• Gå ned de ti kiloene som enda sitter igjen etter graviditeten. Målet er innen mai.
    For å gjøre dette skal jeg kutte ut snop og chips alle dager utenom lørdag. (første uka i Januar er nedtrappings-uke xD) Prøve meg på styrketrening (se om det kan bli en ukentlig vane), og begynne å jogge en liten tur i uka. Fortsette å gå tur hver dag (har ikke gjort det i jula, da).
  • Sy mye! Og minke litt ned på stofflageret; det vil si å sy opp mer stoff enn jeg kjøper. Enda et symål må vel være å lære meg å sy knappehull… Og prøve meg på et par redesign-prosjekter.
  • Bli bedre til å lytte! Jeg har alltid trodd at jeg har vært god på dette, men et lys gikk opp for meg da jeg leste “omgitt av idioter.” Litt usikker på hvordan man blir bedre til dette. Men jeg tenker kanskje å forberede meg litt før jeg treffer folk, og bestemme meg for et par ting jeg skal spørre om, og hva jeg må huske etterpå. Jeg har ikke noe problem med å lytte til “seriøse ting,” men jeg snakker nok for mye om meg selv, og lytter for lite til andres hverdag…
  • Jeg har også lyst til å male litt igjen! Målet er to skikkelige bilder i år. Tror jeg skal prøve meg på en etterligning av bildet under, som er malt av Vladimir Kush – min favoritt kunstner.

Relatert bilde

BildeKilde

 

Dette blir et spennende år! Året for Miriams første ord og skritt, kanskje året hvor Ninja får valper! Jeg gruer meg litt til å begynne å jobbe igjen. Og jeg er veldig nervøs for å være borte fra Miriam i fire dager når vi skal på personaltur til Krakow (for ikke å snakke om at Thomas er i tyskland samme helga). Men utenom dette, er det et år jeg gleder meg veldig til. Eller. Jeg gruer meg til å begynne å jogge og trene også… xD

Hva er dine mål, gleder og gru-inger for 2020? =)

 

 

“The key is this: Meet today’s problems with today’s strength. Don’t start tackling tomorrow’s problems until tomorrow. You do not have tomorrow’s strength yet. You simply have enough for today.”

 

Traveling Light: Releasing the Burdens You Were Never Intended to BearBoktittel: Traveling Light

 

Forfatter: Max Lucado

 

Innhold: Lucado skriver en bibelsk, praktisk, og inspirerende bok om å ikke la seg tynge av bagasje vi ikke er ment til å bære. Han tar utgangspunkt i salme 23.

 

Min mening: En godt skrevet bok. For dere kristne ledere; her er det mange gode taler innbakt i en god bok. Men føler kanskje at jeg hadde fått mer ut av boka i papirform (jeg hørte den som lydbok)

BildeKilde

Terningkast: 4. Anbefaler også “Bli lik Jesus” av samme forfatter.

 

 

Vi har hatt ei flott jul! Julaften tilbrakte vi hos svigers. Gavehaugen var enorm med fire barn og sju voksne, og to av ungene måtte legges før vi var ferdige å åpne gaver.

Første juledag hadde vi noen fra min familie på besøk (ribbe). Mamma strikket, Anders holdt på å sovne, og Onkel Ivar diskuterte og pratet.

Andre juledag var vi hos Thomas sin morfar (og mormor) i bursdag/juleselskap. Menyen var koldtbord, som det er hvert år. Kos å treffe folk vi ikke ser så mye eller i året.

Resten av romjula har vi hatt en del besøk (tante og søskenbarnet mitt, et vennepar, og litt venninner. Jeg og Ida har laget nyttårsdekorasjoner. Og i dag står rydding på menyen. Må jo gjøre oss klar til nyttår, nå (skal feires her med 7 personer og en kalkun)! Håper du som leser også har ei nydelig jul 🙂

 

 

“For meg er det viktig å kunne snakke høyt om dette og samtidig være stolt av min flerkulturelle bakgrunn og kulturen foreldrene mine kommer fra. Jeg skjønner ikke hvorfor noen mener at det er en motsetning.”

 

"Skamløs" av Amina BileBoktittel: Skamløs

 

Forfatter: Amina Bile, Sofia Nesrine Srour, Nancy Herz.

 

Innhold: “Skamløs” er et skjeldsord som blir brukt mot jenter i lukkede, minoritetsmiljøer fordi de opptrer på et måte som andre ikke ser på som “passende.” Boka er full av historier fra jenter som er utsatt for negativ sosial kontroll.

 

Min mening: Spennende å lære mer om minoritetsungdom, og hvordan de opplever å vokse opp i Norge. En viktig bok som tar opp mange tidsaktuelle tema!

BildeKilde

Terningkast: 5. En god idè å lese for alle som er, eller arbeider med barn og unge.

 

To jenter fornøyd med julekjoler etter en lang, men effektiv sy-dag 🙂

 

Det er vel enda ikke helt avgjort om jeg får sydd noe i romjula. Men foreløpig har det ikke blitt noe. Og da er dette kanskje det siste sy-innlegget jeg legger ut i år. For det siste jeg sydde før jul, var luen på bildet under – som er en bestilling i str. 2-3 år. Og julekjolene til meg og Miriam (min ser du ovenfor).

Jeg kommer til å legge ut flere bilder av kjolene etterhvert, når jeg får lagt de inn på pcen. Men må si meg fornøyd med et flott sy-år! Du kan finne alle hobby-innlegg HER, eller ved å trykke på kategorier – hobby øverst på siden.

 

 

 

Gyldne øyeblikk som dette må man bare ta vare på. Når Thomas (som kun kan lage spagetti-og-kjøttdeig eller taco) har laget noe helt nytt MED grønnsaker, og dekker bordet fint til jeg kommer hjem.

Eller i går, da han tente stearinlys på badet, dempet belysningen, tappet i badekaret med en gull-badebombe jeg fikk til jul, og tok seg av Miriam en stund mens jeg bare slappet max av på badet for meg selv. Da jeg kom ut hadde han endatil satt i oppvaskmaskinen.

Dette er hverdagsromantikk på sitt fineste (mitt kjærlighetsspråk er nok tjenester). Takk Gud for den flotte mannen min 🙂

 

 

I år ble det ikke så enormt med hjemmesydde julegaver. Men jeg laget noen gaver selv. Først ut; en passveske til mamma: den skal hun ha med seg til Moldova til neste år.

 

Til alle tanteguttene sydde jeg enkle luer med refleks-trykk. Håper de kan varme i vintermånedene 🙂

Neste år er målet å gi litt mer hjemmelaget i gave. Hvis jeg får tid, da 🙂

 

“Hvordan forstå dem det ikke går an å forstå.”

 

"Omgitt av idioter - hvordan forstå dem det ikke går an å forstå" av Thomas EriksonBoktittel: Omgitt av idioter

 

Forfatter: Thomas Erikson

 

Innhold: En bok som grundig forklarer de fire personlighetstypene, hvordan du kan kjenne dem igjen, og hvordan det kan hjelpe deg i samhandlingen med andre mennesker.

 

Min mening: Litt mye fokus på arbeidslivet, etter min smak. Og det er noe med fortellerstilen jeg ikke liker så godt; kanskje den er litt for overdreven, eller lite troverdig eller noe. Men bortsett fra det er dette en god bok som minner oss om at vi er forskjellige, og hjelper oss med råd til hvordan takle ulike mennesketyper best mulig.

BildeKilde

Terningkast: 4. Men jeg likte egentlig mye bedre Wired that way, som føltes mer relevant fra mitt ståsted.

 

 

The Max Lucado Christmas Collection: An Angel's Story/The Christmas Candle/The Christmas ChildBoktittel: The Max Lucado Christmas Collection

 

Forfatter: Max Lucado

 

Innhold: Fra en av mine favorittforfattere fikk jeg lese tre flotte julefortellinger. An angel’s story handler om julens budskap fra engelen Gabriels synsvinkel, The christmas candle tar opp balansen mellom tro og overtro, og  The christmas child er en rørende historie om tilgivelse og gjenopprettelse.

 

Min mening: An angel’s story var ikke helt min stil, men begge de to andre var nydelige, koselige fortellinger! Jeg hørte dem på lydbok.

BildeKilde

Terningkast: 5. God julestemning! Og gøy med noen helt nye julefortellinger!

 

 

 

Denne måneden tror jeg har vært den mest spennende til nå! Det har skjedd utrolig mye fra seks til syv måneder! (legger ut dette er par dager før tida, siden det blir midt oppi jula)

 

Søvn

For første gang (uten sykdom i bildet) har Miriam utfordret oss om nettene. Plutselig var det ikke lenger nok å amme, og vi måtte begynne med flaske om nettene. En flaske ble fort til to, så nå spiser hun nesten like mye om natta som om dagen! I tillegg har nye bevegelses-evner ført til en mye mer komplisert leggerutine som består av utallige “nå må du legge deg ned igjen, og her er tutten…” før hun endelig slokner av utmattelse…  

Mat

Hun har i en periode spist grøt to ganger til dagen, men den siste uka har hun fått det for seg at grøt ikke er så godt lenger. Så vi må lokke og lure og bruker lang tid på grøtmåltidene. Melka glir lettere ned; spesielt de to gangene hun får mat på natta. Ellers liker hun veldig godt ting hun kan stappe i munnen selv; agurk er fint å holde, mandarinbiter er kjempegodt, og eple er godt å sutte på. Men mye av det kommer ut igjen også. Målet er egentlig bare å få det i munnen; hun bryr seg ikke så mye om at det detter ut igjen etterpå.

 

Bevegelse

På bare en uke lærte Miriam en haug med nye ting: sette seg opp, krabbe noen skritt, og reise seg! Nå krabber hun omtrent like mye som hun åler seg, og det øker enda. Hun går litt i sofaen, men ellers står hun stort sett stille etter å ha reist seg inntil noe. Mest av alt i senga, men også inntil f.eks en eske.

Finmotorisk går det også raskt fremover! Hun klarer nå å plukke opp små ting med fingrene (som erter) – selv om hun ofte mister dem igjen. Hun liker veldig godt å dele maten sin med Ninja. Så både agurk, brød, grøt og annet blir delt hjertelig med hunden. Litt med vilje, og litt med uhell…

 

Interesser

Hun ser så stor ut nå som hun sitter! Heldigvis har hun ikke vært altfor interessert i juletreet. Hun elsker å gå tur med bæreselen. Vogna er bare helt ok (men liker ikke å bli spent fast. Vi tilbringer mye av dagene på gulvet. Hun er ikke enormt selvstendig, så hun liker best å ha meg med på leken. Men hvis jeg eller Thomas går f.eks. på badet, er hun kjapp til å krabbe etter. Hun liker seg veldig godt på badet. Der er det flere hyller hun kan rydde ut av et par ganger til dagen…

 

Sosialt

Miriam er veldig glad i folk! Hun smiler til omtrent alle hun møter. Men den mest interessante er nok Ninja. Ninja på sin side har et litt blandet syn på den søte, men litt farlige babyen (som klyper, klorer og lugger). Enda har lillejenta veldig lite tålmodighet med kos. Men det kommer seg ørlite granne. Nå hender det at vi kan kose ti sekunder uten at hun stritter imot 😛