Fotokurs #7 – Fotolys

Categories L Foto, Design og Redigerings-tips

Foto betyr lys! Bare det peker jo mot at lys er ganske viktig å kunne litt om når det gjelder å fotografere. Så nå skal jeg gi en del tips om hvilket lys du bør bruke når du fotograferer. 
Det beste lyset til å ta bilder ute.

Det er naturlig, indirekte lys! Det er to tider som gir deg det ultimate lyset til å ta bilder i ute:

 

SOLOPPGANG
 *Når sola står opp. Du bør antagelig, som den friske morgenfuglen du er, stå opp ca en time før soloppgang, kaste i deg litt mat så du ikke besvimer, og så komme deg ut i Guds frie natur. Når det er på tide for sola å titte frem har du allerede hatt omtrent en halvtime med flott fotolys, og er klar for en time til før sola blir for sterk. En annen fordel er at det ofte er dugg i gresset eller nydelig tåke på visse områder som gir landskapet et mystisk preg. Viktig å ikke stå i tåken når du tar bilde av den;)

(Tenk hvor kjedelig dette bildet hadde vert hvis jeg ikke stod opp klokka 5 om morgene å rakk å fange disse små dråpene!)


(Beverne hadde nok også være vanskelige å finne et par timer senere. Denne dagen tror jeg også at jeg var oppe klokka 5)


(Og den flotte tåka og fargene idet sola står opp er helt fortryllende!)

(Dette var i dag tidlig! En nydelig himmel, som gjør det verd å stå opp tidlig:)

 

SKUMRINGEN

* I skumringen er det andre tidspunktet som er perfekt for å ta bilder. For mange er dette en mer passende tid å ta bilder på, men det bør kanskje revurderes. Fordeler med å stå opp tidlig å ta bilder ved soloppgang: 1)Det er viktig å komme i gang med dagen tidlig.  2) Du slipper forstyrrende mennesker som er i veien for det perfekte motivet. 3) Du har, hvis du som meg bor på landet, en mye større mulighet til å treffe på nåen flotte ville dyr på turen din.

Uansett er lyset altså bra rett før og etter solnedgang også! 

(Ingen skarpe skygger som ødelegger, og ingen utbrente hvite felter der sola hadde truffet hvis dette bildet ikke hadde vert tatt klokka 9 om kvelden.)

Hvorfor disse teite tidene?

Fordi det ikke er direkte sollys! Direkte sollys lager skarpe, ødeleggende skygger og bleikner fargene i bildene dine. Indirekte naturlig lys, derimot, skaper myke fine skygger, og varme, sterke farger. En fotografs drøm og fryd!

Hvis jeg ser et motiv utenom disse tidene da?

Da er det også noen kriseløsninger du kan prøve deg på:

*Ta bilder i åpen skygge. Gjem deg fra den fæle sola og ta bilde av motivet ditt under et tre, eller bak en mur hvor den herlige skyggen fikser fargene for deg!

(Heller ikke her er fargene ødelagte av solens knivskarpe stråler, Dette bildet er tatt i skygge av de nydelige trærne med lindland.)

*Ta bilder under store, hvite skyer. Store hvite skyer gjør en god nytte med å spre lyset. Da kan du bare knipse i vei så mye som du vil.

*Hvis ikke noe av dette er mulig på Ditt motiv, kan du prøve å bruke et gråfilter. Det har jeg ikke prøvd selv, men det fjerner en del lys i fra bildene dine, og gjør nok noe magisk med fargene dine også:)


Det beste lyset til å ta bilder inne:

Det er naturlig, indirekte lys, det. Akkurat som ute! Men problemet er bare at det lyset har vi ikke så enormt masse av inne. Løsningen er som følger:

*Plasser personen, eller det andre motivet ditt i nærheten av et vindu uten direkte sollys! Her er det et perfekt naturlig indirekte lys som spres av ruten. Det er ekstra bra hvis ruta er skitten! 

Et tips er å plassere motivet slik at lyset kommer litt i fra siden. Da får det frem dybde og liv i bildet ditt, i stedet for et flatt bilde. Dette gjelder alltid, spesielt når du bruker blitz! (vet ikke hvorfor denne setningen kom med da dette ikke er et innlegg om blitz…)

Håper dette var nyttig! Noen som får noe ut av dette fotokurset mitt?

3 kommentarer

3 thoughts on “Fotokurs #7 – Fotolys

  1. Blitz er nesten aldri bra Ingrid 🙂 Du “ødelegger” bildet. lager det flatt og unaturlig. ta heller å still på innstillingene på kameraet 🙂 OG jeg elsker sollys, men da må det som sagt dekke hele mennesket 😀

  2. Malin: Blitzlys trenger ikke å være flatt. Blitzen som er på kameraet ødelegger ofte, men eksterne blitzer kan lage mer dybde. Dessuten kan en softbox eller softscreen brukes til å dempe lyset, slik at det blir mer indirekte og ikke så “hardt.”

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *