Fotokurs #8 – Dybde

Categories L Foto, Design og Redigerings-tips

Noe så enkelt som at jeg tok med steinene i forgrunnen lager dybde i bildet.

DYBDE

Noe jeg etterhvert har lært at er ganske viktig for å få en helhet og spenning i bildene er å få inn dybden. Dette gjelder spesielt landskapsbilder.

Til vanlig når vi “knipser” landskapsbilder er vi kanskje et sted hvor det er god utsikt, og vi får kanskje med sjøen og den blodrøde himmelen, men det blir lite dybde. Eller vi skal ta et bilde av en nydelig blomst i en eng, men på bildet forsvinner den helt i alle detaljene og fargene i gresset.

 

Forgrunn, Mellomgrunn og Bakgrunn

 

 

 

Det som kan hjelpe er å tenke på tre forskjellige “deler” som skal være med i bildet. Forgrunn, mellomgrunn og bakgrunn. Egentlig ganske enkelt, men det er utrolig hvilke underverker det kan gjøre om man får med alle, eller i hvert fall to av disse. Dybden glir inn i bildet med en gang!

 

 

Her er dybden liten fordi det er ingen forgrunn, og mellomgrunnen er så liten at vi ser den nesten ikke.

 

 

 

 

Ofte er det forgrunnen vi mangler. På ditt solnedgangbilde kan du få med silhuetten av et menneske, en spesiell stein, eller et tre. Bildet blir sykt mye bedre!

 

 

 

 

 

 

Når vi tar med steinene i forgrunnen har vi både forgrunn, mellomgrunn (øya) og bakgrunn (himmelen). Da blir det god dybde i bildet.

 

Blurry bakgrunn

Noe annet som kan skape dybde i et bilde er uklarhet, eller rettere sagt kontrasten mellom noe uklart, og noe klart. Dette er ikke så aktuelt på landskapsbilder, men mer på macrobilder av blomster, insekter, osv. Uklare bakgrunner skaper avstand til forgrunnen.

 

 

 

 

For å få uklar bakgrunn hjelper det med stor blenderåpning(les mer her), stor brennvidde(mye zoom), og at det er mindre avstand mellom deg og forgrunnen, og mer avstand mellom forgrunnen og bakgrunnen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

På dette bildet blir det dybde både fordi bakgrunnen er mer uklar, og fordi bildet er delt opp i forgrunn (sommerfuglen og de fremmerste gresstråene), Mellomgrunn (De bakerste gresstråene) og bakgrunn (det gråe)

 

Når det gjelder himler

Siden vi var inne på det med himmelbilder slenger jeg med et tips; Hvis du skal ta bilde av himmelen, så er hovedregelen å alltid ta med litt av bakken. Det trenger ikke være mye, men bare noe for å feste himmelen til et fast punkt, og gi bildet mer dybdefølelse. (Du bør med andre ord ikke se på bilde nr. 2 i dette innlegget som noe godt eksempel)

Selvsagt går det an å leke med å ikke følge reglene, men da må en kunne dem først:)

Nå er jo ikke jeg utlært på noe vis, og følger langt i fra alltid “mine egne” regler, men det er alltid bra å se etter forbedringer (kom gjerne med tips!) Og jeg håper noe av det jeg lærer kan komme til nytte for dere!

1 kommentar

1 thought on “Fotokurs #8 – Dybde

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *