februar 2012

Faste fra sjokolade

Fant nettopp ut at det nå er fastetid! (leste om det på bloggen til gatepresten). Den varer fra 22.februar til påske. Jeg tenkte å henge meg på.

Gatepresten skriver om motivet bak faste: det er ikke riktig å faste for å slanke seg. Fasten handler om å fokusere på Gud og å fokusere på mennesker rundt seg.

Jeg har tenkt til å faste fra sjokolade i år fordi jeg helt seriøst er veldig avhengig! Tror nesten ikke det går en dag uten melkerull, kvikklunsj, smågodt eller noe annet med sjokolade! Jeg har tenkt litt på det i det siste, for vi kristne bør jo ikke være avhengig av noe annet enn Gud. Selv om sjokolade forsåvidt er bedre enn andre ting, skal det ikke være noe en ikke kan klare seg uten. Så for å bevise for meg selv at sjokoladen ikke har (så mye) makt over meg, skal jeg være uten i fasten. I bibelen nevner Paulus noe om dette:

"Jeg har lov til alt, men jeg skal ikke la noe få makt over meg."1.kor.6.12.

Som jeg nevnte skal fasten også handle om dem rundt oss. Jeg tenker derfor å gi 500kr (som jeg ellers hadde brukt på sjokolade) til en god sak. Det står litt om dette i bibelen. I Jesajas bok sier Gud noe om hvordan han ønsker at fasten skal være:

 

«Er dette den fasten jeg har valgt,
en dag da mennesket plager seg selv,
bøyer hodet som et siv
og legger seg i sekk og aske?
Kaller du dette for faste
og en dag etter Herrens vilje?
Nei, dette er fasten jeg har valgt:

å løse urettferdige lenker,
sprenge båndene i åket,
sette undertrykte fri
og bryte hvert åk i stykker,
å dele ditt brød med sultne
og la hjelpeløse og hjemløse komme i hus.
Du skal se til den nakne og kle ham,
du skal ikke snu ryggen til dine egne.» (Jesaja 58,5-7)

Det handler rett og slett om å gjøre en forskjell for andre mennesker. Slik sprer vi Guds lys ( matt.5.16). Les versene i Jesaja en gang til, og tenk igjennom hvordan du kan gjøre noen av disse tingene!

Her er en link til en side hvor du kan velge noe å faste fra, og beregne hvor mye du sparer på det. Du kan også gi pengene du sparer til noen som trenger det gjennom denne siden (det var der jeg fikk ideen)

 

Får pakke vekk denne boka noen uker:
Min uforglemmelige 20-årsdag!

Dagen startet egentlig litt dårlig. Jeg og Thomas kranglet på telefonen. Heldigvis ble vi enige om at vi måtte snakke skikkelig. Han kom til meg, og alt ordnet seg (kortversjonen). Jeg fikk en fantastisk gave av kjæresten min! En blitz til kamera, og i tillegg et bilde som egentlig er vårt, men som lenge har hengt på soverommet hans: et bilde av oss to tegnet i Budapest :)

Siden sola skinte så nydelig, tok vi oss en tur ut, Thomas, Chessie og jeg. Utrolig herlig å kjenne sola i ansiktet igjen! Og da vi kysset i solskinnet: det var akkurat som en ny, gammel, glemt type kyss! Å kysse om våren...

 

Det neste punktet på dagens agenda var feiring. I stedet for å feire min egen dag, ble det surprise-party for Cathrine som har bursdag samme dagen som meg. Vi lurte henne opp med en gjennomtenkt unnskyldning, og ut fra huset vi stoppet ved, strømmet det ut folk og ballonger! Hun ble veldig overrasket, og vi prakket på henne gaver, en scrapbook vi hadde laget, masse god mat og kaker:) Skikkelig vellykket fest for ei skikklig søt og takknemlig jente!

Cathrine med gaven fra meg: en potte med karsefrø og et annet mystisk frø som ikke har spirt enda. Hun fikk også et par øredobber.

Her er scrapboka vi laget til Cathrine. Hver gjest har en side med bilde av seg, og en hilsen til Cathrine.

En fantastisk, magisk, prinsessete kake fra Rebekka! Helt magisk. Utrolig god!

 

Etter overraskelsen gikk de fleste av oss på et ungdoms-hus-møte klokka 20. Det ble kjempebra med herlig lovsang, en god forbønnstund og litt undervisning om dåp. Etterpå var det mat og sosialt, og de hadde til og med bakt kake til oss to bursdagsbarna! (utrolig god kake, skal få oppskriften!) Så omtenksomt og hyggelig! Menigheten er jammen som en utvidet familie! Jeg ble så utrolig glad og mett i løpet av dagen. Helt uforglemmelig!

Her er en del av gjengen på ungdomsmøtet
Kaka vi fikk med sjokolademousse, vaniljekrem og sjokoladekake i.


Vi bursdagsjentene :) 

Lykkesrusen fra våren

Nå er det virkelig vår i lufta! Når jeg har jobbet i blomsterbutikken denne uka har det kommet inn litt av hvert herlige vårvarer! Jeg blir skikkelig glad:) Jeg sprenger nesten av glede når jeg tenker på hvor godt jeg har det! Fint vær (sol og skyfritt ute!), gode venner, og en spennende dag foran meg! (lurer bare på når jeg egentlig skulle gjøre matte? Trodde det var noe med en søndag...?)

I hagen er det snøklokkene som blomstrer. Men også krokus og påskeliljer har begynt å spire!


Herlig å ha de nydelige stemorene fremme! Det er vår!

Tenk at det snart er påske! Også de små søte mini-påskeliljene er inne nå.

Til slutt min personlige favoritt: Primula! De nydelige vårfargene gjør meg skikkelig lykkelig! (skikkelig fint stativ også!)

Når jeg er inne på lykke, kan jeg bare ikke vente med å vise dere denne boka jeg fikk av Caroline! SE!!

LYKKE<3

 

Hva gjør deg lykkelig?

Ikke tenåring

Den vanskelige, forrvirrende tenåringstida er forbi for min del. Jeg har til slutt tredd over i de voksnes rekker. (men kommer ikke til å oppføre meg deretter på noen år enda.)

Jeg har egentlig sluppet unna en del ting med å være tenåring. Jeg skippet fjortisalderen. Droppet også den ville utprøvingsperioden med alkohol, og jeg liker å tro at jeg ikke har stått for så veldig mye opposisjon.

Jeg har allikevel gått igjennom noen krangler med mamma, en god del sene kvelder ute, og jeg har forandret meg masse. Det viktigste med tenårene er nok at man "finner seg selv." Jeg har bestemt meg for hvem jeg vil være, hva jeg synes er viktig, og jeg har, ikke minst, fått mye bedre selvtillitt når det gjelder disse tingene. Tennårene er utrolig spennende. Jeg er ikke glad for at den er ferdig, men heller ikke trist, for nå kan jeg jo gå videre. Det er litt som å bli ferdig med et kapittel i en spennende bok: Jeg er litt trist fordi det betyr at boka er nermere ferdig, men også glad fordi jeg snart får vite hva som skjer videre...

Hva er/var typisk for din tenåringstid?

 

Dagen i dag har vert helt Konge! Har overrasket ei venninne med bursdagsfest (vi har bursdag samme dag) (strengt talt var det i går, siden det nå er tidlig søndag...) Skal skrive mer om kvelden og dagen senere:)

Praksisperioden som var

Jeg har vert i praksis som lærer i en sjette klasse i tre uker før jul og tre uker etter jul. Tenkte å skrive litt om hvordan det var.

* Det kjekkeste var å få bli kjent med ungene. De er allerede litt mine, og det er trist at jeg antagelig aldri ser dem igjen.

*Vi klarte faktisk å lære noen litt matte! (det sier kanskje mer positivt om dem enn om oss). Vi hadde for eksempel en egenevaluering hvor elevene skulle tegne en smiley for hvor godt de forsto dagens matte, og det var et overveldende flertall av smilefjes! (noen få usikre eller sure fjes) Hadde det også veldig greit på mattedagen vi arrangerte, og i tekstiltimene når elevene sprang rundt og ville høre musikk i klasserommet. Det ble også mer eller mindre strikking i de timene.

*Å rette prøver var også ganske gøy (til en viss grad). I engelsken kunne en finne utrykk som " they married ever after" eller "It was a very peaceable town." Og i matten var det også mange kreative løsningsforslag. Det mest urovekkende var kanskje svaret på spørsmålet "hvor stor er sannsynligheten for å trekke en grønn seigemann?": svaret var: "Den er grønn!"

* Kjekke medarbeidere var også en viktig faktor! Vi ble godt tatt imot på skolen, både av den fantastiske praksislæreren vår og de andre lærerne. Skikkelig godt miljø:) Dessuten kom vi veldig godt overens i praksisgruppa også (som bestod av 4 studenter). Win-Win!

*Mens det stod på var kanskje den mest fremtredende egenskapen til praksisperioden at jeg hadde ekstremt lite fritid. Pendling er ikke alltid like morro!

* Har lært kjempemasse om å være en klasseleder, om å være i forkant, og masse mer. Men har enda masse å lære. Like greit at det enda er tre år igjen!

Siste dagen hadde vi en kjempe-koselig tur med hele trinnet. bildene i innlegget er fra den turen (må være litt forsiktig med hva jeg legger ut, derfor blir det bare oversiktsbilder av elevene).

 

En del av 6-klasse klare til avgang.


Koselige lærere. Praksislærer til høyre.Til Minne om Snøen

Nå er snøen regnet bort, og våren står for tur (håper jeg). Det er ufattelig deilig, men i dette innlegget hadde jeg lyst til å legge ut noen bilder av Chessie som leker i snøen. Hun bare Elsker å rulle seg i snø, å bli kastet snøballer på, eller å hoppe og gni seg inn i snøen. (noen må jo like den)

Sånn som dette krabbet hun fremover og gnidde hodet inn i snøen mens bakbeina dyttet. Hysterisk!


Og hun rullet og koste seg masse. Ville nesten ikke gå hjem igjen!
Det er nesten så det er trist (for henne) at snøen er borte. Men når jeg tenker meg om er hun like glad i vann!

Vinterferiens innhold

Det har vert helt Deilig å ha litt mer fritid igjen. Ferien til nå har jeg brukt på å jobbe. Fint å tjene penger! Så dagene går til rydding i hyller, vanning av blomster og prising av varer. I dag kom det nye blomster til butikken, og blomstermannen som kjørte bilen sa med en gang: "Det er ikke vanskelig å se hvem du er! Du ligner masse på moren din!" (Mamma er eier av butikken).

Dessværre har marsvinene våre blitt syke. Ett døde for to dager siden, og nå er ett til sykt. Dette førte til full utrykkning til vetrinæren for mamma's (alle alle marsvinenes) del. Jeg og Thomas (som jobber hos oss) ble igjen og styrte geskjeften. Gikk greit det, men nå står vi igjen med fem marsvinbur som må desinfiseres (samt drikke-flasker o.l) og 6 marsvin som skal ha pencillin (har jeg skrevet det riktig?) hver morgen og kveld. Stress!

Våren kommer flytende i form av skjønne snøklokker i hagen og fargerike primula i butikken: FANTASTISK! I går fikk vi også smake på vår-været. I dag har det pøsregnet hele dagen, og jeg har dermed to våte jakker, våte sko og våte sokker (skal skifte nå!)

Ellers er jeg glad for at Gutten Min snart kommer bortom en tur^^


Gleder meg forresten veldig til helga (selv om skolestart og halvårsprøve da nermer seg skummelt mye -men det tenker vi ikke på enda!)Tilly

"Nå kunne hun se navnet. "Tilly." Det glapp ut av henne. Hun ble slått av navnet, og det rørte ved noe i hjertet hennes."

 

Tittel: TillyForfatter: Frank E. Peretti.

 

Innhold: Kathy får ikke hvile etter å ha sett den mystiske graven med påskriften "Tilly." Mannen hennes Dan, ektemannen hennes, prøver også å finne ut av mysteriet med den døde jenta. De finner til slutt at Tilly er en stor del av livene deres. Historien handler om kjærlighet, sorg, savn og abort.

 

Min Mening: Leste faktisk ut boka på ca en time; så den er ganske lettlest. Jeg  liker egentlig best bøker som varer litt, men denne var utrolig god til å bare være en kort historie. Fank Peretti skuffer ikke i denne romenen heller. Boka er spennende, magisk, mystisk og gripende.

 

Jeg vil gi boka karakteren 4. Veldig bra og spennende til å være så kort, og dessuten med et bra budskap og en lykkelig slutt.

 

Andre bøker jeg har anmeldt av samme forfatter:

*Mørkets Rike

*Mørkets Rike Møter Motstand.

 

Har du lest boka? Kunne du tenke deg å gjøre det?

Flinke kristne talere

En kristen taler skal ikke hylles i seg selv; det er Gud som har æren. Men det betyr ikke at det ikke går an å anbefale de som er ekstra flinke til å formidle Guds Ord. Det er veldig greit å vite litt hvem du har lyst til å høre på, hvis du plutselig får sjansen. Jeg tenkte derfor å dele noen navn som har gitt meg de mest minneverdige og bra talene, og så blir jeg glad hvis du vil dele noen tilbake, som en kommentar. Talerne har stort sett vert rettet mot ungdom. Jeg kunne sikkert ha nevnt flere, men dette var de første jeg tenkte på.

 

Stephan Christiansen

Er en utrolig begavet mann! Talene hans har kjempebra innhold, og han får på en eller annen måte alle til å følge med og huske hva han sier. Humor brukes flittig, samt en del  sang og andre spillopper innimellom. Jeg hørte ham tale sommeren 2011, på Hedmarktoppen. Uforglemmelig! Stephan Christiansen har også gitt ut boken "Det Jesus-revolusjonærende manifest." (har skrevet en anmeldelse av den her)

Her er en link til Hjemmesiden hans hvor du blandt annet kan laste ned musikken hans gratis, og høre på talene hans!

 

Magnus Persson

Har et spesielt talent for å snakke på en måte man husker. Det er ett år siden jeg hørte ham tale nå, på LED11 (en kristen festival for ledere) og jeg husker enda hva talene hans handlet om. Det sitter igjen fordi det var meget aktuelt, og han bruker ting fra dagliglivet slik at det blir lettere å forstå. For eksempel fletter han inn ting som tapas og Ipad i talene. Sånne lignelser har an antagelig fått ideen til fra Jesus :)

Her er en film fra en av talene han hadde på LED11.


Andreas og David Hasseløy

Det første som kom opp da jeg søkte på dem var overskriften "brødrene som kristner drammen." De to brødrene deler den samme formidlingsevnen. De klarer å finne de viktige temaene som er nødvendige, og gjør at du sitter igjen med noe du kan bruke. David Hasseløy var leirprest en gang jeg var på skitur med menigheten, og Andreas talte også på Hedmarktoppen forrige sommer. Etter å ha hørt en av dem, sitter jeg å bare venter på mer! 

   

(Bildene i dette innlegget er ikke tatt av meg)

Anbefaler virkelig å ta turen innom hvis noen av disse skal tale i nærheten av deg :)

Bibelen

"Hver bok i Skriften er innblåst av Gud og nyttig til opplæring, tilrettevisning, veiledning og oppdragelse i rettferd" Tim.3.16.

 

Tittel: Bibelen, Guds Ord.Forfatter: Flere

 

Innhold: Hvis jeg skulle oppsummere bibelen i ett ord, ville det ordet være "Jesus." I begynnelsen av bibelen får vi lese om hvordan mennesket lever og feiler på mange områder. Vi får vite Hvorfor det var nødvendig med en frelser. Deretter får vi lese noen profetier (en slags spådommer fra Gud) om hvordan Jesus skal bli født. Når vi kommer inn i Nye Testamentet (NT) kan vi lese om hvordan Jesus blir født, lever og dør for menneskenes skyld. Han er en helt ekstraordinær og spesiell person som ingen har sett maken til hverken før eller senere. Vi får lese om hvordan de nye kristne klarte seg etter at Jesus hadde stått opp til himmelen, og helt til slutt får vi lese en profeti om fremtiden; ting som ikke har skjedd enda.

 

Min Mening: Bibelen er en helt utrolig bok! Full av flotte skriftlige bilder og kloke ord. Jeg tror aldri det går an å bli lei av å lese den, fordi det er alltid noe nytt, dypere å få fatt i. Bibelen er for meg en rettesnor, en inspirasjon og noe jeg er utrolig nysgjerrig på. Dessuten mener jeg (som det står i sitatet ovenfor) at Gud faktisk har en finger med i spillet, og at bibelen er Sannhet: Guds Ord.

 

Jeg vil gi boka karakteren 6. Fordi den er så spennende, innholdsrik og Sann.

 

(Bildet i dette innlegget er tatt fra hermon.no, og jeg valgte dette fordi det er den utgaven jeg har lest i: anbefales!)

Andre inlegg jeg har skrevet om bibelen:

Jeg har lest hele bibelen

Morro med Ættelistene i bibelen.

Bibelens Dag

 

Har du lest boka? Kunne du tenke deg å gjøre det?

 

 

Har lest hele bibelen

Nå er det omtrent to år siden jeg begynte å lese bibelen fra perm til perm. Nå har jeg lest meg igjennom lange tider i ørkenen, håpløse siuasjoner, gledelige fester, utrolige mirakler og et hav av kjærlighet. Det har til tider vert litt tungt, men det har blitt lettere og lettere, og mer interessant ettersom jeg har forstått mer og mer. Nå er jeg ivrig etter å lese enda mer!

Jeg har ikke bare "lest igjennom," men tatt meg tid til å forstå en del av det jeg leser, og dessuten notere ting jeg ikke forstår (så jeg kan spørre noen senere). Det er litt av grunnen til at det har tatt såpass lang tid. Samtidig kunne jeg brukt mye mer tid på å grunne på det jeg har lest...


Nå er spørsmålet om jeg skal begynne helt på nytt igjen, eller om jeg skal begynne på Nye Testamentet... 

 

 

TIPS NÅR DU SKAL LESE HELE BIBELEN:

*Bruk et hyggelig bokmerke, slik at du hele tiden ser hvor du er, selv når du ikke har lest på lenge. Det er også et tips at bokmerket minner deg på noe. F.eks. ett av disse versene: Tim 3.16. eller Fili.4.13.

*Prøv å utfordre deg selv til å finne en fast tid å lese på. Hver morgen, på bussen, hver kveld eller noe annet som passer. Et annet forslag kan være å lese ett kapittel til dagen (meget overkommelig) Da klarer du i hvert fall Nye Testamentet på under ett år. 

*Ikke les mer enn du orker. Ta deg pause når du merker at du ikke klarer å ta tak i det du leser. (jeg er i hvert fall sånn at hvis jeg leser for lenge, klarer jeg ikke å konsentrere meg om det jeg leser.)

*Bruk gjerne bibel-meditasjonen som du finner på bibelen.no (Dagens bibelord - meditasjon) For å få med deg mer av det du leser, og for å gå dypere inn i Ordet.

* Les noe sammenhengende, ikke bare et vers her og der. Les en bok om gangen, hele Nye-Testamentet, eller hele bibelen. Dette gjør at du får MYE mer ut av det.

*Skaff deg en studie-bibel. Det er veldig greit å kunne slå opp når du lurer på noe. Dessuten har jeg fått veldig mye ut av å lese et slags "forord" til hver bok, hvor det står litt om bakgrunnen, når boken er skrevet og om forfatteren.

4-stjerners middag

Vi har begynt med en artig tradisjon. Jeg og tre venner bytter på å ha 4-stjerners Middag hjemme hos hverandre (som programmet på tv). Til nå har vi hatt to av fire ganger. Først hos Caroline, og i går var det hos meg. Nå står gutta for tur!

I går bestod menyen av Tacokake med salat og Bringebæris med marengs. Tror de fleste klarte å trykke det ned:)
En ting som har blitt en god tradisjon på disse middagene, er å skrive adjektiv-fortelling. Utrolig morsomt når klokka tikker over midnatt;)

Gleder meg allerede til neste gang!

 

Forvirrende tanker og stikkende følelser

Noen ganger har jeg så mange forvirrende tanker og stikkende, vonde følelser i hodet at jeg blir helt matt og tiltaksløs. Da hjelper det å skrive ned tankene mine.
Jeg gjør det på den måten at jeg skriver et slags brev til Gud der jeg legger frem problemet så riktig som mulig. Det får meg til å tenke gjennom ting på en logisk måte, og jeg får klarhet i tankene. Dessuten lar jeg (stort sett) være å overdrive deler av historien, som jeg ofte gjør for meg selv i tankene. Når jeg snakker til Gud, vet jeg at det ikke er vits i å lyve, derfor prøver jeg å få det så riktig som mulig.

Ofte hjelper dette til noe annet enn å få klarhet i tankene også. For ikke så lenge siden skrev jeg på et litt klagete brev. Da sa Gud til meg: "Du må slutte å ramse opp alle disse ordene. Du ser på dette helt feil. Legg av deg frustrasjonen og sinnet, og se på det som står igjen." Det fikk meg til å slutte å klage, og heller se etter en løsning. Han snudde hele perspektivet mitt i situasjonen. Er ikke sikker på om jeg har funnet løsningen helt enda, men jeg får ta meg nok en samtale eller to med Far :)

God Natt!

GRILL EN KRISTEN

Jeg har alltid lurt på mange ting ved min egen tro. Da spør jeg alltid noen jeg kjenner, og får stort sett gode svar. Både det å spørre og det å svare er noe jeg liker. Jeg tenkte derfor å ha en runde "Grill en kristen" hvor dere kan få spørre om akkurat hva dere vil, kanskje spesielt i forhold til Gud, Jesus, kristenlivet, bibelen osv.

Det er ikke sikkert at jeg kan svare på alt, men jeg skal prøve så godt jeg kan. Håper jeg får noen saklige spørsmål av dere som virkelig lurer på noe, og at jeg kan være til hjelp!

 Jeg vil svare på spørsmålene både på kommentar og som et eget innlegg (dersom det blir noen spørsmål, da). Dette for at flere kanskje lurer på det samme...

 

Inspirasjon til innlegg: Solveig

Hvor valentinsdagen egentlig kommer fra

Det er snart slutt på lange dager i praksis (som lærer i sjette klasse). Det er både deilig og trist. Foran meg ligger flere spesielle dager; Matematikkdag på torsdag hvor vi studentene har ansvaret for hele dagen og hele trinnet. Det blir spennende! Etterpå skal vi også ha en koselig "fest" med elevene med leker og kake osv. Fredag er siste dag før vinterferien, og da skal vi på tur med hele sjette klasse. Kjekt!

Ellers leser jeg mye i bibelen for tida (har jo ikke noe pensum å lese!) Nå er jeg kommer helt til den nest siste boka i bibelen på mitt "lese-gjennom-hele-prosjekt." Ikke dårlig! Merker at jeg bare blir mer og mer gira på å lese oftere og grundigere og lenger.
Og så til overskriften. Leste noe utrolig interessant om valentinsdagen på denne bloggen. Først kan jeg jo si hvordan jeg tilbrakte valentinsdagen. Siden både jeg og Thomas skulle andre ting i dag, feiret vi i går. Vi gikk en koselig og nydelig tur i stjerneskinnet, og hadde mange gode samtaler. Vi har også startet et bibelleseprosjekt, hvor vi leser ett kapittel her gang vi møtes. Er utrolig fint å dele det sammen!

Nå kommer utdraget jeg har kopiert fra bloggen kristenjente:


Idag er det Valentines Day, og jeg trudde det hadde mye om kjærligheten til hverandre. Men så kom Visjon Norge med dette:

Minner bare om at Valentines Day er til minne om en av de kristne martyrer. Samtidig er det kanskje på sin plass å si at det aldri har vært så mange kristne martyrer som i dag.

Valentin ble drept fordi han ikke ville fornekte troen på Jesus Kristus. Han skrev et brev til sin kone før han ble drept, det er utgangspunktet for dagens tradisjon med å sende kort og meldinger. I brevet oppfordret han sin kone til å ikke fornekte Jesus. Han underskrev med "Din Valentin"

Tenk at vi har vinter i år!

I begynnelsen av Januar hadde egentlig våren startet her, men til alles overraskelse kom altså snøen en februardag, og med den også kulden.Nå har vi hatt snø liggende i nesten to uker, noe som er helt utrolig her på sør-vest-kysten! Er koselig, men jeg er samtidig veldig klar for vår og sommer. 

I dag tittet solen frem, og jeg og hunden tok en totimers tur i Guds Frie Natur. Herlig og forfriskende! Dagen skal brukes til et møte i menigheten og besøk hos bestemor. I kveld kommer også Gutten Min hjem igjen, så da må jeg selvsagt treffe ham. Innimellom skal jeg presse inn tid til å skrive en oppgave som skal leveres i morgen...

 

 

Kan du gjette hva dette bildet er av? (uredigert)

En snurrende refleks i et tre! Tatt med lang lukkertid, så klart ;)

Avguder

Når jeg nå skal skrive om avguder, snakker jeg ikke om Zevs eller Tor eller Odin, eller noen andre guder jeg ikke tror på. Jeg vil heller snakke om de tingene som ikke er avguder, men som vi selv gjør til en avgud. De tingene vi bruker tiden vår på, og som vi prioriterer høyest. Et eksempel på en sånn avgud kan for eksempel være ting som penger, eller en spesiell opplevelse eller person. Som kristen skal toppen av prioriteringslista alltid være Gud. Han skal stå bak valgene våre og verdiene våre. Dessværre har vi lett for å la Ham rykke nedover på lista...

Det som er greia med disse avgudene, er ikke at de er onde i seg selv. Det er ikke noe ondt med penger. Det som er galt, er hvis du lar pengene styre livet ditt. Hvis du lar mengden penger styre alle valgene dine, og være grunnen til at du kommer deg ut av senga om morgenen. Penger som en avgud blir nevnt flere ganger i bibelen, (Matteus 6.24, Forkynneren 5.9, 1.Timoteus 6.10, Hebreerbrevet 13.5.) og siden det er like aktuelt i dag som det var den gangen, valgte jeg dette som et eksempel.

 

Som sagt er en avgud noe som du setter over andre ting: noe du setter over Gud. Jeg tror kanskje at vi alle har ting som er i fare for å bli en avgud for oss. Det som er viktig er å ta litt tid til å tenke igjennom dette.

* Er det noe som er i fare for å ta for mye av tiden din? Eller er det kanskje noe som du allerede prioriterer over Gud?

* Lytt til hva Gud sier. Minner han deg på noe?

* Ta et oppgjør med denne avguden. Bestem deg for noen konkrete ting du kan gjøre for å sette Gud foran det du er avhengig av. Hvis det er penger; begynn å gi til Gud først. Hvis det er PC'en, bestem deg for å kutte ned på tiden, og f.eks. å lese et kapittel i bibelen før hver gang du skal sitte på pcen. Eller å be i 5 minutter hver gang. Rett og slett sette Gud først!

*Skriv ned et par mål, eller fortell dem til noen du kjenner, slik at det blir forpliktende.


 

Tror dette er et Utrolig viktig tema, rett og slett fordi det står så mye i bibelen om dette. Du finner det i nesten alle bøkene! På tross av dette er det få talere som snakker om emnet. Det er et upopulært tema. Folk vil ikke høre hva de må slutte med. Hva de skal forandre og hva de bør kutte ut. Men sannheten er at det er til det beste for oss. Vi trenger å hele tiden gå noen skritt på veien mot å bli like Jesus!

Slik er det med meg:

Litt søvnmangel.

Ganske travel; det blir lange dager i praksis.

Gleder meg til helg. Selv om Gutten min er borte... Skal kose meg med gode venninner.

Om en uke til kan jeg endelig begynne å ha merkbar fritid igjen!
Mere Christianity

"A man who was merely a man and said the sort of things Jesus said would not be a great moral teacher. He would either be a lunatic- on level with the man who says he is a poached egg- or else he would be the devil of hell. You must make your choice." (Mere Christianity; What Christians Believe; the invasion.)

 

Tittel: Mere ChristianityForfatter: C.S.Lewis

 

Innhold: Boka er både en presentasjon av kristendommen som en virkelig og fornuftig tro, og også en rettledning til de som allerede er kristne. Den starter med å forklare hva de kristne tror på (selv om jeg egentlig vet dette var det spennende å lese, og skrevet på en veldig spennende og bra måte) Lewis skriver om vanskelige problemstillinger i kristendommen; Hva er meningen med universet? Hvordan funker treenigheten? Hva skiller kristne fra andre? Dessuten skriver han om noen kristne verdier som han mener er viktige i livet med Gud. Han skriver med mange (skriftlige) bilder for å forklare hva han mener på en enkel måte og er utrolig gjennomtenkt og smart samtidig. "Mere Christianity" betyr "Bare kristendom," og han beskriver flere ting i kristendommen som "veldig enkelt og veldig vanskelig." Jeg tror ikke boka finnes på norsk, men det er verdt bryet med å lese engelsk!

 

Min Mening: Jeg fikk utrolig mye ut av boka, og kan godt tenke meg å lese den igjen en gang, bare fordi jeg vil få med meg alt! Den logiske og gjennomtenkte måten å ta for seg kristendommen på er inspirerende, og spennende fordi det ikke er helt slik som jeg tenker. Forfatteren har også kjempemange bra poenger jeg digger. Boka var litt tung siden den er på engelsk og handler om vanskelige tema, men samtidig synes jeg den var ganske godt forklart. Slike vanskelige ting må sies så lett som mulig, og her tror jeg Lewis er veldig nær. Jeg har tenkt på flere av de gode poengene senere, og trukket fram ting i samtaler hvor det har passet inn. Det sier bare litt om hvor aktuell og bra boka er!

 

Jeg vil gi boka karakteren 5. Den ble lest ut på få dager fordi den var så givende og spennende. Anbefales både til de som er litt interesserte i kristendommen, og alle de som er kristne selv.

 Har skrevet noe om boka før; HER.

Har du lest boka? Kunne du tenke deg å gjøre det?

Prat om uka og livet forøvrig

Uka er plutselig over. Har ikke fått blogget en eneste gang, noe jeg også forventet. Har vert i praksis og jobbet lange dager. Hver dag har jeg vert hjemme omtrent i 6-tida, og hver eneste dag har jeg hatt en avtale klokka 8. Det gjør at jeg får lite fritid og litt mindre søvn enn vanlig. Var deilig å sove 8 timer nå natt til lørdag!

På kveldstid denne uka har jeg vert ganske så effektiv og fått gjort mye morro! Blandt annet en 4-stjerners Middag med gode venner, ungdomsstyremøte, jesusgruppe, kveldsbesøk og tupperware-selvskap. Virkelig en travel uke!

I dag har dagen gått med til å bake boller og planlegge Jesusgruppe-samlingen som kommer på onsdag. Har dessuten vert på ungdomsmøte nå i kveld. Pastoren snakket om sex og ungdom. Viktig tema som virkelig ikke nytter å "tie i hel."  Kjekt å komme seg litt ut å treffe folk, men i dag var det også godt å gå tidlig hjem. Skal legge meg tidlig i kveld, så jeg er uthvilt til en ny uke i praksis på Bryne.

Apropos praksis, så går det egentlig veldig bra. Tross lange dager er det utrolig spennende å gøy å få være på en skole! Jeg lærer en hel del, og blir kjent med masse flotte og interessante mennesker. Tror virkelig jeg kan komme til å trives som lærer...

Bildet er tatt for ca ett år siden. Ikke redigert:)

Håper alle dere lesere har en god helg. Jeg vil be for dere den bønnen Paulus bad for menigheten i Efesos (Ef.1.17-19)

Jeg ber om at vår Herre Jesu Kristi Gud, herlighetens Far, må la dere få en Ånd som gir visdom og åpenbaring, så dere lærer Gud å kjenne. Må han gi dere lys til hjertets øyne, så dere får innsikt i det håp han har kalt dere til, hvor rik og herlig hans arv er for de hellige og hvor overveldende hans kraft er hos oss som tror.

(Skrev innlegget i går kveld, Lørdag, men Pc'en klikka, så det ble ikke lagt ut før i dag.)

, Sokndal

Bor på Haua med mannen min, Thomas, i et oppussingsprosjekt med mye potensiale. Er 25 år. Lærer. Jeg er glad, venn med Jesus, positiv og variert. Har en drøss med hobbyer, og liker alt som er kreativt, spennende, og smaker søtt! Det skjer så mye bra i livet mitt; Masse små Mirakler som jeg vil dele med dere!

Instagram: Ingrid0123

Anbefalte Innlegg:

Arkiv

hits