Fotokurs #2 – Blenderåpning

Categories L Foto, Design og Redigerings-tips

Her er enda et innlegg om kamerainnstillingene:) Synes dette er viktig å forstå! Det er mye gøyere å ta bilder når du forstår litt av det du gjør!

Blenderåpning

Blenderåpningen er den åpningen som slipper lys inn i kameraet, og det er på en måte dette lyset som slipper inn som blir til bildet. På et speilreflekskamera kan man bestemme hvor stor denne åpningen skal være, og dermed hvor mye lys som kommer inn. Hvor lenge åpningen er oppe, spiller også en stor rolle, og dette har jeg skrevet mer om i  >dette innlegget om lukkertid<

Måten dette måles på synes jeg er litt merkelig, men man blir fort vant til det. Lite tall (eks. f/5,6) betyr at åpningen er stor og slipper inn mye lys, og stort tall (eks. f/28) betyr at åpningen er liten og slipper inn lite lys. (begynner jeg å gjenta meg selv for mye nå, eller er det bare godt for å forstå dette?)

 

Lysstyrke

Den ene forskjellen som blir ved liten og stor blenderåpning er lysstyrken i bildet. Som sagt får du mye lys med en stor åpning og lite lys med en liten åpning.

 blenderåpning: f/5                                 blenderåpning: f/10

dybdeskarphet

 Med stor blenderåpning blir det stor dybdeskarphet i bildet. Dybdeskarphet er hvor stort område(innover i bildet) som oppfattes som skarpt av øyet (egentlig er bare ett punkt helt skarpt) Hvis vi har et ansikt, eller flere personer vil vi gjerne at hele ansiktene er klare, og ikke bare nesetippen, mens hvis vi tar bilde av en blomst er det fint når bakgrunnen blir uklare farger.

      

  Blenderåpning f/7,1                                    blenderåpning f/3,5

 Stakkars hunden min. Hun er vanligvis meget fotogen, men i dag, tidlig på morgenen med blitsen rett i ansiktet ble det litt voldsomt for henne. Men bildene innlustrerer likevel forskjellen:) Bildet 1 ser klart ut omtrent overalt, mens bildet2 er bare klart på nesetippen. Til og med øynene er ute av fokus.

(På min pc funker ikke popup-greia. Hvis det er sånn hos deg også må du høyreklikke på bildet, og velge åpne/åpne i ny fane, så kommer bildet i full størrelse)

På dette bildet er det bare fint at bakgrunnen er veldig ufokusert. Da kommer blomsten mer frem, og ser enda klarere ut:)

skarphet og blenderåpning

Dette er noe jeg nettopp lærte; Det er en av blenderåpningene på ditt kamera som gir skarpere bilder enn de andre! Denne er vanligvis 2 hakk mindre enn max. blenderåpning. Min største blenderåpning er f/3,5 , og to hakk under blir f/4,5. Da er f/4,5 mest sannsynlig den skarpeste blenderåpningen på dette objektivet. Dette var ikke alltid fasiten, men jeg kan ikke så masse om det. Poenget var at på de fleste objektiver var det den skarpeste åpningen. Hvis du ikke tror at dette stemmer med ditt objektiv, kan du finne de skarpeste bildene du har tatt, og se hvilken blenderåpning de er tatt med, så finner du kanskje den skarpeste åpningen på denne måten:)

 

har du kanskje lært noe mer om hva blenderåpning er. Uansett er det viktigste å prøve seg frem.

Hvis det var noe du ikke forsto, eller har lyst til at jeg skal skrive mer om, så gi meg en kommentar! Det er bra med tilbakemeldinger på hvordan jeg skriver, og om det er noe som blir litt rotete:)

4 kommentarer

4 thoughts on “Fotokurs #2 – Blenderåpning

  1. Supert at du skriver om instillingene og legger ut eksempler ! 🙂
    Sjekk gjerne ut og gi tilbakemelding på bildene på fotobloggen min 🙂 – bobblehead

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *