I dag var en tung morgen. Jeg drømte at jeg var på jobb, og var så tung i hodet at jeg ville gå hjem – og så våknet jeg: skikkelig trøtt og tung i hodet. Men opp må man, og nå er jeg jo snart halvveis til helg, så det er bare å holde ut (og kanskje få litt mer søvn i morgen). Tror kanskje det er noen bakterier som prøver å angripe meg med en forkjølelse – men jeg satser på at jeg klarer å stå imot en stund til. Imens ser jeg tilbake på bilder av en morgen som var litt bedre enn denne.

Og når jeg fikk tenkt meg litt mer om, og fikk søvnen litt mer på avstand, så er det faktisk ikke så ille, denne morgenen heller! Jeg har lest et nydelig kapittel i bibelen, SOAPet, fikk slappet av litt, og nå er jeg straks klar til jobb allikevel. Det regner ikke. Hunden er glad som alltid. Thomas bakte kake i går som jeg kan ta med meg, og i kveld skal jeg treffe Bente 🙂 

Har du noe å være glad for i dag? 🙂
 

 

Boktittel: Vampire Diaries (Shadow souls, nightfall, midnight) Dette er bok 5-7 (av 13) i Vampire-diaries-serien. 

 

Forfatter: L. J. Smith

 

Innhold: Elena og vennene har overlevd mye, men står snart overfor fiender som er mektigere og ondere enn de kunne ha forestilt seg. De mystiske, magiske revene Kitsune har inntatt byen, og vil ikke gi seg før Fells Church ligger i ruiner.

 

Min mening: Jeg skrev i forrige innlegg at jeg ble skuffet av de fire første bøkene. Men siden jeg allerede hadde kjøpt de neste, måtte jeg gi dem en sjans. Jeg kan ikke si annet enn at de fengte meg til en viss grad. Men det er mange småting som jeg irriterer meg over. For eksempel hvorfor Elena (som begynner å bli litt mer likandes etterhvert) aldri så mye som tenker på lillesøsteren og tanten sin. Hun har liksom bare helt forlatt og glemt dem. Det er også veldig mange av de “overnaturlige tingene” som ikke forklares skikkelig, og det virker derfor som om det ikke er noen skikkelige regler, eller som om forfatter ikke vet helt hva hun vil, og bare finner på en “ny magi” som fikser alt. (som de “magiske vingene” som bare beleilig dukker opp akkurat når det trenges)

 

Terningkast: 3.  Greit nok, men ikke det beste jeg har lest verken av fantasy eller vampyrer. Ulogisk og fremdeles (etter syv bøker!) litt svake, uklare karakterer. 

Målet mitt er å lese femti bøker i år. Dette var nummer 34, 35 og 36.  (Woho, jeg er før skjema!)

Jeg elsker å lese bibelen. Men det er ikke til å stikke under en stol at noen ganger kan den være litt vanskelig å forstå, og andre ganger kan man lese og lese, uten at man egentlig husker noe av hva man leste dagen etterpå. Men nå bruker jeg et lite “verktøy” som heter SOAP. Når jeg SOAPer meg gjennom bibel-kapittelet, blir det lettere å huske, det blir mer motiverende, og mer begrenset. Og det liker jeg skikkelig godt! Så hvis du vil prøve det; heng deg på!

De tre første punktene er generelle for bibellesning, mens de fire siste er de fire bokstavene i SOAP, og hvordan du bruker dem. 

1. HVA TRENGER JEG?
Finn fram bibelen, notatbok, og noe å skrive med. Jeg anbefaler aller helst noe med gøye farger. Det gjør alt gøyere, men også mer oversiktlig, og lettere å huske.

 

 

2. HVOR STARTER JEG?

Jeg anbefaler å lese et helt kapittel om gangen. Da får man mer oversikt. Jeg anbefaler også å lese en hel bok sammenhengende (et kapittel hver dag). Da har du lest et evangelie på en måned, og flere brev kan leses på en uke. Et godt sted å starte, hvis du aldri har lest bibelen før, er Lukas  (ligger nesten i begynnelsen av Nye testamentet). Hvis du vil ha noe mer å grunne på, kan du for eksempel prøve deg på Efeserbrevet (et av mine favoritt-brev.). Så velg deg en bok, ble opp i kapittel èn, og så er vi klare til å kjøre i gang! 

 

3. HVORDAN LESER JEG?

Les først gjennom hele kapittelet sammenhengende. Da får du litt oversikt. Tenk over: hva handlet dette om? Så går du tilbake og leser det en gang til, litt saktere, mens du streker under ting du legger merke til; ting som er ekstra bra, ting du gjerne kunne ha tenkt mer på også videre. Jeg har også fått sansen for å skrive litt i margene på bibelen: da husker jeg hva jeg tenkte på neste gang jeg leser det samme. Notatbøker forsvinner, men man bruker den samme bibelen lenge! 


 

 

4. S – SKRIFTEN

S’en i SOAP står for “skriften.” Her skal du velge ett vers fra kapittelet du har lest, og gå dypere inn i det. Da velger jeg ofte en av de tingene jeg har streket under i kapittelet; noe som var interessant, eller som jeg tror er nyttig for mitt liv. Hvis jeg er usikker på hvilket vers, ber jeg om hjelp til å velge. Skriv en S i notatboka (gjerne i en egen farge), og skriv ned verset ditt etter S’en. Eksempler (se bildet under): Jeg valgte Ap.gj.7.55. fordi jeg synes det var utrolig hvordan Stefanus har alt sitt fokus rettet mot Gud, og ikke er noe annet. Jeg valgte Ap.gj.8.26. fordi jeg synes Filip hadde en god innstilling da han “reiste seg opp og gikk” -> Han tok ansvar og gjorde som Gud sa, selv om det ikke gav helt mening, og du kan lese videre i kap. 8 om det fantastiske som skjedde nettopp fordi han var lydig!

 

O – OBSERVASJON

Hva ser du i teksten? Hva legger du spesielt merke til? Skriv det du mener er budskapet i teksten med dine egne ord. Er det en oppmuntring? Et bud? Et bibelsk prinsipp? Skriv en O – og før på din egen tolkning av hva verset sier til deg. Eksempel:i bildet nedenfor, hadde det jeg strekte under vært S’en, og det jeg skrev i margen, er O’en. 

A – ANVENDELSE

Hvordan kan jeg anvende dette verset i mitt liv? Er det noen vaner jeg bør endre på? Er det noen personer jeg må møte på en annen måte? Er det noe jeg må huske på? Hvordan er verset viktig for ditt liv? Jeg pleier ofte å starte A’en med “Jeg vil….” Da blir det noe aktivt, hvor jeg selv er en stor del av det. Jo mer konkret det er, jo lettere er det å se at du har klart det senere. Mange ganger nevner jeg navn her; folk jeg vil be for, oppmuntre, eller snakke med om noe. 

 

P – PERSONLIG BØNN

Til slutt skriver du en P, og en personlig bønn til Gud. Det er kanskje litt rart for noen å skrive bønnene dine, men jeg synes det er helt genialt! Da får jeg virkelig satt ord på hva jeg egentlig spør om/får svar på, og det er lett å gå tilbake senere, for å se om jeg har fått bønnesvar. Å skrive klarner tankene (som dessverre fort blir uklare når jeg lukker øynene og ber lenge), og det gjør meg mer fokusert. Noe av det jeg elsker med en SOAP-bok, er å ble gjennom og be alle bønnene for meg selv, flere ganger. Da minner jeg meg selv på hva jeg har lært i bibelen, og tar det med meg inn i hver dag. 

En SOAPing kan være lang eller kort. Jeg har brukt fra ti minutter til en time. Vanligvis bruker jeg rundt en halvtime. Det er helt overkommelig å klare hver dag. For deg som har lese/skrivevansker kan det kanskje være mye med et kapittel, men da kan du lese et avsnitt, eller bare ett vers. Det går selvsagt også helt fint. Det er mye viktigere å forstå det lille man leser, enn å pløye igjennom en hel bok, og ikke huske noe fra det. Det er derfor jeg synes SOAP er så genialt; det tvinger meg til å tenke praktisk, slik at bibelen blir levende og nyttig for meg i hverdagen. 

 

I dag SOAPet jeg om hvordan Paulus bruker sin mørke fortid til å hjelpe andre mennesker til Jesus (ap.gj.26). Han har virkelig skjønt hva han vil her i livet! Nå er jeg snart ferdig med Apostlenes gjerninger, og da skal jeg fortsette med Romerbrevet. Det gleder jeg meg til, for det er et brev skrevet til en kristen menighet, uten jødisk bakgrunn (som meg selv). 

Hva SOAPer du om for tiden? 🙂

 

Tilbake i full jobb var både godt og slitsomt. Jeg har faktisk hatt hele tre migrene-anfall på to uker (ikke bra). Men satser på at det bare var oppstarten som tok litt på. I tillegg til full jobb på skolen, har jeg nå jobbet to helger (og skal jobbe litt neste helg også). Så jeg gleder meg til jeg er ferdig med alt det. Uansett: jeg har det faktisk ganske bra. Jeg har ikke blitt syk enda (takk Gud). Jeg har fri i morgen. Jeg har mannen min hjemme (han har jobbet motsatt av meg, så jeg har nesten ikke sett ham hele uka). Dessuten spiller været på lag, og jeg får soloppgangen i fra “morgenposten min” i stua nesten hver morgen 🙂 

 

 

En annen god ting med å starte høsten, var å komme i gang med mange av de tingene jeg elsker. For eksempel LIFE-grupper (som er kristne husgrupper), og ungdomsarbeidet i menigheten! Det er kjempegodt å komme litt i rutine igjen… Når det gjelder rutiner, så har jeg fått en skikkelig god rutine på bibel-lesing. Den skal jeg skrive mer om en dag snart, for det gjør virkelig en forskjell for hele dagen når man begynner den på riktig måte 🙂

 

Hvordan har din “oppstart” på høsten vært? 🙂

Det var mildt og lummert i lufta, og månen skinte klart innimellom skyene som svevde sakte forbi. Vi satt klare med tepper og varme klær, for å se på det nye Strandaspelet! Oppsetningen Jo-pytten i Guddal, er basert på et lokalt sagn om Jo som gifter seg med drømmejenta, men senere blir sinnsyk. Det er en historie om kjærlighet, hevn, og galskap lagt til middelalderen, da Norge var under dansk herredømme. 

Her er Jo som liten gutt… I spillet var det både kjente skuespillere, og lokale helter. Til og med flere av venninnene mine var med!

Og Jo som voksen..

Tora – den vakre “mydlandsrosa” som blir Jo’s kone.


Nå er ikke egentlig teater heeelt min ting, og ikke middelalderen heller. Men jeg synes det nye strandaspelet var kjempebra! Så dersom du vil oppleve det, bør du ta turen til Sokndal og Sogndalstrand i august neste år. For i år er forestillingene ferdige. 
 

“But right now everything looks strange to me, as if I don’t belong here. It’s me that’s out of place. And the worst thing is that I feel there’s somewhere I do belong, but I just can’t find it..”

 

Boktittel: Vampire Diaries (The awakening, the struggle, the fury, the reunion) Dette er de fire første (av 13) bøkene i Vampire-diaries-serien som utgjør en del-serie til sammen. 

 

Forfatter: L. J. Smith

 

Innhold: Elena føler seg utilpass i sitt eget liv, til tross for at hun er skolens “dronning” og alles favoritt. Hennes verden er i ferd med å bli totalt forandret, idet overnaturlige krefter kommer til Falls Church.

 

Min mening: TV-serien Vampire Diaries er min guilty pleasure. Jeg elsket den i begynnelsen, og selv om den bare ble dårligere; så måtte jeg se videre. Så da bøkene dukket opp på salg, måtte jeg bare slå til. Men jeg må innrømme at jeg ble skuffet. For det første er det utrolig mye som er annerledes enn serien. Men skuffelsen kom mest av at det er dårlig annerledes.  Vanligvis føler jeg at bøker gir mer kjennskap til karakterene enn film, men her var det motsatte tilfellet. Dessuten var karakterene mye mer verdt å bli “kjent med” i tv-serien. 

 

Terningkast: 3.  Helt ok. Men for min del ville jeg heller lese Twilight en gang til. 

Målet mitt er å lese femti bøker i år. Dette var nummer 32 og 33.  (kunne ha talt dem som fire bøker, men siden mine versjoner var innbundet to-og-to sammen, velger jeg å telle dem som to. Nå er jeg uansett ca. ajour med lesemålet 🙂

Jeg har enda en del-serie på tre bøker som jeg også kommer til å lese etterhvert. Det er i det minste lettlest og en viss underholdning. Men jeg hadde ikke kjøpt bøkene om jeg kunne velge på nytt.

Her er noen flere Pokèmon jeg har heklet. Jeg har også lastet ned spillet, og tvunget Thomas til å bli med på galskapen. Men etter å ha  spilt en uke, gikk det opp for oss hvor kjedelig det var hjemme i bygda etter at vi hadde prøvd å spille i en by. Så det har mistet litt av sjarmen. Men jeg tar det gjerne frem igjen på bytur, altså!

Hands up!


Moro med amigurumi-hekling! Og disse figurene viser seg å være enkle å selge som for eksempel nøkkelringer 🙂
 

Jeg fikk en forespørsel om jeg ville selge noe av det jeg lager selv på en torgdag i bygda for en tid tilbake. Jeg trodde egentlig jeg hadde litt lite, men faktisk var det en hel del “dilldall” som jeg hadde samlet meg opp av hekle- og strikkeprosjekter som jeg ikke bruker selv. 

Her er Charlotte sin stand – hun selger masse flotte ting bl.a. på nettbutikken epla. Vi stod ved siden av hverandre og hadde det skikkelig koselig mens vi solgte 🙂 

Under ser du noen av mine ting. Det jeg solgte mest av var dyrene, men jeg hadde også litt sokker, vaskekluter, grytekluter og bukser. 

Jeg solgte også noen gamle bøker, og noen ting i drivved som Thomas har laget… 

Det ble en god liten slump med penger, til å bare ha stått der i to timer. Så jeg sa meg fornøyd med dagen 🙂 Det er godt mulig at jeg vil være med på noe lignende en annen gang. Veldig koselig når mange forskjellige “lokale folk” selger forskjellige hjemmelagete, og brukte ting på torget. Slikt blir det god stemning av!

Nå har jeg blogget kjempemye tilbake-i-tid om alt som har skjedd, men nå som jeg har vært hjemme en stund, blir det færre bilder, og færre spesielle ting som skjer, så nå har jeg endelig kommet (nesten) tilbake til nåtiden i bloggingen min. 

Den siste uken har vært første uka på jobb. Det var mer slitsomt enn forventet, men samtidig kjekkere enn forventet. De to første dagene (som var planleggingsdager) fikk jeg migrene-anfall – så var nokså ubrukelig på kvelden. Men så gikk det seg litt mer til før elevene dukket opp (heldigvis) og jeg kjenner at det var godt å ha kommet i gang igjen også. Man trenger noen faste rutiner. Og det var utrolig koselig å se elevene mine igjen etter ferien! 

 

Utenom å jobbe (noe jeg faktisk gjør i helga også, nå de tre neste helgene :/), så får jeg også tid til mye lesing, og en del organiserings-arbeid. Nå starter vi snart opp med to LIFEgrupper, og jeg har planlagt og booket talere for nesten hele halvårets ungdomsmøter. Jeg har fått en god rutine på bibel-lesing, og jeg får truffet en del venninner, men ser at jeg har for lite tid til trening (ikke-eksisterende) og tur med hunden (grenser til dyremishandling). Man må liksom prioritere; det er umulig å klare alt på en gang!

Annenhver uke nå jobber Thomas kveldsskift (takker enda Gud for at han fikk en jobb!!) så da får jeg kveldene alene. Det føles litt ensomt, men det er samtidig en god anledning til å være sammen med jente-venner. Så i stedet for å tenke at det er dumt, skal jeg nyte tiden alene, og nyte enda mer fredagen sammen (hvor han har helt fri i skift-uka!) 

Da lurer jeg på hva som er dine prioriteringer for tida. Vil du trene to ganger i uka, eller er det kanskje om å gjøre å være med kjæresten hver torsdag? Hvordan passer du på at du får gjort noe av det du har lyst til?

Da jeg kom hjem fra turen til Albania, etter ti dager borte, var hagen plutselig vokst en hel del! Det var faktisk ganske moro å komme tilbake, og gå på oppdagelsesferd for å se hva som hadde begynt å blomstre, og hva som hadde doblet i størrelse. Petuniaen nedenfor hadde virkelig vokst, og nå er det rett før den blomstrer skikkelig!

I urtekassen var det totalt kaos. Salat, spinat og grønnkål hadde vokst noe veldig, flere stemor-planter har frødd seg selv oppi hit på et vis (har aldri plantet stemor i denne kassen), tomaten hadde fått kart, toppløken og gressløken var tre ganger så stor, og alt så egentlig ut som et virvar! I tillegg har jeg plantet en staude oppi her (fordi snegle spiste den opp på bakken) så nå kommer det blåe klokker (ridderspore) hvert øyeblikk. Innimellom finner man også enkelte redikker…

Gladiolene var et høydepunkt! De er såå fine, og i mange forskjellige farger…

Nok et høydepunkt er at plommene er modne. 

Chessie synes også dette er digg! Hun plukker dem på bakken, mens jeg plukker på treet. 

Sorry, tomt for jordbær! 

Noen hadde også spist ripsen og stikkelsbærene. Men rabarbra fikk jeg høste inn nå en tredje gang 🙂

Gøy med hage! Men jeg kjenner at jeg ikke har klart å ta skikkelig vare på den i år. Plenklipp er uvant, og ugresset vokser jo som… vel, ugress. Så jeg får prøve igjen neste år å lage drømmehagen, også satser vi på at det blir litt bedre hvert år 🙂