Fotokurs #4 Komposisjon

Categories L Foto, Design og Redigerings-tips

Komposisjon er oppbygningen av bildet. Hva som er dominerende og viktig, og hvordan det er plassert.


 

Hovedkomposisjon: Balanse og Spenning.

Det er viktig å tenke på om det er balanse i bildet, og på det negative rommet. Negativt rom er bakgrunnen, eller det som ikke er hovedmotivet. I eksemplene under er det røde hovedmotivet, mens resten er det negative rommet.
1
     

2

     

Blomsten er hovedmotivet, og bakgrunnen er det negative rommet. Bildet av den første blomsten her er litt kjedelig, og har litt for stort negativt rom. Det blir nesten bare som en rundig midt i en firkant. Den grønne rosen har litt flere former, og er litt sidestilt, slik at det blir mer spenning i bildet. 

Litt ubalanse er altså, etter min mening, bra, siden det skaper spenning og bevegelse. Men du må passe på at ikke ubalansen blir for stor. Da kan bildet bli ubehagelig å se på. 

Her tipper bildet nesten til venstre på grunn av den “tunge” blomsten, som tar all oppmerksomheten.

 

Hvis du bruker mye tid på å studere komposisjonen i bildene dine vil du etterhvert bli mer obs på hva som er fint, og hvordan du vil ha det. Jeg har lært dette på skolen fordi jeg ble tvunget til det igjennom alle rapportene og prosessene. Fikk alltid den samme beskjeden; “Se på Komposisjonen din, Ingrid..” Og det er jeg sykt glad for! Har lært masse om slike ting på formgivningslinja.


 

Beskjær bildene dine

Dette går også på det med negativt rom, og er veldig viktig. Finn det du vil ha med i bildet, og ikke ta med mer enn det! 

På dette bildet er hovedmotivet en sommerfugl. Komposisjonen synes jeg er gansk fin, men sommerfuglen er litt vanskelig å se fordi det blir så mange andre detaljer. Jeg ville ha med hele sommerfuglen og en del av gresset, siden grønnfargen var en fin kontrast til sommerfuglen.

Det kunne kanskje ha vert litt mer luft under sommerfuglen, fordi den er plassert litt langt nede, men resultatet er tydelig! Nå er det mye mer fokus på sommerfuglen! 

Dette punktet er ganske viktig. Det er ikke alltid nødvendig å ha med Alt som du ser. Ta med det viktigste, og kutt bort det andre.


Rydd opp i bildene dine.

Mye av dette går på det samme, men det er veldig viktig! Det er ofte den store forskjellen mellom de som tar gode bilder, og de som bare “knipser i vei” som kjæresten min pleier å si:)

Ikke ha med masse forstyrrende elementer i bildene dine. Hvis du skal ta bilde av noen personer, let etter en ensfarget bakgrunn. 

Her er et eksempel på et bilde hvor jeg ikke har gjort dette:

Øyenstikkeren er nesten ikke synlig med første øyekast fordi det er så mange kvister og greiner i veien. For å fikse på dette bildet når det allerede er tatt kan jeg for eksempel gjøre bakgrunnen uklar, eller mørkere.

 

Ved hjelp av Burn-tool og svart farge på penselen (I Photoshop) har jeg fjernet mange av de distraherende detaljene. Nå er det mye lettere å få øye på øyestikkeren, men det beste er å finne en god bakgrunn mens du tar bildet.


Håper du har lært noe av dette! Skriv gjerne en kommentar og si hva du synes om fotokurset mitt, hva jeg kan gjøre annerledes, og kanskje du har noen tips til meg?

Jeg vil gjerne også ha tips til hva jeg kan skrive mer om, hva du vil lære mer om:)

0 kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *