Fotokurs #9 – Eksponering

Categories L Foto, Design og Redigerings-tips

Eksponeringen i et bildet er lysfoholdet i et bilde. Et bilde som er veldig lyst er høyt eksponert, og et bilde som er lavt er lite eksponert.

For å finne riktig eksponering er det flere ting du kan fikse på, men det skal jeg komme tilbake til.

Overeksponering

Er når bildet blir så lyst at de lyseste områdene blir helt hvite, og man mister detaljer. Da sier vi at de hviteste omådene er det bildet er utbrent.. Vanligvis er ikke dette noe bra, men når du jør det bevisst, med mening, så kan det være moro og.

Undereksponering

Funker egentlig på samme måte, bare at bildet er mørkt. De svarte omådene mister detaljer, men dette kan også noen ganger med fordel  utnyttes.

Faktorer som påvirker eksponeringen

De viktigste faktorene som påvirker lyset i bildene dine er alltid >blenderåpning< og >lukkertid<. Når du har et speilreflekskamera kan du stille på disse, men det går på flere analoge kamera også.

Les mer om dem under linkene, men kort fortalt: Blenderen slipper inn mer lys jo større åpningen er. f/4 er en stor åpning, f/11 er liten. Lukkertiden er hvor lenge blenderen er oppe. Jo lenger, jo mer lys. 1/500 er kort tid 1/5 er ganske lang tid, og lyst (dette er delsekund. 1/5 er en femdels sekund)

ISOen kan også påvirke lysstyken, men jeg fokuserer ikke på det i dette innlegget. >Les mer her<

Hvis du har feil eksponering kan jeg anbefale å stille på blenderen eller lukkertiden.

Når du har funnet riktig eksponering, men synes at det blir uklart: Det kan hende at du har for lang lukkertid! Det gjør at kamerabegelser synes bedre på bildet; jo mer bevegelse, desto mer uklarheter. Hvis du da for eksempel har funnet ut at blender f11 og lukkertiden 1/20 gir et godt resultat, kan du beholde den eksponeringen, men flytte faktorene (blender og lukker) like mange hakk i hver sin retning.

Det har seg nemlig slik at hvis du flytter blenderen ett hakk lysere (f10) og lukkertiden et hakk mørkere (1/25) blir eksponeringen akkurat den samme (bildet blir like lyst). Denne eksponeringen går fortere, men slipper inn akkurat like mye lys fordi åpningen er større.

Så: prøv deg frem og finn riktig eksponering!

 

Eksponering med Canon EOS 450D

450D er det kamera jeg har, og jeg vil derfor skrive noen nyttige ting som gjør dette enda lettere hvis du har det samme kameraet. Dette fungerer på noenlunde samme måten på andre kamera også, spesielt Canon sine. Skal vise dere hvordan dette kan gjøres i forskjellige av kameraets moduser:

Program-Modus (P)

Vises med tegnet “P” på det hjulet på toppen hvor du kan velge mellom modusene. Dette er den enkleste måten å få riktig eksponering på med unntak av moduset “Auto.” Det fungerer sånn at du velger eksponering, og så regner kamera selv ut hva som blir den beste blenderåpningen og lukkertida. Du kan stille den både lysere (opp til 2+) og mørkere(ned til 2-), eller bare midt på (0). Grunnen til at jeg liker Program-modus bedre enn Auto er at jeg slipper at blitzen popper opp automatisk i tide og utide.

Rent teknisk skifter du innstillingen ved å vri på hjulet oppå kamera for å stille på lysstyrken.

Lukkerprioritet (Tv)

I dette modus velger du ikke eksponering, men lukkertiden. Så regner kamera ut hvilken blender som trengs for å få riktig eksponering. Jeg bruker selv denne innstillingen ganske mye.

Blenderprioritet (Av)

Lar deg velge blenderåpningen, så regnes lukkertiden ut automatisk.

Manuell (M)

Er jo der du stiller alt selv. Da må du finne ut hvordan du finner riktig eksponering selv med å stille på hjulet. Det tok litt tid før jeg skjønte hvordan jeg stiller på blenderen, fordi du da må holde inne Av+- mens du skrur på hjulet. Den befinner seg ved siden av skjermen, oppe i høyre hjørnet.

 

Kom gjerne med spørsmål hvis noe er uklart!

1 kommentar

1 thought on “Fotokurs #9 – Eksponering

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *