Kurs i Kreativ Fotografering – 8

Categories L Foto, Design og Redigerings-tips

Når det kommer til fotografering, er det lett å miste inspirasjonen noen ganger. Da kan en konkret oppgave være med å vekke til live de kreative evnene igjen. Jeg legger derfor ut en oppgave hver søndag som kan være til inspirasjon.

Oppgave åtte er som følger:

 Lek med motlys

Fotografering handler i bunn og grunn om lys. Det handler om hvor mye lys linsa slipper inn hvor fort – og slik ender vi opp med bilder. Og da skulle det vel bare mangle at vi kan leke oss litt med lyset. Å ta bilder i motlys har mange utfordringer og fordeler. Jeg skal ta for meg noen av dem her, slik at du kanskje får noen tips til hvordan du kan ta spennende motlys-bilder.

Når jeg skriver bilder i motlys, så mener jeg at det finnes en lyskilde som er bak motivet ditt. For eksempel en solnedgang, som på disse to første bildene. Da blir ofte forgrunnen (her: mennesker) helt mørke, og vises i silhuett mot den lyse bakgrunnen. Men det trenger ikke å være slik heller. Ved å bruke en blits til å lyse opp menneskene, kunne jeg ha fått frem detaljer i tillegg til den flotte himmelen bak. Tenk over poseringen til hovedmotivet ditt slik at det ikke blir for kjedelig. For eksempel kan hoppebilder være gøy i sånne settinger. 

 

På bildet nedenfor bestemte jeg meg for å leke meg litt. Jeg brukte sola som lyskilde, og en ballerina-frosk-figur som motiv. Men for å filtrere lyset brukte jeg et gjennomsiktig farget ark foran motivet. Slik kan du lage “skyggebilder” med f.eks. silkepapir, bobleplast osv. 

 

Andre ganger ønsker vi at motivet vårt skal være opplyst. Her har jeg stilt eksponeringen (lysstyrken i bildet) etter treet, som er mitt hovedmotiv. Da blir bakgrunnen automatisk overeksponert (veldig lys). Dersom jeg stilte lyset etter himmelen, hadde treet blitt undereksponert (veldig mørkt). 

 

Sola er vår største naturlige lyskilde, og enormt mange gode bilder kan bli tatt med utgangspunkt i sola. 

 

På bildet under kan du se det samme motivet fra to ulike vinkler. De to bildene mot venstre er tatt i motlys, mens de to til høyre er tatt med lyskilden bak. Og det er ingen tvil om hvilke bilder som er mest interessante. 

Et problem som kan oppstå når man tar bilder i motlys, er at sola (eller annen lyskilde) lager reflekser på bildene dine(Lens flares på engelsk). For eksempel har bildet under her fått et felt med “grått lys” over bjørketreet til venstre i bildet som ikke er fint. For å forhindre denne effekten, kan man sikte litt bort fra sola, bruke polariseringsfilter, og skjermen som følger med linsa di. Den stopper mye av disse refleksene. Andre ganger kan dette være en effekt en ønsker å ha i bildene sine.

 

Bokeh dukker opp når det er mange lyspunkter (vanndråper, sterinlys, gatelys osv) som er ute av fokus i bildet. Skap lav dybdeskarphet ved å stille blenderen stor, og bruke et zoom-objektiv: Ha kort avstand til motiv, og lengre avstand til det som skal lage bokeh-mønsteret. Les mer på fotokurs-innleggene HER.

Så kom deg ut, og lek med motlys. Sola er en ypperlig lyskilde, men det finnes så klart andre muligheter også. Sikt deg inn, og prøv deg frem. Og du? Ikke glem å lek deg 🙂

2 kommentarer

2 thoughts on “Kurs i Kreativ Fotografering – 8

  1. sentrumjenta: Tusen takk! Såå koselig å få slike kommentarer fra deg! Det setter eg enormt pris på – det er kjempemotiverende 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *