Fototips #10 – Close-up filter

Categories L Foto, Design og Redigerings-tips

Et close-up filter brukes for å kommer nermere innpå det du skal ta bilde av. Dette fungerer bare på ting som er nær (eks: blomster) og ikke ting som er langt borte (eks: fugler). Dette er altså et svært billig alternativ til et makro-objektiv.

 

korte  fakta:

*Måles i hvor mange ganger den forstørrer noe. F.eks. 2x, 4x, 8x osv…2x forstørrer ikke så mye, men 8x forstørrer mye mer!

*Et filter skrus rett utenpå objektivet ditt. 

 

Fordeler: 

*For en ganske billig penge kan du komme mye nermere det du skal ta bilde av. Nærgrensen blir mindre, pluss at filteret “zoomer” en del.

*Lett å ta med seg, og lett å bruke. 

 

Ulemper:

* gir selvsagt ikke like god kvalitet som ei skikkelig makrolinse, men i forhold til prisen er det helt supert! Hvis du har en ok linse, så blir det uansett brukbart! 

 

 

Erfaringer:

*Jeg har kjøpt filtrene 4x og 10x. Jeg merket at det ikke var et sjakktrekk å kjøpe dem til et zoomobjektiv (mine er til 18-270 linsa mi) Hvis jeg hadde en mer macro-linse ville jeg heller ha kjøpt til den. Grunnen er at det blir litt vel lite dybdeskarphet (kantene i bildet blir helt dradd ut og uklare) Dette var egentlig alikevel en ganske kul effekt! Det var uansett verdt det 100%! Angrer i hvert fall ikke:)  

*Det er lurere å kjøpe 10x enn 4x fordi det gir en større effekt.

 *Thomas opplevde at UV-filteret hans smeltet da han hadde det ute i solen. Det var fordi han hadde et close-up 10x utenpå, og da ble sola så sterk (vi klarte forresten å fyre opp gresset med den metoden!)

 

Effekt og forskjell

Under er det to bilder som viser forskjellen med og uten close-up filter. De er tatt på omtrent den samme avstanden med de samme innstillingene.

Dette bildet er uten noe close-up filter. 

 

 Dette bildet er tatt med close-up 10x.  (Du ser hva jeg mener med at kantene blir litt dratt? Det er mest fordi jeg har zoomet inn en del)

 

Pris og tilgengelighet:

Disse filtrene koster nermere 300 kroner i Norge, men jeg kjøpte dem på priceangels for rett over en 50-lapp! Leveringen der tar imidlertid en liten stund (2-4 uker, kanskje?)

 

Vil du kjøpe deg makrofilter?

Kanskje har du allerede gjort det? Hva er dine erfaringer med slike filtre? 

2 kommentarer

2 thoughts on “Fototips #10 – Close-up filter

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *