DIY – sy en gavekurv

Categories A Hobby

En kurv er en fin gave til dem som har alt. Den kan varieres i det uendelige med godsaker, mat, kremer, klær og tilbehør. Bruksmulighetene er uendelige. Ha såper i på badet, ha brødet i på kjøkkenet, eller strikketøyet i stuekroken. Den er i tillegg et veldig enkelt nybegynnerprosjekt hvis du ikke har sydd mye på maskin. Dessuten en god måte å få brukt opp stoffrester på. 

Du trenger: To ulike stoffer, vliselin, symaskin, strykejern, tråd, saks, knappenåler. 

 

1. Klipping.

Velg deg to stoffer som du vil bruke. Jeg valgte et mønstrete, og et ensfarget.

Klipp en like stor sirkel i begge stoffene. (Jeg tegnet rundt en middagstallerken).

Mål diameteren, gang tallet med 3,14, så får du lengden på rektangelet(=omkretsen av sirkelen). Høyden på rektangelet bestemmer høyden på kurven, men ikke glem å ta med ca 10cm til brettekanten også. Min høyde var ca 30cm. Klipp et rektangel i mønsterstoff, ensfarvet stoff, og i vliselin (denne skal brukes til å stive av kurven).

Til sammen har du fem deler. 

 

2. Stryking

Legg vliselinen med den ruglete siden mot vrangsiden på mønsterstoffet

Stryk til den sitter fast. Nå blir stoffet mye stivere. På bildet under ser vi vliselinsiden, mens fremsiden av mønsteret ligger (rettsiden ned) mot gulvet.

 

3.Ringen

Brett mønsterstoffet (kortside mot kortside), rett mot rett.

Sy sammen til en ring. (glemte å ta bilde da jeg gjorde dette med mønsterstoffet, så jeg viser med det brune stoffet.) Sømmen er helt til høyre i bildet.

4. Sett sammen vegg og bunn.

Fest mønsterveggen til den ensfargede bunnen med mange nåler (eller klyper, som jeg har). 

5. Gjenta

Gjør det samme en gang til, med de motsatte fargene. Sy rektangel til en ring. Fest mønstersirkel til ensfarget “vegg.” Da har du to slike “bokser. Vreng den ene av dem, slik som på bildet under, og sett dem oppi hverandre; vrang mot vrang. 

6. Brett inn, og sy langs den øverste kanten.

Langs hele toppen må du brette begge kantene innover, og sette nåler, slik at det blir en fin kant. Deretter sys en stikning langs hele kanten. Bruk en sytråd-farge som blir lite synlig (min er i en kontrastfarge for å gjøre det litt enklere å se hva jeg mener). Det går fint an å bruke ulik farge på over-og undertråden for at det skal bli fint på begge sider. Jeg liker å sy i fra den siden som blir innsiden på kurven (her: brun), siden denne siden blir finest. Det er dette som blir synlig når du bretter ned kanten på kurven. 

Etter bretting blir kurven seende slik ut!

 

Når jeg først var i gang, sydde jeg like godt to kurver i de samme fargene. Det var ikke mye ekstra arbeid, så det anbefales å bare klippe dobbelt med en gang. Kurvene kan også vendes, slik at fargene byttes om. 

Er dette noe du vil prøve deg på?

Hvis noen lager en kurv, synes jeg det er veldig gøy å se resultatet! Skriv en kommentar nedenfor her, eller tagg meg på instagram (Ingrid0123)

9 kommentarer

9 thoughts on “DIY – sy en gavekurv

  1. Må først se om jeg klarer å prøve å sy. I går og i dag sett symesterskapet 2015 på Nrk app, og kjenner jeg blir inspirert til å forsøke, men sperren for å finne fram alt er der. Dessverre..

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *