Her kommer anmeldelsene fra bøker lest i desember. Det ble 8 bøker (6 lydbøker – de seks første).

 1. Skjermhjernen – Anders Hansen. En bok om hvordan vi påvirkes negativt av sosiale medier og skjermene som omgir oss hele tiden. En interessant bok som skaper bevissthet om noe vi kanskje er klar over, men ikke har fortstått helt omfanget av. Karakter: 4
 2. Portnerboligen – Gøril Emilie Hellen. Denne boka var virkelig en jeg kommer til å huske en stund. Med rot i virkeligheten, skremmer det å lese om hvordan en ungdom med psykiske sykdommer ble behandlet i etterkrigstiden. Absolutt verdt å lese! Karakter: 5. 
 3. Three Wishes – Liane Moriarty. Tre trillinger er på en restaurant da plutselig den gravide ender opp med en gaffel i magen. Hva har skjedd i forkant som har bygd opp til denne dramatiske scenen? Som alle bøkene jeg har lest av Moriarty har denne noen interessante personligheter og mye gode beskrivelser. Men denne mangler det lille ekstra som gjorde at jeg elsker de andre bøkene hennes. Karakter: 4. Min tid kommer – Nina Vogt-Østli. Denne boka har en litt merkelig handling, men jeg synes den er skrevet på en veldig god og troverdig måte! Tankevekkende og spennende 🙂 Karakter: 5. 
 4. How’s your soul? – Judah Smith. Som lydbok var denne ganske forvirrende å høre på, selv om den begynner bra. Men flere ganger mistet jeg litt tråden med ulike live-opptak og andre tillegg… Tipper den er bedre i papirform, da… Karakter: 3. 
 5. Leve i Guds Rike – Anne Hove Sunnarvik. Denne andaktsboka har jeg fulgt helt siden januar (selv om det har gått litt i rykk og napp). Den hadde en del bra, men noe av det blir nok litt gjentagende og/eller lite praktisk for min del. Jeg fikk mye ut av måneden som handlet om bitterhet. Ellers sitter jeg ikke igjen med noe spesielt. Karakter: 4. 
 6. Den mørke hemmeligheten i Tysfjord – Anne-Britt Harsem. En dyster og skremmende bok om en serie overgrep – eller en overgrepskultur – som er skremmende nær både i tid og geografisk. Litt langdryg, kanskje. Karakter: 4. 
 7. Drageløperen – Khaled Hosseini. Denne boka tok meg mye tid å komme skikkelig i gang med (derfor alle lydbøkene ovenfor på rad), men når jeg kom inn i fortellingen, ble den utrolig sterk! Grusomme scener, fine scener, og en bok som har det beste fra alle verdener; ikke minst en dose kulturforståelse. Handlingen er lagt til Afghanistan og USA. Karakter: 6
 8. Gå i fengsel – Camilla Läckberg. En historie om fire ungdommer som feirer nyttår sammen. Det passet fint at dette ble årets siste bok for meg (selv om jeg har begynt på flere andre). Boka er lettlest, velskrevet, spennende og ganske mørk. Om hat, hevn og hemmeligheter. Karakter: 6

Det ble en god avslutning på bokåret! Til sammen har jeg lest 103 bøker i år – og målet ble nådd! Målet var først 80 bøker, men jeg justerte det til 100. Det har vært flere bøker som har fått 5 av 5 stjerner på goodreads av meg, så de tenkte jeg å oppsummere nå; så har du mange gode ideer til hva du kan lese i 2022. (Jeg legger dem i motsatt rekkefølge av hvordan de er lest)

 1. Gå i fengsel – Camilla Läckberg En ungdomsbok med mye drama og hat fra rikmannsmiljøet i Sverige. 
 2. Drageløperen – Khaled Hosseini En grusom og vakker historie fra Afghanistan. 
 3. Å fange luft – Neda Alaei En ungdomsbok om å kveles av et usunt forhold til en kontrollerende mor. 
 4. Death or Ice Cream – Gareth P. Jones En humørfylt bok med mange småhistorier som henger sammen om en meget spesiell by hvor det foregår mye mystisk. Full av galgenhumor, overdrivelser og artige ordspill. 
 5. Dette er ikke oss – Neda Alaei En ungdomsbok om ei som lever med en deprimert far. 
 6. Minneskogen – Sam Lloyd En thriller om et kidnappet barn i skogen. En av de bedre jeg har lest! 
 7. Seeking Allah, Finding Jesus – Nabeel Qureshi En tankevekkende bok om å utforske og sammenligne to religioner. 
 8. De som ikke finnes – Simon Stranger En ungdomsbok som handler om ei norsk jente som kommer i kontakt med båtflyktninger fra Afrika. 
 9. Hope in the dark – Craig Groeschel En bok som passer godt å lese når du mister troen, eller trenger en oppmuntring. 
 10. Dronen – Tor Arne Røssland En fin ungdomsbok for gutter som er lettlest, og bl.a. handler om rasisme, hat og påvirkelige unge. 
 11. Barnehageårene – Hedvig Montgomery En nyttig bok til å reflektere over barneoppdragelsen. 
 12. Halve kongeriket-triologien – Anne Gunn Halvorsen En fantastisk ungdomsserie som har flere tema som f.eks. kontrollbehov, sosiale medier, og rykter. 
 13. Å lage en snøengel – Kristine Helgesen. En bok om en kreativ og engstelig sjel som tenker litt annerledes enn folk flest. 
 14. The power of a praying wife – Stormie Osmartian En bok som inspirerer til bønn for ektemannen 🙂 
 15. Mellom Verdener – Máret Ánne Sara En spennende fantasy-bok som er basert på samiske folkeeventyr og myter. Passer fint for tweens og oppover. 
 16. Dangerous Prayers – Craig Groeschel En bok om enkle bønner du kan be som utfordrer deg. 
 17. Restoration-serien – Terri Blackstock En serie om en stor krise og hvordan det påvirker verden slik vi kjenner den – og litt farer en kan gå i (jeg tenker nå at det er litt relevant for hvordan noen reagerer på corona). 
 18. Huset på stranden – Liane Moriarty De aller fleste bøkene til Moriarty er annerledes, har sære karakterer, og er lettlest og interessante! Denne har bl.a. en hypnotisør i hovedrollen. 
 19. How to be rich – Andy Stanley En bok om at rikdom ikke er et tall, men mer en innstilling. Lur å lese hvis du føler at pengene aldri strekker til. 
 20. Letters to the church – Francis Chan. En viktig bok om hvordan en kirke bør være! 
 21. Stillheten etterpå – Helene Uri En lærer mister kontrollen og jentene i klassen ser #metoo overalt! 
 22. Tonje Glimmerdal – Maria Parr En nydelig bok om ei helt spesiell jente i Glimmerdalen. En fryd som fikk meg til å like nynorsk fem hakk bedre. 
 23. Naturlig Overnaturlig – Mike Pilavachi En kristen bok om å leve ledet av ånden – skrevet på en måte som hvermansen kan forstå og gjøre seg nytte av. 

 

Og hvis ikke dette er nok lesetips for deg, kan du sjekke ut bok-kategorien her på bloggen 🙂 Der er det masse gull å finne!

Neste år tror jeg også lesemålet blir 100 bøker 🙂

Julaften og første juledag var ganske hektiske dager!

Julaften var hos oss, noe som er litt arbeid. I tillegg var jeg med mamma og stelte og tente lys på ca 50 graver (hun driver blomsterbutikk). Miriam var veldig fornøyd da nissen dukket opp hjemme 🙂

Og hun fikk bobler (blobbe!) slik hun hadde ønsket seg fra nissen 🙂

Thomas hadde enda litt prikker i ansiktet etter hånd- fot og munnsykdommen som herjet huset (men han var heldigvis mye bedre). Jeg gikk i hjemmesydd kjole i år også, slik tradisjonen har blitt siden jeg begynte å sy 🙂 

Vi feiret med mamma og lillebror 🙂

 

Første juledag var det også travelt! Først rydde etter gårsdagen (kjøkkenet var helt bomba etter julemiddagen), og så lage frokost til 9 personer 🙂 Vi bakte rundstykker, laget kyllingsalat(til pålegg), diverse spekemat, eggerøre og masse kos 🙂

Gikk en liten tur med Vilde på formiddagen, før vi spiste middag hos svigers (samme gjengen som var på frokost). 

Til slutt fikk vi kaker og kaffe hos Thomas sin farmor 🙂

Var deilig å komme seg ut en tur i det fine været!

 

Da vi til slutt kom hjem igjen, var det i gang med pakking, for andre juledag reiste vi på juleferie til østlandet! Gledet meg til å være ferdig med alt stresset, og slappe helt av resten av romjula 🙂

Bildene i første halvdel av dette innlegget er fra en liten snartur med Ninja inn til Kryptevik. Det er en sti rett ved huset vårt som fører inn til en liten innsjø, og en perfekt tur på dager der jeg ikke orker å gå så langt, men allikevel ønsker en dose natur 🙂

Og hvis du vil ha litt flere natur-øyeblikk med litt mer vinter-stemning, kommer de her! Turen er i samme område (ikke mer enn 10 minutter hjemmefra). 

Frosten gjør alt så vakkert!

Ninja er et selvfølgelig følge på de aller fleste turene våre! Hun elsker å løpe løst, og utforske, og er alltid gira på en tur ut 🙂


Ønsker deg noen fine turopplevelser fremover 🙂

Denne veska var en julegave jeg fikk sydd ferdig et par uker før jul 🙂 Mønsteret er Gerbera Wristlet fra Blue Calla; et gratis mønster jeg liker veldig godt! 

Jeg har sydd mange av denne nå. Den er sydd i skai med bomullsfòr, og har en glidelåslomme inni.

I dag hadde jeg en liten påminnelse. Klokka var blitt to, og været var supert. Men jeg var sliten, og veldig usikker på om vi skulle campe foran TV’en, eller trosse minusgradene og gå ut en tur. Med dresser, ullklær, votter og styr.

Fornuften vant gjennom, og det var jeg SÅ glad for da jeg kom ut!

Nydelig lys, puddersnø, glitter overalt, akebakke, og bare smil og glede.

Disse bildene er i fra en annen dag, men det er ofte sånn; når man bare kommer seg ut så får man så mange fine opplevelser som man lett kunne ha gått glipp av.

 

Så jeg ville bare minne deg om det i dag: At hvis du tenker litt på å ta deg en tur ut; bare gjør det! Og senk forventningene om hvor langt og hvor lenge osv. Ofte kan en liten runde i nabolaget være nok; uavhengig av om du har barn eller ikke.

Dette bærenettet sydde jeg til en julegave. Jeg var litt spent på om jeg fikk til en versjon som kunne brettes sammen og være enkel og få med seg… Og jeg ble ganske fornøyd med resultatet!

Denne går fint i veska, er kanskje til og med i en stor lomme 🙂

Nå har det jammen vært mye sjukdom i huset de siste månedene og ukene! Først en heftig runde med forkjølelse og feber på meg og Miriam (Jeg var syk i to uker!!) for et par måneder siden. Så spydde Miriam for to uker siden. Så fikk hun hånd, fot og munn-syke for en uke siden, og jeg ble forkjøla igjen – eller fikk et alvorlig tilbakefall – etter en natt med alt for lite søvn. Så, nøyaktig en uke senere har Miriam altså spydd igjen, og nå er det Thomas som vrir seg av smerte-kløe fra bittesmå røde prikker. Tydeligvis har han ikke hatt hånd- fot og munnsykdom som barn… -.-

Men jeg er i hvert fall på bedringens vei! Og nå krysser vi fingre (med røde prikker) for at ikke vi skal få noe mer før jul – og i hvert fall ikke corona! 🙂 Den har vi faktisk klart å styre unna gjennom alt dette…

God bedring til andre syke der ute! Og God Jul til dere alle, kanskje spesielt til dere som er syke eller sitter i karantene <3

Det blir ikke mye fotografering for tiden. Jeg ønsker meg virkelig et nytt kamera! Men nytt i år er i hvert fall dette koselige fuglehuset hvor vi har mange gjester 🙂

Nå nærmer vi oss jul med stormskritt. Jeg er i gang med å sy de siste julegavene. På bildet fikk Miriam en hjemmesydd julesokk  med navnet sitt på – den er hun veldig stolt av! Men nå skal den gjemmes bort til 1. juledag.

 

Utenom jobb og barnehage føler jeg at tiden forsvinner veldig fort. Jeg må stadig prioritere, og rekker bare en brøkdel av det jeg ønsker. Denne helga har tiden gått til mye jobbing i planteskolen. Det gir god julestemning, og litt ekstra penger i “kassa” 🙂

 

Hobby får jeg ikke nok tid til for tiden, men håper det kommer seg nå som det nærmer seg ferie og ting roer seg på jobb. Jeg har som alltid mange hobbyplaner på tapetet 🙂

 

Litt tur blir det også i blant. Disse bildene er fra Solbjørgsnipa i Bjerkreim. Det var en kjølig men nydelig dag i slutten av november. 

 

Det er alltid så deilig å komme seg ut i naturen! På denne tiden av året blir det alt for lite av det, og jeg savner å gå turer i skog og mark.

 

Caroline er et supert turfølge!

 

I morgen er det søndag, og jeg har ingen spesifikke planer. Det blir deilig å ta dagen litt som den kommer, og ha muligheten til å gjøre noe i dagslys 🙂

l

Hverdag

Miriam har de siste månedene blitt mindre glad i å være “out and about”. Tidligere ville hun alltid ut på eventyr, eller på besøk, eller bare ut i hagen. Nå har hun (dessverre) blitt veldig glad i å sitte hjemme og se tv (Peppa gris, cocomelon, vennebyen, HAKKEBAKKESKOGEN). Hun spiller litt på mobil (og liker det veldig godt), men det får hun ikke lov til ofte. Men når hun ikke er veldig sliten etter barnehagen, er hun fremdeles veldig glad i “ut på eventyr” – spesielt når TVen ikke er i sikte lenger.

 

Hun sover ikke så ofte på dagtid i helgene lenger, men når hun er i barnehagen trenger hun en pause midt på dagen. På søndagen har det blitt tradisjon å gå på søndagsskolen, og da STORKOSER Miriam seg. Hun elsker å være på Betania. Et annet sted hun føler seg både kjent og trygg er biblioteket. Veldig stas å levere, låne og leke. Når hun skal sove, hører hun ofte på lydbok (eller nøyer seg med at jeg leser en bok eller synger noen sanger. Heldigvis er hun stort sett enkel å legge for tiden.

Kommunikasjon

Hun prater nesten ustanselig, i hvert fall til tider. Hun er opptatt av babyer i magen (ikke at jeg har en sånnen, altså), ‘nob (godteri) og jul: julegaver, julekalendre, julepynt og julelys! Hun proklamerer ofte at “nå er det jul her!” Hun har også et par søte “talefeil” som at hun ikke sier “r” og “s” i alle settinger, og at hun sier “d e leit te mei at dei måtte gå” (jeg blir lei meg for at de skal gå). Hun sier også “dåkke” (dere) når hun mener “me” (oss).

Nye skritt

På sensommeren hadde vi et forsøk på bleieslutt, men det ble litt brått og selv om det gikk veldig bra, ble det en plutselig stopp da hun bestemte seg for at hun ikke ville gå på do eller potte mer. Ellers er hun opptatt av tegning, perle (med små perler også nå), spise snø, hoppe i vann, og leke på lekeplasser. Trampoline var også moro i sommer. Vi fikk også en gryende interesse for stranda akkurat idet sommeren hadde sine siste fine dager.

Hun har aldri vært noe spesielt glad i mat – og i hvert fall ikke ny mat! Enda er det utfordrende å smake på nye ting. Hun liker frokostmat, men til middag er det nesten bare ris, pasta og grillet kylling hun kan spise… Pluss et utvalg grønnsaker. Heldigvis elsker hun alt av frukt i det minste 🙂

Dette stoffet har jeg hatt liggende lenge. Jeg fant det en gang på et loppemarked, og fikk det veldig billig. Men så har jeg vært veldig usikker på hva jeg skal sy av det til nå.

 

En slik sirkeltopp er noe av det enkleste du kan sy uten mønster. Jeg har sydd en før, og egentlig tenkt lenge at jeg burde lage meg flere slike. Nå ble i hvert fall denne til for en god stund siden. Og jeg har brukt den flere ganger før det ble for kaldt (nå er det ullgensere som gjelder, og mer strikking enn sying atm).

 

Merker at det er veldig kjekt å sy noen klær til meg selv innimellom. Jeg shopper vanvittig lite klær til meg selv, så det er kjekt med noen nykommere i klesskapet 😉
Akkurat nå driver jeg å jobber med en høstkjole (ja, treigt, jeg vet) som jeg har veldig tro på. Men det er vanskelig å finne sytid. Det gikk akkurat opp for meg at jeg ikke har sydd noen ting i november!