hits

desember 2017

Reread

Det er sjelden jeg tillater meg å lese den samme boka om igjen; Det er jo så enormt mange bøker jeg ikke har lest enda! Men noen ganger; kanskje spesielt når jeg er nedfor, syk, eller litt lei. Så hender det at jeg begynner på nytt igjen på en av favorittene; De bøkene som tar meg inn i en egen verden. En spennende, kreativ, forutsigbar verden der det gode alltid overvinner det onde. 

Nå i juleferien tok jeg med meg noen sånne bøker, og nøyt å lese dem om igjen akkurat like mye som jeg nøyt å lese dem første gangen. Det er deilig å lese noe som er uten lærdom, uten stress, og bare eventyr. Noen av mine reread-favoritter er: Narnia, Harry Potter, Skammarserien, Deltoras belte, og de jeg leste nå: The Hunger Games. 

Har du noen favoritter som du kan lese mange ganger? 

I begynnelsen av januar tenker jeg å skrive et innlegg om de beste bøkene jeg har lest i år, med masse gode anbefalinger! Stay tunes :)

Deep and wide

"Creating churches unchurched people love to attend."

"Deep and Wide Creating Churches Unchurched People Love to Attend" av Andy Stanley

Boktittel: Deep and wide

  

Forfatter: Andy Stanley

 

Innhold: Andy Stanley er pastor i en av de største kirkene i USA. Han inspirerer ukentlig pastorer verden rundt gjennom sin leadership podcast. I deep and wide forteller han om hvilke grep en leder må ta for å lage en kirke som ikke bare er for "kirkefolk;" men en kirke for alle. Et inkluderende felleskap som våger å tenke nytt, bryte barrierer, og sette det viktigste først. 

Min mening: Boka var full av nyttige, tankevekkende, og noen ganger provoserende ideer. Den er et must for alle pastorer, men jeg må si at jeg fikk en del ut av den jeg også (mine største ansvarsområder er leder for LIFEgrupper, og i talerteam). 

Terningkast: 5, Nyttig, og nytenkende. 

Jeg hørte denne boka som lydbok på Audible. Det er veldig greit å ha noen av de litt tyngre bøkene mine som lydbok. Da får jeg tid til å "lese" i helt andre settinger :) 

BildeKilde

Sydde kurver og LEVENDE juletre

Rett etter at jeg hadde lagt ut bilde på instagram av julegave-kurvene jeg hadde sydd, fikk jeg en bestilling på 7 slike kurver fra ei jeg kjenner. Med en ettermiddag til klipping, og en ettermiddag til sying fikk jeg produsert en hel haug med tilsvarende kurver. Disse er supre nybegynnerprosjekter! Fremgangsmåte finner du HER

 

De søte handmade-lappene har jeg kjøpt på wish HER. De var veldig greie å bruke på bestillinger som denne :) 

Når det gjelder juletre, så er jeg veldig glad i ekte tre. Jeg forstår selvsagt at plastikk er praktisk. Men det er ingenting som slår den herlige lukta av ei frisk, levende edelgran. 

Men i år måtte jeg le litt, for når jeg hadde satt frem juletre-teppet, var det første "treet" som dukket opp litt vel levende. 

 

 

"Heisann! Jeg kan være juletre!" 

 

Men når det skikkelige treet endelig kom på plass, var jeg imponert over at Ninja faktisk ikke har rørt en eneste èn av de fristende pyntetingene, og heller ikke pakkene som lå under. Kjekt at valpen vår ikke gjør alle de typiske "valpestrekene." :)

Nyt de siste fridagene (hvis du er så heldig som meg, og har ferie nå!) 

Hjemmesydd juleantrekk

For første året siden jeg begynte å sy, ville jeg prøve å sy skjørt og topp i stedet for en kjole. Fordelen er jo at kombinasjonene blir flere, og plaggene kan forhåpentligvis brukes i enda flere anledninger :) Dessuten har jeg alt for få skjørt- og egentlig fine topper også. Så: Vinn-vinn! 

 

Stoffet til skjørtet kjøpte jeg i London i sommer. Det er plissè i en slags sølv-gull-blanding-farge. Nederst sydde jeg rullefall med overlockmaskinen, og det ble veldig fint med den litt bølgete nedrekanten, synes jeg. Oppi livet sydde jeg i en svart strikk. Total kostnad var omtrent 100kr.

 

Så var det toppen. Dette stoffet kjøpte jeg som en rest på 40% avslag på stoff og stil (elsker restebordet!) Jeg liker kjempegodt dette stoffet; det er ikke bare blått som er min favoritt-klesfarge, men i tillegg med blomster på! Mønsteret er fra et blad jeg lånte på biblioteket (Alt om håndarbeide). Det er egentlig et kjolemønster som jeg bare forkortet. Jeg liker splitten i ryggen. Jeg liker de flaksende "sommerfugl-ermene." Jeg liker at den har en inntilsittende underdel som gjør at en kan føle seg helt trygg, og jeg liker at den er utrooolig behagelig :) 

Se zadie-kjolen jeg har sydd i dette stoffet HER.

 

Til sammen blir dette noe sånt som dette her. Kunne du brukt noen av dem? :)

 

Til slutt slengte jeg meg rundt og sydde en matchende hårstrikk av restene. Samt klippet klar til å lage noen sløyfer (men de har jeg ikke sydd enda). Greit å få brukt småbitene til noe også! Og en hårstrikk kan jo være veldig greit å ha! 

Ninjas venn Melvin

Helt siden jeg og Bente fant ut at vi skulle få oss minigris og valp omtrent samtidig, har vi planlagt at de skulle bli bestevenner! Dette fikk en nokså laber start, siden Melvin (grisen) var ganske så redd Ninja (valpen) de første gangene de møttes. Så har tiden gått uten at de har fått mye tid til å møtes. Men nå har Melvin vokst litt, og blitt noe tøffere i trynet (haha). Så når de treffes nå, er de rett og slett en blanding av nysgjerrige og skeptiske begge to! Det er jo et skritt i riktig retning. 

Så jeg begynner å få håp for planen vår igjen. Et snus nærmere. Et fryktelig skrik mindre (det var Melvins tidligere respons på Ninja). Et møte i retning bestevenner for alltid :) 

 

"Neimen hallo! Hva er du for en raring?"

 

Lurt å søke beskyttelse/trøst hos mamma når ting blir for intenst.

 

Men så er vi litt nysgjerrige begge to! 

Det ble ikke verdens beste bilder, for sola hadde allerede gått ned, og objektivet mitt er ikke det mest lyssterke. Men søte minner, i alle fall :)

Flott vinternatur

 

Det er så mye nydelig natur rundt meg om dagene! Flere ganger har jeg sukket oppgitt over at jeg ikke har med meg kamera... Men noen ganger får jeg foreviget små glimt av alt det vakre... 

Ta deg tid til å nyte det vakre i verden innimellom alt du skal gjøre nå i jula! Det er virkelig verdt det :)

julegaver laget

Det er alltid moro når man kan gi bort noe hjemmelaget til jul! Ikke alle ønsker seg hjemmelagde ting, men noen ser ut til å like det :) 

Først ut er denne hettegenseren. Den sydde jeg til niesa mi. Jeg har en lik selv i et annet stoff, og den er kjempegod, fin og behagelig. Håper den falt i smak :)

 

Denne strikkelua ble strikket med utgangspunkt i klomelome sitt mønster på Kjekkaslue. Slike kommer jeg sikkert til å strikke flere av i fremtiden! Fort gjort, og veldig søte :) 

 

 

Til sånne som du ikke vet hva du skal gi til kan det være fint med en gavekurv! Jeg sydde tre slike i år, og fylte med sjokolade, julesnacks, kluter, kaffe, og lignende. De kan også fylles med for eksempel toalettartikler (såpe, shampo, ørepinner osv), eller kaker. 

 

Og så sydde jeg t-skjorter til tre av nevøene mine. 

Nå håper jeg alt passer, og at de synes det er greit å få noen hjemmelagde gaver! Nå blir det nok enda mer sying til meg selv fremover :) 

Fritt fall

"Vi forteller hverandre at vi er lykkelige, men jeg tror at vi lyver. Og kanskje ikke for hverandre engang, men for oss selv, for det er den enkleste løgnen å fortelle, og den vanskeligste å avsløre etterpå."

Boktittel: Fritt fall

  

Forfatter: Lisa Gardner

 

Innhold: Nicky har fått gjentatte hjernerystelser i det siste, og klarer ikke huske. Elsker hun mannen sin? Har hun en datter? Er hun et offer? Eller en kriminell? En ting er sikkert, noe er forferdelig galt, og det trenger seg til overflaten i minnene hennes. 

 

Min mening: Boka ble lest ut på to dager. Spennende. Får deg til å undres og gjette mange ganger underveis. Ikke forutsigbar, så du har flere overraskelser i vente. 

Terningkast: 5, Vet ikke hva som gjør at denne boka ikke når helt opp, men det er noen bøker som du bare vet at du vil huske i mange år. Denne var ikke akkurat det. Men den er absolutt en herlig krim/thriller som holdt meg våken hele kjøreturen til pappa, og så til Sverige :) 

BildeKilde

DIY Julenisser

 

 

Et av de gøyeste og kanskje mest utfordrende DIY-prosjektene jeg prøvde meg på i førjulstida i år, var nok denne knallsøte nissen som er omtrent en meter høy! Vi brukte to kvelder for å få den ferdig. Den ble stort sett laget av ting vi hadde i huset; måtte bare kjøpe inn litt skjegg, og noen rør til å ha inni beina. Kostet allikevel langt under en femtilapp, siden jeg hadde stoff og vatt!

Kjekt å finne på sånt sammen med venner!

Du finner oppskriften til å lage denne på bloggen Speiltvillingene

God Jul :)

 

Nå har julefreden senket seg hos oss, i alle fall! I år feirer vi jul hos pappa'n min på østlandet. En av fordelene er jo at det er omtrent garantert hvit jul! Ninja har blitt med, så hun er på sin aller første ferie. Hun virker fornøyd, men spiser mindre enn vanlig... 

I kveld blir det juleribbe og masse julekos! Ønsker dere alle en nydelig julekveld <3

 

Her er et lite DIY-prosjekt jeg laget for en stund siden :) Enkelt, men virkningsfullt!

Bygg din fortid

"Om jeg tar summen av kontoutskriften, kalenderen og facebook-veggen, så håper jeg at det forteller noe om et liv som er preget av (...) Jesus. Så konkret tenker jeg om hvordan livet leves."

Boktittel: Bygg din fortid

 

Forfatter: Øystein Gjerme.

 

Innhold: Vi lever i nåtiden. Den er flyktig, og blunk, så er den fortid. Du får aldri denne dagen tilbake, men den vil for alltid bli stående som en del av din fortid. Så start i dag med å bygge din fortid på et solid fundament!

 

Min mening: Jeg likte veldig godt utgangspunktet og ideen i boka. Men må si at den skuffet meg. Den var litt tung å lese, så jeg tenkte endel på "hvor mange sider er det igjen nå, mon tro?" For meg ble den litt dårlig strukturert og "vasete", så jeg får ikke helt tak i de praktiske anvendelsene alltid. Den har mange gode tanker og ideer som er viktige å ta med seg. Men ikke noe særlig nytt for mitt vedkommende...

 

Terningkast: 3, men den er på grensen til en firer. Absolutt både korrekt og full av gode påminnelser. Men for meg ble det i hvert fall litt "dødt" å lese.

 

 

En annen forfatter som jeg anbefaler å sjekke ut er f.eks: Max Lucado!

 

Ninjabilder :)

Disse bildene er fra første gang Ninja så snø! Vi kan vel si at hun ble litt "vinteryr" :) 

 

Søtingen min :)

Burtrening og håp for jula

Fra Ninja var liten, har hun egentlig alltid likt buret. Vi brukte det aldri som straff, hun sov i det om natten, og gikk alltid inn frivillig. Men så skjedde det noe!

Ninja ble skadet på foten (bare en liten rift, men det blødde). Vi la henne i buret for at hun skulle ligge rolig og ikke blø så mye. Det funket; blødningen stanset. Men etter det var hun livredd buret! Hun ville ikke bevege seg i nærheten en gang! 

Vi begynte å bli ganske stressa, for det er ikke så enkelt å reise helt til Østlandet i bil med en hund som ikke vil være i bur. Og det var planen for jula! Måtte vi etterlate hunden vår hos mamma? Kunne vi ha henne løs i bilen så lenge, eller i sele? Men så klarte vi å snu trenden!

Vi startet med å sette maten hennes rett innenfor i buret. Flyttet buret ned til der senga hennes hadde stått. Hun spiste maten inni buret, og neste gang flyttet vi mat og vannskåla lenger inn. Etter et par dager, måtte hun helt inn i buret for å spise, og det gjorde hun uten problemer. Vi passet på å ikke presse noe, og ikke lukke døra på buret. 

Etter et par dager til med dette, tok vi ut maten, la inn hele hundesenga i buret pluss en god snacks, og ventet. Og jammenmeg var hun ikke lenge om å legge seg ned inni buret for å slappe av! 

Vi er enda forsiktige med å lukke buret for mye. Men det er i hvert fall enorme fremskritt! Så nå tror jeg nok det er håp for juleferien :) 
"Jeg bare chiller i reiret mitt, jeg"

Lille blekkulf

Denne ble heklet på bestilling med rangle inni til en liten nyfødt :) De er utrolig søte, og veldig artige å hekle. Oppskriften har jeg laget selv, og den ligger på bloggen HER.

Julemoro

Nå i førjulstida er det så enormt mange kjekke ting å finne på! Det er bare å plukke i fra en ende! 

Her hadde vi besøk av Hanna. Jeg elsker å være med venner. Dessverre har det blitt mindre av det i år enn noen år før: antagelig mye fordi jobb har vært litt mer krevende enn tidligere... 

 

Vi har den ultimate julelukten i huset fra denne herlige kreasjonen (idè fra Speilvillingene). Her er vann, granbar, appelsin og vaniljestang. Det lukter himmelsk hver gang vi tenner i ovnen :) 

 

Vi laget julekuler på avslutningen med LIFEgruppe-jentene. SÅ koselig! 

Jeg har hatt flere hobbykvelder med flere venninner! På bildet nedenfor laget vi nisser: de ble så kule at de fortjener et eget innlegg! Kommer etterhvert :) 

 

Jeg var på internasjonal kveld med tema jul. Det er så kjekt å treffe folk i fra mange ulike kulturer, lære av hverandre, lære om hverandre, og ikke minst få smake litt ny, spennende mat! Denne gangen fikk vi glimt fra Cape town, mat fra Eritrea, juletradisjoner fra Norge, og tonnevis med god stemning :)


Jeg har hatt bakedag med blandt annet hun her: 
Baking er et ork alene, men gøy sammen! 

 

Jeg har vært på innflyttningsfest hos Yvonne som nettopp har flyttet i leilighet! Nå er vi nesten naboer! (med 10 minutters mellomrom, da. Men ganske rett luftlinje :) )

 

Denne uka er planen: Julegavelevering på mandag, Tirsdag: juleavslutning på jobb, og treffe Ida, Onsdag: Treffe Charlotte. Torsdag: Bursdag lillebror. Fredag: reise på juleferie! 

Og innimellom blir det nok mer pynting, kanskje mer baking, mer tur med hunden, mer hobby, og mye mer julemoro :)

Før og etter julestemning

Her er litt bilder fra før og etter vi pynta stua med julepynten! 

Jeg elsker den følelsen som kommer når de røde gardinene er på plass inne, og de nydelige julelysene lyser ute. Nå har vi nettopp fått opp juletreet i dag, og skal få pyntet det! Jeg vet at mange synes det er tidlig. Men vi skal reise bort før jul, og vil glede oss over treet noen dager før vi reiser :) 

Her er FØR:

Jeg var skeptisk til om det røde kom til å krasje helt med alt det mint-grønne. Men var ikke het klar til en sølv-og-hvit-jul heller...

Og her er ETTER:

 

 

Nå er jo ikke akkurat mint og rød en naturlig kombo i mine øyne. Men det ble ikke så kræsj som jeg fryktet heller! Vi sier oss fornøyde, og nyter julestemningen, i alle fall :)

Avocadotreet ser smashings ut i kroken, ikke sant? :) 

Hva hadde du gjort? Synes du det funker med rødt i vår ny-oppussede mint-stue? :)

Ei lita hekledille kom og gikk

I slutten av november hadde jeg litt hekledilla. Og da var det ekstra moro at jeg solgte veldig mye av "dyrene mine" på julemessa rett etterpå. Men så i desember har hobbyen glidd umerkelig over til strikking... 
Så, without further ado: her er noe av det jeg har heklet i det siste. Juleengler til treet. Jeg selger noen av disse. 100% av inntekten går til barn i slummen i Brasil.

 

 

Det har blitt mange små ugler. På denne julemessa solgte jeg nesten alle sammen! Nå må jeg gjerne bygge meg opp et nytt lager igjen.... 

 

Det er også moro å lage andre smådyr. Denne laget jeg med rangle inni. Jeg bruker innmaten i kinderegg, og stapper inni noen bjeller. Så pakker jeg det inni dyret sammen med noe vatt. 


Også begynte strikkeperioden min med noen enkle pannebånd i perlestrikk. 

 

Det er utrolig kjekt å ha noen prosjekter på gang! Og jeg er spesielt glad i småprosjekter som er overkommelig å bli ferdig med! Akkurat nå har jeg et uferdig prosjekt, og det er juleantrekket mitt. Jeg håper på å bli ferdig denne helga! Heldigvis er alle julegavene i boks nå. Det er kun fire-fem stykker som må pakkes inn enda... 

Jeg vet

Som lærer vet jeg så mye om så mange. Jeg vet hvem som er hemmelig forelsket i Mina, Jeg vet hvem som ønsker seg Ninjago til jul, hvem som nettopp har fått en rotte som heter Marvin. Jeg vet hvem som har hatt en vanskelig start på livet, hvem som har skilte foreldre, hvem som nettopp har bestemt seg for å ta kontakt med barnevernet. Jeg vet hvem som skader seg selv, og hvem som sliter med angst. Jeg vet hvem som ikke bør sitte sammen, og hvem som gjør hverandre gode. Jeg vet hvem som fortrekker Liverpool, og hvem som ikke har venner. Jeg vet hvem som gruer seg til jul, og hvem som ikke skal feire jul. 

Det er kjekt å være lærer, men det har en skyggeside også. Jeg ser så mye, men jeg ser langt i fra alt. Så mitt juleønske for i år må være at du bestemmer deg for å vise litt ekstra kjærlighet. Både til de du er glad i rundt deg, men kanskje også til de du ikke kjenner som du treffer på butikken. De du ser i din hverdag. Vær litt ekstra raus med ordene og handlingene dine. Jeg vet at du ikke vet hele historien - det gjør ikke jeg heller. Men jeg vet at det finnes altfor mange triste historier der ute. La oss prøve å endre litt på i hvertfall noen av dem :) 

Endelig helg

Nå er det full førjulstid, og jeg vil minne alle sammen (inkludert meg selv) om å legge bort stresset, gjøre det som skal gjøres, og kose meg litt også. I dag er det fredag, og det er den første dagen denne uka jeg ikke har noen konkrete avtaler. Det er herlig med noen sånne dager! Nå driver jeg å vurderer hva den skal brukes til: Hjelpe mamma litt? Besøke bestemor? Sy ferdig juleantrekket mitt? Pakke inn de siste julegavene? Lage karameller? Gå en lang tur med hunden? Rydde og ordne i huset? 

Det er tusen muligheter, og jeg lander antagelig på en kombo. Men først på jobb! Etter i dag er det bare tre arbeidsdager igjen før ferie. Nå er det digg å være lærer! :)

 

Hva skal du bruke dagen i dag på? :)

Dørkrans

Det er ikke så mye man trenger for å lage en skjebelig dørkrans! Jeg kjøpte bunn, sløyfe, og et par små pynteting i Urdals Planteskole (mammas butikk) for under 100-lappen. Så satte jeg i gang sammen med to venninner.

 

Jeg vet at mange tenker på at de ikke har tid til sånt. Men min erfaring er at det hjelper å sette av tid. Inviter noen til å være med deg, så slår du flere fluer i en smekk, og får tilbrakt tid med venner samtidig som du får ting gjort - og gode minner blir laget :)

Det du trenger er: Bunner, granbar, vikletråd, kongler, sløyfe, kvister og lignende du har tilgjengelig. 

Sydd t-skjorter

Beklager at bloggen dør litt ut for tiden. Men det er bare så utrolig mye kjekt som skjer, så jeg prioriterer ikke å sitte på pcen. Søndag var en helt perfekt helgedag med perfekt vær, snø, herlig besøk, julegrøt, brente mandler, fine turer, og riskrem til kvelds-dessert. Lørdag var også bra, for da fikk jeg julegavene under kontroll! Nå mangler det bare å pakke inn de siste, og få levert dem. 

Siden jeg gjør utrolig mye, og blogger rekordlite, ligger jeg langt på etterskudd med alt jeg vil dele! Men her er i hvertfall noen t-skjorter jeg og Andrea sydde sammen for noen uker siden. Stoffet kjøpte jeg før jul i fjord - og gav som en "hobbygave" til Andrea. Endelig fikk vi somlet oss til å lage dem :) 

 

Her med hjemmesydd kosebukse. Da blir det et supert søndagsantrekk :) 

Ablegøyer, engler og julehandel

Jeg pleier alltid å være ute med julegavene i god tid, men i år har det blitt drøyd helt til nå. Så nå må vi ha et skikkelig rush. Og jeg vet av erfaring at jeg fint kan shoppe en hel dag og komme hjem med lite julegaver, så i år satte vi oss ned å laget listen FØR vi handlet. I dag er den store dagen, så jeg er spent på om vi kan få unnagjort de fleste gavene på en dag :) 

 

Ninja er for tiden full av liv. Stakkars, hun får nok litt for korte turer nå som vi bare har ruskevær hver dag, samt lange arbeidsdager og korte dager (med lys). Men hun virker egentlig fornøyd allikevel. Vi er ferdig på hundekurset, men trener på å være i buret, dekk, og litt andre småting. Dessuten må hun enda vennes helt av med bitingen - selv om det har blitt mye bedre etter at tannfellingen var ferdig.. I hvert fall er det utrolig mye glede og morro i den søte, sjarmerende valpen vår :D

For tiden er det masse hobby på gang! Jeg både hekler, strikker og syr for tiden. Her er noen engler jeg har heklet. De selger jeg til inntekt for barn i slummen i Brasil. Reddende engler må alltid gå til en god sak :)

Ha en nydelig helg, med eller uten julegaveshopping :D

Hjemmesydd til hodet

 

Noe som virkelig kommer til nytte på denne årstiden er en skikkelig lue! Og det er utrolig morro å sy luer! Jeg bruker Jersey på utsiden, og Fleece-fòr inni. Fleecen gjør luene varme og lune, og er dessuten billig! Jeg har kjøpt billige fleecepledd på europris til 29 kr, og de holder til mange luer! 

Pannebånd er også en fin ting å lage av rester. De er kanskje enda greiere når man bare skal ut en tur - og det er litt mye vind. Da holdes ørene varme uten at jeg blir helt buste-hode :) 

Jeg håper dere ikke blir lei av alle hobby-innleggene! For flere er på vei! Nå har jeg startet å sy antrekket mitt til Julaften - og det tror jeg blir bra! Driver du med noe hobby om dagene?

Høst glir over i vinter

Naturen er litt forvirret på årstiden nå, så vi har annenhver dag med frostrøyk og glatt innkjørsel, og neste dag med regn, tåke og gråhet. Uansett er årstiden HELT på plass i hodet mitt: Det er julestemning i sikte! Jeg blir en smule stressa når jeg tenker på hvor lite tid det er igjen, og hvor mye som skal gjøres. Men jeg lesser stresset baki bakhodet, og koser meg videre med julestemningen! 

Det blir ikke på langt nær nok tid til å være ute. Men så er det til gjengjeld mye innekos! :) 

 

Jeg har laget dørkrans med noen venninner, utepynt med Thomas, og holder jevnlig på med strikking, hekling og sying. Det siste syprosjektet mitt er antrekket jeg skal ha på meg på julaften i år. Håper det blir fint :)

Ellers nyter vi å være hundeeiere. Vi har gjennomført et valpekurs, og hunden kan herved sitt, på plass, gå fot, og en slags "ligg." Ja, også "give me five" :D Hun har en drøss med personlighet, sære vaner, og et helt skred med sjarm! 

 

Dette innlegget ble litt fullt av alle slags "stemningsbilder" fra den siste tiden. Brytningen mellom høst og vinter. Det er litt som hodet mitt for tiden; Så fullt av alt mulig gøy, morsomt, artig, spennende og rart at det blir litt kaos til sammen. Men det får dere bare tåle :)

Nyt førjulstiden! Og husk å ta deg pauser til å bare sette deg ned og nyte dagen innimellom! :)

Babysy og julemesse

Med fare for å gjenta meg selv: Det er utrolig moro å sy til babyer! Jeg har sydd en del til julemessa, men nå som den er overstått har jeg fått meg et nytt prosjekt: Jeg skal donere en del av babyklærne jeg har igjen til julegaver til flyktninger. 

Her er litt av de seneste prosjektene mine: 

Smikker er en fin ting å sy av små rester. De går veldig fort å sy, og det er moro å sette inn den lille trykknappen til slutt :) Jeg fant mønsteret på nett, søk på pinterest, så finner du mange gratismønstre!

 

Denne bodyen er en omslagsbody - det er veldig praktisk, siden man slipper å tre den over hodet - man kan bare brette den på plass. Det er litt mye arbeid å kante den, men det er verdt det! Og endelig har jeg begynt å få nokså fine kanter. I tillegg må jeg bare si at jeg digger dette stoffet, som er kjøpt på stoff og stil :) Denne blir nok fort en julegave <3

 

Her er et bilde fra standen min på  julemessa. Jeg solgte nesten alt av hekle-figurer, litt strikket, og litt sydd. I tillegg til en del gravpynt/dørpynt. Det ble ikke så mye sy-ting solgt som jeg hadde trodd, men det var minst tre andre som solgte hjemmesydd, så det er ikke så rart... 

En syk lærer

Det å være syk som lærer er en utrolig vanskelig situasjon å befinne seg i. I utgangspunktet har man da to valg:

 

VÆRE HJEMME-VARIANTEN

Sannheten er at vi har veldig ulik terskel for når det er ok å være hjemme. Fordelen med å være hjemme, er jo at det er det mest behagelige. Du slipper å prestere, du kan slappe av, og forhåpentligvis bli fortere frisk. Men som lærer er dette et litt dumt alternativ. For det første går det ut over elevene. De får ikke tryggheten og kontinuiteten de pleier. For enkelte kan dette ødelegge dagen. For det andre blir det mer jobb for dine medkollegaer. Du vet at de må ta ekstra timer, eller blir alene i enkelte timer, eller må gjøre småting som du skulle ha gjort. For det tredje er det det du må gjøre selv (den store skrekken:) Vikaropplegg. Noen dager går det greit å lage vikar-opplegg. For eksempel "jobb videre med addisjon på side 57 og 58. Men andre ganger er det ikke så lett. For eksempel første gang de skal lære om perspektiv-tegning i Kunst og Håndverk. Når man har rullering av ulike grupper, er det ikke så godt å "bare gjøre noe annet." Eller hvis du akkurat skal begynne på et nytt kapittel i Samfunnsfag, og ikke har elever som klarer å arbeide selvstendig. Da må man gjerne skrive et litt detaljert vikaropplegg, og ofte finne fram ting som trengs og legge fram. Og det er faktisk ganske teit å gå på jobb klokka sju om morgenen for å fikse klart alt som vikaren skal gjøre en time senere. Og ofte kommer du deg ikke hjem før klokka halv ni, siden så mye måtte ordnes, og så føler du deg ikke så svimmel lenger uansett, også er det litt teit å gå hjem å legge seg igjen... En fjerde bakdel med å være hjemme, er jo at når du da kommer tilbake til jobb (gjerne enda litt småsjuk) ligger du milevis bak med alt du skulle gjort, og får en ekstra hard dag på din allerede reduserte dag...

 

GÅ PÅ JOBB-VARIANTEN

Man skal være ganske syk før man mister dette alternativet. De fleste kan stort sett klare ganske mye mer enn vi tror hvis vi bare vil det nok. Fordelen med dette alternativet er at du ikke må lage vikaropplegg, ikke må bry verken lærere eller elever, og du henger litt mer med i hva som skjer. Bakdelen er jo at det er utrolig krevende å oppmuntre en gjeng med unger til å prøve å løse subtraksjons-stykket èn gang til mens du nyser og renner og kjenner deg svimmel. Eller å prøve å lage julehjerter "stille" med 30 unger når hodet verker som en krigssone. Du kan si det sånn at både "forklarings-evnen" og tålmodigheten min blir noe svekket når jeg er syk. Det er ikke akkurat heller noe godt for elevene, Og enda mindre for meg selv. Dessuten har vi det at ting gjerne blir verre hvis man ikke slapper av... Da er løsningen ofte å "holde ut til helga" - være syk og kjedelig hele helga - og så karre seg på jobb og føle seg lurt på mandagen igjen. 

Vel, la meg bare konkludere med at dette med å være syk ikke er noen fornøyelse uansett. Og at jeg synes dette er like vanskelig hver gang.

Hva pleier du å gjøre når du er syk?

Rare minner og mer snakk om søvn, drømmer og våkenhet.

Jeg har kommet inn i en sånn irriterende søvnvane. Egentlig er målet å legge meg ti og stå opp seks på hverdager. Men i det siste har kroppen skreket etter senga i nitida på kvelden, og om morgenen våkner jeg konsekvent FØR alarmen klokka seks. Dette har jo fordelen med at jeg får ekstra tid på morgenen, så stort sett går det greit. 

Men når jeg på fredagen har jobbet 11 timer, hatt besøk, sovnet et par timer senere en vanlig, og så våkner før halv seks på lørdagen: DA er det et problem. Problemet er ikke "Hva skal jeg gjøre når jeg står opp klokka kvart på seks om morgenen." Jeg kan sy, lese, hekle, høre lydbok, blogge, eller se serie. Men problemet er: "Hvordan i alle dager skal jeg klare å overleve - og være godt selskap - på ungdomsmøtet i kveld!?" For jeg vet uten tvil at trettheten vil komme. Om det er klokka 8 (når møtet begynner), eller klokka 9 (når vi skal være sosiale og prate med alle) vet jeg ikke enda. Men jeg vet at søvnen vil innhente meg. 

Problemet mitt er at når jeg først har våknet på morgenen, så er det ytterst sjelden jeg sovner igjen. Det er rett og slett for mange ting som suser gjennom hodet. I dag tidlig var det en god blanding av minner og drømmer. Du vet når du er så våken at du kan styre drømmen litt, på en måte. Og vagt er oppmerksom på at dette ikke er virkelig. Den første "drømmen" var at jeg skulle ta bussen igjen.

Da jeg gikk på videregående i Flekkefjord, hoppet jeg på bussen rett utenfor huset. Selv om det ikke var busstopp der, pleide bussen plukke meg opp langs fylkesveien, siden det var et stykke til nærmeste stopp. Og i drømmen min skulle jeg altså innom skolen av en eller annen grunn. Jeg husket hvor skremmende det var å vente på bussen i mørket etter en ferie; ville bussen huske å stoppe for meg? Og jeg husket den store frykten som kom dersom det var en ny bussjåfør som kjørte rett forbi meg. Det var to timer til neste buss, og da kom jeg for sent til skolen. I hvert fall, så stod jeg der, og var litt nervøs for om bussen ville hente meg. Eller om den allerede hadde kjørt. Men så kom heldigvis bussen, og jeg hoppet på. Så plutselig våknet jeg med et rykk idet jeg kom på at jeg skulle til Stavanger, og denne bussen gikk til Flekkefjord! Jeg ble liggende å fundere mens hjerterytmen roet seg ned. Og så kom et annet minne smygende.

Omtrent da jeg gikk på ungdomsskolen var min nærmeste vennegjeng et trekløver; meg, Monica, og Thomas (som enda ikke var kjæresten min). Dette er noen år siden. Facebook var helt i startfasen, CDer var vanlig å kjøpe, og ingen hadde hørt om Netflix. Men alle hadde hørt om MSN. For dere unge lesere, så var (eller er?) MSN en chatte-plattform. På en måte forgjengeren til facebook. Der la vi til venner, og chattet i timevis. I hvert fall; Vi tre vennene chattet så mye, og hadde (tydeligvis) så mye interessant å si, at vi lærte oss morse-alfabetet, så vi kunne chatte helt hemmelig på MSN. Jeg husker enda at n er -. 

Så begynte tankene mine å flyte videre - til julefeiring. Hvor gøy det er å pynte til jul, bake julekaker og julegaver. Og hvor skuffet jeg ble første året pappa ikke lenger gadd å ha juletre i huset. Verden raste nesten sammen, Og det skal sies at jeg var godt oppi (om ikke ferdig med) tenårene da det skjedde. Jeg driver enda å prosesserer denne fryktelige avgjørelsen... 

Du skjønner kanskje tegningen: Nå var hjernen min totalt våken, drøm hadde glidd over i virkelighet, og jeg begynte å legge planer for dagen. Da var det bare å stå opp. Og min første handling denne første lørdagen i advent ble å tenne i ovnen, blogge om morgenen min. Og nå skal jeg lese i bibelen, drikke en varm kopp te, og kose med koseklumpen min :) 

God morgen!

, Sokndal

Bor på Haua med mannen min, Thomas, i et oppussingsprosjekt med mye potensiale. Er 25 år. Lærer. Jeg er glad, venn med Jesus, positiv og variert. Har en drøss med hobbyer, og liker alt som er kreativt, spennende, og smaker søtt! Det skjer så mye bra i livet mitt; Masse små Mirakler som jeg vil dele med dere!

Instagram: Ingrid0123

Anbefalte Innlegg:

Arkiv