Sy den selv. Enkel sirkel-topp!

Categories A Hobby

 

Jeg er kjempefornøyd med mitt siste syprosjekt som var denne vårlige, lette toppen. Den var for det første overraskende enkel å sy, og for det andre veldig behagelig å gå med. Og jeg synes fasongen er veldig god, og kler de fleste. Så jeg har lyst til å prøve å sy flere slike. Men først vil jeg fortelle deg hvordan du kan gjøre det samme! 

Jeg fant oppskriften HER, så hvis du kan engelsk, eller synes jeg forklarer for dårlig, så kan du gå inn dit. 

Vel, det er vel ikke akkurat en sirkeltopp i ordets rette forstand. Den blir mer oval i formen. Men uansett. Du starter med et rektangel.

Rektangel:

* Den korteste avstanden måler du i fra albue til albue når du holder armene ut til siden. Eventuelt lengre, dersom du ønsker lengre ermer. Legg til 2 cm til sømrom.  

* Langsiden finner du ved å måle lengden i fra under rumpa di, over skulderen, og ned til skrittet. Dette blir lengden på toppen. Legg til to cm til sømrom.

Nå har du klippet stoffet du trenger. Nå skal det formes. Brett det en gang på tvers, og så en gang den andre veien. Det hjørnet som har blitt brettet to ganger, skal bli halsutskjæringen (oppe til høyre på bildet under). 

Klipping

Halsutskjæring: Mål rundt halsen din, omtrent så vidt som du vil ha åpningen (gjerne litt mindre åpning, for det er dumt å lage den for stor). For eksempel 51cm. Del dette målet på 6,28. (jeg får da 8,12, og runder ned til 8. Klipp en sirkelsektor med radius 8 (mål 8cm fra hjørnet, begge veier, og tegn en bue i mellom med f.eks. passer. ) Se oppe til høyre på bilder ovenfor hvor jeg har klippet bort denne sektoren, som blir halsåpningen. 

Ytterkant: For å få sirkelformen skal vi nå runde av kanten. Vi skal klippe langs de to åpne sidene (ikke brettekantene). Tegn først en jevn bue som knytter sammen de to kantene uten å fjerne for mye av stoffet. Se bildet ovenfor. 

 

På bilder under har jeg brettet ut toppen en gang, men den ligger dobbelt, vrang mot vrang. 

Kanting.

Sy sikksakk langs alle kantene for at de ikke skal rakne. Dette er ikke nødvendig dersom du bruker jersey-stoff. Deretter bretter du inn en kant, nåler godt (egentlig bør du tråkle, men jeg har ikke tålmodighet til det), og syr over den med rettsøm. Jeg har brukt tvillingnål, og da trenger du egentlig ikke sikksakksømmen heller. En tvillingnål syr to parallelle sømmer, og fester med sikksakk på baksiden. 
Enda en annen løsning er å bruke skråbånd. Det har jeg ikke prøvd enda på denne typen topp.  

Gjør dette både langs halsen og nedrekanten.

 

Nå ser toppen slik ut. Det eneste som mangler er å sy ermesømmen, som kun er en kort rettsøm på hver side.  Ta på deg toppen, og sett i nåler der du mener at sømmen bør gå. Jeg har vist med to røde nåler nedenfor, og la en grønn kulepenn mellom dem for å vise enda tydeligere. Sy med vanlig rettsøm, og fest godt i begge ender. 

VIPS, så er du ferdig! Lett som en plett 🙂

Frister det å prøve seg? Jeg ble i hvertfall kjempegira, og må kjøpe meg flere sånne luftige stoffer! Tenk at jeg lurte såå på hva jeg skulle bruke dette stoffet til…

3 kommentarer

3 thoughts on “Sy den selv. Enkel sirkel-topp!

  1. Henriette Celin: Er ikke så flink jeg heller… Men jeg prøver, og noen ganger er jeg heldig og blir skikkelig fornøyd 😀 hehe 😉

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *