SOAP – en hjelp til å lese bibelen

Categories J Bibelen

Jeg elsker å lese bibelen. Men det er ikke til å stikke under en stol at noen ganger kan den være litt vanskelig å forstå, og andre ganger kan man lese og lese, uten at man egentlig husker noe av hva man leste dagen etterpå. Men nå bruker jeg et lite “verktøy” som heter SOAP. Når jeg SOAPer meg gjennom bibel-kapittelet, blir det lettere å huske, det blir mer motiverende, og mer begrenset. Og det liker jeg skikkelig godt! Så hvis du vil prøve det; heng deg på!

De tre første punktene er generelle for bibellesning, mens de fire siste er de fire bokstavene i SOAP, og hvordan du bruker dem. 

1. HVA TRENGER JEG?
Finn fram bibelen, notatbok, og noe å skrive med. Jeg anbefaler aller helst noe med gøye farger. Det gjør alt gøyere, men også mer oversiktlig, og lettere å huske.

 

 

2. HVOR STARTER JEG?

Jeg anbefaler å lese et helt kapittel om gangen. Da får man mer oversikt. Jeg anbefaler også å lese en hel bok sammenhengende (et kapittel hver dag). Da har du lest et evangelie på en måned, og flere brev kan leses på en uke. Et godt sted å starte, hvis du aldri har lest bibelen før, er Lukas  (ligger nesten i begynnelsen av Nye testamentet). Hvis du vil ha noe mer å grunne på, kan du for eksempel prøve deg på Efeserbrevet (et av mine favoritt-brev.). Så velg deg en bok, ble opp i kapittel èn, og så er vi klare til å kjøre i gang! 

 

3. HVORDAN LESER JEG?

Les først gjennom hele kapittelet sammenhengende. Da får du litt oversikt. Tenk over: hva handlet dette om? Så går du tilbake og leser det en gang til, litt saktere, mens du streker under ting du legger merke til; ting som er ekstra bra, ting du gjerne kunne ha tenkt mer på også videre. Jeg har også fått sansen for å skrive litt i margene på bibelen: da husker jeg hva jeg tenkte på neste gang jeg leser det samme. Notatbøker forsvinner, men man bruker den samme bibelen lenge! 


 

 

4. S – SKRIFTEN

S’en i SOAP står for “skriften.” Her skal du velge ett vers fra kapittelet du har lest, og gå dypere inn i det. Da velger jeg ofte en av de tingene jeg har streket under i kapittelet; noe som var interessant, eller som jeg tror er nyttig for mitt liv. Hvis jeg er usikker på hvilket vers, ber jeg om hjelp til å velge. Skriv en S i notatboka (gjerne i en egen farge), og skriv ned verset ditt etter S’en. Eksempler (se bildet under): Jeg valgte Ap.gj.7.55. fordi jeg synes det var utrolig hvordan Stefanus har alt sitt fokus rettet mot Gud, og ikke er noe annet. Jeg valgte Ap.gj.8.26. fordi jeg synes Filip hadde en god innstilling da han “reiste seg opp og gikk” -> Han tok ansvar og gjorde som Gud sa, selv om det ikke gav helt mening, og du kan lese videre i kap. 8 om det fantastiske som skjedde nettopp fordi han var lydig!

 

O – OBSERVASJON

Hva ser du i teksten? Hva legger du spesielt merke til? Skriv det du mener er budskapet i teksten med dine egne ord. Er det en oppmuntring? Et bud? Et bibelsk prinsipp? Skriv en O – og før på din egen tolkning av hva verset sier til deg. Eksempel:i bildet nedenfor, hadde det jeg strekte under vært S’en, og det jeg skrev i margen, er O’en. 

A – ANVENDELSE

Hvordan kan jeg anvende dette verset i mitt liv? Er det noen vaner jeg bør endre på? Er det noen personer jeg må møte på en annen måte? Er det noe jeg må huske på? Hvordan er verset viktig for ditt liv? Jeg pleier ofte å starte A’en med “Jeg vil….” Da blir det noe aktivt, hvor jeg selv er en stor del av det. Jo mer konkret det er, jo lettere er det å se at du har klart det senere. Mange ganger nevner jeg navn her; folk jeg vil be for, oppmuntre, eller snakke med om noe. 

 

P – PERSONLIG BØNN

Til slutt skriver du en P, og en personlig bønn til Gud. Det er kanskje litt rart for noen å skrive bønnene dine, men jeg synes det er helt genialt! Da får jeg virkelig satt ord på hva jeg egentlig spør om/får svar på, og det er lett å gå tilbake senere, for å se om jeg har fått bønnesvar. Å skrive klarner tankene (som dessverre fort blir uklare når jeg lukker øynene og ber lenge), og det gjør meg mer fokusert. Noe av det jeg elsker med en SOAP-bok, er å ble gjennom og be alle bønnene for meg selv, flere ganger. Da minner jeg meg selv på hva jeg har lært i bibelen, og tar det med meg inn i hver dag. 

En SOAPing kan være lang eller kort. Jeg har brukt fra ti minutter til en time. Vanligvis bruker jeg rundt en halvtime. Det er helt overkommelig å klare hver dag. For deg som har lese/skrivevansker kan det kanskje være mye med et kapittel, men da kan du lese et avsnitt, eller bare ett vers. Det går selvsagt også helt fint. Det er mye viktigere å forstå det lille man leser, enn å pløye igjennom en hel bok, og ikke huske noe fra det. Det er derfor jeg synes SOAP er så genialt; det tvinger meg til å tenke praktisk, slik at bibelen blir levende og nyttig for meg i hverdagen. 

 

I dag SOAPet jeg om hvordan Paulus bruker sin mørke fortid til å hjelpe andre mennesker til Jesus (ap.gj.26). Han har virkelig skjønt hva han vil her i livet! Nå er jeg snart ferdig med Apostlenes gjerninger, og da skal jeg fortsette med Romerbrevet. Det gleder jeg meg til, for det er et brev skrevet til en kristen menighet, uten jødisk bakgrunn (som meg selv). 

Hva SOAPer du om for tiden? 🙂

 

6 kommentarer

6 thoughts on “SOAP – en hjelp til å lese bibelen

  1. Hei sann! Fin blogg. Du er flink og skrive og veldig inspirerende å lese det du skriver. Tror Gud rett og slett førte meg til deg da jeg har har bedd han om å sende meg til en som kan hjelpe meg. :O Men jeg bare lurer på om du har skrevet et innlegg om hvordan være en god kristen i nåtid eller noe sånt? Hvis ikke.. Tror du at du kan? 🙂

  2. Guds Engel: Du kan ta en titt i bloggen min – klikk på kategorien”Tanker og tro” i sidemenyen. Der er det litt av hvert om tema. Men det hadde vært enda lettere å skrive om dersom du hadde noen konkrete ting du lurte på. Ta også gjerne kontakt på facebook, eller på e-post ([email protected]) dersom du vil prate mer 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *