Skritt for skritt – sy paljettkjole.

Categories A Hobby

 

I år, som de foregående tre år, har jeg sydd julekjolen min selv. I år var den noen som spurte om jeg ikke kunne dokumentere prosessen underveis, og vise hva jeg gjorde, så det har jeg prøvd på. Men det er faktisk vanskeligere enn en skulle tro å huske å ta bilder av alt. Så mot slutten glemte jeg det litt bort (hadde besøk, og ble opptatt av prating, og av hva jeg gjorde). Men, men. Jeg poster, også får vi håpe at noen kan få noen tips, eller noe inspirasjon fra mine spede forsøk på kjole-sying 🙂 Også håper jeg inderlig at min neste sy-tut blir bedre 🙂

TOPPEN

1. Klipp alle delene. Dette er en av de kjedelige tingene med sying, men det er veldig greit at alt er ferdig klippet når du begynner å sy, så bruk tida til å være nøyaktig. Jeg klippet først delene til toppen (brukte mønster fra stoff og stil som utgangspunkt. det er egentlig et pysj-mønster, men du kan bruke alle slags topper/gensere) Jeg endret ryggen til et vannfall (fikk hjelp til å endre mønsteret HER) Det tar tid å lage mønsteret, men når du først har det, kan du bruke det til masse. Jeg har sydd en annen topp også med samme mønster. Se den HER.

Når du har klippet de to delene til toppen, må de klippes en gang til i fòrstoffet (hvis du trenger fòr. Mitt stoff var gjennomsiktig, men ellers kan du bare begynne å sy med en gang)

 

Legg de to baksidene sammen rett mot rett og sy langs nakke-linjen. Dette er en rett linje på toppen av mønsteret, dersom du syr cowl-neck. 

Om paljettstoffet: Å sy i paljettstoffet var litt dillete, fordi limen henger seg fast i nåla, som gjør at den slutter å virke. (hvis du har gjort dette – vask nåla med neglelakkfjerner). Løsningen jeg fant ved gjentatte google-søk, ble å legge bakepapir øverst, og sy rett igjennom det. Da ble nåla tørket ren mellom hvert sting, og prøblemet forsvant. Bakepapiret kan du rive av etterpå uten store problemer. 

 

Legg de to forstykkene sammen rett mot rett og sy langs halslinjen. Helt i spissen må du klippe et snitt helt inn til sømmen, for at det ikke skal bli for lite stoff her. Da kan spissen bli klumpete. Se bildet nedenfor!

Klipp små biter av bakepapir for å ikke sløse, og for å tilpasse dem de buede linjene. 

Når du vrenger rettsiden ut, ser forstykket slik ut i halsen:

Legg de to delene rett mot rett. Nå skal vi sy dem sammen i skuldrene. Siden jeg har laget en cowl-neck bak, er dette litt mer dilldall. Det er vanskelig å vise på bilder, men det er ikke vanskelig å få til. Jeg anbefaler deg å se DENNE filmen, så forstår du hvordan det skal sys. Hopp til 10 og et halvt minutt uti filmen. Den øverste delen av bakstykket skal brettes over skuldrene på forstykket. Se bildene nedenfor. 

Legg forstykket (svart på bildet) slik at ermehullene passer. Så skal den øverste delen av nakke-linjen (blå) brettes ned over det svarte.

Sy en søm langs der klypene mine sitter. Dette kan være litt tjukkt, men det gikk fint på min maskin. Ikke glem bakepapiret!

 

Deretter kan du sy sidesømmene (fra armhulen og ned – helt til høyre på bildet nedenfor). Så er toppen fiks ferdig! (ikke glem bakepapir, om du syr i paljettstoff)

 

SKJØRTET

Neste skritt var å klippe skjørtet. Jeg brukte to deler som er en fjerdedels sirkel. I hjørnet må du klippe bort en trekant. Skålinjen som står igjen (hypotenusen) skal være like lang som halve liv-vidden din. (hvis du er 100cm rundt livet, ta 50cm her) Dersom du ikke har stretchstoff, må linja være lengre. Hvis toppen passer, kan du også bare bruke lengden fra toppen til dette. Glemte selvsagt å ta bilde av dette, men her er omtrentlig form: 


Klipp to slike skjørtedeler i hovedstoff, og to i fòrstoffet.

Sy sammen de to fòr-stoffene rett mot rett. (her trenger du ikke bakepapir – Hurra!) Du syr langs de to lange,rette side-linjene. 

Sy sammen de to hovedstoffene rett mot rett. 

Legg fòrskjørtet utenpå hovedskjørtet, rett mot rett. Sy dem sammen, rett mot rett, langs nedrekanten (den lange, buede linjen som blir nederst på kjolen.)

Vreng skjørtet. Nå har du ingen synlige sømmer på utsiden! Den eneste sømmen som gjenstår nå, er den mellom topp og skjørt. Igjen: bruk bakepapir, og sett godt med nåler på forhånd, slik at alt stemmer!

ERMER

Hvis du vil ha ermer på kjolen, bruk et mønster som utgangspunkt.

Sy ermet sammen til en ring.

Sy ermet fast til ermeåpningen. 

Brett inn to cm langs hele ermet, og sy en fin kant. 

 

Og vips!

 

Er enda litt usikker på om jeg skulle hatt et mer passende belte, men jeg klarer ikke helt å lande. Uten belte ble den litt merkelig. 

Vil tro at jeg totalt har brukt 8-9 timer på denne kjolen. Men mye tid gikk bort til frustrasjon over stoffet som klisset til nåla. 

4 kommentarer

4 thoughts on “Skritt for skritt – sy paljettkjole.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *