august 2015

Våg å Elske

 

 

 

Boktittel: Våg å Elske

 

Forfatter: Stephen og Alex Kendrick

  

Innhold: Våg å elske er en førtidagers utfordring til alle i et ekteskap. Hver dag har boken noen gode tips, og en konkret utfordring som man skal fullføre for å praktisere ubetinget kjærlighet. 

 

Min mening: Jeg prøvde å fullføre utfordringene i boka, og merket at til og med vårt ekteskap (som jeg regner som bra) har mange områder som kan forbedres. Boka har fått meg til å innse enda mer jeg kan gjøre for Thomas. Og enda mer hva betingelsesløs kjærlighet virkelig er. Likte boka bedre og bedre, og tror nok at alle ekteskap har noe å lære her. Helt bakerst i boka var også veldig mange nyttige tillegg. For eksempel "nøkler til effektiv bønn" og "spørsmål til ektefellen din".

 

 

Terningkast: 5. Viktig og lettlest! Jeg anbefaler den til alle som er gift!

BildeKilde

 

Jeg anbefaler jeg også kjærlighetens fem språk som handler om hvordan man viser kjærlighet på en måte ektefellen vil forstå. Den driver vi å leser sammen nå. Du kan også gi en sjanse til Joyce Meyers bok, Hjelp jeg er gift.

Do you believe?

Den beste filmen jeg har sett på lenge, er do you believe? 

Jeg er ikke så veldig glad i film egentlig. Men noen få ganger finner jeg sånne vinnere, som jeg nesten aldri blir lei. Grease, forrest gump, of mice and men, pirates of the caribbean, og enkelte andre. Enda sjeldnere er dette oppbyggende filmer med et godt budskap (kristne filmer er desværre ofte lavbudsjetts-prosjekter, og blir ikke så bra). Men denne gangen er jeg vunnet over. Det er i hvertfall den beste kristne filmen jeg har sett siden Grace Unplugged og Fireproof. (andre sammenligner den med god's not dead, men jeg likte denne bedre.)

Så jeg ville bare stikke innom for å anbefale den. Jeg har i hvertfall tenkt til å kjøpe den :)

 

BildeKilde

 

Edgar Degas

En av de rosene jeg har forelsket meg i i år, er Edgar Degas. Den jeg bare ha i hagen. Jeg har jo en mor som driver planteskole, så jeg har sett meg ut en lang liste med planter vi vil ha i hagen. Men vi kan bare ikke kjøpe alt vi har lyst på med en gang. Så jeg har hele tiden sagt at rosene får vente til neste år. Se, så fin!

Ellers går helga i ett, og dagene i ett. Men det var godt med helg - den trengte jeg for å bli klar til en ny uke i ny jobb. Neste helg blir mer stress. Da skal jeg jobbe lørdag også, i tillegg til å passe Chessie (hunden) noen dager, siden mamma reiser av sted.  

Og så kom sommeren

Når sommerferien var over, og skolen startet opp, da kom sommervarmen og sommerværet endelig. For min del har det ikke blitt så enormt mange muligheter til å nyte været ute. Men jeg er takknemlig for hver dråpe med sol jeg kjenner. 

 

Nå var det akkurat på sin plass med helg. Jeg trengte et par dager til å komme meg, og til å gjøre litt hva-jeg-vil. For ikke å snakke om å få styrke til å ta oppvasken som tårner truende høyt på store deler av kjøkkenbenken.

 

Helga brukes også til menighet. Vi har kickoff for ungdomsmøtene i kveld. Og i går var vi på kickoff i Flekkefjord og spilte med lovsangsteamet for ungdommene i nabobyen. Moro med mye musikk - og spesielt nå når vi har brukt ferien godt til å øve inn noen nye, gøye sanger :)

 

Jeg avslutter dette merkelige innlegget med et bilde av mitt favoritt-ugress, som minner meg på at ikke alt uønsket (som f.eks. ugress) er stygt. Og dessuten at noen pene ting kan være kvelende og usunne. 

Hva bruker du det fine været til?

Skolestart

Skolebygningen tårner seg opp langt over hodet. Mennesker strømmer mot et støyende sentrum. Første skoledag. Kaos i skolegården. En helt ny hverdag. Vil jeg få noen nye venner? Vil jeg nå opp til alle de nye forventningene? Gule vester og fargerike klær glir inn i hverandre idet sommerfuglene stimler sammen i magen.Det var noen sommerfugler i magen, til og med for oss lærere, på første skoledag. Men det var herlig å være i gang. Gøy å møte noen av elevene jeg skal tilbringe året sammen med. Enda er det mange småting å komme inn i. Men jeg er glad for å være i gang. Bring it on :)

 

En ny æra

På fredag var min første dag i den nye jobben som lærer. Eller det vil si. Jeg føler ikke at jeg begynner å jobbe skikkelig før på onsdag, når elevene kommer. Men i hvert fall så kjenner jeg at jeg gleder meg skikkelig til å komme i gang. Dette blir et vanvittig spennende år! 

Lørdag var også en fin dag. Vi hadde besøk av svogerfamilien; bror til Thomas, dama, og tre barn. Alle sammen fikk løksuppe - noe som var veldig spennende om de ville like. Men det gikk bra :) Senere på dagen var jeg og Thomas en bud-tur til Moi for mamsen, og avsluttet kvelden sammen med gode venner på nachos-kveld. Det er helt rart å tenke på at ferien er over nå. Jeg har jo nesten ikke vært på skolen siden starten av april - tidenes lengste ferie! (jobbet hjemme til midten av mai, da). Godt at jeg er blitt lærer, så jeg ikke trenger å si helt farvell til lange ferier enda xDI dag er det søndag igjen. Planen for dagen er søndagsmøte, litt jobbrelatert lesing, og en del sying :) 

Sydd shorts til mannen :)

 

 

 


 Dette stoffet fikk jeg fra "gamletante" da vi var i Molde i ferien. Shortsen har altså ikke kostet meg noe å lage: Gjenbruk på sitt beste! Fremgangsmåten for å tegne stoffet har jeg tatt delvis fra Denne youtube-filmen. Veldig gøy prosjekt - og mannen er fornøyd :)I morgen har jeg endelig satt av tid til å sy igjen. Gleder meg :)

Lykken i livet

Lykken i livet er å se det vokse på magisk vis. Et bittelite frø blir levende, og former seg til tomater, fargerike blomster, eller underjordiske rødbeter. Her er noen glimt fra hagen - som hver dag får frem litt glede i meg når en blomst endelig springer ut, eller det endelig begynner å komme små tomater og ertepeser til syne...

Denne georginen har jeg blitt kjempeglad i! Og forhåpentligvis klarer jeg å overvintre den også. Den er helt full av knupp nå! :) 

Hortensiaen var allerede i hagen da vi kjøpte huset, og jeg var veldig spent på fargen. Sier meg veldig fornøyd med lyseblå - nå er hele busken en stor lyseblå dott :)

Herlig! Tenk at jeg har vokst opp på en planteskole(jeg vasset bokstavelig talt i blomster fra jeg kunne gå, og var med min enslige mor på jobb), og så er det ikke før jeg blir voksen at jeg innser at hage er gøy! 

Tips: Plant avocado-steinen

 

En litt kjekk ting for avocado-elskere som meg selv er å plante steinene. Jeg har nå prøvd meg flere ganger, og synes det er veldig gøy. Først skal (helst) steinen få stå halvveis i vann til den får røtter. Bruk tannpirkere til å støtte dem opp hvis du ikke finner et passe stort glass slik jeg gjorde. (Google hvis du lurer på det med tannpirkerne. Jeg har brukt tomme glass med tikka-masala-saus i det siste, for de passer akkurat slik at ikke steinene faller nedi. Jeg pleier å prøve å bytte vannet en gang i uka omtrent så det ikke blir super-ekkelt. Etterhvert sprekker steinen, og det kommer en rot fra bunnen :)

 

Jeg har prøvd å plante den i jord til forskjellige tidspunkt. Den første plantet jeg uten å sette i vann først. Den spirte etter flere måneder - jeg hadde glemt hele greia. Faren er at man glemmer å vanne den "tomme" jorda. Noen har jeg plantet idet rota begynner å synes, mens andre igjen har jeg spart helt til de er omtrent ti cm lange og begynner å få blader. Alt fungerer egentlig.

Nå har jeg et prosjekt der jeg har tenkt til å prøve å flette stammene til tre planter. Er spent på hvordan dette går!
Den eldste planten min er 2-3 år gammel, og har nå nådd 60 cm. Det er en skikkelig dekorativ stueplante, selv om jeg ikke er sikker på om den noen gang får spiselig frukt (i så fall blir dere oppdatert). Foreløpig har den ikke verken blomstret eller fruktet seg på noe vis. Men fin er den! Og gøy å kunne si at man har dyrket den helt selv :)

Lev Vel

"Som i et speil, i en gåte.."

Boktittel: Lev vel

 

Forfatter: Kjell Markset

  

Innhold: Markset er kjent som grunnleggeren av KRIK, og OL-prest. Lev vel handler om å leve lykkeligere. Han legger frem fire nøkler som skal hjelpe oss med dette: Relasjoner, Kosthold, Aktivitet og Hvile. Boka tar utgangspunkt i et bilde av et bykart for å forklare de ulike aspektene av livet vårt. Underveis kommer vi også innom kjente personer som Vigeland og Jesus.

 

Min mening: Jeg likte boka bedre og bedre etterhvert som jeg leste. Den har mange gode poenger og ting å tenke over. Den gav også en veldig balansert bilde av kropp og sjel. Det er ikke kosthold og trening som er det store her i livet - mens det skal ikke forsømmes heller. I tillegg gjør mange historier og bilder den lettere å lese. Veldig praktisk og forståelig, samtidig som den bringer dype spørsmål frem i lyset. Jeg likte spesielt godt hans 8 personbeskrivelser. Der lærte jeg mye om meg selv!

 

Terningkast: 4. Nyttig! Jeg anbefaler den til deg som vil tenke litt på livet ditt, og hvem du er. Ung som gammel: Her finner du noe av verdi :)

BildeKilde

Make your mornings better

Jeg har tenkt litt på morgenene mine nå i ferien. Faktum er at jeg har ganske lange morgener, men jeg bruker dem på litt ufornuftige ting. Her er et eksempel.


Ps: "Mat" var i dette tilfellet en sjokolade og en neve mandler. Stakkarslig. PPS: Shake er ikke en slankegreie, men en måltidserstatter fordi jeg er lite kreativ og gira når det kommer til frokost(surprise-surprise). 

 

Konklusjonen fra hverdagen min de siste morgenene er at jeg bruker halvannen time hver dag på pc og mobil hver morgen. Ikke den beste starten på dagen! Så jeg vil gjøre et eksperiment hvor jeg bestemmer meg hvordan hver morgen skal være på forhånd. Noe av det som er viktig for meg er bedre frokost, mer fysisk aktivitet, og mer bibellesning og tid med Gud. Klarer jeg å følge planen? Vil en bedre start på dagen påvirke resten av hverdagen min??


En kilometer og ti minutter er ikke masse. Men dette er for å gjøre noe. Og noe er faktisk mye bedre enn for mye, dersom det faktisk kan gjennomføres. Jeg kan så klart alltids utvide treningen de dagene jeg føler for det. Men jeg valgte å sette meg mål som jeg tror jeg kan klare å gjennomføre flere dager på rad. 

Skal skrive litt hver dag om hvordan det gikk å følge planen, og hvordan formen har vært. Jeg har ikke tenkt til å veie meg eller noe, fordi dette ikke er et slankeprosjekt, men et livsstil- og velvære-prosjekt. 

 

Dag 1:Onsdag

Hvordan planen gikk:

Det meste gikk egentlig ganske bra. Det var litt for kort tid til frokosten, og dessuten litt for tidlig (jeg spiste smoothie flere ganger innimellom andre ting for å få spist opp alt det kalde). Tror jeg vil jogge før frokost i morgen. Ellers var planen egentlig god, så jeg prøver igjen i morgen. 

Form resten av dagen:

Var litt sliten i starten på jobb. Senere ble jeg vond i hodet - begynnende migrene som heldigvis gikk bort med en tablett og litt søvn i bilen på vei til bursdagsselskap. 

 

Juice laget av stikkelsbær, nektarin og gulrot. Supergodt! :)

Dag 2, Torsdag

Hvordan planen gikk:

Joggeturen var tung. Men mye bedre med frokost etterpå. Hadde egg og bacon. Digg!

Form resten av dagen:

Mye sprekere på arbeid i dag, men litt støl i noen muskler som har blitt lite trent i sommer (flaut, etter en timinuttersøkt).

 

 Dag 3, Fredag:

Hvordan planen gikk:

Havregrøt til frokost. Føler at jeg begynner å få et program som funker nå.

Form resten av dagen:

Fin! Jobb, tur med tantejenta, og middagsbesøk. Alt med god stemning :)

 

 

Dag 4 Lørdag:

Hvordan planen gikk:

Fikk fri fra jobb i dag siden vi har besøk av niese Vilde. Men er sterk og bestemt, og dropper ikke jogging allikevel. Programmet hver dag er nå: våkne, lese bibel, jogge, trene, bade, frokost.

Form resten av dagen:

 Fin. Trøtt på midten av dagen, men ikke sliten. Tror ikke det har noen sammenheng - kun pga. helg. 

 

Dag 5, Søndag: 

Hvordan planen gikk:

Drøyet dagen litt i senga til klokka var halv ni. Føler meg bra, og planen fungerer også godt. Jeg leker med tanken på om dette kan gjennomføres når jeg begynner å jobbe også. Da må jeg eventuelt stå opp klokka seks. Men det lar seg faktisk gjøre...

 Form resten av dagen:

 Topp!

 

 

Den nye planen som fungerte best for meg ble altså:Jeg er kjempefornøyd med hvordan prosjektet gikk. Jeg klarte faktisk å gjennomføre! Jeg har hørt at gode vaner blir automatisert dersom de gjentas hver dag i to uker. Jeg vet ikke om det alltid stemmer, men jeg vet i hvert fall at det skal ikke mer enn èn dag til for å bryte en god vane. Så nå må jeg virkelig jobbe hardt for å fortsette med dette. 

Det beste med prosjektet er at jeg hver dag har fått gjort i hvert fall noe aktivt. Og at jeg hver dag får lest i bibelen helt i fra morgenen av - det gjør liksom noe med fokuset for hele dagen. Spillene har jeg heller ikke savnet så stort (men må jo inrømme at jeg har funnet andre tidspunkter som jeg lurer frem mobilen et øyeblikk.). Bloggen har det blitt litt mindre tid til. Men så er faktisk helsa mi, og bibelen viktigere enn bloggen også. Man må alltid prioritere bort noe.

Nå som morgenene mine er på stell, er det vel bare resten av dagen som mangler :P

Hvordan er din morgenrutine? Vil du prøve deg på å designe morgenen din på forhånd, slik jeg gjorde?

 

 

De nydelige feriedagene...

Torsdag til lørdag hadde vi den herlige ti-år-gamle niesa vår Vilde på besøk. Utrolig koselig med overnattingsgjest. Når jeg var på jobb, var Vilde med Thomas på bytur til Lyngdal. Ellers fikk vi tid til både Geocaching, tegning, jordbærsmoothie og middagsbesøk av svigers på hjemmelaget lasagne. Har vært noen fine dager - spesielt lørdagen da selveste sola overrasket oss med en snarvisitt. 
Jeg merker at feriedagene forsvinner under meg, så man må bare ta tak i hvert øyeblikk og nyte dem maksimalt! I går grillet vi sammen med venner, og i dag skal vi ta opp litt maling i gangen. Men først på møte i mengiheten! Gleder meg :)

Naturens snacks er den beste!

 

Nå er det høysesong for bær, og jeg plukker og spiser så mye som mulig! I skogen er det blåbær, mens i hagen finner jeg både rips, bringebær, taibær og stikkelsbær. Og et og annet jordbær som sneglene ikke har spist mer enn halve av. 

Bær er supersunt, og supergodt. Skulle bare ønske de vokste hele året! Men i hvert fall så kan de fryses. Og det er jo kjempegreit å kunne dra frem bær fra fryseren på vinterstid. Både til for eksempel pai, smoothies og desserter :) 

Gule rips, blåbær og bringebær klare til frysen.
Vet ikke om jeg får laget saft i år, slik jeg gjorde i fjord. Men håper på det. Må bare finne meg en dag til plukking... hmmm.... Hvor forsvinner all tiden min???

 

Før og Etter-bilder fra Badet

 

Vår store stolthet, og det eneste rommet som nå ser meget presentabelt ut, er badet. Utgangspunktet var ganske magert, og underveis-prosessen var grusom. Men nå er det hele over, og vi er hundre tusen kroner fattigere, men ett stykk (pent) bad rikere. 

Før-bildet er ikke så ille. Men bilder lyver. Og dette badet var mye værre enn det ser ut som. Veggene var ujevne, vinduene fulle av misfarging og flassende maling, pluss at en vegg delte det ene vinduet i to(?!). I tillegg var badet på under fire kvadratmeter med en gammel dusj og veldig upraktisk speil (det du ser til høyre som ikke henger over vasken, men over doen). 

 

Vi reiv den merkelige veggen som stoppet midt i vinduet, også reiv vi egentlig alt annet i tillegg. Vi var uten dusj i over en måned, men hadde heldigvis en midlertidig (litt creepy) do i kjelleren. Vips, så hadde vi litt over 8 kvadratmeter å boltre oss i! (Skjønner virkelig ikke hvorfor noen har sett opp den veggen. Det som ikke var bad, ble kun brukt til å ha fryseren i.  Waste of great space!)

.

Og Voila! Etter masse jobbing var alle lagene med varmekabler, sement, isolasjon og diverse på plass, og do-gåingen kunne starte igjen! 

 

I fryser-enden fikk vi plass til vask, og vi har også lagt opp til dusj, hvis vi ikke skulle ha nok med badekar. Men foreløpig digger jeg å bade. Så jeg vet egentlig ikke om vi gidder dusje-greia. Problemet er liksom at da må vi kaste ut det fine speil-skapet...

 

 

 

Og så over til litt detaljer. Vi elsker jo drivved. Her er lysestaken svigerfar laget til oss. Se masse fine drivved-ting han har laget HER. Thomas har også laget en del drivved-saker i det siste, så de kommer på bloggen etterhvert :)

 

Jeg er så fornøyd med dette øredobb-stativet jeg kjøpte på ebay. Det er bare helt genialt å få samlet alle på denne måten. 


Jeg kommer ikke over hvor deilig det er å ha badekar. Nyter det virkelig...
 Tatt av Thomas.

 

Herlig å ha badet ferdig. Det var liksom det viktigste. Kjøkkenet får vi ikke råd til på en stund, så nå holder vi oss til maling og småting til vi får jobbet litt. Hva synes dere om farger og sånt? Foreløpig er det ganske lite farger, men det er greit å ha muligheten til å variere, synes jeg. Nysydd løs sommertopp

Dette er første gangen jeg har sydd noe fra en bok (til tross for at jeg har flere sybøker). Og jeg må bare si at det var en suksess! Dette er til nå et av  plaggene jeg har brukt mest av de jeg har sydd selv. Et plagg som er utrolig behagelig, avslappet, men også fint. Kommer nok til å sy flere lignende i fremtiden...

Du finner oppskrift og mønster til denne og mange andre fine plagg i boka Handmade, som faktisk er laget av bloggere. Stor sannsynlighet for at jeg vil prøve meg på flere av disse oppskriftene i fremtiden :)

Allegiant

"I suppose a fire that burns that bright is not meant to last."

"Allegiant (Divergent, #3)" av Veronica Roth

Boktittel: Allegiant

 

Forfatter: Veronica Roth

  

Innhold: Dette er avslutningen på Divergent-triologien. Trice er i ferd med å oppdage en verden hun aldri trodde eksisterte. En verden utenfor gjerdet. Kan hun virkelig finne seg et tilholdssted her? Og hva med familie og venner som enda lever innesluttet i den lille byen uten å ane sannheten?

 

Min mening: Divergent starter fantastisk, men taper seg litt i Insurgent. Jeg likte Allegiant et sted midt i mellom de to forrige bøkene. Man blir bare mer og mer glad i karakterene, og mer og mer undrende for hvordan dette kan ende på en god måte. Vet ikke helt om jeg likte slutten, egentlig...

 

Terningkast: 5. Spennende! Jeg anbefaler den til deg som liker fantasy/sci-fi. Men les de andre bøkene (eller se filmene) først!

BildeKilde

Dagens oppfordring.

Jammenmeg fikk vi noen sommerdager i august også. Gårsdagen var upåklagelig, og i dag våknet jeg også til solskinn. Håper bare jeg får mer anledning til å være ute i dag enn i går, da. Men først skal jeg på jobb! 
Nå trodde jeg egentlig at vi skulle ha en oppussings-pause etter badet var ferdig. Men den gang ei. Plutselig er det gangen som er halvmalt og full av plankerester og sånt. Så. Ja. Nok å gjøre!

Bildene er fra en liten tur til Lio med to gode venninner: Andrea og Caroline. Vi plukket blåbær, utfordret hverandre, og fant hengekøyer. En flott tur altså!

 

Dagens oppfordring er å ikke la dette bli en kjedelig dag. Gjør noe for å gjøre den spesiell. Tenn lys til middagen og ta på finkjolen. Inviter en venn med deg på piknik i hagen. Prøv å finne veien til en fjelltopp du aldri har vært på, eller besøk noen du ikke har sett på altfor lenge...


Før og Etter-bilder fra Kjøkkenet

Vi kjøpte oss hus i sommer, og har brukt ferien på å pusse opp. Kjøkken og bad var to store behov, men vi hadde ikke råd til begge deler. Så vi prioriterte egentlig badet - men gav kjøkkenet også en overfladisk shingings. Slik så kjøkkenet ut på visningen. Rødt, sprekker i veggen, og gulvbelegg over benken. 

 

Vi startet med med å ta bort belegget på veggen, og malte veggene hvite. Fikk også installert en ny vifte, og en ny stekeovn (som begge var brukt og gratis, vel og merke)


Og med litt dill og dall ble kjøkkenet seende slik ut:Posepølsa har jeg sydd selv. Se hvordan HER

I en isboks har jeg plantet meg solsikkespirer som er fine å bruke i salaten :) Hva synes du? Det er jo ikke helt drømmekjøkkenet enda, men ble det ikke litt bedre med et strøk maling?

Snart kommer bildene i fra badet - jeg er bare litt treig ;)

Feriehverdagens lyspunkt

Feriehverdag er en merkelig ting. Dagene virker så ulidelig korte, og man får tid til så enormt lite av det man ønsker. Men så, når du ser tilbake på bildene er det om sommeren du har opplevd mest allikevel. 

Men selv når vi ikke reiser så er dagene gode. Her er noen få ting som gjør feriehverdagen min bra:

 

*En herlig mann som står på med oppussingen i huset dagen lang, men allikevel blir med meg på blåbærtur på kvelden.

* En lånt, hyper, kosegal border collie som hver dag hilser meg som om det skulle ha vært Jesus som kom igjen. 

 

* Gode venner som alltid er med på noe som inkluderer sjokolade eller te. 

* Brownies. Bare fordi.  

*Nye, ukjente hus-ting som å klippe plenen (trim og soling i ett!), og plukke bær i hagen. 

* Smoothies og snickersis som er hjemmelaget. Helst med ting fra hagen som pynt og smakstilsetning :)

 Hva har du å være takknemlig for i ferien? :)

, Sokndal

Bor på Haua med mannen min, Thomas, i et oppussingsprosjekt med mye potensiale. Er 25 år. Lærer. Jeg er glad, venn med Jesus, positiv og variert. Har en drøss med hobbyer, og liker alt som er kreativt, spennende, og smaker søtt! Det skjer så mye bra i livet mitt; Masse små Mirakler som jeg vil dele med dere!

Instagram: Ingrid0123

Anbefalte Innlegg:

Arkiv

hits