I York tilbrakte vi mye tid på ulike kaffebarer, blandt annet Starbucks. Fine folk!

 

I taket på starbucks ligger det en dame. Vi brukte tiden på å fantasere om hvorfor hun ligger der…

Jeg har tatt veldig mange bilder av maten min på turen. Så jeg måtte liksom bare legge ut noen av den beste maten. Dette var risotto og kylling. Nyyydelig!

 

Og en fantastisk dessert! Yummy 🙂

En av tingene vi gjorde i York, Storbritanias mest hjemsøkte by, var å gå på en Ghostwalk. Det var mest i forbindelse med prosjektet vårt som handlet om hjemsøkte steder i York. En Ghostwalk er en vandring i byen sammen med en guide som forteller om spøkelsene som hjemsøker i nærheten.

Her er guiden vår som fortalte alle spøkelseshistoriene. Han var en veldig flink forteller 🙂

 

Clifford’s Tower var en av de hjemsøkte bygningene. Denne kunne noen ganger ses med blod rennende nedover sidene på bygget. Det har også en litt mer rosa farge enn de andre byggene bygget i samme steinen. Dette er fordi mange Jøder ble tvunget til å drepe hverandre og seg selv for mange hundre år siden.

 

Dette huset var veldig hjemsøkt, og hadde en spennende historie. Bildet er veldig kornete fordi det var helt totalt mørkt nå.

Artig å være med på, selv om jeg ikke tror på spøkelser akkurat slik som de blir fremstilt. Føler at en del av spøkelsene er diktet opp for å skape en opplevelse for turister… Men morro uansett 🙂

Det har vært mange farer denne turen. Tynn is, og lave tak på drøye to meter med påskriften “mind your head.” Men jeg har klart meg veldig godt. Har ikke blitt syk eller skadet meg på noen måte (kanskje med unntak av i går natt, da jeg sov vanvittig dårlig). Nå er tiden kommet for å reise hjem igjen, men det vil nok komme et par bildeinnlegg til fra York som jeg enda ikke har fått publisert på bloggen min. Nå gleder jeg meg til å se kjæresten min igjen!

Black Swan


Greylag Goose

And some ducks…

I York er det visselig vår! Og jeg blir helt lykkelig av å se sånne nusselige babyer 🙂

 

Det har snart blitt en vane å gå tur hver morgen (når det er fint vær i det minste). Når skoledagen ikke starter før klokka ni, er det god tid for et A-menneske som meg til å finne på noe gøy. Og her er location for de fleste av mine morgenturer i York: En nydelig dam (de kaller det visst innsjø her, men for meg er det mer som en dam).

York har et yrende fugleliv. Her er en Kanadagås.

 

Verden er spesielt fargefull og vakker om morgenen…

En hegre

Var det ikke flotte omgivelser for en morgentur?

“De fortjener ikke pengene mine.” “De har valgt det selv.” “Det hjelper ikke å bare gi dem penger.” “De bruker det til stoff, ellers går alt til en bakmann.”


   “
Den fattige kommer med bønn om nåde,
          den rike svarer med harde ord”

Står det i Salomos Ordspråk 18 i bibelen.Og det er helt sant. Men er det slik at vi har mistet all medfølelse? Eller er vi bare så usikre på hvordan vi virkelig kan hjelpe? Jeg vil gjerne tro det siste.

Har vi blitt så harde at vi velger å se på tiggerne som “selvforskyldte” eller “ikke menneskelige” i stedet for å ha medfølelse? Og skal vi egentlig gi penger til tiggere på gaten? Eller er det faktisk bare å gjøre vondt værre i det lange løp?

Jeg har egentlig ikke noe skikkelig svar, og håper dere har noen tilbakemeldinger. Men slik jeg ser det, tror jeg at det rette er å gi ting. Gi et par votter hvis hun fryser. Gi en pølse hvis han er sulten. Gi noe som de kan bruke, i stedet for penger som antagelig blir brukt feil. Men det jeg egentlig har lyst til, er å snakke med dem. Finne ut hvorfor de tigger. Har de ingen andre muligheter? Men jeg er litt redd også. Jeg vil også starte et senter hvor de kan komme seg ut av livet som tigger. Finnes det ingen organisasjon som arbeider med å hjelpe tiggere?

Men tenk over det. Hva er egentlig grunnen til at du ikke gir til tiggere? Har du redusert dem til noe mindre enn et menneske? Tror du ikke at hvem som helst (ikludert du) kunne blitt tigger under de rette omstendighetene? Er du et bedre menneske enn en tigger?

Den som hjelper den fattige, låner til Herren,
som vil lønne ham for det han har gjort.

Sal.ord.19.17.

 

Her har jeg samlet opp noen andre bibelvers om å hjelpe tiggere.
Sal. ord. 28.27.     Sal.ord.31.9.     Gal.2.10.     Jak.2.1-7.

 

Tiggere er annerledes nå enn da bibelen ble skrevet. Men skal vi ikke ha medfølelse for det? Skal vi ikke prøve å hjelpe? Og når jeg tenker på det, så er de kanskje ikke så annerledes allikevel. Det fantes nok rusavhengige tiggere da også. Tiggere som har stjålet. Tiggere som ikke har noen. Fortjener ikke de noe?

Jeg tror at det viktigste er at vi ikke mister medfølelsen. Ikke kom med unnskyldninger for å la være å hjelpe. Finn heller den riktige måten å hjelpe på.

Hva tenker du om tiggere?

Lørdagen tok jeg og jentene i klassen en dagstur til Leeds. Vi fant ganske fort Briggate, som er en av hovedgatene i sentrum. Der var det masse liv denne lørdagen! Travle businessmenn, kjærestepar med god tid, gatesangere, gateselgere, og en haug med turister.

 

Vårt første og viktigste mål var en tur innom Primark. Det er så mye fint og billig der! (bilde av det jeg kjøpte i slutten av innlegget). Men etter en time der inne var jeg helt utslitt; det var så vanvittig mye folk! (noen steder enda mer enn på bildet under). Man måtte vente i kø for å komme frem hele tiden. Og i høflige England ble det veldig mange “excuse me” og “sorry”.

 

Her protesterer de mot “bedroom taxes.” Jeg fant ut hva det var til slutt, men tror ikke jeg gidder å forklare det videre, for å si det sånn.

 

Etter alt dette kaoset var behovet for litt ro stort. Jeg og Monica fant oss en koselig restaurant i en kjeller. De hadde helt spesielt interiør; jeg ble rett of slett helt facinert av denne hageredskap/shabby chick stilen. Og den var veldig gjennomført.

 

Jeg var egentlig ikke så sulten (bare på litt ro), så jeg bestilte en litt spesiell forrett, bare for å ha noe. Det viste seg å være rekechips jeg hadde bestilt. Ikke akkurat en ny favoritt, men. Korga var i hvert fall veldig fin 🙂

Og ja, å så et bilde av alt jeg kjøpte på Primark for under 200 kr. Ikke værst!! 2 BH, 2 truser, tre topper og en tights.


Leeds var morro, men jeg tror jeg liker York bedre. Mye mer avslappet og koselig, samtidig som det er masse bra shoppingmuligheter her også. Eneste jeg savner er Primark.
Har du noen gang vært i Leeds?

Drifting in and out of consciousness , I imagined that my mother was here. She wrapped her arms around me and kept me warm. She whispered in my ear: Be a Mensch, Minusa. For the first time I realized what that really meant. As long as you put someone else’s welfare in front of your own, it meant you had someone else to live for. Once that was gone, what was the point?. ”

 

 

Boktittel: The Storyteller

 

Forfatter: Jody Picoult

 

Innhold: Boka inneholder mange historier som knyttes sammen på spennende vis. The Storyteller er en bok om skam, tilgivelse, aktiv dødshjelp, straff og rettferdighet. Etiske dilemma er et gjennomgangstema, og slutten er overraskende!

 

Min mening: I begynnelsen var boka litt treig, og vanskelig å få tak på. Men jo lenger jeg kom, jo mer oppslukt ble jeg. Det er mange uventede tvister på denne boka, og jeg får den pirrende følelsen jeg pleier å få av Picoults bøker; Hvordan vil det ende? Hvordan vil egentlig jeg at det skal ende?

 

Terningkast: 5. Fordi den trigget tankene, vekket fantasien og forstyrret freden. Spesielt gjorde slutten at jeg pushet den opp et hakk. Anbefales til deg som liker en roman med tema fra andre verdenskrig og etiske dilemma.

 BildeKilde

Ekkorn er noen ufattelig søte små skapninger. Og på morgenen finne det massevis av dem her i York! Jeg koser meg med å se på mens de jager hverandre i tretoppene eller hopper rundt i gresset.

 

Dagen i dag har vært utmattende, men bra. Har handlet masse, og hatt en presentasjon av prosjektet vi har jobbet med i York. Godt å være ferdig! Jeg har ganske dårlig samvittighet for å bruke så mye penger som jeg har gjort. Men nå er det bare en dag igjen før oppholdet er ferdig, så skal jeg hjem til vante priser og butikker i gode, gamle Norge 🙂

Det har blitt et par morgenturer i det siste. Når man er ti jenter på tur, kan det være godt med litt tid helt for seg selv om morgenen. Den første morgenturen min gikk til en kirke som ligger rett borti veien. Jeg hadde lagt merke til alle de fine blomstene som omga kirka, og tenkte at jeg måtte gå der på leting etter fine motiver.

 

Selve inngangen til Heslington Church er fortryllende med sine mange påskeliljer (de er veldig glade i påskeliljer i York)

 

Jeg tusket videre gjennom kirkegården. Det er dugg i gresset, og jeg er totalt omgitt av syngende fugler. Magnolia, påskeliljer og sypress. Kirkegården er nesten som en hage.

 

Bak kirka ligger en stor grønn plen. Jeg oppdager to kaniner som koser seg i morgensola, men rekker ikke å ta bilde av dem. Jeg føler meg som Alice i eventyrland idet jeg følger etter kaninene inn i krattskogen.

 

Når jeg er innenfor bladene, er det som å gå inn i en annen verden. Bladene beskytter eventyrskogen for besøkende. innenfor er det mye mer plass, mye mer lyder, mye mer liv. Jeg lister meg bortover. Hører duene kurre og enkelt fugler som ser meg, og flakser av sted.

Ahh, livet er godt på tur. Spesiet om morgenen 🙂