Kurs i Kreativ fotografering – 10

Categories L Foto, Design og Redigerings-tips

Når det kommer til fotografering, er det lett å miste inspirasjonen noen ganger. Da kan en konkret oppgave være med å vekke til live de kreative evnene igjen. Jeg legger derfor ut disse oppgavene som kan være til inspirasjon og utfordring. 

Oppgave ti er som følger:

Del opp motivet ditt

Kreativitet handler om å tenke utenfor boksen, og ofte blir vi veldig satt i et visst mønster. Dette tipset handler om utsnittet du velger. Legg merke til ditt “standard utsnitt”, og gjør en endring! 

For eksempel fikk jeg en kommentar en gang om at nesten alle bildene jeg hadde lagt ut var sentrert i midten. Jeg hadde ikke lagt merke til dette før, men fikk virkelig åpnet øynene for andre måter å fokusere på. Nå har jeg nok en tendens til å plassere fokuspunktet mer eller mindre i det gyldne snitt slik “regelen sier”. Men vi må lære oss å bryte reglene skikkelig for å være kreative! Legg merke til nedenfor hvordan alle bildene er sentrerte, utenom det i midten, hvor fokuset ligger litt til siden for midten. Et lite skritt, men det var viktig for meg den gangen. 

 

Et godt eksempel på dette med utsnitt, er når det gjelder mennesker. Vi har en tendens til å knipse det samme utsnittet hver gang; for eksempel et ansikt. Men hva med å kun ta med nederste halvdel av ansiktet? Det kan bli uvant, men det kan også bli veldig bra! Ved å kutte ut det man tenker på som “viktigst” kan man oppdage nye, spennende detaljer som med første øyekast var usynlige. Hva med å bare knipse beina til katten? Hva med å kun fange hendene til babyen? Glem det viktigste, så oppdager du kanskje noe nytt som er like viktig!. Det finnes flere måter å gjøre dette på. Èn måte er etterbehandling. Og det er ikke noe i veien for å kutte i bildet etter at det er tatt, så lenge kvaliteten er bra nok. En annen idè kan være å bruke telelinse (zoom-objektiv) til å finne mindre utsnitt av et større motiv. Da blir man på en måte tvunget til å velge bort noe. 

Hva synes du om tipset? Var det nyttig?

Flere fototips-innlegg finner du i sidemenyen under “fotokurs.” 

 

1 kommentar

1 thought on “Kurs i Kreativ fotografering – 10

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *