jeg på Gud fordi moren min gjorde det. Fordi jeg var oppdratt til det. Så gikk jeg over til å tenke mer for meg selv. Jeg leste bibelen selv for å finne ut om dette var noe jeg virkelig trodde på. Jeg reiste på teamturer med menigheten hvor jeg så mennesker bli helbredet, frelst og forandret. Jeg så Guds Ord fungere. En stund, når folk spurte meg hvorfor jeg tror, så svarte jeg at det var fordi det var det mest logiske. For det er faktisk ganske logisk at hele denne logiske verden er skapt av en logisk Gud. Jeg kunne diskutere i timevis med folk på nettet, eller folk i klassen. Uten noe serlig resultater. Senere svarte jeg at jeg trodde fordi jeg selv hadde opplevd Gud. Jeg slapp diskusjonene som ikke førte noe sted, men jeg kom ikke så mye videre heller.

Hvorfor tror jeg?

Nå er egentlig alle disse grunnene viktige for meg (med unntak av den aller første “logiske” tanken i innledningen.) Jeg har lest bibelen, og ser at Jesus gir mening. Jeg har selv opplevd Gud i mitt liv, og følt Hans undre på kroppen. Følelser og logikk arbeider sammen for å støtte troen. Men i bunn og grunn er det et valg. Jeg velger å tro. For noen ganger ser du ikke bønnesvarene. Og noen ganger gir ikke bibelen mening. Og da er det troen som står igjen. Vi har følelser som hinter mot en skaper. Vi har fornuft som kan tolke tegnene. Men når disse to kommer til kort, er det troen som står igjen. Vi kan ikke bevise Gud, vi må tro. Og hvordan kan vi tro på noe vi allerede ser? Da trenger vi ikke tro! Troen er et bevis på det vi ikke kan se. Troen gjør drømmene våre håndgripelige.

Tro

På engelsk finnes det tre ord for det norske ordet tro. Think. Believe. Faith. De betyr forskjellige ting, men blir alle oversatt til det samme ordet på norsk. Det betyr at vi fort kan misforstå litt.

“I Think I’ll rain tomorrow”. Think er en usikker tro. En tro som lett kan forandre seg. Jeg tror det kommer mange i kveld!

“I Believe in miracles.” Believe utrykker en mer omfattende tro. Den sitter dypere. Jeg tror på godheten. Jeg tror, og stoler på at du snakker sant.

I have Faith in you. Faith er på en måte et enda sterkere ord. Et ord som på en måte satser noe. Jeg har tro på at du vinner, og er villig til å satse månedslønna mi på det! Eller; Jeg har en så sterk tro på Gud, at jeg vil gi livet mitt for Ham. I have Faith.

Og slik tro er det vi har som kristne. Ikke bare Thoughts eller Beliefs, men Faith. Vi tror virkelig på Gud. Vi ser Ham like klart for oss som vi ser andre ting i vår virkelighet. Vi er til og med villig til å satse noe på at Han eksisterer.

 


Poenget mitt med dette innlegget var vel egentlig to buskap.

Til dere kristne: Tenk over hvorfor du tror. Ikke bare slå deg til ro med å tro fordi foreldrene dine gjør det. Det finnes så mye sterkere grunner som holder når tvilen kommer. Men da må du først stille spørsmål, og undersøke litt. Det er ikke ulovlig å spørre hvordan ting henger sammen. Men husk også at tro er et valg. Noen ganger må vi tro uten at vi ser “bevis”. Tro er en bestemmelse.

Til dere som ikke tror: Jeg ville bare vise litt av grunnene til at jeg tror på Gud. Kanskje jeg kan overbevise noen om at de burde undersøke litt mer om hvem Gud er. Eller kanskje det kan føre til mer respekt for andre kristne? Dette er i hvert fall mitt håp 🙂

Når jeg hadde klart å lide meg gjennom en lang, hard uke som småsyk, gledet jeg meg skikkelig til helga hvor jeg skulle få tid til å bli skikkelig frisk. Ganske nedtur da jeg våknet lørdag morgen enda værre enn dagen før. Måtte avlyse flere planer (om synging, og sying og sånt) og ble meget usunn og meget lite effektiv resten av dagen. Det føles rett og slett grusomt. Trøster meg med å kikke på koselige bilder. Som dette under, fra da vi besøkte lilleprinsen til et vennepar. Thomas tok barnebilder, og jeg måtte selvsagt knipse sjarmtrollet en ti-femten-førti ganger jeg også. Søtnosen^^


Andre som kjenner høst-stemningen litt for mye på kroppen? 😛 

 

 

BildeKilde

Flere treffende og artige tegneserier med “kristne” tema finner du Her

Ordrett er en ting. Men ikke ut av sammenheng. Det står mye rart i bibelen. Ikke alt tjener samme hensikt. Bibelen MÅ leses i kontekst: hvem ble bøkene skrevet til, og i hvilket tid? Men når man leser i sammenheng, og har Den Hellige Ånd med som en hjelper, da kan bibelen virkelig være en rettesnor for livet!