Fototips: Bedre bilder i vinterferien.

Categories N Foto

Nå er det snart ferie, og for mange av oss, betyr det nye muligheter for å ta bilder vi ikke tar til vanlig. Kanskje får du se snøen, eller kanskje du reiser av sted. Da tenker jeg at noen fototips er på sin plass.

1) Dersom det er snø, og du tar bilder med auto-funksjonen til kamera, er det veldig mange kamera som vil overvurdere hvor mye lys det er, og gjøre bildene for mørke.

 

 

Still eksponeringskompensasjonen (rød ramme) på 1-2 trinn høyere (lysere) for å unngå dette problemet. Les mer HER.

Eventuelt kan du justere lyset senere i et redigeringsprogram. Dersom du har speilrefleks, kan det være nyttig å ta bilder i RAW-format. Da er det mye lettere å redigere dem etterpå. Her har jeg brukt Levels- (nivåer-) funksjonen i Photoshop. 

 

2) Gå tett innpå. Frosten skaper mange magiske motiver, for dem som tar seg tid til å se etter. Her kan det være ekstra gøy med et close-up-filter, som kan kjøpes billig på ebay. Det gjør at du kommer enda nærmere motivet ditt. 

 

 

3) Et annet typisk problem i snøen, er at bildene blir blålige i fargen. Det er hvitbalansen som stilles feil. Du kan rette på dette både på kamera, og etterpå, men det letteste er å gjøre det før du tar bilde. 

Her stiller du hvitbalansen. 

 

4) Lav sol kan skape mange irriterende skygger. Men vi kan også bruke skyggene til vår fordel. For ikke å snakke om silhuetten som skapes dersom du tar bilde av noe foran sola. Ikke la lyset begrense deg, men bruk det til din fordel. 

 

5) Et litt banalt, men samtidig veldig virkningsfullt tips er: Bare kom deg ut, og gå i gang! Dersom du går ut og leter etter motiver øker sannsynligheten seg betraktelig for at du skal finne noen. Det er ikke alt som kan sees fra stuevinduet, så pakk med deg kamera og en sjokolade, og få deg litt frisk luft i vinterferien! 

 

Inspirasjonen til dette innlegget kom delvis fra foto.no. Klikk HER for å lese innlegget med enda flere vinter-foto-tips.

Dersom du vil ha fototips som gjelder året rundt, kan du sjekke ut mitt eget lille fotokurs HER.

Jeg reiser til Marokko i vinterferien, så det blir ikke mye snøbilder på meg. Men fotografering skal det nok bli en hel haug av!

6 kommentarer

6 thoughts on “Fototips: Bedre bilder i vinterferien.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *