Hvordan opprette en ny, god vane

Categories tanker, tro og filosofi

Det er lett å falle ut av gode vaner. Bibellesing, trening, middagsplanlegging er noen av de jeg sliter litt med å holde på. Men nå har jeg kommet inn i en ganske god vane med bibellesingen igjen (Etter mange feilede forsøk tidligere i år). Og jeg tror jeg har funnet oppskriften på suksess. Den kommer i to skritt.

  1. Skap en motivasjon, eller et press til å få gjort det du vil. Det kan være å love deg selv en belønning når det er gjort, eller at du avtaler med en venn at dere skal gjøre det samme. Jeg og et par jenter fra bibelgruppa ble enige om hva vi skulle lese hver dag de neste to ukene, før vi møttes igjen; og vips; et positivt press var på plass.
  2. Gi deg selv påminnere. Her er poenget å forhindre at du helt enkelt skal glemme å gjøre det. For det er lett å glemme før vanen er etablert. Jeg skrev ned hva jeg skulle lese for hver dag på en lapp, hadde lappen fremme på stuebordet, og krysset av for hver dag det var gjort. Du kan ha alarm på mobilen, henge opp en lapp inni et skap der du ofte går innom, eller noe annet. Men gi deg selv en påminner som du ikke kan misse.

Når dette er gjort i 2-3 uker, blir det vanligvis en vane. Hvis det er en ekstra vanskelig vane du vil innføre (slik trening er for meg) kan det være viktig å legge inn en “belønning” etter hver gang. For eksempel et deilig avslappende bad med badebombe, et klistermerke på hånden (haha) eller noe annet. Og så enkelt er det egentlig. Nå har det gått to uker siden jeg kom i gang, og det begynner å flyte av seg selv. Men det er jo viktig å være obs når ting er litt utenom det vanlige, så når jeg skal på sykehuset og føde, må jeg antagelig jobbe litt ekstra med vanen når jeg kommer hjem igjen.

 

0 kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *