Fotokurs #1 – Lukkertid

Categories L Foto, Design og Redigerings-tips

Jeg skal begynne å skrive litt om det å ta bilder. Innledninger i innstillingene på en kamera, og noen tips om fotografering!

Lukkertid!

Lukkertid er tiden kamera bruker på å slippe inn lys. Tiden blenderåpningen er åpen. Jo lengre lukkertid, jo mer lys. Det er lyset som skaper bildet.

Lukkertid måles i delsekund. 1/8 betyr ett åttendels sekund. 1/200 betyr en tohundredel av et sekund.

Etter min mening er lukkertid en av instillingene på kamera som er gøyest å leke med. Du kan få kjempemange forskjellige effekter, og virkninger på bildene. 

 

Kort lukkertid gjør selvsagt bildene mørkere (siden mindre lys rekker å komme igjennom) Når det er mørkt i et rom, og du ikke kan bruke blits, kan det altså hjelpe å ha lang lukkertid.  Den nagative delen er at bildene blir uklare. Du klarer ikke å holde kamera Helt stille(selv om det føles sånn) så på 1/8 sekund har kamera beveget seg litt mer enn på 1/80 sekund.

Det første bildet er lysere fordi det har lengre lukkertid, men det er mer uklart enn det andre, mørke bildet.

    lukkertid: 1/8                                                              lukkertid: 1/80

Du bør alltid prøve å ha minst mulig lukkertid for å få bildene klarest mulig, men de må heller ikke bli mørke, som bilde2

Hvis noe er i bevegelse blir det enda fortere uklart, og det er bra med kort lukkertid. For å ta dette sportsbildet brukte jeg lukkertiden 1/200. Ballen er fremdels uklar, så jeg skulle helst ha hatt enda kortere tid, hadde det bare vert nok lys. Lang lukkertid

Imidlertid er det ikke alltid vi ønsker at bildene skal være klarest mulig. Et bilde tatt av en vei om natten med lang lukkertid kan være kjempestilig!

På bildet under ser vi lyset i fra bilene som kjører, men ikke selve bilene. Lyset blir dradd ut fordi kamera har brukt lang tid på å ta bildet. Har ikke tatt en sånt bide selv, men ville vise det. Dette bildet fant jeg her


Dette bildet er ikke uklart fordi de har brukt et godt stativ til å hode kamera stille. Det er veldig viktig når du tar bilder med lang lukkertid.

Bildene under er tatt med kort og lang lukkertid. Man ser raskt forskjellen. 

Nr. 1: Kort lukkertid. Boblene i vannet er frosset i øyeblikket

Nr 2: Lang lukkertid. Vannet blir mer tåkete, og uklart.

 

Her har vi tatt bilde med lukkertid på 20 sekunder (veldig lang lukkertid). I mellomtiden byttet Monica plass i badekaret, slik at det be to av henne. Imens hun flyttet seg holdt jeg foran objektivet(linsa) slik at det ikke skulle komme inn for mye lys.

Etter redigering (som helt sikkert kunne ha vert 1000 ganger bedre gjort) ble bildet seende sik ut:

2 kommentarer

2 thoughts on “Fotokurs #1 – Lukkertid

  1. kjempebra skrevet! jeg lærte dette selv for ikke så lenge siden.
    Bra noen klarer å få det ned på tastaturet, jeg vet hva jeg gjør men klarer ikke skrive om det 😀

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *