august 2016

Fine morgener

I dag var en tung morgen. Jeg drømte at jeg var på jobb, og var så tung i hodet at jeg ville gå hjem - og så våknet jeg: skikkelig trøtt og tung i hodet. Men opp må man, og nå er jeg jo snart halvveis til helg, så det er bare å holde ut (og kanskje få litt mer søvn i morgen). Tror kanskje det er noen bakterier som prøver å angripe meg med en forkjølelse - men jeg satser på at jeg klarer å stå imot en stund til. Imens ser jeg tilbake på bilder av en morgen som var litt bedre enn denne.

Og når jeg fikk tenkt meg litt mer om, og fikk søvnen litt mer på avstand, så er det faktisk ikke så ille, denne morgenen heller! Jeg har lest et nydelig kapittel i bibelen, SOAPet, fikk slappet av litt, og nå er jeg straks klar til jobb allikevel. Det regner ikke. Hunden er glad som alltid. Thomas bakte kake i går som jeg kan ta med meg, og i kveld skal jeg treffe Bente :) Har du noe å være glad for i dag? :)
 

Vampire diaries 5-7

 

Boktittel: Vampire Diaries (Shadow souls, nightfall, midnight) Dette er bok 5-7 (av 13) i Vampire-diaries-serien. 

 

Forfatter: L. J. Smith

 

Innhold: Elena og vennene har overlevd mye, men står snart overfor fiender som er mektigere og ondere enn de kunne ha forestilt seg. De mystiske, magiske revene Kitsune har inntatt byen, og vil ikke gi seg før Fells Church ligger i ruiner.

 

Min mening: Jeg skrev i forrige innlegg at jeg ble skuffet av de fire første bøkene. Men siden jeg allerede hadde kjøpt de neste, måtte jeg gi dem en sjans. Jeg kan ikke si annet enn at de fengte meg til en viss grad. Men det er mange småting som jeg irriterer meg over. For eksempel hvorfor Elena (som begynner å bli litt mer likandes etterhvert) aldri så mye som tenker på lillesøsteren og tanten sin. Hun har liksom bare helt forlatt og glemt dem. Det er også veldig mange av de "overnaturlige tingene" som ikke forklares skikkelig, og det virker derfor som om det ikke er noen skikkelige regler, eller som om forfatter ikke vet helt hva hun vil, og bare finner på en "ny magi" som fikser alt. (som de "magiske vingene" som bare beleilig dukker opp akkurat når det trenges)

 

Terningkast: 3.  Greit nok, men ikke det beste jeg har lest verken av fantasy eller vampyrer. Ulogisk og fremdeles (etter syv bøker!) litt svake, uklare karakterer. 

Målet mitt er å lese femti bøker i år. Dette var nummer 34, 35 og 36.  (Woho, jeg er før skjema!)

SOAP - en hjelp til å lese bibelen

Jeg elsker å lese bibelen. Men det er ikke til å stikke under en stol at noen ganger kan den være litt vanskelig å forstå, og andre ganger kan man lese og lese, uten at man egentlig husker noe av hva man leste dagen etterpå. Men nå bruker jeg et lite "verktøy" som heter SOAP. Når jeg SOAPer meg gjennom bibel-kapittelet, blir det lettere å huske, det blir mer motiverende, og mer begrenset. Og det liker jeg skikkelig godt! Så hvis du vil prøve det; heng deg på!

De tre første punktene er generelle for bibellesning, mens de fire siste er de fire bokstavene i SOAP, og hvordan du bruker dem. 

1. HVA TRENGER JEG?
Finn fram bibelen, notatbok, og noe å skrive med. Jeg anbefaler aller helst noe med gøye farger. Det gjør alt gøyere, men også mer oversiktlig, og lettere å huske.

 

 

2. HVOR STARTER JEG?

Jeg anbefaler å lese et helt kapittel om gangen. Da får man mer oversikt. Jeg anbefaler også å lese en hel bok sammenhengende (et kapittel hver dag). Da har du lest et evangelie på en måned, og flere brev kan leses på en uke. Et godt sted å starte, hvis du aldri har lest bibelen før, er Lukas  (ligger nesten i begynnelsen av Nye testamentet). Hvis du vil ha noe mer å grunne på, kan du for eksempel prøve deg på Efeserbrevet (et av mine favoritt-brev.). Så velg deg en bok, ble opp i kapittel èn, og så er vi klare til å kjøre i gang! 

 

3. HVORDAN LESER JEG?

Les først gjennom hele kapittelet sammenhengende. Da får du litt oversikt. Tenk over: hva handlet dette om? Så går du tilbake og leser det en gang til, litt saktere, mens du streker under ting du legger merke til; ting som er ekstra bra, ting du gjerne kunne ha tenkt mer på også videre. Jeg har også fått sansen for å skrive litt i margene på bibelen: da husker jeg hva jeg tenkte på neste gang jeg leser det samme. Notatbøker forsvinner, men man bruker den samme bibelen lenge! 


 

 

4. S - SKRIFTEN

S'en i SOAP står for "skriften." Her skal du velge ett vers fra kapittelet du har lest, og gå dypere inn i det. Da velger jeg ofte en av de tingene jeg har streket under i kapittelet; noe som var interessant, eller som jeg tror er nyttig for mitt liv. Hvis jeg er usikker på hvilket vers, ber jeg om hjelp til å velge. Skriv en S i notatboka (gjerne i en egen farge), og skriv ned verset ditt etter S'en. Eksempler (se bildet under): Jeg valgte Ap.gj.7.55. fordi jeg synes det var utrolig hvordan Stefanus har alt sitt fokus rettet mot Gud, og ikke er noe annet. Jeg valgte Ap.gj.8.26. fordi jeg synes Filip hadde en god innstilling da han "reiste seg opp og gikk" -> Han tok ansvar og gjorde som Gud sa, selv om det ikke gav helt mening, og du kan lese videre i kap. 8 om det fantastiske som skjedde nettopp fordi han var lydig!

 

O - OBSERVASJON

Hva ser du i teksten? Hva legger du spesielt merke til? Skriv det du mener er budskapet i teksten med dine egne ord. Er det en oppmuntring? Et bud? Et bibelsk prinsipp? Skriv en O - og før på din egen tolkning av hva verset sier til deg. Eksempel:i bildet nedenfor, hadde det jeg strekte under vært S'en, og det jeg skrev i margen, er O'en. 

A - ANVENDELSE

Hvordan kan jeg anvende dette verset i mitt liv? Er det noen vaner jeg bør endre på? Er det noen personer jeg må møte på en annen måte? Er det noe jeg må huske på? Hvordan er verset viktig for ditt liv? Jeg pleier ofte å starte A'en med "Jeg vil...." Da blir det noe aktivt, hvor jeg selv er en stor del av det. Jo mer konkret det er, jo lettere er det å se at du har klart det senere. Mange ganger nevner jeg navn her; folk jeg vil be for, oppmuntre, eller snakke med om noe. 

 

P - PERSONLIG BØNN

Til slutt skriver du en P, og en personlig bønn til Gud. Det er kanskje litt rart for noen å skrive bønnene dine, men jeg synes det er helt genialt! Da får jeg virkelig satt ord på hva jeg egentlig spør om/får svar på, og det er lett å gå tilbake senere, for å se om jeg har fått bønnesvar. Å skrive klarner tankene (som dessverre fort blir uklare når jeg lukker øynene og ber lenge), og det gjør meg mer fokusert. Noe av det jeg elsker med en SOAP-bok, er å ble gjennom og be alle bønnene for meg selv, flere ganger. Da minner jeg meg selv på hva jeg har lært i bibelen, og tar det med meg inn i hver dag. 

En SOAPing kan være lang eller kort. Jeg har brukt fra ti minutter til en time. Vanligvis bruker jeg rundt en halvtime. Det er helt overkommelig å klare hver dag. For deg som har lese/skrivevansker kan det kanskje være mye med et kapittel, men da kan du lese et avsnitt, eller bare ett vers. Det går selvsagt også helt fint. Det er mye viktigere å forstå det lille man leser, enn å pløye igjennom en hel bok, og ikke huske noe fra det. Det er derfor jeg synes SOAP er så genialt; det tvinger meg til å tenke praktisk, slik at bibelen blir levende og nyttig for meg i hverdagen. 

 

I dag SOAPet jeg om hvordan Paulus bruker sin mørke fortid til å hjelpe andre mennesker til Jesus (ap.gj.26). Han har virkelig skjønt hva han vil her i livet! Nå er jeg snart ferdig med Apostlenes gjerninger, og da skal jeg fortsette med Romerbrevet. Det gleder jeg meg til, for det er et brev skrevet til en kristen menighet, uten jødisk bakgrunn (som meg selv). 

Hva SOAPer du om for tiden? :)

 

Mye jobb, men mye glede

Tilbake i full jobb var både godt og slitsomt. Jeg har faktisk hatt hele tre migrene-anfall på to uker (ikke bra). Men satser på at det bare var oppstarten som tok litt på. I tillegg til full jobb på skolen, har jeg nå jobbet to helger (og skal jobbe litt neste helg også). Så jeg gleder meg til jeg er ferdig med alt det. Uansett: jeg har det faktisk ganske bra. Jeg har ikke blitt syk enda (takk Gud). Jeg har fri i morgen. Jeg har mannen min hjemme (han har jobbet motsatt av meg, så jeg har nesten ikke sett ham hele uka). Dessuten spiller været på lag, og jeg får soloppgangen i fra "morgenposten min" i stua nesten hver morgen :) 

 

 

En annen god ting med å starte høsten, var å komme i gang med mange av de tingene jeg elsker. For eksempel LIFE-grupper (som er kristne husgrupper), og ungdomsarbeidet i menigheten! Det er kjempegodt å komme litt i rutine igjen... Når det gjelder rutiner, så har jeg fått en skikkelig god rutine på bibel-lesing. Den skal jeg skrive mer om en dag snart, for det gjør virkelig en forskjell for hele dagen når man begynner den på riktig måte :)

 

Hvordan har din "oppstart" på høsten vært? :)

Strandaspelet - Pytten i Guddal

Det var mildt og lummert i lufta, og månen skinte klart innimellom skyene som svevde sakte forbi. Vi satt klare med tepper og varme klær, for å se på det nye Strandaspelet! Oppsetningen Jo-pytten i Guddal, er basert på et lokalt sagn om Jo som gifter seg med drømmejenta, men senere blir sinnsyk. Det er en historie om kjærlighet, hevn, og galskap lagt til middelalderen, da Norge var under dansk herredømme. 


Her er Jo som liten gutt... I spillet var det både kjente skuespillere, og lokale helter. Til og med flere av venninnene mine var med!

Og Jo som voksen..

Tora - den vakre "mydlandsrosa" som blir Jo's kone.
Nå er ikke egentlig teater heeelt min ting, og ikke middelalderen heller. Men jeg synes det nye strandaspelet var kjempebra! Så dersom du vil oppleve det, bør du ta turen til Sokndal og Sogndalstrand i august neste år. For i år er forestillingene ferdige. 
 

The awakening, the struggle, the fury, the reunion

"But right now everything looks strange to me, as if I don't belong here. It's me that's out of place. And the worst thing is that I feel there's somewhere I do belong, but I just can't find it.." 

Boktittel: Vampire Diaries (The awakening, the struggle, the fury, the reunion) Dette er de fire første (av 13) bøkene i Vampire-diaries-serien som utgjør en del-serie til sammen. 

 

Forfatter: L. J. Smith

 

Innhold: Elena føler seg utilpass i sitt eget liv, til tross for at hun er skolens "dronning" og alles favoritt. Hennes verden er i ferd med å bli totalt forandret, idet overnaturlige krefter kommer til Falls Church.

 

Min mening: TV-serien Vampire Diaries er min guilty pleasure. Jeg elsket den i begynnelsen, og selv om den bare ble dårligere; så måtte jeg se videre. Så da bøkene dukket opp på salg, måtte jeg bare slå til. Men jeg må innrømme at jeg ble skuffet. For det første er det utrolig mye som er annerledes enn serien. Men skuffelsen kom mest av at det er dårlig annerledes.  Vanligvis føler jeg at bøker gir mer kjennskap til karakterene enn film, men her var det motsatte tilfellet. Dessuten var karakterene mye mer verdt å bli "kjent med" i tv-serien. 

 

Terningkast: 3.  Helt ok. Men for min del ville jeg heller lese Twilight en gang til. 

Målet mitt er å lese femti bøker i år. Dette var nummer 32 og 33.  (kunne ha talt dem som fire bøker, men siden mine versjoner var innbundet to-og-to sammen, velger jeg å telle dem som to. Nå er jeg uansett ca. ajour med lesemålet :)

Jeg har enda en del-serie på tre bøker som jeg også kommer til å lese etterhvert. Det er i det minste lettlest og en viss underholdning. Men jeg hadde ikke kjøpt bøkene om jeg kunne velge på nytt.

Litt flere Pokèmons!

Her er noen flere Pokèmon jeg har heklet. Jeg har også lastet ned spillet, og tvunget Thomas til å bli med på galskapen. Men etter å ha  spilt en uke, gikk det opp for oss hvor kjedelig det var hjemme i bygda etter at vi hadde prøvd å spille i en by. Så det har mistet litt av sjarmen. Men jeg tar det gjerne frem igjen på bytur, altså!

Hands up!
Moro med amigurumi-hekling! Og disse figurene viser seg å være enkle å selge som for eksempel nøkkelringer :)
 

Med på torgdag

Jeg fikk en forespørsel om jeg ville selge noe av det jeg lager selv på en torgdag i bygda for en tid tilbake. Jeg trodde egentlig jeg hadde litt lite, men faktisk var det en hel del "dilldall" som jeg hadde samlet meg opp av hekle- og strikkeprosjekter som jeg ikke bruker selv. 

Her er Charlotte sin stand - hun selger masse flotte ting bl.a. på nettbutikken epla. Vi stod ved siden av hverandre og hadde det skikkelig koselig mens vi solgte :) 


Under ser du noen av mine ting. Det jeg solgte mest av var dyrene, men jeg hadde også litt sokker, vaskekluter, grytekluter og bukser. 

Jeg solgte også noen gamle bøker, og noen ting i drivved som Thomas har laget... 

Det ble en god liten slump med penger, til å bare ha stått der i to timer. Så jeg sa meg fornøyd med dagen :) Det er godt mulig at jeg vil være med på noe lignende en annen gang. Veldig koselig når mange forskjellige "lokale folk" selger forskjellige hjemmelagete, og brukte ting på torget. Slikt blir det god stemning av!

Tilbake til nåtiden

Nå har jeg blogget kjempemye tilbake-i-tid om alt som har skjedd, men nå som jeg har vært hjemme en stund, blir det færre bilder, og færre spesielle ting som skjer, så nå har jeg endelig kommet (nesten) tilbake til nåtiden i bloggingen min. 

Den siste uken har vært første uka på jobb. Det var mer slitsomt enn forventet, men samtidig kjekkere enn forventet. De to første dagene (som var planleggingsdager) fikk jeg migrene-anfall - så var nokså ubrukelig på kvelden. Men så gikk det seg litt mer til før elevene dukket opp (heldigvis) og jeg kjenner at det var godt å ha kommet i gang igjen også. Man trenger noen faste rutiner. Og det var utrolig koselig å se elevene mine igjen etter ferien! 

 

Utenom å jobbe (noe jeg faktisk gjør i helga også, nå de tre neste helgene :/), så får jeg også tid til mye lesing, og en del organiserings-arbeid. Nå starter vi snart opp med to LIFEgrupper, og jeg har planlagt og booket talere for nesten hele halvårets ungdomsmøter. Jeg har fått en god rutine på bibel-lesing, og jeg får truffet en del venninner, men ser at jeg har for lite tid til trening (ikke-eksisterende) og tur med hunden (grenser til dyremishandling). Man må liksom prioritere; det er umulig å klare alt på en gang!


Annenhver uke nå jobber Thomas kveldsskift (takker enda Gud for at han fikk en jobb!!) så da får jeg kveldene alene. Det føles litt ensomt, men det er samtidig en god anledning til å være sammen med jente-venner. Så i stedet for å tenke at det er dumt, skal jeg nyte tiden alene, og nyte enda mer fredagen sammen (hvor han har helt fri i skift-uka!) 

Da lurer jeg på hva som er dine prioriteringer for tida. Vil du trene to ganger i uka, eller er det kanskje om å gjøre å være med kjæresten hver torsdag? Hvordan passer du på at du får gjort noe av det du har lyst til?

Glimt fra hagen :)

Da jeg kom hjem fra turen til Albania, etter ti dager borte, var hagen plutselig vokst en hel del! Det var faktisk ganske moro å komme tilbake, og gå på oppdagelsesferd for å se hva som hadde begynt å blomstre, og hva som hadde doblet i størrelse. Petuniaen nedenfor hadde virkelig vokst, og nå er det rett før den blomstrer skikkelig!

I urtekassen var det totalt kaos. Salat, spinat og grønnkål hadde vokst noe veldig, flere stemor-planter har frødd seg selv oppi hit på et vis (har aldri plantet stemor i denne kassen), tomaten hadde fått kart, toppløken og gressløken var tre ganger så stor, og alt så egentlig ut som et virvar! I tillegg har jeg plantet en staude oppi her (fordi snegle spiste den opp på bakken) så nå kommer det blåe klokker (ridderspore) hvert øyeblikk. Innimellom finner man også enkelte redikker...

Gladiolene var et høydepunkt! De er såå fine, og i mange forskjellige farger...

Nok et høydepunkt er at plommene er modne. 

Chessie synes også dette er digg! Hun plukker dem på bakken, mens jeg plukker på treet. 

Sorry, tomt for jordbær! 

Noen hadde også spist ripsen og stikkelsbærene. Men rabarbra fikk jeg høste inn nå en tredje gang :)

Gøy med hage! Men jeg kjenner at jeg ikke har klart å ta skikkelig vare på den i år. Plenklipp er uvant, og ugresset vokser jo som... vel, ugress. Så jeg får prøve igjen neste år å lage drømmehagen, også satser vi på at det blir litt bedre hvert år :)
 

Molte-tur

En koselig tradisjon når jeg er på østlandet, er å bli med på molte-plukking. Så når jeg fikk sjansen til å bli med bestemor og pappa, takket jeg ja til tross for at jeg hadde en begynnende migrene i bakhodet. 

Jeg plukket ivrig i begynnelsen, og jo lenger ned i terrenget vi kom, jo flere molter var modne. Men så begynte myra å bli litt vel våt. Og det drysset et tynt, men vedvarende lag med duskregn nedover oss som sakte, men sikkert gjorde meg gjennomvåt. Skoene var fulle av vann, og hvert skritt ble tyngre enn det forrige. Det endte med at den yngste (og sprekeste) av oss, tuslet slukøret opp mot hytta, og sloknet på sofaen. Jeg var bare glad (og heldig) som fant hytta med min forferdelige retningssans....


Uansett, så klarte vi i hvert fall å rake sammen omtrent 5 kilo. Kanskje ikke helt takket være min innsats, men jeg klarte da å fylle et spann (nesten halvveis :P) 


Andre som har plukket Molte i sommer?
Her hjemme er det ikke mye å finne, så jeg gjør det kun når jeg er på sommerferie hos pappa...

Absolute Surrender

"Do not confound work and fruit. There may be a good deal of work for christ that is not the fruit of the heavenly Vine."

Boktittel: Absolute Surrender

 

Forfatter: Andrew Murray

 

Innhold: Absolute Surrender handler om å overgi seg helt til Gud. Den er skrevet av misjonæren Murray på begynnelsen av 1900-tallet.

 

Min mening: Boka fant jeg i hylla til mamma, og tittelen fenget meg. Jeg synes overgivelse er et utrolig viktig tema, som jeg enda har mye å lære om! Men boka var ganske tung å lese (ikke rart siden den er så gammel). I tillegg virker det som om den er en skriftliggjøring av Murrays taler; altså var det ikke ment som en bok i utgangspunktet. 

 

Terningkast: 2.  Bra tema, men vanskelig å virkelig få fatt på! Jeg anbefaler heller å lese Own it eller The Slumber of Christianity. De er lettere å lese, og mer moderne. Men tror ikke noen av dem finnes på norsk.  

BildeKilde

Målet mitt er å lese femti bøker i år. Dette var nummer 31. 

Via Ferrata-tur til toppen av Synshorn!

I Beitostølen ligger fjelltoppen Synshorn, som ruver ca 400meter over parkeringsplassen der vi starter. Mesteparten av turen må vi klatre. Det er en guidet tur, med klatreutstyr. 

Turen var virkelig et høydepunkt! (bokstavelig talt). Jeg elsket adrenalinet og friheten jeg følte av å henge så langt over bakken. Det gjorde turen så mye mer spennende enn en vanlig fjelltur! Kan virkelig tenke meg å gå på flere Via Ferrata-turer i fremtiden!Litt kos før vi starter oppover bakkene...


Fløyelsringvinge
Når vi endelig har hendene ledige på en fjellhylle, må de brukes godt! Til litt snacks, selfies og skrytebilder, så klart!


Vi klatret ikke ned igjen, men gikk ned på andre siden av fjellet. En super tur som tok ca 2 timer opp, og en time ned :)

Et nyheklet pokèmongjeng!

Hekling har de siste årene vært en sommer-aktivitet. Spesielt når jeg kommer til pappa på østlandet på ferie: da dukker det opp alle mulige små amigurumi-dyr. I år var pokèmon et gjennomgangstema. Etter å ha lagt ut disse dyrene for salg, og solgt dem, begynte bestillingene også å falle inn. Så det vil nok bli flere hekle-innlegg etterhvert :)

 

En familie uti hagen vår!

Jeg må inrømme at jeg ble litt overrasket. Man tenker jo at det er normalt å spørre først! Men der var jeg plutselig, og uti hagen var en hel familie opptatt med piknik-livet. De både spiste og lekte og så ikke ut til at de hadde noen tanke på hvor de befant seg. 

Men så hadde det seg sånn at jeg nærmet meg, mest ut av nysgjerrighet. Kanskje mild facinasjon. Og med en gang de enset meg, løp de av sted. Så da var de kanskje allikevel oppmerksomme på at de hadde brutt en grense :)


Fant dem igjen i naboens hage, før de styrtet forskrekket inn i skogen..

Søtingene :)

 

Mat-inspo!

Det gøyeste ed denne årstiden og det nye huset, er hagen! Nå dyrker jeg ikke så rent lite fòr selv, og det er kjempegøy å plukke mat i hagen... For eksempel salaten nedenfor her: den er kun laget av hjemmeplukka godsaker. Reddik, sukkererter, salat og grønnkål.

Sammen med laks og (hjemmedyrka) nypoteter ble det en vinner-middag! (må nok ha brokkoli også neste år!)

Et annet eksempel på at hagen beriker kjøkkenet, er da vi hadde krabbe. Da pyntet jeg sandwichen med persille og salat, og det ble både mye finere, og mye bedre! 

I tillegg har jeg saftet litt, etter å ha plukket rips en times tid i pøsregnet. Men jeg var veldig glad for at jeg gjorde det før jeg reiste, for når jeg kom tilbake, var all ripsen borte. 


Har enda igjen en liter med ublandet rips-saft (med et snev av bringebær og vanilje). Skikkelig koselig å servere når vi får fine gjester!

 

Kan også anbefale denne smoothien som jeg laget av mango, bringebærkesam, jordbær, sitron, kiwi og vann. Det er kjekt å ha litt forskjellig av bær og frukt i fryseren, og stadig prøve nye kombinasjoner. Blomsten på toppen er en agurk-urt, fra hagen. Den er ypperlig til pynt, og smaker godt også :) Min plante har frødd seg selv for tredje året nå. Har du noe spiselig i hagen? Hva er din favoritt ovenfor her?

Siste innlegg fra Albaniaturen

Nå har denne tur-bloggingen foregått lenge, men dette blir siste innlegg om utenlandsreiser på en liten stund.


Siste dagen på teamturen. Vi kjørte hele natta, og tidlig neste morgen var vi ved flyplassen i Kroatia. VELDIG tidlig på morgenen! Klokka var faktisk før fem om morgenen da vi ankom Dubrovnik, 8 timer før flyet gikk (hadde nok beregnet litt vel mye tid til grenseovergangene der, ja). Så vi (en liten, halvgal gjeng av oss) tok en taxi til Bosnia, bare for å ha gjort det, liksom. Det er tross alt ikke ofte man kommer seg til Bosnia for en hundrelapp heller!


Her er vi i Bosnia!!


Det var virkelig nydelig å få se det "nye" landet i soloppgangen!

 

Da vi kom tilbake til flyplassen en time senere, var det en slapp gjeng som ventet på oss. De visste virkelig ikke hva de hadde gått glipp av :)


Og så (da vi hadde flydd en stund, og landet på Sola), fikk jeg oppleve noe jeg alltid har drømt om! 

Vi ble møtt av smilende folk med store plakater - som var ment for oss! 

KOSELIG!

 

Dagstur til Makedonia

 


Dagsturen til Makedonia hadde hele tiden i hodet mitt vært ei greie jeg bare måtte gjøre fordi det var så nær; bare for å få et ekstra land, liksom. Så jeg var veldig fornøyd da turen ble noe av. Men jeg hadde virkelig ikke forventet en så herlig dag som jeg fikk! 

 

For det første, var stedet vi stoppet på (rett over grensa, ved byen Ohrid) utrolig vakkert! I tillegg fikk vi utnyttet den halvannen timen vi hadde til rådighet på en svært god måte :) 


Sammen med Kim Renè klarte jeg å finne to geocacher! Det var vel verdt å bruke litegranne mobildata på!


Jeg fikk også se nydelige dyr (jeg er spesielt facinert av å forevige vakre insekter som denne!)

Ser du frosken?Vi besøkte et kloster som hadde tidenes utsikt over Ohrid-sjøen

Vi så faktisk helt over til byen Pogradec, som vi bodde i!Denne utsikten var kanskje ikke like vakker. Men spennende!

Med gode reise-venner var kransekaka komplett: Jeg hadde en kjempedag!
 

Ole Brumm og vennene hans

"Nøff gikk forsiktig nærmere Brumm bakfra. "Brumm," hvisket han. "Ja, Nøff," sa Brumm. "Ingenting," sa Nøff og tok labben hans. "Jeg ville bare være sikker på at du var her."

Boktittel: Ole Brumm og vennene hans

 

Forfatter: A. A. Milne (Thorbjørn Egner til norsk)

 

Innhold: Handler om Ole Brum og vennene hans som leker, hjelper hverandre og tenker på livets store og små spørsmål. 

 

Min mening: Jeg kom over denne på loppemarked, og tenkte at den var koselig å få med seg: jeg har faktisk aldri lest Ole Brum før - jeg har bare sett filmene. Men nå når jeg leste boka (og koste meg med den), husket jeg flere av scenene fra filmen. Gode minner ^^

 

Terningkast: 5.  Koselig barnebok som jeg kommer til å ta vare på til jeg får barn selv. 

BildeKilde

Målet mitt er å lese femti bøker i år. Dette var nummer 30. 

Grilling og folkedans på albansk vis.

Vi tenkte jo liksom at grilling var litt lettvint. Noe enkelt, siden vi skulle lage mat til over 50 pers. Men det viste seg at grilling kan bety så mangt, og da vi nevnte det for albanerne, var det ikke pølser og hamburgere som lyste i øynene deres!

En dau sau eller to senere, var vi igang med forberedelsene.  

 

Pus gleder seg også til grillmat!

 

Er maten snart klar??

 

Da vi begynte å spise, ble det fort mørkt, men vi fant kreative løsninger med bruk av brusflasker og mobiler. 


 

Etter at den gode maten var fortært, fikk vi et lite kurs i Albansk folkedans! Veldig moro, men vi var kanskje ikke heeelt samkjørte hele tida (se filmen under) haha!

video:mvi7276


En skikkelig koselig kveld, som var den siste kvelden sammen med våre albanske venner på bibelskolen CfN. 

Albania - Ungdomsmøte

Her har jeg samlet litt bilder fra den dagen jeg var med på ungdomsmøte i Pogradec. Dette var en veldig bra dag fordi vi fikk bønnesvar, fordi det var veldig fint vær, fordi jeg hang med verdens kuleste folk, og bare fordi. Her sitter litt av "gjengen vår" og venter på at møtegjestene skal dukke opp.

 

Vi bad spesifikt om at tre gutter skulle komme - tre som vi hadde møtt på gata dagen før da vi var på outreach. De hadde virket veldig interessert i Jesus, og en av dem tok imot Jesus på gata. Så vi bad inderlig, og håpte, men ble litt skuffet da møtet begynte uten at de hadde dukket opp. MEN så plutselig var de der allikevel! Litt seine, men dog. Etter møtet tok vi med oss våre nye (albanske og en gresk) venner ned til stranda. På stranda lage vi liv og røre med forskjellige leker og mye moro. Tross forskjellige språk og forskjellig kultur, var det gøy å henge sammen! Her ser du et klassisk tilfelle av "Ninja."Etterpå måtte vi prøve oss på noen av de mange aktivitetene som stranda bød på. For eksempel kræsjbiler! Det kostet den nette sum av 3,50kr for å prøve... 
Nå nærmer turen til Albania seg slutten. Dere begynner kanskje å bli lei av kun reise-innlegg, men jeg koser meg med å drømme meg tilbake til turen... Men bloggen blir ikke stillestående på en stund, for jeg har opplevd MASSE etterpå, som jeg enda ikke har hatt tid til å skrive om! 
 

Feelgood natt-tur på stranda

 


Vi befinner oss enda i Pogradec, Albania (selv om jeg er hjemme for lenge siden. Dette innlegget viser noen bilder og film fra en utrolig koselig kveldstur på stranda. 

Det var en varmende felleskapsfølelse. Det var volleyball og fullmåne. Det var en gitar og allsang. Det var rett og slett alt som man trenger for en uforglemmelig kveldstur!

 

video:mvi7136

På Outreach i Bucimas

Bucimas var en landsby som lå et lite stykke utenfor Pogradec. Vi gikk i en liten halvtime for å komme dit, og så skulle vi på outreach. Det var nå vi virkelig fikk se hvor ulike kulturene er i Albania og Norge. Vi ble invitert inn til kjempemange (hadde aldri skjedd i Norge!), folk hadde det ikke spesielt travelt (!) og var stort sett glad for å slå av en prat på gata (!!). Vi fikk fortalt flere mennesker om hva vi tror på, og hvorfor - helt uten at jeg følte meg påtrengende og "telefonselgeraktig" - noe jeg har en alvorlig allergi mot. Var også flere som tok imot Jesus på disse vandringene, og vi fikk be for enkelte mennesker.

 

Denne familien fikk jeg nokså god kontakt med. Jenta til høyre er tolken. 

Denne jenta tok imot Jesus der og da, på gata!


 

Vi fikk en hel haug med plommer (kjempegode!). Dama var så gjestfri, og beæret over at vi besøkte henne, at vi fikk med oss to poser med plommer hjem! Nå skjønner jeg plutselig hvorfor det ikke er noen tiggere i denne byen...


"Kom igjen, plukk mer!"


En spennende kultur-opplevelse som virkelig har gitt noen varige inntrykk! 

 

Markedet i Pogradec

På markedet i Pogradec, Albania, kan du kjøpe en billig t-skjorte, eller en kaklende høne i bur. Du kan få fersk honning, eller en ukjent grønnsak, brukte sko, nye sko, og falske sko.

 

Du kan også få stoff til 14kr meteren (hurra! Nå skal det syes!) 
Et slikt sted er gull både for kameraet, og for lommeboka. Jeg fant flere skatter som jeg tok med meg hjem. Skulle bare ønske kofferten hadde litt mer vekt å gå på... Endte opp med å overstige grensa på 200gram :)
 

"The village" - Piskupat

Et av stedene vi skulle tilbringe mye tid i Albania var Piskupat - en landsby som vi endte opp med å bare kalle "the village" - siden alle andre kalte den det. Mandag til torsdag skulle vi ha opplegg her på barneleir og ungdomsleir, og en gjeng gikk på outreach. 

 

Jeg var med i barnegjengen en av dagene. Barnemøtet skulle egentlig være i dette knøttlille rommet, veg i vegg med ungdommenes knøttlille rom. Men vi fikk heldigvis gjennomslag for å ta med oss de ca 35 ungene ut; både for møtet og aktiviteter..Her hadde vi gjetet barna inn i skolegården i The Village. Den luktet svakt av tiss noen steder, inneholdt to døde fugleunger (som barna lekte med), men ellers var det et greit sted. 

Vi hadde dramastykke om den bortkomne sønn, og forskjellige aktiviteter "Hvem kan blåse den største bobla??)Danseleken...

 

Og til slutt hadde vi seks aktivitetsposter som barna roterte mellom. Jeg var sjef for hoppetauposten, noe som funket veldig bra  med de store ungene, og veldig dårlig med de minste...På ungdomsmøtet hadde det vært en litt mer begrenset oppmøte, men allikevel fullt rom, og de hadde fått be sammen med alle. Outreach-gjengen som gikk rundt i gatene og snakket med folk, meldte om flere frelste i løpet av uka. De hadde dessuten blitt invitert inn på mye kaffe og juice! 

Rusletur utenfor Pogradec i Albania

En av morgenene i Albania tok jeg meg en rusletur alene oppover landsbyen i utkanten av Pogradec. Det var avslappet, rolig, og veldig spennende å kikke på de skitne gatene, de nydelige hagene med vindruer hengende over porten, de hyggelige menneskene, opptatt med sitt. 

Utsikt utover mot byen Pogradec og innsjøen Ohrid :)


 

Krokodillens gule øyne

"Folk tror at det viktigste er at man har det hyggelig sammen med barna, men det er ikke bare kvaliteten som gjelder, det er også kvantiteten, for barn snakker ikke på bestilling."

"Krokodillens gule øyne" av Katherine Pancol

Boktittel: Krokodillens gule øyne

 

Forfatter: Katherine Pancol

 

Innhold: Josephine bor i en forstad til Paris med sine to døtre, og sin arbeidsledige mann, og hun vet at hun ikke orker mer av tilværelsen slik den er. Noe må skje, og det er det i ferd med å gjøre.

 

Min mening: Jeg var spent på boka på grunn av den spreke framsida, og lurte veldig på hva den handlet om. Ble ganske skuffet da det var en fransk drama-roman med klasseskiller, utroskap, og store drømmer. Karakterene var bra beskrevet, og den fikk meg til å lese videre, men handlingen var litt treig og intetsigende. 

 

Terningkast: 3.  Helt ok, men ikke helt min stil. 

BildeKilde

Målet mitt er å lese femti bøker i år. Dette var nummer 29. Andre som har noen gode bokanbefalinger? Mine beste tips finner du under bøker i sidemenyen!----->

Søndagen i Albania

Søndag er en viktig dag når man holder på med menighetsarbeid, og denne søndagen hadde vi to møter som skulle holdes samtidig. Gjengen var derfor splittet i to ulike kirker, og jeg var superspent! Jeg skulle nemlig tale på søndagsmøtet i den ene (mest konservative) kirka. Og vi var faktisk litt usikre på om jeg fikk lov: for det var ikke helt normalt og akseptert at kvinner talte på møtene. 

 

Vi bidrog på møtet med litt av hvert, og først ut var dans - gjengen vår var kjempeflink!

Deretter var det tre stykker som delte vitnesbyrdet sitt...Jeg fikk holde talen min uten problemer; tolket til albansk...

 

Men det mest spennende skjedde i slutten av møtet. Da var vi fire stykker som fikk kunnskapsord fra Gud, og delte dem fra plattformen. De som følte seg truffet, kom frem og ble bedt for. Det var utrolig rørende og se mennesker som ble truffet av det vi sa (selv om jeg i starten var veldig usikker på om det i det hele tatt var til noen). Men situasjonen jeg beskrev stemte på en prikk på ei jente sitt liv, og jeg fikk lov til å be for henne.  Utrolig gøy å se hvordan Gud noen ganger virker blant oss på en helt realistisk, overnaturlig, og håndpåtagelig måte. Jeg håper og tror at han gjorde noe med problemet hennes den dagen...

Etter møtet fikk vi litt fritid, og etter en tur hos bakeren var jeg tre godbiter rikere, og seks kroner fattigere (sykt billig!!).

 

Samlet meg en haug med nye land!

I sommer fikk jeg seks nye land, faktisk. Det var virkelig ikke forventet. Èn tur fikk mange små avstikkere og bonusturer. Målet var Albania, men det begynte med at vi landet flyet i Kroatia, og fikk en hel dag i nydelige lille Dubrovnik!

 


Montenegro var land nummer to, men jeg fikk ikke så voldsomt mye forhold til landet, annet enn at det var fint, varmt, og at vi kjørte gjennom det. Hadde såvidt en stopp eller to. Var også ganske billig å handle der.

 

Vi bodde i Albania i ni dager, og ble godt kjent med den nydelige stranda, de søte eslene (som har omtrent samme rettigheter som biler i trafikken), de mange hundene (som lå rundt i søppelhauger på gata), og de vennlige folkene (som mer enn gjerne ville invitere oss inn på kaffe, juice, eller noe annet de hadde tilgjengelig. 

 

Etter et par dager i Pogradec, Albania, tok vi en dagstur til byen Thessaloniki i Hellas. Byen som har bibelsk tilknytning, fordi to av bøkene i bibelen (første og andre brev til Tessalonikerne) er skrevet til menigheten Paulus startet der. Vi fikk dessverre ikke bli så veldig godt kjent med byen, men måtte velge mellom badeland og handlesenter. Jeg fikk shoppet en hel del til en billig penge, og fikk til og med kommet i gang med julegavene!
Grensa til Hellas. Her stod vi en GOD stund...
 

Dagen før hjemreise, hadde vi noen timer fri, og utnyttet det til å få oppleve enda et land; Makedonia! Det var bare 20 minutter å kjøre fra der vi bodde, så det hadde nesten vært for ille å ikke sette beina innafor. Men i tillegg til å være "et nytt land på samvittigheten" overrasket også det lille stedet meg med å være både koselig, og innholdsrikt. Vi besøkte klosteret "Church of Saint John," fant to geocacher (yey!), tok noen fine bilder (kommer på bloggen snart) og vasset i det klare vannet på andre siden av Ohrid-sjøen. Kunne faktisk såvidt skimte Pogradec på den andre siden. 

 

Nå trodde jeg at det var slutt på nye land for denne gang (etter å ha tapt diskusjonen om å kjøre gjennom Bosnia på veien hjem). Men da vi plutselig fant oss selv på flyplassen i Dubrovnik igjen, på vei hjem, 8 timer før flyet gikk: da måtte vi bare ta turen ove (som tok et kvarter hver vei fra flyplassen med taxi). Ble møtt av et nydelig syn på grensa, siden sola akkurat var i ferd med å stå opp (Ja, vi var grytidlige!). Grensevaktene var litt usikre på om vi var dumme, ekkelt rike, eller helt enkelt kriminelle da vi forklarte: "We're from Norway! We collect countries! We just want the stamp..."

 

Nå er jeg kjempefornøyd! Målet mitt var egentlig å holde tritt med alderen min (altså 24 land i år), men jeg har oversteget med fem land! Så nå må jeg kanskje sette meg et enda mer ambisiøst mål. Tro hva det skal være... 50 land før jeg blir 30år??? I dette tempoet blir ikke det noe problem :P (Sånn utenom at det ikke er så mange flere å ta av i Europa. Så jeg må kanskje ikke være overmodig heller). (Nå har jeg i hvert fall satt rekord for innlegg med antall paranteser.) 

Har du reist et helt nytt sted i det siste? :)
 

, Sokndal

Bor på Haua med mannen min, Thomas, i et oppussingsprosjekt med mye potensiale. Er 25 år. Lærer. Jeg er glad, venn med Jesus, positiv og variert. Har en drøss med hobbyer, og liker alt som er kreativt, spennende, og smaker søtt! Det skjer så mye bra i livet mitt; Masse små Mirakler som jeg vil dele med dere!

Instagram: Ingrid0123

Anbefalte Innlegg:

Arkiv

hits