Mat

Et superseint innlegg med halloween-snacks og diverse

 

 

På halloween i år hadde jeg LIFEgruppe hjemme hos meg. Vi snakket om det overnaturlige - og hva bibelen sier om det. Og i den anledning fikk jeg lekt meg litt med småskummel snacks! Det skulle være glutenfritt, så da var det enda viktigere å være kreativ :) 

Monsterne laget jeg av epler, nugatti, peanøttsmør, solsikkekjerner, jordbær og kakepynt til øyne. 

Jeg bakte "Mygla monsterbæsj" (Brownie-cookies), og laget noen glutenfrie edderkoppcookies pyntet med sjokolade og kakepynt. 

 

Haha, jeg synes det er moro å prøve seg litt frem, og være litt kreativ med maten. Selv om akkurat det ikke skjer så veldig ofte :P 

For tiden ligger jeg laaangt etter med bloggingen. Mye hobby og mye lesing har gjort at jeg har nedprioritert å blogge, så innleggene samler seg opp på minnebrikka (både på kamera og i hodet). Jaja. Kanskje noen kan bli inspirert til neste halloween :) Ellers er det jo ikke noe galt med monster-epler til hverdags, heller!

Mål for April

HVORDAN DET GIKK I MARS:

Målet mitt i mars var å kutte snop-og-chips. Jeg må vel være så ærlig å si at dette målet gikk komplett i vasken. Jeg har ikke tenkt å late om om jeg fikk til noe jeg ikke klarte, og jeg har ikke noe fornuftig å si til mitt forsvar. MEN jeg har et budskap. Når man feiler, og ikke klarer det, er den mest fornuftige responsen å ikke gi opp. Så om du har et mål du ikke klarte, sett deg et nytt (gjerne litt enklere) mål, og prøv igjen. Det er faktisk ikke så mye som skiller en seier fra en fiasko, og alle som prøver mange ganger, vil oppleve begge deler. 

 

MÅL FOR APRIL:

Derfor skal jeg i April justere målet litt, og gjøre et nytt forsøk på å spise sunnere. Men siden jeg vet at det snart er påske, og kvikklunsjen (min favorittsjokolade) kommer på tilbud, så kutter jeg ikke snopet denne gangen. Jeg prøver meg heller på en positiv tilnærming. Så målet mitt er å spise minst to grønnsaker til middagen hver dag. Det høres kanskje ikke så imponerende ut, men du hadde blitt overrasket over hvor mange middager vi har uten grønnsaker ( i et travel hverdag og alt det). Litt av tanken er vel at man spiser mindre usunt dersom man fyller seg godt opp med sunn mat. Jeg vil derfor også prøve å spise mer grønnsaker som mellommåltid også (f.eks. blomkål og dip). 


Noen som blir med meg? Har du noen gode tips til å få inn mer grønnsaker i middagen?


 

Vårens farge (+ smoothie oppskrift)

I stua vår er den nye fargen grønn! Vi er nesten ferdige med oppussingen nå, men mangler noen småting før jeg tar "etterbildene," og legger ut et skikkelig innlegg om hva vi har gjort. I mellomtiden nyter jeg gleden av å ha et fungerende kjøkken, og en romslig stue igjen! Selv om det er en del rot mange steder, blir det bedre og bedre!

Og bedre og bedre blir det ikke bare inne i huset, men også ute! Hagen våkner til liv, og jeg har hatt en fantastisk helg med mange gode opplevelser! Dog veldig travelt, så bloggingen blir litt på etterskudd hele tiden... Uansett stakk jeg innom en tur nå for å dele oppskriften på denne knæsje smoothien :)

 

Sur-søt Gul-grønn Vår-mix Smoothie

sånn ca:

1/2 avocado

1/2 (godt moden, frossen) mango,

1 dl appelsinjuice,

1dl vann

saften fra 1/2 sitron

= Digg :)
 

Nugatti- og peanøtt- cupcakes

Jeg er egentlig ganske dårlig på muffins, men da jeg laget disse og fikk dem til - ble det en ny favoritt! Dette er mektige saker: mørk sjokolade, og et tykt lag med deilig smørkrem på toppen. Vanvittig gode, og forholdsvis enkle å få fine :)

Her kommer oppskriften:

Cupcakes med Peanøttsmør og Nugatti frosting:

1 egg

125g sukker

Visp til eggedosis.

125gmel

50g kakao

1ts natron

1/2ts bakepulver

1/2ts salt

Sikt oppi.

 

0,5dl melk

0,5dl rømme

0,75dl vann

2ss nøytral olje

Bland sammen med resten av røra. Fordel i muffinsformer (halvfulle). Stek midt i ovnen i 15min på 180 grader. La de avkjøle seg.

 

FROSTING

200g mykt smør

150g melis.

Bland sammen. Og del frostingen i to deler.

I den ene delen blander du inn 150g nugatti, 2ss kakao og 1/2ts salt.

I den andre blander du inn 150g peanøttsmør og 1/2ts salt.

Ha så halvparten av hver på hver sin side i en sprøytepose og fordel på cupcaksene. 

Vil du prøve disse? :D

Den nye dietten jeg følger...

Jeg har startet på en ny diett. Jeg har funnet den opp selv (delvis med hjelp fra Thomas). Vi kaller den "leve-uten-kjøkken-dietten." Den er egentlig ganske enkel å følge, både fordi du trenger få varer, og fordi du ikke trenger et kjøkken (Men noen av rettene krever mikro, vannkoker, eller toastjern). Du vil spare tid, muligens penger, og masse, masse arbeid. Så hvis du er i samme båt, eller bare har lyst til å prøve nok en meningsløs diett; her er det du har lov til å spise:

FROKOST/LUNSJ

1. Brødskive. Dette er et punkt som jeg strever litt med, men jeg har faktisk forsonet meg litt med tanken. Det er kjedelig. Det er vanlig. Men det er tilgjengelig, enkelt, og kjappt. Pålegg kan så klart varieres, men jeg tror jeg er skadet fra barndomen eller noe, for jeg liker nesten ingenting lenger. Et godt tips for å overleve punkt 1, er punkt 2. 

2. Toast. Toastjernet har reddet oss flere dager fra fortvilelsen. Brødskive blir med en gang noe mer en brødskive. Frokost blir med en gang noe som faktisk kan tvinges ned (som nevnt har jeg et anstrengt forhold til frokost). 

3. Mitt tredje frokost-alternativ er proteinshake. Det metter ikke like mye, men det er utrolig enkelt og greit å hive i seg før jeg går på jobb. Da er det lurt å ha en frukt klar dersom jeg blir sulten før lunsj. Her er vårt midlertidige kjøkken, krøket sammen i en krok av gangen. 

 

MIDDAG

1. Hold it. Blir aldri helt mett av det, men det tilberedes fint i en mikro. (Thomas foretrekker Billy's)

2. Kylling og pommes frites. Dette er det nærmeste vi kommer skikkelig middag. Selvsagt kunne vi ha hatt grønnsaker til, men det har ikke skjedd enda. For å kompensere for disse dårlige husmorforhold må jeg få påpeke at pommes fritesen lager vi selv, av ekte poteter. Sånn. Da fikk jeg i hvert fall et poeng. Vi lager dette i en mini-varmluftsovn som heter stir-fry eller noe sånt. 

3. Pasta di Parma (rett i koppen, toro). Trenger bare varmt vann, så blir dette pulveret forvandlet til en fullverdig pastarett med god smak på fem minutter. 

4. Toast (se punkt 2)

 

KVELDS

1. Se FROKOST/LUNSJ. 

2. Se MIDDAG.

3. Litt chips eller sjokolade mens vi ser serie i den rotete TV-stua, som er eneste egnede oppholdsplass for tida. 

 

MMm... Dette skal jeg leve på i 4-6 uker til! Jeg kan tenke meg at når endelig kjøkkenet er på plass, blir jeg helt vill etter å prøve nye oppskrifter :P

PS: Det kan også være lurt å gå til anskaffelse av engangsservise og -bestikk, så slipper du enda mer arbeid!

Lykke til!

 

Anitas Trøfler

Årets nykommer på jule-snop-fronten er Anitatrøfler. De er helt utrolig gode, og passer perfekt når man er litt godte-sjuk. De er også veldig enkle å lage, og skikkelig usunne - slik julesnop skal være! 

Det du trenger er: 

150g smør

250g melis

3 ss kakao

2,5ss vaniljesukker

kokosmasse

 

Bland først alt det tørre, og hell så det smeltede smøret over. Rør rundt til det begynner å stivne, og det blir mulig å trille kuler av massen. Rull deretter kulene i kokosmasse, så de ikke kleber i hverandre. Oppbevares i kjøleskapet.

Og du? Husk å dele noen av dem med andre. :)
 

Mitt aller første

Her om dagen prøvde jeg noe jeg aldri har prøvd før! Jeg ble inspirert av konatil, og bakte meg rett og slett et brød! Smaken ble veldig god, men noe må ha gått galt med hevingen - for jeg er ganske sikker på at man kunne ha slått ned en mann med den harde klossen. Men jeg gir meg nok ikke så lett. Jeg skal prøve en gang til! Jeg brukte speltmel (som skal ha litt høyere næringsinnhold), men jammen var det en dyr fornøyelse! Så vet nesten ikke om jeg heller bør eksperimentere med hvetemel...

Det var godt nystekt, men resten havnet dessverre i søpla...

Andre som har prøvd seg på hjemmebakt brød? 

 

Perfekt til gjester: mini-terte

Jeg har blitt litt dårlig til å eksperimentere på kjøkkenet det siste året, men her en dag ble jeg lei av den samme "mislykka sjokoladekaka," og prøvde noe nytt når jeg skulle ha gjester på LIFEgruppe. Jeg brukte oppskriften fra TINE for å lage suksessterte, bare med noen små justeringer. Jeg laget litt større bunn (200g mandler og 5 eggehviter), og la dem oppi små muffinsformer i stedet for en vanlig kakeform. Da blir kakene enkle å spise, og restene går fint an å fryse, og ta opp når man kjenner søtsuget. 

Fordelen er også at denne kaka er glutenfri - så man slipper å tenke på det hvis noen har allergi :)

Mine to enkleste og mest brukte gjeste-oppskrifter er: Flytende sjokoladekake, og Smuldrepai.

Hva pleier du å lage når du får gjester?

 

Mat-inspo!

Det gøyeste ed denne årstiden og det nye huset, er hagen! Nå dyrker jeg ikke så rent lite fòr selv, og det er kjempegøy å plukke mat i hagen... For eksempel salaten nedenfor her: den er kun laget av hjemmeplukka godsaker. Reddik, sukkererter, salat og grønnkål.

Sammen med laks og (hjemmedyrka) nypoteter ble det en vinner-middag! (må nok ha brokkoli også neste år!)

Et annet eksempel på at hagen beriker kjøkkenet, er da vi hadde krabbe. Da pyntet jeg sandwichen med persille og salat, og det ble både mye finere, og mye bedre! 

I tillegg har jeg saftet litt, etter å ha plukket rips en times tid i pøsregnet. Men jeg var veldig glad for at jeg gjorde det før jeg reiste, for når jeg kom tilbake, var all ripsen borte. 


Har enda igjen en liter med ublandet rips-saft (med et snev av bringebær og vanilje). Skikkelig koselig å servere når vi får fine gjester!

 

Kan også anbefale denne smoothien som jeg laget av mango, bringebærkesam, jordbær, sitron, kiwi og vann. Det er kjekt å ha litt forskjellig av bær og frukt i fryseren, og stadig prøve nye kombinasjoner. Blomsten på toppen er en agurk-urt, fra hagen. Den er ypperlig til pynt, og smaker godt også :) Min plante har frødd seg selv for tredje året nå. Har du noe spiselig i hagen? Hva er din favoritt ovenfor her?

Peppermynte

Jeg har en peppermynte-plante som jeg fikk for to år siden. Den har vist seg å være svært lettstelt, og grei å ha med å gjøre. Eneste bakdelen er at den sprer seg veldig, så jeg har den i en egen krukke. 

Jeg har brukt den lite. Litt som pynt på is, og litt som te. Men fra nå av skal jeg prøve å drikke en slik te hver dag! For plutselig leste jeg om hva virkningene av denne urten er: 

Fordøyelsesfremmende, appetittvekkende, galledrivende, kvalmedempende, brekningshemmende, tarmgassdempende (karminativ), sammentrekkende, bedøvende, betennelseshemmende, antiseptisk, bakteriehemmende, virushemmende, sopphemmende, avkjølende, åreutvidende, smertestillende, krampeløsende, beroligende, slimløsende, urindrivende, svettedrivende, menstruasjonsregulerende, hostedempende og friskt rensende på hud og slimhinner. Psykisk oppløftende, avslappende og nervestyrkende. KILDE.

 

 

Det beste med denne teen er at den kan drikkes uten sukker (det kan jeg nesten ikke med noen te-typer!) Men jeg liker denne kjempegodt! I tillegg er det gratis, og kjempeenkelt å bare plukke 3-4 blader fra urna hver gang jeg skal ha en tekopp. 

Så det er dagens anbefaling! Drikk mer te, og gjør det gjerne med økologisk-og-gratis-varianten! En plante koster under femti kroner, og den har du i mange år. Du kan også få en plante av meg, dersom du kommer på besøk :)
 

Oppskrift på den beste forkjølelsesteen: fire peppermynteblader, en halv teskje honning, og noen små biter av ingefær. Det gjør underverker, og smaker himmelsk!

Min favoritt pastasalat (oppskrift)Når jeg ser syn på det (og er veldig lei av brødmat) hender det at jeg lager meg en pastasalat til frokost. Da bruker jeg det meste av det vi har i kjøleskapet, men det er noen gjengangere som jeg alltid må ha i. Her får du en typisk pasta-salat oppskrift fra meg. Jeg laget såpass mye at det holdt til frokost, lunsj, og en til frokost. Veldig ok å ha både frokosten og skolematen i boks. Det tar omtrent et kvarter å lage (10 minutter i turbofart).

 

Grov pasta (Fusilli) (kokes mens du kutter opp det andre.)

Ertepeser (ca 10stk, hakket i biter)

kinakål - (kutt i småbiter)

Brokkoli (i små buketter)

1/2 boks hermetisk skinke (kuttes i småbiter)

1/2-1 avocado

litt mais 

pinjekjerner (hvis jeg ikke har pinjekjerner, bruker jeg bare solsikkekjerner. Mye billigere)

Smak til med creme fraishe og pesto (2 ss CF, og 1 god ts pesto)

Supergodt! Anbefales :)

Hva pleier du å ha i pastasalaten?

Lunsjtips

Første dag på jobb etter ferien. Kjenner det er tungt. Men så er det jo snart påskeferie igjen, så hvem kan vel klage? Tenkte bare å dele gårsdagens lunsjtips med dere: wraps med spekeskinke, kremost, og avocado, og gjerne et dryss pepper. Sååå godt! 

Dagene denne uken er fullbooket med  jesusgruppe, bursdagsfeiring, ledersamling og planlegginger. Men jeg minner meg selv på å nyte hvert øyeblikk, selv om livet er litt travelt. Gjør du det samme :)

 

Enkle middagstips til under 50-lappen

Middag kan virkelig være et stort punkt på månedsbudsjettet. Men med små grep, og god planlegging kan man også lage middag veldig billig. Her er noen enkle forslag til middagsretter som ikke trenger å være så dyrt. Jeg har beregnet til to personer, sånn omtrent.

 

1. Blomkålsuppe.

Det er utrolig sunt, og utrolig godt å lage blomkålsuppa fra bunnen av. Du trenger blomkål (10kr på tilbud), løk (5kr), krydder, vann og gjerne bacon, selv om dette ikke er et must. Vi kjøpte bacon i Sverige på sist tur, så denne kom på ca 10kr. Til sammen 25kr for hele retten. (Men vær obs på hva du betaler for blomkålet, de kan også koste 25kr per stk.) Jeg lager en (enklere) variant av denne oppskriften.

2. Pannekaker

Så godt, så enkelt! Her trenger du egg, melk, mel, salt og sukker. Ingenting av det er dyrt, og for meg er det stortsett ting jeg har i hus. Jeg er også her veldig glad i bacon til. Men man kan også bruke syltetøy, friske bær, bananer osv. Ca 16kr uten bacon. Med bacon, ca 25kr. 

 

 3. Wok

Bruk rimelig kyllingfilet som du deler opp i mindre biter (20kr) og grønnsaker som gulrøtter, blomkål og brokkoli (15kr). Spe gjerne på med f.eks. vannkastanjer (4kr) eller noe annet hermetisert. Frossne grønnsaker er også ofte billig. Server med nudler eller ris(8kr) Ca 47kr totalt.

4. Laks og potetbåter. 

Laksefilet er ganske rimelig (10kr pr. filet), og sammen med båtpoteter (10kr) lager det seg selv i ovnen. Sett i grønnsakene(15kr) i ovnen ti minutter før det er ferdig. Voila: Herlig, sunn mat for 45kr. Varier med krydder, saus, og grønnsaker. 

 

5. Stekt ris

Stekt ris er perfekt som restemiddag. Kok ekstra mye ris når dere har f.eks. kylling. Bland i gulrøtter, purre, mais, paprika,  erter (10kr) og skinke (20kr) Oppskrift HER. Pøse, reker, kylling osv. passer også godt - spesielt hvis du har litt rester. Litt salt, hvitløk, soyasaus/sweet chili saus osv er også en god idè for å smaksette. Ca 30kr totalt. 

Herlig start på dagen - med oppskrift

Jeg ville dele denne oppskrifta på en juice jeg presset meg her en morgen. Juicing gir en fantastisk start på dagen fordi den er proppfull av vitaminer, og er enkel å få ned (for oss som ikke er superglad i frokost). Men så er det viktig å huske på at dersom man bruker mye frukt i juicen, får man også i seg mye sukker. Og det er mye enklere å få i seg tre appelsiner som juice, enn tre appelsiner i fast form - og du blir ikke like mett. Du går også glipp av en del fibre og andre ting kroppen er glad for å få. Så vær obs på å ikke overdrive, spesielt med frukt med mye sukker i. Bær og grønnsaker derimot, kan du hive innpå av :)


Jeg ble inspirert av Linda til å børste støvet av juiceren, og endte opp med følgende oppskrift:

En stilk rabarbra (fra egen hage!)

En gulrot

En neve bladspinat

Litt ananas

En nektarin

På toppen drysset jeg litt kokos-sukker (en merkelig greie jeg kjøpte litt på måfå fra søstrene grene). Det gav virkelig en god smak! Fargen på denne juicen var ikke veldig pen, men dersom du bytter ut f.eks. nektarinen med en neve blåbær, eller litt rødbete, får den en nydelig farge, og blir enda sunnere. Og ikke heng deg så opp i oppskriften. Ta det du har i hus!

I dag var også en herlig morgen. Jeg tok på meg shorts, og vandret en tur i hagen (tenk at vi har hage nå!!). Sola skinte, og jeg kjente virkelig at sommeren er her. Men så var det tid for å komme seg på jobb. Gleder meg til denne dagen! I kveld skal vi ha innflyttingsfest :D


Ni små sunnhetstips

Jeg er litt opptatt av at sunnhet skal være enkelt - ikke en haug med dyre spesialprodukter som er vanskelig å finne frem til, og vanskelig å bruke. Så jeg er alltid interessert i å finne måter å gjøre maten et lite hakk sunnere på. Her har jeg samlet noen slike triks jeg bruker ofte, samt noen oppskrifter på sunn snacks som kan danke ut noen av søtsakene vi putter i oss. 

 

1. Olje, ikke smør. Hvis du steker mye av maten din, må du være oppmerksom på hva du steker den i. Mettet fett er ikke bra for oss i store mengder, så bytt ut smøret med rapsolje. Du kan også frese det i panna med kun vann. Men det aller beste er å steke på lavere temperatur i ovnen, eller koke maten. Da blir flere av næringsstoffene bevart, og du slipper unødvendig fett. 

2. Spinat-terninger i middagen. Man får kjøpt små poser i frysedisken med disse smarte spinatterningene. Tror det koster omtrent 10kr for en pakke - som varer lenge. Jeg pleier å ta omtrent en terning pr. person jeg lager middag til. Den forsvinner inn i sauser, kjøttdeigen og supper. Du smaker ikke spinaten, men vil se små, grønne prikker som et lite bevis på at maten er en smule sunnere. Bruk den i pizza, lasagne, potetmos og så videre. De løser seg opp av seg selv. 

 

 

3. Drikk Vann. Noen ganger når vi tror at vi har lyst på noe, er kroppen egentlig bare tørst. Så drikk mye vann, og gjerne et glass før middagen - så unngår du å spise deg unødvendig mett. Vann gjør også at resten av fordøyelsen går lettere. Juice, brus, og andre (også sukkerfrie) drikker er ikke bra i store mengder. Drikk rent vann så ofte som mulig. Bruk gjerne skiver av frukt for å gjøre vannet mer spennende.

4. Snickers-is. Dette hører ikke så godt ut som det er. Men vil du bli kvitt søtsuget er denne bananbaserte isen fantastisk! 2 frossne bananer, to spiseskjeer peanøttsmør, og to dadler moses sammen til en smaksfest! Innlegg med oppskrift HER
5. Mindre salt. Det har vært mye snakk om hvor alt for mye salt vi får i oss. Så når du lager maten fra bunnen av, kan du kutte ned på mye av dette. Husk på at vi ikke bør ha i oss mer enn fem gram salt til dagen. Så ikke putt 15 gram i middagen din ;)

6. Gulrot i kjøttdeigen. Jeg har en mann som er litt vanskelig å få grønnsaker i. Så jeg gjemmer dem ofte i middagen. Mange har kanskje det samme problemet med barna... Raspet gulrot forsvinner fint inn i kjøttdeigen. Det samme gjør blomkål, kikerter, løk og kål. Bland også inn grønnsaker i potetmosen, sausen osv. Smaken merkes gjerne ikke, og maten blir mye sunnere. 

7. Mandler i vann. Jeg er egentlig ikke noe glad i mandler. Men da jeg oppdaget dette trikset ble det en hit! Legg mandlene i vann i et døgn, så trekker de til seg fuktighet og blir saftige som nyplukkede hasselnøtter i stedet for harde og tørre (som de er i butikken). Jeg har i tillegg hørt at dette gjør mandlene noe sunnere fordi spiseprosessen starter, og næringsstoffer blir frigitt. Mandlene kan ligge noen dager i vann, men vannet bør bytter hver dag. Hvis du enda ikke får spist dem, kan de tørkes igjen. Men ikke la dem ligge så lenge i vann at de råtner.  
8. Frossne druer. Dette er en ypperlig tips om sommeren. I stedet for å proppe i seg vannis til alle døgnet tider, kan man fryse en klase druer, og ta opp etter behov. Druene kjennes søtere ut, og får en konsistens som er som sorbet-is. Halvfrossne og herlige - nydelig!

9.  Grønnkålchips. Grønnkål, salt og rapsolje er alt du trenger til dette snackset. Stekt i ovnen, blir dette til en sunnere chips som blir kjempesprø, og knuser i munnen. Smaken er også veldig god. Jeg steker på 160 grader i 10-15 minutter, som anbefalt av Linda. Les resten av oppskriften hennes HER

 


Kort oppsummert: Tenk over hvor mye fett og salt du har i maten. Lur inn grønnsaker der du kan. Drikk mye vann. Erstatt godteriet med frossne druer, mandler og sunn bananis, og erstatt chipsen med grønnkålchips.  

Har du kanskje noen gode tips til meg? :)

Verdens beste sunne snacks!

Jeg har av og til prøvd meg litt frem på enkle oppskrifter på sunne snacks. Nå som jeg har en godtefri periode skriker kroppen etter erstattninger noen dager. Og da har dette vært en av redningene. 

Jeg er vanligvis lite fan av  mange av sunn-snacks-oppskriftene. Men denne smaker skikkelig godt, og er kjempeenkel. Du har kanskje prøvd "bananis" som var så in i blogmiljø for en liten stund siden? Den var jo helt ok - men smakte mer banan enn is. Men nå har jeg oppskriften på Bananis 2.0! Med kun to eller tre ingredienser. Følg med:

Ingredienser:

2 Bananer - frosset i biter

2 ss Peanøttsmør

2 Dadler (kan sløyfes)
Ta ut bananene fra fryseren litt før du skal bruke dem, så de ikke er pinnfrosne. Bland alt i en blender til den blir kremete i konsistensen. Dette blir snickers-is av høyeste kvalitet. Det er faktisk helt sinnsykt hvor søtt den smaker uten noe tilsatt sukker. Det er også mulig å tilsette litt kakao - men jeg synes faktisk at den var bedre uten. 

PS: Når du fryser bananene, vent til de er ganske brune og flekkete. Da kommer det mest søtsmak i de fryste bananene. Dette er altså helt perfekt å gjøre når bananene begynner å bli for gamle - så bare fryser du dem til en gang du får lyst på noe søtt med bedre samvittighet :)

Har du prøvd deg på dette? 

Synes du også at den er helt merkelig god? :)

#sunnhet #sunt #mat #snacks #is #godt #deilig #nice

Hjemmelaget godteri - sukkertopper

 

 

Jeg vet ikke helt hva jeg skal kalle disse godteriene, men sukkertopper var nokså nær. Noen kaller dem også flesk, eller seigemenn. I hvertfall er de seige, gode, og enkle å lage. Oppskriften fant jeg HER - den kommer også nedenfor. Jeg laget halv oppskrift, som egentlig ble mer enn vi klarte å spise selv. Våre var med vanilje og tuttifrutti-smak. Til slutt endte jeg med å ta dem med i et bursdagsselskap - og det var en god ide! For da forsvant de i hvert fall :)

PS: Hvis du skal lage dem: de jeg dyppet i sukker, bare smeltet. Det var mye bedre å bare ha dem slik de var.Gøy å prøve nye oppskrifter. Men jeg ifkk ikke helt dilla på disse, så jeg vet ikke om det blir til at jeg lager dem flere ganger. I såfall ville jeg ha laget mer med farge, og mindre hvitt, for det rosa likte jeg best :)

Her er oppskriften jeg tok utgangspunkt i:Bringebær og SitronPuffer.

36 gelatinplater
2 dl vann

Legg gelatinplatene i kaldt vann, en etter en.. Putter du alle oppi sammen, så kleber de seg bare sammen og blir vanskelig å løse opp.
 **********

1kg sukker
3,5 dl vann
Bland vann og sukker i en kasserolle. Varm det forsiktig opp å rør til sukkeret er helt oppløst.
**********

Varm så opp gelatinrøra til gelatinen er oppløst, å du kan helle gelatinblandingen over i sukkerblandingen

 
**********

Så deler du røra i 3.. 3 dl i hver, og resten oppi miksmasteren..
Den ene delen av dem som ikke skal i mikseren, har du i ca 1/2 ts smaksessens.. Her kan du velge mellom flere smaker. Jeg syns bringebær og sitron er best.
Så tar du oppi noen dråper med farge..
Til bringebærsmaken syns jeg rød konditorfarge passer best. Men her også gjør du som du vil.

Det er en veldig store røre, så vi lager med 2 ulike smaker og farger. I dag har vi valgt blå farge og sitronsmak på den ene, og rød farge og bringebærsmak på den andre.. 


Men over til sukkergelatinblandingen igjen.. Du har som nevnt leger opp, delt røra i 3.. 
2 av delene har du tilsatt smak og farge..
Den siste delen har du i miksmasteren, der du tilsetter noen dråper med vaniljeessens.
Å mikser til det blir en hvit fluffy røre. Ja, nesten som eggehvite. Du pisker til den blir tykk og stiv..

Så har du halvparten av den røra med farge og smak i, oppi en form.


(Glemte å ta bilde da jeg kun hadde i det første laget med fargegele.. Men den ligger under der som dere ser.
Når dere leser videre nå, så skjønner dere resten av bildet her :)

Putt det inn i kjøleskapet, å la det stå der til det stivner såpass at du kan borti med fingeren, å det henger litt fast, så er den stiv nok..
Ta formen ut, å ha over den hvite vaniljefyllet/kremen..
Smør "kremen" utover over det fargede, og hell over resten av fargerøren oppå der igjen..

Så setter du det hele inn i kjøleskapet igjen..
Der kan det bare få stå til neste dag helst..

 


Å da kan du trykke ut figurer med små pepperkakeformer, eller andre type former om du har. Eller bare skjære dem i ruter.
Figurene legger du rett over i en skål med sukker.. Dette for at de ikke skal klebe seg fast i hverandre når du serverer dem..
Disse er også veldig gode å lage til julegodt..

 

 

Sunn Chips du enkelt lager selv

Jeg driver å brygger på en sårt etterlengtet, og dypt fryktet godteri-fri periode. Kanskje jeg skal starte på lørdag, og ha 60 godteri-og-brus-frie dager før jul? For å lykkes med noe slikt (for meg, som er vanvittig sukkeravhengig) må man ha klart en del ulike sunne snacks-typer. Så jeg tror kanskje at jeg skal starte med å legge ut noen av skattene som dukker opp innimellom.

Først ut er sunn chips laget av grønnkål. Jeg har laget dette flere ganger, men den mest vellykkede oppskriften har vært fra LindaStuhaug. Kort fortalt bruker du bare små biter av grønnkål blandet med olje og havsalt, og steker dem i ovnen på 160grader i ca 10 minutter. Dette blir en utrolig sprø og artig chips med mindre kalorier, og masse god næring!

I går prøvde jeg meg også på Bakekonas Gulrotchips.Den klarte jeg ikke å få til på første forsøk. Chipsene ble litt for myke. Men smaken var god, så jeg tror jeg vil prøve igjen :)Grønnkålchipsen blir stående som favoritt her. Og det passer jo utmerket at jeg har masse grønnkål i blomsterkassen min enda. Grøss, det blir værre når vinteren kommer....

Har du noen gode snacks-tips? Og blir du kanskje med meg på godte-fritt før jul? :)

Sunn, billig, og enkel middag

Her kommer et lite middagstips:

Laks med søtpotet og brokkoli. Veldig enkelt, veldig kjapt, og veldig godt.

Til en person trenger du: 1 laksefilet, 1 passe stor søtpotet, litt av en brokkoli, krydder og olje(raps eller solsikke for eksempel).

Slik gjør du: Sett ovnen på 200 grader. Begynn med å skrelle og kutte opp søtpoteten i staver, tøm over litt olje, krydre(jeg brukte spisskumin, hvitløk og peppermix) og sett dem i ovnen. Der skal de stå i ca 20 minutter.

Mens du steker fisken i steikepanna, kan du kutte opp noen buketter med brokkoli. Dryss brokkolien over potetene fem til ti minutter før de skal ut av ovnen. Da blir de crunchy og gode. Fisken kan krydres med salt og pepper, men denne gangen brukte jeg et ferdig fiskekrydder fra Cemo, som er sykt godt. Og etter en halvtime har du altså laget dette sunne herremåltidet som koster en slikk og ingenting (fisk: 20kr, brokkoli: 3kr, søtpotet:7kr= 30kr for 1 porsjon)

Hvis du har et godt middagstips, tar jeg imot med takk!

Første dagen som Gift

I dag er min første dag som gift, og jeg svever egentlig enda litt på en rosa sky. Eller var det en sky av gaver? Stua vår er nemlig proppfull av gaver i alle formater, så vi kommer nesten ikke frem. Jeg har ikke egentlig tid til å blogge så skrekkelig nå, så jeg sparer bryllupsinnleggene litt til, og deler heller en sunn hverdagsdesert som jeg fant oppskriften på HER.

Sjokoladekremen er laget av kokosmelk, noe man får i de aller fleste dagligvarehandler, kakao og søtning. Konsistensen er omtrent som sjokolademousse, og den er veldig mektig. Og etter litt tid i fryseren ble det en herlig motgift mot søtsuget som melder seg på kveldene. 
Det skjer masse nå. I dag har vi sett på hus, hentet alle gavene og spredt dem utover stua (som nevnt), og i kveld skal vi ha restefest med noen venner - så må jo rydde stua. Jaja. Livet som gift er deilig, folkens!

#mat #bryllup #dessert #sunn #mattips #lunsj

Cookies som er seige, store og fulle av sjokoladebiter

 

 

Fredag fikk jeg en sånn anti-bachelor-følelse. Så jeg tok meg dagen fri, og bakte Cookies i stedet. Her er oppskriften. Jeg halverte den, og fikk ca 16 store kjeks (to brett). De ble skikkelig gode, og forsvant samme kveld. Dette er den ultrasøte, herlige Deli de Luca-typen som man bare ikke kan motstå.. :)Så jeg får vel bare innrømme det: Jeg klarte ikke målet mitt om å skrive ferdig bacheloren innen eksamen. Nå har jeg to dager på å skamlese på eksamen før onsdag. Så får jeg skrive konklusjonen etterpå heller. Satser på sommerferie innen en uke (17 mai!).

Anbefalinger på kjøkkenet og pc'en

En av vinnerne på kjøkkenet her hjemme i det siste har vært Wok med kylling. Det er enkelt, rimelig (hvis du kjøper billige grønnsaker, så klart) og kjempegodt! Vi har også pleid å kjøpe 2,5 kg. poser med kyllingfilet i strimler i Sverige. Da blir kyllingen også kjempebillig, og veldig lettvindt å varme opp. Dette var siste kyllingporsjon i fryseren, så jeg begynner å ha lyst på en svensketur igjen...Men det blir nok ikke før vi skal opp til pappa på østlandet i sommer en gang..

Hvis du lurer på hva jeg vanligvis har i Wok'en, så er det alltid blomkål, gulrot og vannkastanjer. Så hiver jeg egentlig i hva jeg måtte ha hjemme. Brokkoli, løk, paprika, chili, og så videre. Denne gangen la jeg også en halv Avocado ved siden av (som jeg ikke stekte). Helt nydelig :)

Ha litt olje i panna. Begynn med å hive i gulrot, og andre harde grønnsaker, deretter alt som er frossent (inkludert kyllingen) og til slutt ting som blomkål, som trenger lite tid. Jeg hiver oppi etterhvert som jeg kutter opp. Krydre med pepper, hvitløk og evt. salt. (Men jeg prøver å kutte ned på saltet...)
Vil anbefale dere å lese Dette blogginnlegget. Det passet utrolig med hva jeg tenker og føler, så jeg hadde lyst til å kopiere det. Men fant ut at jeg heller linket - er greiest å ha minst mulig kopiert tekst på bloggen min.

Hjemmelaget Snickers

En oppskrift så rådyr, super-usunn, vanvittig mektig og sinnsykt deilig skal du lete lenge etter. Dette er virkelig ikke et prosjekt man bør gjøre altfor ofte, men det er farlig godt. Oppskriften på hjemmelaget snickers finner du HER. Og resultatet mitt ser du her:


Nå er vel bare spørsmålet hvordan jeg skal kvitte meg med alle kaloriene igjen...

SjokoladeCookies med PeanøttsmørFrosting (Oppskrift)

Har oppdaget en fantastisk oppskrift på disse herlige sjokoladecookies'ene. De er kjempegode alene - smelter på tungen. Og med frosting ble de enda mer himmelske! Dette er en heftig sukkerbombe av de store. Akkurat som jeg liker det....

 

Sjokolade Cookies med Peanøttsmørfrosting

Ca 24 stk


Cookies

200g lys kokesjokolade

40g smør                                                  

2 egg

150g sukker                                  

1ts vaniljeessens

35g mel

¼ ts bakepulver        

150g Melkesjokoladelinser


Smelt sjokolade og smør. Pisk egg, vaniljeessens og sukker. Bland sammen. Sikt i resten og vend forsiktig inn.

La stå i 10 min å hvile. Bruk en spiseskje og legg dem på et brett med bakepapir. Stekes på midterste rille i 8-10 minutt på 180 grader. La hvile i 20-30 minutter.
 

Peanøttsmørfrosting:

160g Melis

280g Peanøttsmør

100g smør

1ts Vaniljeessens

1dl kremfløte

Miks alt utenom kremfløten i mikseren til det er fluffy og har lys farge, så tilsetter du kremfløten. Ta en spiseskje frosting mellom to cookies.

 

 

 

Jeg fikk mer frosting enn kaker. Det hadde sikkert vært nok til nesten dobbel kakeoppskrift. Men jeg spiste mer eller mindre opp kremen som pålegg de neste dagene, og det fungerte også fint. DETTE er digg digg, altså!

 

Du finner denne og andre digge oppskrifter i sidemenyen til høyre, på knappen "Kokebok."

 

#mat #oppskrift #snacks #kaker #cookies #nam #søtt #søtsaker #sjokolade #peanøtt

Hjemmelaget Grønnkål-Chips

Mitt siste sunne-snacks prosjekt var Grønnkål-chips. Oppskriften kommer nedenfor bildet.

Bruksområde

Jeg ble overrasket over hvor sprøe de ble. Til og med sprøere enn chips! De kan brukes som snacks i stedet for potetchipsen, eller som tilbehør i stedet for pommes frites. Et sunnere alternativ uansett!

Smak

Dette smaker overraskende godt, men jeg må jo innrømme at det ikke er fullt like godt som chips. Det er allikevel en god variasjon hvis man spiser mye chips.


Du trenger grønnkål, olivenolje og havsalt.

Skyll kålet, og la det tørke godt. Riv dem i passe store flak, og fjern de harde stilkene. Bland oljen godt inn, og strø over med salt på en langpanne. Sett i ovnen på 135 grader i 20 minutter. Snu dem etter ti minutter.

Jeg fant oppskriften HER.

#mat #oppskrift #sunnhet #sunt #snacks #grønnsaker #godt #grønt

Jeg har blitt voksnere (Nyttårsforsett - sluttvurdering)

Dette året har jeg blitt voksnere i matveien; jeg har begynt å like for eksempel pesto, avocado, creme fraishe, rømme, fetaost, kremost, løksuppe og sånne litt voksnere ting. Jeg har også lært meg å lage mye ny mat, på grunn av nyttårsforsettet mitt "lag 20 retter du aldri har prøvd før" (Du kan se hva jeg har lager Her.)

 

 I dag, på nyttårsaften, har jeg laget rett nummer 18, Panna Cotta med Safran. Det er ikke akkurat middag, men det er noe jeg har lyst til å prøve ganske lenge nå siden første gangen jeg smakte det. Skal smake i kveld, men det ser i hvert fall låvende ut! Og i tillegg til å være første gangen jeg har brukt en vaniljestang, er det også første gang jeg har brukt Safran, verdens dyreste krydder. 35 kroner ville de ha for 5 gram!!! Luksus på nyttårsaften...
De siste to rettene fikk jeg ikke tid til, men jeg synes egentlig at jeg gjorde det ganske godt allikevel! 18 nye retter er ikke så ille! Og hvis man teller med kaker, karameller og andre godsaker, så kommer jeg nok fort opp i 25 ;) Favoritten så langt er nok hjemmelaget lasagne(kanskje fordi jeg i utganspunktet elsker lasagne, og hjemmelaget var ekstra god)! Men det er mange av oppskriftene jeg kommer til å lage igjen.. Resten av forsøkene mine finner du i kategorien mat.

#mat #oppskrift #nyttår #nyttårsforsett #forsett #matlaging #middag #dessert #pannacotta #nam #digg #voksnere #godt #spise

Hjemmelaget Lasagnette (Nyttårsforsett 17 av 20)

 

Et av mine nyttårsforsett 2013 er å lage 20 matretter som jeg aldri har prøvd før. Jeg har lenge hatt lyst til å lage lasagnen helt fra bunnen, fordi lasagne er noe av det beste jeg vet. Men må innrømme at jeg senket forventingen littegranne før denne hjemmelaga versjonen, i tilfelle den ikke var like god.

Det trengte jeg imidlertid ikke å bekymre meg for. Lasagnen ble dobbelt så god som pakke-lasagnen. Helt nydelig!

 

 

Siden jeg ikke hadde, og ikke fikk tak i vanlige lasagneplater (hva skjer med verden??) brukte jeg bare noe farfalle vi hadde liggende i skapet. Så det ble vel mer en lasagnette enn lasagne. Å lage lasagne er egentlig mye enklere enn man tenker. Det er egentlig bare en nokså vanlig kjøttdeigsaus, og så må man i tillegg lage en ostesaus (som faktisk ikke er noe vanskelig det heller). Deretter legger man det lagvis i formen, ganske likt som ferdigpakken, bare med tre lag i stedet for to. Og ost på toppen, selvsagt.

 


Jeg serverte herligheten sammen med kinakål og avocado (jeg er så hekta på avocado for tiden at det passer til alt). Heelt nydelig! Try it! Egentlig ligger jeg litt dårlig an med matlagingen nå. Jeg har jo reist på ferie, og kommer hjem lille nyttårsaften. Tviler egentlig på at jeg får laget de tre siste rettene her. Jeg kunne jo telle de nye kakene og godteriet jeg har laget, men jeg føler det er litt juks også. Pikekyss, delfiakake, vepsebol og karameller hjelper ikke så voldsomt med å utvide min kulinariske horisont... :/


#mat #oppskrift #middag #salat #sunt #sunnhet #nyttårsforsett #nyttår #lasagne #favoritt

 

Pikekyss med en vri

Her er oppskriften på noen søte, små pikekyss med ekstra smak og farge på en veldig enkel måte; gelè. Jeg tok utgangspunkt i denne oppskriften Her

 

Det du trenger er:

3 eggehviter

50g sukker

1pk gelèpulver

 

Pisk eggehvitene til det skummer hvitt. Tilsett sukkeret og pulveret litt og litt mens det piskes. Pisk dette lenge, gjerne 10-15 minutter, og sprøyt deretter ut de små toppene ut på et bakebrett (eller to). Stekes i 90 grader i 90 minutter. Jeg hadde dem i litt kortere, ca 80min,  fordi jeg laget dem nokså små.Når de er ferdige, ser pikekyssene slik ut. Jeg brukte blåbær og bringebær gelè, og fikk rosa og lilla pastell-farge på toppene mine. Veldig sukkersøtt, og med en litt ekstra gøy smak og konsistens.


#mat #godteri #DIY #kjøkkenet #oppskrift #oppskrifter #pikekyss #søtt #sweet #desert #tips

Kyllingsalat med Pesto (Nyttårsforsett 16 av 20)

Et av mine nyttårsforsett 2013 er å lage 20 matretter som jeg aldri har prøvd før. Siden jeg begynner å bli voksen, så prøver jeg å bli litt mer voksen i matveien også. Og voksne damer lager jo fancy salater! Siden jeg har begynt å bli skikkelig glad i pesto nå, og siden Kylling, Pasta og Kinakål er forholdsvis trygge ingredienser, så gledet meg da jeg fant Denne oppskriften, og matrett nummer 16 var bankers! Serverte salaten sammen med Focaccia som jeg hadde laget tidligere på dagen :)


Jeg skjønner ikke helt hvorfor kyllingen ble så mørk i fargen. Soyasausen i marinaden tok helt av i farge! Det var ikke sånn på bildet i oppskriften, så jeg vet ikke om jeg skulle hatt en annen type soyasaus? Menmen. Ellers var jeg meget fornøyd. Kylling er jo bare en sikker vinner!


#mat #oppskrift #middag #salat #sunt #sunnhet #nyttårsforsett #nyttår

Foccacia (Nyttårsforsett 15 av 20)

Et av mine nyttårsforsett 2013 er å lage 20 matretter som jeg aldri har prøvd før. Nå har jeg fullført tre fjerdedeler, og nærmer meg målet. Foccacia er herlig til supper, salater og mye forskjellig. Jeg hadde aldri laget det før, og ble overrasket over hvor enket det var (få ingredienser). Kommer garantert til å lage det igjen en gang. Denne gangen ble brødet servert til pastasalat med kylling og pesto. Utroolig godt :) Eneste forbedringspotensialet måtte være å lage litt mer neste gang... :)

PS: Foccacia uttales "Fokkatsja"

Risotto med Kylling (nyttårsforsett 14 av 20)

 Et av mine nyttårsforsett 2013 er å lage 20 matretter som jeg aldri har prøvd før. Risotto ble min rett nummer 14. Jeg smakte risotto for første gang i York i vår. Synes det var skikkelig godt, og jeg er fornøyd med å meddele at jeg klarte å lage en vellykket risotto på første forsøk!

For de som ikke har smakt risotto, er det en rett av småkornet ris med litt kremete konsistens. Den kan spises alene, eller sammen med kjøtt, sjømat eller kylling.  Dette er nok ikke noe jeg kommer til å lage hver uke, da det er litt dyrt og tidkrevende. Men et smakfullt alternativ til vanlig ris når du skal kose deg litt ekstra!Har du noen gang prøvd å lage risotto?

Bakt Avokado med Egg (Nyttårsforsett 13 av 20)

 

 Et av mine nyttårsforsett 2013 er å lage 20 matretter som jeg aldri har prøvd før. Nå har jeg kommet til nummer 13 som er en Bakt Avokado. Jeg har i det siste blitt veldig glad i avokado, og var veldig spent på å smake denne stekte varianten. Resultatet var: Veldig enkelt, veldig sunt, og med bacon ble det smakfullt og fristende :)For å få dette til, må man grave ut litt av avokadoen (litt mer enn jeg gjorde) slik at det blir plass til egget. Deretter fyller man på med egg, bacon, salt og pepper, og steker den i ovnen på 180 grader til egget er passe stekt.  Jeg koste meg med å gjøre noe annerledes i matveien!!

Oppskriften fant jeg på Pinterest HER.

#mat #oppskrift #matlaging #sunn #sunnhet #helse #kosthold

Tomatsuppe, Snickers og Cookies (Nyttårsforsett 10, 11 og 12 av 20)

Som jeg nevnte i dette innlegget, har jeg skjerpet meg litt når det gjelder siste rest av nyttårsforsettene (lage 20 matretter jeg aldri har laget før). Allerede er jeg godt i gang med de neste rettene jeg skal lage før året er omme. Jeg har ikke tatt bilder av alt jeg har laget, men for en stund siden laget jeg noen DIGG hjemmelagede Snickers. Klikk på (det lånte) bildet for oppskrift på disse farlig gode snacksene som jeg garantert vil lage igjen!

Jeg har også laget noen herlige sjokoladecookies med en oppskrift jeg fikk av ei venninne. De ble også en hit! Men fikk visst ikke tatt bilde av dem.

Og sist men ikke minst, et litt sunnere tilskudd: Tomatsuppe! Fikk anbefalt Denne oppskriften av ei venninne på denne sunne suppa. Det skulle egentlig bare mangle at jeg har laget tomatsuppe; jeg som er så glad i det. Denne ble litt sterk, da jeg tilsatte en halv chili også. Men egentlig veldig smakfull :)#mat #oppskrifter #matlaging #nyttår #nyttårsforsett

Oppdatering på nyttårsforsettene (matlaging)

Nå som året nærmer seg slutten er det på tide med siste innspurt, på mange områder. Her er nyttårsforsettene mine for 2013:

*ikke gå i minus på sparekontoen etter all reisingen som kommer i 2013 (Brasil, England og Slovakia..) Jeg gikk ganske i minus, men så fikk jeg skattepenger, og da ordnet alt seg (som jeg hadde planlagt). 

* Lære meg å lage Thaimat. Jeg begynner å bli ganske god på Stekt Ris, og er ekspert på Vårruller.

* Lage tjue matretter jeg ikke har laget før. Tjaa, jeg er ca. halvveis. Og siden året nærmer seg slutten stygt fort nå, har jeg laget en plan for de neste 9 matrettene jeg skal lage. 

De jeg allerede har laget er: Avocado og Skinkerull, Chilimarinerte Scampi, Hvitløks-oste-brød, Løksuppe, Pasta di Parma, Blomkålsuppe, Fiskegrateng, Frozen Yoghurt, Stekt fisk i form, Hjemmelaget Snickers og Sjokolade Cookies. (De fleste finner du i kategorien "mat" til høyre.)

De neste seks ukene skal jeg lage: Tomatsuppe, Biff og Fløtegratinerte poteter, Kylling- og Pastasalat med Pesto, Focaccia, Lasagne, Panna Cotta, Mousakka, oooog TO TING TIL. Har kikket og lett rundt på ulike oppskrifter, men det er vanskelig å finne noe som jeg tror jeg vil like OG som jeg ikke har laget før OG som ikke er for vanskelig. Jeg har heller ikke lyst å bare lage søtsaker (selv om det er kjempe GøyogEnkeltogGodt) fordi litt av poenget med dette målet var å spise mer variert og sunt. SÅ har du noen gode forslag til mat jeg kan lage? Sleng inn alt du kommer på, for nyttår nærmer seg!Andre som tar nyttårsforsett litt seriøst?

Har du oppfylt nyttårsforsettene dine enda?

 

 

 

 

Te-Anbefaling

Siden jeg ikke egentlig har tid til å blogge, så vil jeg komme med noe så gøy som en te-anbefaling.

 Jeg er som kjent te-elsker, og litt hekta på å kjøpe nye typer (har et skap fullt).Her er mitt nyeste tilskudd til te-samllingen; Yogi Tea; Sweet Chii. I tillegg til å være veldig annerledes, god og sunn, så er det også den eneste (!) teen jeg drikker uten sukker eller suketter! Du finner den på enkelte Life-butikker og jeg har også oppdaget dem på Coop Mega (så kanskje du bare må lete overalt hvor de har te). MMmmmM

BildeKilde

Nå skal jeg kose meg i ett lite minutt til med teen, så bærer det på skolen :)

 

Ingrid's stekte ris (oppskrift)

Her er alt du trenger:

Kokt ris som er avkjølt (gjerne rester fra dagen før. Jeg lager alltid ekstra mye, så jeg kan bruke restene til dette)Kylling stekt og kuttet i små biter. Krydre med salt og pepper.


Ett egg stekes som eggerøre i små biter.

 

Grønnsaker. Her har jeg brukt gulrøtter, mais og asparges. Men tar det vi har i huset. Krydre med det du liker (jeg brukte Chili, Cumin, Hvitløk og Pepper) og tilsett omtrent en spiseskje med Østerssaus og en med Soyasaus.

Deretter blander du inn kyllingen, egget og til slutt risen. Resultatet blir: Herlig! :DAh, jeg digger stekst ris

Stekt Fisk i form (Nyttårsforsett 9/20)

  Et av mine nyttårsforsett 2013 er å lage 20 matretter som jeg aldri har prøvd før. Nå har jeg kommet til nummer 9, som er stekt fisk i form. Lillebror og onkel hadde vært ute å fisket lyr, og jeg fikk levert ferdige fileter; luksus! Så jeg panerte fisken i mel, salt og pepper, stekte den lett i panna, og la den i en ildfast form med masse gode grønnsaker på toppen. Puttet alt i stekeovnen en stund, og så ble det herlig middag på oss alle :)

Det første bildet er ikke av lyren i det hele tatt, men av makrell. Glemte å ta bilde da jeg stekte lyren. Men bildet nedenfor viser det ferdige reslutatet:


Har du noen gang tilberedt fisk på denne måten?

#mat #matlaging #oppskrift #fisk

Vår nye sunnhetsmaskin: Juiceren!

 

Vi har også blitt smittet av den nye trenden og kjøpt oss en juicepresse. Nå koser vi oss med spennende eksperimenter og smakfulle juicer. Vi har startet et nytt og sunnere liv, både jeg og mamma. Sjekk disse godbitene:

 

Min favoritt-juice så langt består av ananas, fenikkel og gulrot...


Tropisk to-farget juice :)

Og i dag tidig koset vi oss med en herlig juice farget av sunne rødbeter :)En klassiker er jo også vanlig appelsinjuice. Det funker alltid!


Veldig gøy, og en god måte å få i seg mer frukt og grønt på en enkel og smakfull måte.

#mat #drikke #sunnhet #juice #kos #sunnhet #helse

Frozen Yoghurt Peach Oppskrift (Nyttårsforsett 8/20)

 Et av mine nyttårsforsett 2013 er å lage 20 matretter som jeg aldri har prøvd før. Nå har jeg kommet til nummer 8, som er en desert. Frozen Yoghurt var veldig enkelt å lage, og overaskende godt med fersken-smak! Jeg hadde også et forsøk med rips, men det var ikke like vellykket (ble for surt, selv med ekstra sukker)...

Denne deserten er laget av frosne fersken, honning, yoghurt og litt sitronsaft. På bildet er den litt smeltet, men det var utrooolig digg, og laget på fem minutter! En desert jeg GARANTERT vil lage flere ganger :)

Oppskrift HER.
Fiskegrateng fra bunnen av (Nyttårsforsett 7/20)

 

Et av mine nyttårsforsett 2013 er å lage 20 matretter som jeg aldri har prøvd før. Nå har jeg kommet til nummer 7 av 20, som er fiskegrateng! Jeg er egentlig veldig glad i fisk, men spiser ikke så veldig mye fiskegrateng, siden det tar nokså lang tid. Men jeg har lenge hatt lyst til å prøve meg på å lage fiskegrateng fra bunnen av. Og når vi plutselig hadde litt rester av hjemmefisket Lyr liggende, kom anledningen jeg hadde ventet på. Jeg laget gratengen med utgangspunkt i en blanding av DENNE og DENNE oppskriften.

 Veldig fornøyd! :D

Blomkålsuppe fra bunnen av (Nyttårsforsett 6/20)

Et av mine nyttårsforsett 2013 er å lage 20 matretter som jeg aldri har prøvd før. Nå har jeg kommet til nummer 6 av 20, som er Blomkålsuppe! Blomkålsuppe er kjempe-enkelt å lage, billig, og gøy! Og når du lager den fra bunnen av, er det veldig sunt også! Jeg kommer nok til å lage dette igjen!

Hvis man vil ha litt ekstra konsistens i suppa kan man fylle på med stekte brokkoli :)

Hva pleier du å lage helt fra bunnen av?

Har du noen forslag til ting jeg kan prøve å lage for å nå nyttårsforsettet mitt? :)

Pasta di Parma fra bunnen av (Nyttårsforsett 5/20)

Et av nyttårsforsettene mine i år var å lage 20 matretter som jeg ikke har laget før. Nå har jeg ikke gjort noe siden januar (haha), så jeg tenkte at det var på tide å komme i gang igjen. Jeg liker veldig godt Toro sin pastarett "Pasta di Parma," men etter at de byttet pastatypen er den litt mindre god, så nå har jeg lenge hatt lyst til å prøve å lage det selv i fra bunnen av (mye sunnere også!) Jeg laget egentlig bare en hvit ostesaus, krydret, og puttet i pastaen.Toppet av retten med oreganoblader og ringblomst fra urtehagen!

 

Ble ikke helt hundre prosent fornøyd med resultatet. Tror kanskje jeg skulle hatt litt mer ost, og litt mindre oregano. Men det lignet i det minste i utseendet, så jeg er fornøyd!

Sunn og God Middag

I det siste har jeg fått en favoritt i matveien. Så når jeg skal kose meg og være sunn på en gang, så vet jeg hva jeg skal ha til middag. Grov ris, Kyllingfilet og Wok-grønnsaker. Da koser jeg meg skikkelig. Noen ganger bytter jeg ut risen med stekte potetbåter eller kyllingen med stekt laks. Når det gjelder grønnsakene har jeg fått skikkelig dilla på sånne vannkastanjer. De er utrolig gøy å spise! MmMmm :)
Er dette noe du kunne like? :)

Tea Party

Jeg har en "uvane" med å kjøpte te. De ser liksom så spennende og gode ut i butikkene, og så sitter jeg igjen med en hel haug med forskjellige tebokser og liker bare noen få av dem. Jeg kommer sjelden på å drikke te når jeg ikke har besøk. Men det er jammen godt :)

Her er et bilde av de ulike tesortene jeg har nå:


Andre som er litt hekta på te? :)Varierende kosthold

Jeg er skikkelig dårlig til å spise skikkelig og sunt. Her om dagen klarte jeg å spise helt totalt forskjellig to dager på rad. En supersunn dag og en super-usunn dag.


Første dag:
Frokost og lunsj: Klippekrans med masse sukker og kannel.
Middag:Pizza
Desert: Masse kaker. (Var i bursdagselvskap)

Andre dag:
Frokost og lunsj: En pære, to knekkebrød og et eple.
Middag: Kylling med grov ris og stekte grønnsaker.

Som dere kanskje ser er kostholdet mitt ikke helt bra. Jeg spiser vanligvis altfor få måltider, og dessværre er de sunne dagene mine (slik som andre dagen her) altfor sjeldne. Det skal bare så mye planlegging (og litt selvkontroll) til for å spise skikkelig... Det er virkelig ikke lett! Andre som sliter med usunne kostvaner?

BildeKilde

Kake-eksperiment

Bursdagen min er nå overstått, og jeg har blitt 21 år. Feiringen hadde tema "Pink Party," så jeg måtte prøve å lage noe rosa kake. Det ble i hvertfall delvis rosa, i tillegg til at jeg hadde rosa cupcakes, ballonger og duk og sånt. Kaka laget jeg med utgangspunkt i et bilde jeg fant på nettet som inspirasjon.

Jeg tok to lag med brownies oppå hverandre med et lag knust kvikklusj i midten. Så pyntet jeg hele kanten med kvikklunsj og laget en haug med marsipangriser.


Så plottet jeg grisene oppi gjørmebingen til slutt :)

Jeg kaller den "grisekaka mi." Ble ganske søt, eller hva?

Spennende Appetizer / Tapas-rett

Frøken kjedelig i matveien (også kjent som eieren av denne bloggen) har bestemt seg for å gjøre noe med de kulinariske kunnskapene sine. I år er ett av nyttårsforsettene hennes å lage 20 matretter som hun aldri har prøvd før. Nå har hun kommet til nummer fire som hun (om jeg må si det selv) mestrer ganske godt nå. Det er veldig enkelt, men for Ingrid er det enormt eksotisk og litt skummelt fordi det er så anderledes. Men Ingrid har lagt av seg ungdoms-smaken og nyter nye, voksne saker!

Den er interessant. Den er spennende. Den er allsidig! Bruk den til tapas, kveldsmat, forrett eller bare et lite måltid. La meg få presentere en oppskrift lært av Bente B:

 

Det du trenger er:

* En Avokado (du trenger bare en, selv om bildet viser to)

* En pakke med tortillalefser (6 stk)

* Kremost med kryddersmak

* Kesam

* Tynne skinkeskiver

 

Bruk ostehøvel til å kutte opp avokadoen. Smør først et lag med kremost på lefsa, og deretter et lag med Kesam. Legg på to-tre skinkebiter og dekk hele flaten med Avokado. Rull så sammen lefsa og kutt den opp i passelige biter.

Jeg laget tre slike lefser til meg og mamma. Det var egentlig ganske passelig. Og slik ble resultatet. Ganske flott!


Har du smakt noe lignende?

Vil du prøve denne retten?

 

Sunn snacks

Jeg prøver enda litt på å være sunn. Det sklir fort ut, men det hjelper i hvertfall noe å erstatte alt det usunne snackset med noe fristende frukt!I dag har vært en litt hendelsesløs dag. De tre høydepunktene har vært å spise kylling og ris, å kjøpe ny bukse, og å gå en hyggelig kveldstur. Nå er det Helg <3

Jeg bakte noe utrolig vakkert!

I går hadde vi forening hos meg. Jeg hadde fri hele dagen, så jeg koste meg på kjøkkenet. Kom opp med disse flotte vannbakkels-svanene. En kjekk ting å servere gjester når du har litt tid på forhånd :)Nye Matretter (Nyttårsforsett: 3 av 20)

I år var ett av mine nyttårsforsetter å lage tjue matretter som jeg aldri har laget før. Det var fordi jeg er utrolig kjedelig i matveien, og jeg har vare godt av å lære meg noen nye retter. Det er jeg nå godt i gang med!

 

1) Det første jeg laget var Chilimarinerte Scampi. Veldig godt, og kjekt med noe litt annerledes mat. Tok ikke bilde av dette mesterverket, men tror jeg skal lage det igjen en gang.

2) En kveld jeg satt å kikket på oppskrifter på nettet kom jeg over denne oppskriften på et slags hvitløksbrød(Cheezy garlic bread sticks). Det så så godt ut at jeg ikke kunne la være å prøve. Så jeg kastet meg rundt på kjøkkenet og kom frem til denne kreasjonen. Fornøyd. God kveldsmat!

 

3) I dag har jeg laget noe jeg har hatt lyst til å prøve en stund. Løksuppe! Jeg brukte denne oppskrifta som utgangspunkt, men i tillegg til løken og kraften tilsatte jeg litt eple og creme fraische. Det ble veldig godt sammen med hvitløksbaguetter. Det smaker forresten mye bedre enn det høres ut, og mye bedre enn det ser ut.
Har du prøvd noe av dette? :)

Julebakst: lange baner med Brune Pinner

Jeg har lært at julebaksten fort kan forsvinne før jul. Så når jeg nå bakte det første slaget i går, passet jeg på å doble oppsskriften. Det ble fire brett med massevis av Brune Pinner (eller Kola-stenger som noen kaller dem). Oppskriften finner du her. Noen som har andre slag å anbefale?

 
Enchiladas (oppskrift)

Enciladas er en spennende, og gøy rett som er perfekt å servere når du får noen gjester. Imponer dem med å lage denne enkle retten helt i fra bunnen av. For meg har dette blitt "den nye taco," fordi jeg har blitt så vanvittig lei av taco. Enchiladas minner litt om taco, men er kjøtt og grønnsaker som gratineres i ovnen i tacolefser.

Ingredienser:

*1pk Tortillalefser (8 eller 12 stk)

*400g Kjøttdeig/Kylling

*Krydder (hvitløk, spisskummin, osv)

*3 tomater

*1 boks Creme Fraishe

*1 løk og litt purreløk

*1-2 Rød Chilli

*2 blad Kinakål

*hvitløk (om du ønsker)1. Brun kjøttdeigen, eller kyllingen. Egentlig er dette en kyllingrett, men jeg pleier ofte å bruke kjøttdeig, siden det er, ja, billigere og enklere. La plata stå på lav varme mens du lager resten av fyllet på de neste punktene.

 

 

2. Kutt opp alle grønnsakene i små biter. Du trenger ikke å bruke akkurat de samme grønnsakene jeg har ramset opp. Jeg pleier bare å ta det vi har i huset. Men tomater, løk og chilli er litt viktig. Jeg bruker en kutte-maskin fra Tupperware, men du kan bruke en blender eller food-prosessor (hvis du har barn som er like kresne på grønnsaker som meg) eller du kan kutte dem opp med kniv til så store biter du vil ha. Hell blandingen oppi kjøttdeigen.

 

3. Tilsett Creme Fraishe'en til fyllet. Bland også oppi krydderne. Jeg brukte hvitløkskrydder (det gir ikke den fæle lukta du får av hvitløk, men du får den gode smaken) og Kummin, som er hovedkrydderet i taco. Du kan egentlig bruke akkurat de krydderne du liker. Mengden er vanskelig å beskrive, men jeg strødde liksom et tynt lag av hver av de to krydderne over kjøttdeigen. Smak deg frem!

 

4. Sett stekeovnen på 200 grader.


5. Fyll fyllet inn i tacolefsene, og rull dem sammen. Spar litt av sausen til å ha på toppen. De fylte lefsene legges på rader i en ildfast form. Hell over fyll-restene, og dekk over med et tynt lag ost. Putt inn i stekeovnen i 15-20 minutter til osten har smeltet og blitt gyllen.

 

6. Ta ut av stekeovnen. Serveres med salat.

 

En vinner! Eller hva tror du?


Oppskrifter

 

En samling av oppskrifter på middag, desert og andre herligheter. Klikk på linkene (navnet på retten) for å komme til oppskrifta.

 

God middag som er enkel å lage:

Tacokake Hvorfor ikke spise kake til middag? I hvertfall når den er enormt god, og lages på null komma niks!

Tacopai Er ikke du også lei den samme tacomiddagen som alle rundt deg ser ut til å elske? Prøv varianten med å ha tacosmak i en middagspai. Nydelig-godt!

 Enchiladas Imponer vennene dine med noe sunt, godt og spennende som alle kan like!

Stekt Kinesisk Ris Om du som jeg elsker kinamat, kan du lage denne enkle og nydelige retten. Passet utmerket om du har rester av ris fra dagen før :)

Laks med søtpotet. Enkelt, billig, og gøy. Søtpotet og brokkoli bakes i ovnen mens du steker fisken, og på null komma niks har du laget dette digge måltidet.

 

Forrett / Appetizer/Sunn snacks

Avokado og Skinke-rull. Denne retten er veldig rask og enkel å lage hvis du er småsulten.

 Grønnkål Chips. Kjempegreit til å erstatte chips, eller som et spennende tilbehør til middagen. Dette smaker faktisk chips!

 

Desert, kaker og godteri til alle anledninger

Sunn Snickers-is med kun tre ingredienser. Du hadde aldri gjettet at den deilige smaken ikke inneholdt noe tilsatt sukker...

SjokoladeCookies med PeanøttsmørFrosting En himmelsk småkake til festlige anledninger. Uten den mektige frostingen blir de også herlige cookies som smelter på tungen til mer hverdagslig bruk.

Rosa Ripsgraps En kjempeenkel desert som kan lages i hui og hast hvis du får gjester. Utrolig godt, og kan lett varieres med ulike typer bær.

Flytende sjokoladekake Verdens enkleste sjokoladekake som er ferdig på 20 minutter. Det beste er at den er flytende inni! Denne kaka som serveres varm med is har vært en av de store slagerne på mitt kjøkken.

Epler i form (juksepai) I stedet for å bruke årevis på å lage en ordentlig pai, kan du lage den enkle "juksepaien." Fyll i de bærene eller fruktene du vil, spe på med vaniljekrem, og så smuldredeigen på toppen. Det blir ikke enklere! Denne kaken også serveres varm med is til.

Sjokoladekarameller Noen bedre karameller har jeg skjelden smakt! Dette tar litt tid å lage, men er ypperlig å kose seg med før jul, eller når du har litt ekstra tid. 

Jordbærbæris med marengs Hvorfor ikke imponere gjestene med hjemmelaget iskrem? Sammen med flytende marengs blir dette helt himmelsk.

 Sjokoladekuler med mint. En kjapp og "juksete" måte å lage et smakfullt julegodt med mintsmak.

 Sukkertopper, skumputer, flesk....Disse er søte, gode, og gøy å lage! Ligner litt på marshmallows og seigemenn blandet sammen :)

 

Omgitt av Sjokolade

Nå som jeg faster fra sjokolade får jeg ikke fred. Sjokoladen trenger seg på!

I går var det kantina som startet det. De hadde sjokoladekake. Jeg har bestemt meg for å sjokoladekake ikke er lov, for da blir det litt for lett... Det var ikke noen vanlig sjokoladekake som var i kantina! Denne kaka kostet kun 10 kr. stykket, og hadde mange lag delt med flytende sjokoladekrem. Du kunne se at det var så myk, så myk når den ble spist. Med andre ord en skikkelig Sjokoladekake med stor S. Selvsagt skjedde det også slik at alle jeg gikk med eller satt med den dagen kjøpte seg et stykke av denne herligheten. Og jeg satt å så på den brune massen forsvinne.Det er ikke bare kantina: På lørdag feiret jeg bursdagen min, og vet du hva jeg fikk? En pakke med påaskeegg, en hel haug pakker med kindermaxi, en pakke med freias sjokoladehjerter, og et eget sjokoladeverksted. Sier litt om hva vennene mine tenker om meg...

Dettte betyr at huset mitt er fullt av sjokolade som ingen spiser. Til og med uten å tenke på de ti platene med vanlig melkesjokolade mamma har i skapet. Hun kjøpte dem på tilbud.

Jeg tror at konklusjonen er at jeg blir testet på det ytterste, og at jeg har utrolig godt av dette på flere måter...

 

Ps: Dere som kjøpte sjokolade til bursdagen min: Jeg er ikke det minste utakknemlig! Jeg ble kjempeglad, og gleder meg Masse til påsken, når jeg skal stappe alt i meg^^ Tusen-tusen takk! (og jeg liker at dere kjenner meg så godt)

 

Popcakes

 

Dette blir nok den neste bølgen etter cupcakes! Tirsdag koste jeg meg med å lage disse skjønne kakene. Ble nokså fornøyd, selv om ikke alt gikk helt som planlagt. Så de ikke flotte ut?

 

HVORDAN LAGE DEM

Kaken 

Ingredienser;

100g Kremost

300g Melis

2ts Vaniljesukker

En liten sjokoladekake(ca 20cm i diameter i rund form)

Grillspyd eller andre pinner til å sette kakene på.

 

En sjokoladekake smuldres sammen til smuler, og blandes med kremost, melis, og vaniljesukker slik at det blir en deigete konsistens. Deretter rulles deigen til ca 20 kuler. En pinne (eller grillspyd i mitt tilfelle) dyppes i smeltet sjokolade, og stikkes inn i kaken. Sjokoladen fungerer som lim. Deretter må kakene ligge litt, til sjokoladen har stivnet. Jeg brukte ikke originloppskriften på kake, jeg brukte bare en sjokoladekake som jeg selv pleier å lage fordi den er så enkel. Den var i en liten langpanne, og jeg brukte ca en tredjedel av den til 20 Popcakes. Hvis du ikke har noen egen oppskrift er denne enkel, og omtrent passe stor: Oppskrift her. Bare stek den i 15-20 minutter i stedet for 10, slik at den blir gjennomstekt.

 

 

Pynten

Candymelts og Hvit sjokolade

Det som egentlig brukes til å trekke kakene med en fin og jevn farge kalles Candy Melts og kjøpes her (men det ble litt for dyrt for meg). I stedet hørte jeg at man kan bruke hvit sjokolade farget med konditorfarge. Det prøvde jeg, men fikk det ikke til, fordi alt klumpet seg sammen. (Lykke til med det!)

Sjokoladetrekk

Jeg tok derfor den brune sjokoladen fatt, smeltet den, og dyppet kakene nedi. En plate med kokesjokolade rakk til omtrent 7-8 Popcakes. Siden jeg var tom for sjokolade (og hadde en annen ide) prøvde jeg meg også med frosting:

Frosting

Pisk to eggehviter godt. Hell deretter oppi ca 6 dl melis, og la det piskes til det er stivt. (holder formen selv om du snur bollen). Dette brukte jeg som trekk utenpå flere av Popcakesene mine. Farget også noe med konditorfarge.

Annen Pynt

Det er klart at det er selve pyntingen som er ekstra gøy med disse kakene, så ta deg tid og Kos deg! Jeg fant frem det vi hadde av små hjerter, sølvkuler, blomster osv.

Plasserte kake-pinnene i en bit med oasis i en liten urne. Dekket først oasisen med en fin serviett, så synes ikke den stygge fargen. Og herved er kakene (etter litt stivning og venting) klare for servering! Enjoy!
Laget en kollage av inspirerende bilder jeg fikk på Google-søk med søkeordet "popcakes."
Hjemmelagede Sjokoladekarameller

Lyst på det perfekte julekos som du har laget helt selv? Når jeg kan få det til, kan alle få det til! Har laget dem flere ganger i det siste; Disse fløtekaramellene er utrolig gode!

 

Ingredienser:

3dl Fløte

3dl Sukker

1dl Sirup

2ss Kakao

1 ts Eddik

 

Fremgangsmåte:

1) Bland alt utenom eddik I en gryte, og la det småboble I 35 min. Rør av og til. Tilsett så eddiken

2) Kok til karamellmassen blir seig, og en dråpe stivner i kaldt vann. De er ferdige hvis du kan rulle en fin kule av dråpen.

3) Hell massen på smurt matpapir med oppbrettede kanter. La massen avkjøle og skjær den opp i terninger når en er nesten stiv. Legg hver av bitene i et stykke matpapir eller cellofan, ellers klistrer de seg fort sammen.

ELLER:

-Et alternativ er å helle massen i ferdige former, slik som jeg gjorde på noen av dem (se bildet). Det var mye lettere å spise dem etterpå, og de ser enda finere ut. Problemet er at man må være ganske kjapp, for ellers stivner massen i gryta. Når det begynte å stivne, helte jeg resten av karamellmassen utover brettet, og klippet den senere opp i små biter. Funket bra! Formene er kjøpt på Søstrene Grene. 60 former for 7kroner. (ikke dårlig!) (Jeg har fått meg en ny favorittbutikk!)

Karamellene bør oppbevares i kjøleskapet for å ikke bli for klissete.

Enjoy!

Oppskrift på julegodt - Mintsjokolade

Denne oppskriften er for deg som liker mint og sjokolade, lette løsninger og alt som er søtt.

 

Det du trenger er:

ca 300g kokesjokolade

En marsipanpølse

15-20 dråper med peppermynteolje (kjøpes på apoteket)
Dette gjør du:

*Sjokoladen smeltes i vannbad (kok først opp vann i en gryte, plasser deretter en boks med sjokolade i vannbadet)

*Samtidig blandes marsipanen godt med  peppermyntedråpene, og trilles til kuler.

*Til slutt rulles kulene i sjokoladen med en skje, og legges på et bakepapir (ikke på tallerken, slik bildet under viser)

*Nå må sjokoladen settes i kjøleskapet, så den stivner. Den oppbevares også senere i kjøleskapet.

 

Nammenamm^^

Oppskrift: TacoKake

  Hvorfor ikke spise kake til middag? I hvert fall når den er så spennende og god som denne her! Retten er perfekt når du får gjester, eller til lørdagskos med familien. Den er også latterlig enkel og rask å lage!

Taco-kake:

Kilde: http://livslidenskap.blogg.no/1309199376_taco_kake.html (Men jeg har endret oppskriften litt)

Ingredienser:

6 grove Taco-lefser

500 gr. kjøttdeig

1 pose tacokrydder

1 glass tomatsaus, eller tre hakkede tomater 

1 boks philadelfia naturell

Revet ost, salat, og gresk dressing.

 

Stek kjøttdeig som vanlig og tilsett tacokrydder, tacosaus og philadelfiaost. La dette smelte sammen.

 

Legg en lefse på et stekebrett med bakepapir, deretter legger du kjøttblanding og lefser annenhver gang til det er tomt. Strø over ost, og stek i ovnen til osten er smeltet  (ca 10 min).  200 grader på midterste rille.

 

Server med en frisk salat og gresk dressing. 

 

Tips: Kaka ser mye flottere ut om du høvler osten i stedet for å raspe den. Da kan den legges nedover kantene på kaka. (fant dette ut etter at jeg hadde laget kaka på bildet ovenfor)

 

Vurdering

Vanskelighet

Lett

Tid

Ca 30 minutter

Smak

MmmmMM

 

Oppskrift: Tacopai

Denne middagspaien er helt ypperlig når du får gjester! Det er enkelt å lage, og kjempegodt! Samtidig er det litt utenom det helt vanlige. Jeg bruker den når jeg får gjester, eller for å ha en litt mer spennende lørdagsmiddag enn taco, pizza eller lasagne (som er det vanligste).

 


Tacopai

 

Paideig:

4 dl hvetemel

50 g smør

2ts bakepulver

2 krm salt

1,5 dl melk

 

Fyll:

4-500 g kjøttdeig

1 pose tacokryddermix

1 løk

1 dl vann

2 hakkede tomater

 

Krem:

1 boks crème fraiche

2 ss majones

2 krm pepper

1 presset hvitløksfedd

 

ost

 

Fremgangsmåte: 

*Sett ovnen på 200 grader.

*Bland mel, bakepulver, salt. Tilsett det kalde smøret,  og bland til deigen blir smulete.

*Tilsett melken og bland til smidig deig.

*Trykk den ut i smurt paiform.

 

 

*Skrell og hakk løken, stek så kjøttdeigen sammen med løken.

*Tilsett kryddermix og vann. Småkokes i 10 min.

*Fordel fyllet utover paideigen, og legg de hakkede tomatene over.

 

 

 

 

*Bland ingrediensene til kremen og hell den over kjøttdeigen og tomatene.

*Strø over revet ost, og stek midt i ovnen i 20-30 min.

 

 

 

 

Serveres med salat. 

 

 Ofte pleier jeg å sløyfe majonesen og gjerne også hvitløken i kremen. Tomatene pleier jeg  å dele: halvparten i kjøttdeigen, finhakket, og halvparten på toppen av alt i skiver;)

Muffinskake

Blir litt teit å legge ut oppskriften på denne kaka siden det var en ferdigpakke, men jeg kan jo fortelle hvordan jeg laget den! 

Muffinskake: 

Begynte med en pose med muffinsmix. Fulgte anvisningene på pakken, men i stedet for å helle røra i muffinsformer ble den plassert i en kakeform (vi var tom for muffinsformer)! Steketida var omtrent den samme, men jeg sjekket flere ganger innimellom for å få den passe stekt.

Frosting og pynt til Muffinskaka: 

For å pynte muffinskaka laget jeg en slags frosting. Jeg pisket eggehviter (3 stk), og spedde på med ca 2 dl. melis etter at eggene hadde blitt stive og fine(kast oppi til det smaker søtt nok!). Blandingen skal være så stiv at du kan snu bollen opp-ned uten at noe faller ut. Deretter blandet jeg oppi litt sitronekstrakt, bare for smakens skyld. Dette smurte vi utover kaka. Siden det ble så mye glasur igjen, tok vi konditorfarge i resten og brukte noe av det til å pynte kaka. (Det hadde nok holdt lenge med to eggehviter). I tillegg drysset vi på litt rosa pyntekuler!

 Resultatet av dette litt spesielle forsøket ble overraskende bra! Jeg er i hvert fall fornøyd:) Ida, Maimona og jeg Koste oss i hvert fall stort! 

Oppskrift: Jordbæris med Marengs

Jeg fant egentlig denne oppskriften på bloggen til muffinnelia, men har endret litt på den. Den har nå jordbær i stedet for bringebær, siden det var det jeg hadde, og en mye lettere marengs. Jeg er ikke så fancy av meg;) 

 

JORDBÆRIS:

*3 dl kremfølte

*1 dl melis

*400 gram jordbær, eller noe annet du måtte ha 

Miks alt til du får en fin og jevn, litt luftig konsistens. (Tenk på hvordan is ser ut når den er smeltet) Deretter fordeler du isen i små skåler og setter inn i fryseren. La isen være der i minst 1 time. (Jeg brukte en større ildfast form og ventet ca fire timer. Det funket også.)

 

 

MARENGS: 

 *3 eggehviter

*1,5 dl. sukker. 

Vent med å lage margengsen til ca et kvarter før isen skal serveres. Pisk eggehvitene først. Det er viktig at du ikke får noe gult fra egget med. Når de skummer godt, tilsetter du sukkeret, litt etter litt. Sånn blir marengsen god og stiv. Den er ferdig når den er så stiv at du kan snu bollen opp-ned uten at noe faller ut.

 

 Server jordbærisen med litt marengs, og gjerne noen friske bær på toppen. Det er helt himmelsk!

Rester av marengs kan fryses og brukes senere:)Jeg inviterte besteforeldrene mine på hjemmelaget jordbæris (av hjemmeplukkede jordbær), og endte opp med en koselig kveld sammen med familie:) Når jeg kommer hjem står nok vennene for tur! Oppfordrer til å gjøre det samme! Kjempekoselig=)

Noe jeg ikke skjønner at jeg klarte meg uten!

"Kanskje finner du noe du ikke skjønner hvordan du har klart deg uten" Sa Anne Margrethe da vi tok turen inn på markedet i Riga! Det stemte ganske godt, for jeg fant en utrolig artig dings:)

Det er en grønnsakskutter! Hvem hadde trodd at det kunne være så morro å kutte opp grønnsaker? Ikke jeg! Men bare se hva vidunderet får til, helt enkelt! Dette er ikke en avansert maskin eller noe i den duren. Det er en enkel knivaktig greie med håndtak og et bølgete knivblad. Med noen enkle hugg kan man lage flere forskjellige mønstre i grønnsakene:
Morro!

Har du sett noe lignende?
 

 

Har laget Cupcakes!

Laget Muffins med Yvonne i går:)

Egentlig jukset vi litt og brukte ferdigpakke til muffinsene, for kunsten er jo selvsagt å pynte dem! Så vi sette inn alle krefter på den gøyeste delen:)

Så mye bedre ut enn det smakte, men var for all del ikke så værst. Neste gang dropper vi smørkrem, og går for Acing (eller hva det nå heter, det der som er laget av pisket eggehvite og melis...) Dessuten tror jeg vi får lage noen kvalitets-hjemmelagede muffins neste gang også. Blir litt simpelt og kjedelig med de ferdigpakkene...Hva synes du? Prøvd det samme selv?

Tror jeg er litt for sulten

Eller så er boller litt for godt. For jeg spiste nettopp en bolle så fort at noe satte seg fast i halsen, så det ble vanskelig å puste. Tror kanskje jeg glemte å tygge... Fikk spydd det opp til slutt, heldigvis var det ikke så ille, siden bollen ikke hadde vert nedi magesyra. Æsj, ekkelt innlegg. Hater å spy!Kilde

Har du noen gang spist mat så fort at du blir dårlig?

Sjokolade^^

Nå er det tid for å snakke litt om sjokolade. Vær forberedt på fire punkter som inneholder kompliserte ord. Deretter blir det enklere. 
Sjokolade inneholder koffein, teobromin og fenyletylamin som gjør deg pigg, glad og kåt.
Sjokolade inneholder kakaosmør som senker kolesterolinnholdet.
Sjokolade har et lavt fenolinnhold. Dette motvirker hjerte- og karsykdommer.
Sjokolade inneholder tanniner som motvirker karies.


Ut fra dette kan man konstatere at sjokolade er bra for deg. Sjokolade er din venn. Stikk i strid med det du tidligere har trodd, spiser du for LITE sjokolade. Hva sier du for eksempel til denne idéen: Du kan smelte sjokolade og ha den på ulike ting du synes er godt! Frukt og bær smaker svært godt innkapslet i sjokolade. Ulike bakverk kan bli enda lekrere når de er dekket med sjokolade. Rykter sier også at ulike kroppsdeler fungerer svært godt med sjokoladetrekk som kan slikkes av, men det vet ikke vi noe om. Uansett, det er bra med ting som er gode, men de er nesten alltid bedre når de er dekket med sjokolade.

Jaså, tenker du nå, skal du være nødt til å stå og slite med kasseroller og sleiver og søl i flere timer? Nei! Ikke hvis du har en sjokoladefontene!

Smak på ordet: Sjokoladefontene. Mmmmm.... Selv Willy Wonka ville ha blitt misunnelig. Den varmer sjokoladen din og lar den renne over det du vil sjokoladeglasere. Den er stillegående, effektiv og svært lett å gjøre ren. Kjøkkenmaskinen er ute, capuccinomaskinen er ute, til og med brødristeren er ute. Sjokoladefontenen - den nye kongen på husholdningsmaskinhaugen!

Men hvordan fungerer sjokoladefontenen? Jo, du begynner med å varme sjokoladen din i f.eks. mikrobølgeovnen eller et vannbad. Deretter heller du sjokoladen i fontenen og starter motoren og varmeren. Nå holder fontenen sjokoladen varm og flytende, samtidig som den pumpes rundt i systemet. Nam!

 

Dette er en reklame for sjokoladefontenen du finner >her<

Har oppdaget den kuleste sida jeg har sett på lenge:D Kjempemasse ting jeg har lyst på der! Følg linken over, så finner du raskt ut hva jeg mener^^

Men vær advart! Du kan lett bruke masse penger der!

Enkelt, Sunt og Godt!

Vil dele en oppskrift med dere som er utrolig god! Har laget dette 2-3 ganger selv nå, og har tenkt til å gjøre det til en av mine spesialiteter! Det er en middagsrett; Tacopai!

Jeg anbefaler det på det sterkeste! Det jeg liker ekstra godt er at det ikke er så mange som kan lage det, og at det ikke er så vanlig; du kan altså imponere litt, selv om det er veldig enkelt! Bare for at det er sagt, så er alt imponerende for meg når det ikke er laget av ferdigpakker!

Her kommer altså oppskriften på Tacopai:

 

Tacopai

 INGRIDIENSER

Paideig:

4 dl hvetemel

50 g smør

2ts bakepulver

2 krm salt

1,5 dl melk

 

Fyll:

4-500 g kjøttdeig

1 pose tacokryddermix

1 løk

1 dl vann

2 hakkede tomater

 

Krem:

1 boks crème fraiche

2 ss majones

2 krm pepper

1 presset hvitløksfedd

 

i tillegg:

ost

 

FREMGANGSMÅTE:

Sett ovnen på 200 grader.

Bland mel, bakepulver, salt. Tilsett det kalde smøret,

 og bland til deigen blir smulete.

Tilsett melken og bland til smidig deig.

Trykk den ut i smurt paiform.

 

Skrell og hakk løken, stek så kjøttdeigen sammen med løken.

Tilsett kryddermix og vann. Småkokes i 10 min.

Fordel fyllet utover paideigen, og legg de hakkede tomatene over.

 

Bland ingrediensene til kremen og hell den over kjøttdeigen og tomatene.

Strø over revet ost, og stek midt i ovnen i 20-30 min.

 

Serveres med salat.

 

Tok desværre ikke bilde av vidunderet, men du ser det når du lager det selv, eller hvis du søker "tacopai" på google.

Kjekt hvis du sender en kommentar og forteller meg hvis du har laget dette selv! Ble det vellykket? Likte du det?

Min Lunch (oppskrift)

Ikke dagens lunch, men for etpar dager sden:)

Kylling-omelett:

Det første du må gjøre er å brune kyllingfilet-biter og løk i stekepanna, og så legge det til siden, på en tallerken.

Bland sammen 2 egg, litt gressløk og krydder(hvitløkskrydder og sitronpepper i mitt tilfelle) i et glass, og rør godt!

Tøm eggeblandingen i panna, og tilsett litt av kylling-blandingen..

Da ender du opp med en nydelig omlett med kylling! Velbekomme!

Bon Apetit!

Øvelse, skjerping, fokus!

Wikipedia om faste 

Fasten er, i kristendommen for selvkontroll, og å bruke mer tid på Gud. Jeg ble mer obs på at det var faste nå på grunn av noe Catrine sa; Hun skal faste for sjokolade frem til Påske. Fastetiden varer i 40 dager frem til påske. 

Dette er det fasten handler om for oss, ifølge kirken.no:

*Hva i ditt liv er det som risikerer å få for stor plass, - som trekker oppmerksomheten til seg slik at du beveger deg i en retning du egentlig ikke vil?
*Hva trenger du å gi avkall på for å kunne leve mer helhjertet og sant?

Fastetiden er en tid for øvelse, - skjerpe sansene, lydhørheten, få øye på ditt eget liv, menneskene rundt deg, og Gud."

 

Lurt å faste i fra ting som tar mye av tiden din, og som kanskje egentlig ikke er bra for deg! Jeg ser ikke så mye på TV, så det er ikke aktuelt. tror ikke jeg klarer 40 dager uten snop, eller noe, så jeg går for brus! Noe som ikke er bra for meg, og ikke enormt vanskelig å gi slipp på heller. Er det andre ting man kan faste for? Skal du faste fra noe?


her står det også masse bra om hva faste er, og hva som skal være fokus osv: gudergod.no

Pannekakebaking

Når en pannekakebaker baker pannekakekaker tar hun først litt melk, litt annet og en kilo hvete mel. Oppi bollen blandes røren, og det neste hun må gjøre er å klæsje alt i panna si og snart så er den stekt!

Fin omskriving av pepperkakesangen;)?

I tillegg til alle de vanlige ingrediensene tilsatte vi også litt konditorfarge, og det gjorde utslaget! Farvel til kjedelige pannekaker!

Tips fra Yvonne og Ingrid:)

I tillegg har jeg også før testet fylte pannekaker, og det var skikkelig godt!! Lag et fint kjøttdeigfyll eks:

400gKjøttdeig

1 boks hermetiserte tomater

litt krydder(oregano, grillkrydder osv)

litt melk

litt vann

1 raspet løk

3dl kokt ris(kan droppes)

Så legges fyllet inni pannekaka, den brettes, og legges i stekeovnen i 10min på 200grader!

Stort dilemma;)

Måtte spørre meg selv en dag i kiosken på betania: Sprit eller sprite?


Hehe, endte til slutt opp med en flaske sprite:)

Isspising:)

pb250004

Flekkefjord vise ein av sine mange fine sie!

pb250007pb250008

Meg å Benita åd ein boksis ein dag me hadde litt ti itte skulen.... kjempegått! kan ikje ant enn å reklamera litt for denna isen! Tiramisu^^...ettelleraent italiensk merke:)

ENDELI he me fått nåen glimt av solo ijenn! d he sine bagdela angåane temperaturen, men e deili au!

pc010011

FruktCoctail

på lørdag fekk eg ein ide! Me sko ha ein froktdag! Så eg ringte folkane, å alle tog me litt frokt ellar bær ner t Thomas. Me lagte smoothie, å koste åkke!

Smoothien va ROSA, å besto av

ca 400g frossne jordbær,

ein mango, å

3-4dl melonyoghurt!

namnam!!
p9120035p9120039

 

RosaRipsGraps (Oppskrift på enkel desert)

Vet ikke egentlig hva denne deserten heter, men jeg kaller den for Rosa Ripsgraps. Jeg liker den skikkelig godt fordi den er frisk, søt, smakfull og kjempeenkel å lage. Selvsagt kan man bruke andre bær enn rips også.Oppskrift:

1 dl. Sukker
1 eggehvite
2 dl. rips

1 pk VaniljesausBland først eggehvite og sukker. Når det begynner å skumme heller du bærene i miksmasteren. La det bli pisket godt til det blir en tykk rosa krem som ikke drypper. Den serveres så med vaniljesaus på toppen. Nyt det!


p9100021

Toast, og Spionasje

Detta va ein dag eg va oss Thomas, å fekk lunch:) Den hadde d lille ekstra som jør an ekstra romans\tisk, t tross for at d bare va Toast!
p9070002p9070003

Når eg sko gå ner t bossen, i frå skulen her den eine dagen såg eg tri gutta som låg å spionerte. di såg ikje ud t å legga merke t meg, så når eg kom bag di, tog eg et bilde av beine t han eine, som stakk ud. så søtt:)

p9080006

Epler i form

En herlig kake som er kjempeenkel å lage. Serveres varm med kald is. Kan også fylles med f.eks. skogsbær i stedet for epler; da sløyfes kannelen.

Epler i form

1. Smør en ildfast form.


Fyll:

5-6 epler i båter, uten skall
2 ts sukker
Kannel
Vaniljesaus


2. Dryss sukker og kannel på eplene. Legg dem i bunnen av en ildfast form og hell vaniljekremen på toppen.


Smuldredeig:

2dl sukker
2dl hvetemel
1dl havregryn
120g smør(kjøleskapkaldt)

3. Blandes sammen med hendene til deigen blir smulete og drysses deretter over eplene.

4. Stekes på nederste rille i ovnen i 30 minutter på 200 grader

Lånte et bilde av kaka, siden jeg ikke har tatt et selv enda.smuldrepai

BildeKilde

Pizzabakerne

Skulemad e vikti! for å prestera må man eda.. ganske enkelt. men! e så hardt å eda så tili om mårenen, å dessuten e mad så kjedeli. finne eg nåe eg lige, så ede eg d t eg e lei, å må finna nåe nytt..  ikje barebare. så i går sette meg å Monica i gang me å baga et godt lagar Pizzahorn. Me 5dobla oppskrifto, å fekk 40 horn, 20 t kver. eg spiste 5stykk, å ga vekk nåen. va herrli, men hadde faktisk bare 13 igjen t skulemad! hålle iallefall t ei uga... planen får bli å baga nye neste helg..;) 

Monica passte suupart inn me sin "pizza bagaren" uniform som hu enno he itte sommarjobben sin:)

 mg1624

mg1611


mg1610

dagens Graps

I dag har jeg og Monica bakt!

Flytende sjokoladekake(eller graps) er noe av det beste jeg vet. Helt siden vi smakte det hos Hanne på Jesusgruppe, har det vert en hit. Den varme, søte sjokoladesmaken mildnet med kald vaniljeis.
Baking er faktisk meget morro når en bare kommer i gang.
p8220073p8220075

flytende sjokoladekake(graps!:D):
200g kokesjokolade
150- 200g smør              smeltes sammen

2dl sukker
4egg                        piskes sammen

2,5dl hvetemel
1ts bakepulver          blandes

Alt blandes til en røre og stekes midt i ovnen på 180grader i ca 10min. skal være flytende i midten, og serveres med is!:D

Yes, we have no Bananas

I dag sko eg smør meg nista, for meg å Thomas ska ha to vege uden Snob, Chips, å Brus. eg fant etpar skjeve, men hadde mangel på pålegg. t slutt endte eg opp me en hallråtten banan, å et håb om å få muliheden t å kjøa ein mindre råtten ein. Me kjørte tili t skulen forde mamma sko fiksa en hage i flekkefjord før skulestart. Monica sadd på, å me va der ca hall 10. så fiksa me den hagen i ein fei, å jekk ner åp spor to. der fekk eg Kjuppt den ittelengta bananen, å nåen toppa (som va så billie at de konne matcha prisane i Ungarn!)  Nå begynne snart den fusste skuledagen i 2STF! bli bra!:o)
p8170002

krabbe, rips, å ungarn

På onsdag spiste me krabbe, å hadde store mengda Billi morro. Ingen galen pris for dei krabbene(3 kr.) å me fekk di t å me gratis:o) tog si ti å pirka uda dei krabbene, å når d bjunnte å regna a d så vidt meg å Charlotte ville je åkke.så me sadd der litt t å pirka i regne:D Daniel fekk seg nåen nye venna, å he tydelivis ikje hørt at man ikje ska lega me maden. 
torsdag va me au oss Thomas å hadde en liden team-gruppe-samling. ikje så velldi konstruktiv, men me blei bedre kjent, så va jo koseli nok:-)
fredag hadde meg å Thomas initert Mamma å Anders på krabbe oss Thomas ijenn.(som sagt fekk eg ikje nok sist) så me fyrte opp 20 krabbe... d vil sei: me åd 40klør å 200føda(nesten) men åd ikje alt så va inni krabben;o) me såg au bedtime stories(å ikje øveraskane, så sovna eg:P)
lørdag va eg Enno ein dag oss Thomas, å nå inviterte me folk på Rips:D eg plokkte en liden bolle, å d viste seg å ver ganske så passeli mange au:) nå såg me heartbreakers. Hadde sitt an før, men grei nok...
Akkorat nå e planen å synga på søndagsmøde, som au e utsendingsmøde på betania for åkke så reise på teamtur. Me ska opp på lonnen i dag å forbereda åkke. Bli spennane å sjå kå denna turen bringe. bli nok ikje d samma så i fjord i d heila.... e skommelt me forventninga, men kan ikje er negative hellar. så kjersti sa: den beste innstillingen me kan ha e å ver forberedt på å bli øveraska:) eg he vel allerede påpekt at ting allri skjer på den samme måden. akkorat d minne meg om narnia by the way, viss nåen he lest dei...men nok om d...;) glede meg iallefall mer en eg grue meg!

les mer om teamturen før, å itte me he reist på www.ubetania.no onna team. der ligge forresten au mi dagbog i frå turen t Estland i fjord, å eg tru eg ska legga ud årets au når me komme heim:o)p7270033

Surprise me!

Nå e eg heima ijenn, ja... føles gått! Eg gleda meg mye t mandag, for då visste eg at Thomas hadde forberedt en øveraskelse t meg:) Eg prøvde å ikje ha så store forhåpninga, men alle (som hadde snakkt me Thomas) kom å sa eg måtte gleda meg, så eg konne jo ikje la ver:D eg blei uansitt ikje skoffa! eg blei henta på formiddagen å når eg kom inn i huse blei eg jaffal øveraska øve kå koseli d va! Stuo va totalt ommøblert, å foll av stearinlys, å ein egenprodusert stjernehimmel bag et dekkt lide bord me to stola ronnt. på borde va d blannt annt ein vase me flydane rosa på toppen, å sand me et lide skilt på bånnen der d sto "Love you." Eg koste meg stort! litt seinare hadde me "brennane kjærlihed" t mad, å champagnebrus å drikka :D kjempegått! (tru eg ska øvelada madlagingo t Thomas fler gånge;o) ) resten a dagen brukte me på å snakka, spela å synga å kosa åkke, å så åd me au baguetta me kjuddei litt seinare. va der d litt utpå kvellen: tenke eg va der 12 tima te sammen!:P Uansitt; en meget vellykka dag, å forresten he Thomas goe rips i hagen sin!
E elske øveraskelsa:D e så gøy å ikje veda kå så skjer av å t, men stortsett må eg nekta folk å sei ting t meg, for di he så lyst å hinta heilt t eg tippe d! eg utfordre DEG t å øveraska nåen i dag! du kan for eksempel senna et kort, je en gave, ellar laga midddag:) hvis du he et sterkt ønske om å hjelpa foreldran dine, så kan du jo vaska.... fantasien sedde grensene!


Nå e d framragane ver ude, så eg ringte jusst å vekkte Thomas for å få han me på mårentur:) han e her om ti min! (eg jør ikje sånn me alle; bare Thomas så gidde så tili):D 
mg9824cr21


p7270028

p7270023

mg9821cr21


p7270030
Stawberries!

                                                                               Moden!
      Saftig!

                               Frisk
                                                                                                                          Nyydeli!


  Fantastisk                                                                 
                                                                           

Rød
                                                                   Smakfull!
                                                                                                  Nyplukka

TALLLØSE!
(spis så mange du vil, rett fra jorde)
p7180023
p7180024
p7180027MMmmmmMMMmmm.......

, Sokndal

Bor på Haua med mannen min, Thomas, i et oppussingsprosjekt med mye potensiale. Er 25 år. Lærer. Jeg er glad, venn med Jesus, positiv og variert. Har en drøss med hobbyer, og liker alt som er kreativt, spennende, og smaker søtt! Det skjer så mye bra i livet mitt; Masse små Mirakler som jeg vil dele med dere!

Instagram: Ingrid0123

Anbefalte Innlegg:

Arkiv

hits