Foto, Design og Redigerings-tips

Nytt gratis bilderedigerings-program

Nik Collection er et redigeringsprogram som du kan bruke til å endre på fargene i bildene dine. Det kan kobles til Photoshop eller Lightroom, eller brukes alene. Det har tidligere kostet ca 1200kr i året, men nå har google kjøpt det opp, og programmet har blitt gratis. Jeg har såvidt begynt å teste det ut, og det har noen artige effekter. Jeg bruker det sammen med Photoshop - da har man muligheten til å redigere RAW-filer også om man vil. 

FØR                                                                                                    ETTER       
 

Dersom du trenger et redigeringsprogram til å gjøre andre småendringer (som å rette opp, beskjære, lage kollasj osv) er Picasa et veldig ok program. Ikke det mest high-tech, men veldig enkelt og oversiktlig å bruke. Det er det jeg har brukt til å lage kollasjen ovenfor. 

 

Jeg har blitt veldig lat når det kommer til redigering, og bruker oftest bildene sånn som de er. Men noen ganger skjer det noe som ødelegger et supert bilde, og da er det greit å ha muligheten til å gjøre noe med det. Også er det ganske moro å leke seg med også!

Har du noen erfaringer med Nik Collection? 

Hvilke bildebehandlingsprogrammer bruker du? 

Kurs i Kreativ fotografering - 10

Når det kommer til fotografering, er det lett å miste inspirasjonen noen ganger. Da kan en konkret oppgave være med å vekke til live de kreative evnene igjen. Jeg legger derfor ut disse oppgavene som kan være til inspirasjon og utfordring. 

Oppgave ti er som følger:

Del opp motivet ditt

Kreativitet handler om å tenke utenfor boksen, og ofte blir vi veldig satt i et visst mønster. Dette tipset handler om utsnittet du velger. Legg merke til ditt "standard utsnitt", og gjør en endring! For eksempel fikk jeg en kommentar en gang om at nesten alle bildene jeg hadde lagt ut var sentrert i midten. Jeg hadde ikke lagt merke til dette før, men fikk virkelig åpnet øynene for andre måter å fokusere på. Nå har jeg nok en tendens til å plassere fokuspunktet mer eller mindre i det gyldne snitt slik "regelen sier". Men vi må lære oss å bryte reglene skikkelig for å være kreative! Legg merke til nedenfor hvordan alle bildene er sentrerte, utenom det i midten, hvor fokuset ligger litt til siden for midten. Et lite skritt, men det var viktig for meg den gangen. 

 

Et godt eksempel på dette med utsnitt, er når det gjelder mennesker. Vi har en tendens til å knipse det samme utsnittet hver gang; for eksempel et ansikt. Men hva med å kun ta med nederste halvdel av ansiktet? Det kan bli uvant, men det kan også bli veldig bra! Ved å kutte ut det man tenker på som "viktigst" kan man oppdage nye, spennende detaljer som med første øyekast var usynlige. Hva med å bare knipse beina til katten? Hva med å kun fange hendene til babyen? Glem det viktigste, så oppdager du kanskje noe nytt som er like viktig!. Det finnes flere måter å gjøre dette på. Èn måte er etterbehandling. Og det er ikke noe i veien for å kutte i bildet etter at det er tatt, så lenge kvaliteten er bra nok. En annen idè kan være å bruke telelinse (zoom-objektiv) til å finne mindre utsnitt av et større motiv. Da blir man på en måte tvunget til å velge bort noe. Hva synes du om tipset? Var det nyttig?

Flere fototips-innlegg finner du i sidemenyen under "fotokurs." 

 

Kurs i Kreativ Fotografering - 9

Når det kommer til fotografering, er det lett å miste inspirasjonen noen ganger. Da kan en konkret oppgave være med å vekke til live de kreative evnene igjen. Jeg legger derfor ut en oppgave hver søndag som kan være til inspirasjon.

Oppgave ni er som følger:

Stå opp før sola

Jeg får ikke sagt det ofte nok: Det er noe helt spesielt med å stå opp grytidlig. Og spesielt dersom man er fotograf. Jeg vet at det føles tungt. Men det er egentlig bare tungt i den lille halvtimen (eller de ti minuttene) du bruker på å komme deg ut. For da blir du så opptatt av naturen, at du glemmer søvnen i øynene. Og naturen, den er bare din; Mens du mesker deg og tar tidenes blinkskudd, ligger alle andre og snorker. 


For det første har vi den mystiske, magiske morgentåka. Den er virkelig noe for seg selv. Og den gjør bildene dine spesielle også. Tåka finner du nær vannet.

 

Når sola kommer blir motivene transformert. Du får for eksempel muligheten til å ta nydelige motlys-bilder, ofte bokeh (på grunn av duggen på bakken, som nedenfor), og morgenlyset er mye mer behagelig enn lyset midt på dagen - det er ikke like sterkt, så derfor blir fargene sterkere på bildene du tar.  

Sola i samarbeid med tåka er også en uslåelig kombinasjon. Wow, sier jeg bare. Dette bildet er tatt på samme stedet som bilde nr. 2. Se hvor forskjellige utrykk man kan få på omtrent samme sted.

 

Men noe av det jeg liker aller best med morgenturer, er at du kan møte på dyr som du sjelden ser midt på dagen. Dette bildet ble tatt klokka fem om morgenen. Jeg storkoste meg på elvebredden mens beverne koste seg og lekte i vannet. For en opplevelse!

Så herved er utfordringen gitt. Jeg vet at denne svir for mange, men hvis du aldri har gjort det før, så MÅ du bare prøve å stå opp med sola en dag. Det er Helt magisk. Lykke til :) 
Og send gjerne en link til bildene du tar i kommentarfeltet - jeg elsker å få se :)

 

Kurs i Kreativ Fotografering - 8

Når det kommer til fotografering, er det lett å miste inspirasjonen noen ganger. Da kan en konkret oppgave være med å vekke til live de kreative evnene igjen. Jeg legger derfor ut en oppgave hver søndag som kan være til inspirasjon.

Oppgave åtte er som følger:

 Lek med motlys

Fotografering handler i bunn og grunn om lys. Det handler om hvor mye lys linsa slipper inn hvor fort - og slik ender vi opp med bilder. Og da skulle det vel bare mangle at vi kan leke oss litt med lyset. Å ta bilder i motlys har mange utfordringer og fordeler. Jeg skal ta for meg noen av dem her, slik at du kanskje får noen tips til hvordan du kan ta spennende motlys-bilder.


Når jeg skriver bilder i motlys, så mener jeg at det finnes en lyskilde som er bak motivet ditt. For eksempel en solnedgang, som på disse to første bildene. Da blir ofte forgrunnen (her: mennesker) helt mørke, og vises i silhuett mot den lyse bakgrunnen. Men det trenger ikke å være slik heller. Ved å bruke en blits til å lyse opp menneskene, kunne jeg ha fått frem detaljer i tillegg til den flotte himmelen bak. Tenk over poseringen til hovedmotivet ditt slik at det ikke blir for kjedelig. For eksempel kan hoppebilder være gøy i sånne settinger. 

 

På bildet nedenfor bestemte jeg meg for å leke meg litt. Jeg brukte sola som lyskilde, og en ballerina-frosk-figur som motiv. Men for å filtrere lyset brukte jeg et gjennomsiktig farget ark foran motivet. Slik kan du lage "skyggebilder" med f.eks. silkepapir, bobleplast osv. 

 

Andre ganger ønsker vi at motivet vårt skal være opplyst. Her har jeg stilt eksponeringen (lysstyrken i bildet) etter treet, som er mitt hovedmotiv. Da blir bakgrunnen automatisk overeksponert (veldig lys). Dersom jeg stilte lyset etter himmelen, hadde treet blitt undereksponert (veldig mørkt). 

 

Sola er vår største naturlige lyskilde, og enormt mange gode bilder kan bli tatt med utgangspunkt i sola. 

 

På bildet under kan du se det samme motivet fra to ulike vinkler. De to bildene mot venstre er tatt i motlys, mens de to til høyre er tatt med lyskilden bak. Og det er ingen tvil om hvilke bilder som er mest interessante. 


Et problem som kan oppstå når man tar bilder i motlys, er at sola (eller annen lyskilde) lager reflekser på bildene dine(Lens flares på engelsk). For eksempel har bildet under her fått et felt med "grått lys" over bjørketreet til venstre i bildet som ikke er fint. For å forhindre denne effekten, kan man sikte litt bort fra sola, bruke polariseringsfilter, og skjermen som følger med linsa di. Den stopper mye av disse refleksene. Andre ganger kan dette være en effekt en ønsker å ha i bildene sine.

 


Bokeh dukker opp når det er mange lyspunkter (vanndråper, sterinlys, gatelys osv) som er ute av fokus i bildet. Skap lav dybdeskarphet ved å stille blenderen stor, og bruke et zoom-objektiv: Ha kort avstand til motiv, og lengre avstand til det som skal lage bokeh-mønsteret. Les mer på fotokurs-innleggene HER.


Så kom deg ut, og lek med motlys. Sola er en ypperlig lyskilde, men det finnes så klart andre muligheter også. Sikt deg inn, og prøv deg frem. Og du? Ikke glem å lek deg :)

Kurs i Kreativ Fotografering - 7

Når det kommer til fotografering, er det lett å miste inspirasjonen noen ganger. Da kan en konkret oppgave være med å vekke til live de kreative evnene igjen. Jeg legger derfor ut en oppgave hver søndag som kan være til inspirasjon.

Oppgave seks er som følger:

Make the most of your motive!

Ofte så tar jeg meg selv i å tenke at det er stor mangel på motiver. Alt ser liksom dødt og kjedelig ut. Som bildet nedenfor. Så da er spørsmålet hva kan jeg gjøre for at dette skal bli et ok motiv allikevel? Så finn deg et motiv, og prøv å gjøre litt mer ut av det! (hvis du legger ut, vil jeg gjerne se, så bare legg igjen en kommentar med lenken)

 

Her har jeg endret vinkelen litt (Se tips 4) slik at det blir et mer tydelig motiv. På det første bildet er "alt" i fokus, mens her har jeg valgt meg ut noen blomster, og bakgrunnen kommer litt på avstand. Denne effekten (uklar bakgrunn) får du ved å bruke liten blenderåpning, liten avstand til motiv, og stor avstand til bakgrunn. Et zoom-objektiv forsterker effekten!

 

En annen ting jeg har gjort er er å blåse opp motivet - gå nærmere, og bruke mer zoom. (Se tips 2)


En av de viktigste grepene jeg tok, var å rydde opp i bakgrunnen. Bruk noe ensfarget til bakgrunn. Himmelen, eller trærne. Eller noe annet. Men vær obs på at ikke bakgrunnen krever for mye oppmerksomet. 


På disse bildene er også lyset viktig. Når jeg tar bildene mot sola(ovenfor), får jeg et helt annet utrykk enn når jeg har sola i ryggen (nedenfor). Begge deler kan være fint. Det viktige er å være bevisst! Prøv litt forskjellig, og lek deg gjerne med blitzer fra ulike vinkler også. 
Dette tipset/utfordringen ble kanskje litt mer praktisk enn vanlig - med utgangspunkt i kun ett motiv. Men jeg tror at det kan være viktig å lære seg å utnytte de få motivene man har. For det er ikke alltid motivene presenterer seg selv. Og da må man lete.

Så hva synes du om tipset?

Og hvilket av bildene likte du best? Kurs i Kreativ Fotografering - 6

Når det kommer til fotografering, er det lett å miste inspirasjonen noen ganger. Da kan en konkret oppgave være med å vekke til live de kreative evnene igjen. Jeg legger derfor ut en oppgave hver søndag som kan være til inspirasjon.

Oppgave fem er som følger:

Legg merke til trærne

Gå deg en tur, og legg spesielt merke til trærne. Trær omgir oss over alt. Vi er så vant til dem, at vi ikke en gang legger merke til det. Men gjør det. Ta med kamera, og tving deg til å se om du finner noen interessante motiver i stammen, i roten, på bladene, eller andre steder. Studèr trærne.


 
En litt uvanlig vinkel til et litt uvanlig motiv er akkurat det du trenger.
 
 
Og du vet aldri helt hva som kan dukke opp. Det er mye rart som befinner seg i, eller rundt trærne. Ta gjerne med deg et zoom-objektiv for å fange fugler og ekkorn som du møter på.
Du finner de andre innleggene i serien i sidemenyen. Klikk på "fotokurs".


Kurs i Kreativ Fotografering - 5

Når det kommer til fotografering, er det lett å miste inspirasjonen noen ganger. Da kan en konkret oppgave være med å vekke til live de kreative evnene igjen. Jeg legger derfor ut en oppgave hver søndag som kan være til inspirasjon.

Oppgave fem er som følger:

Reis til et nytt sted.

 Barcelona

 

 

Noen ganger blir man bare lei av å fotografere de samme motivene om og om igjen. Mange av oss er vanemennesker, og går på tur de samme stedene nesten hver gang. Da blir det ikke de enorme variasjonene i motiver. Enkelte ganger er det ingenting som hjelper på foto-inspirasjonen som litt ny input. (Det merker jeg skrekkelig godt når jeg er på ferie, og kamera går som et maskingevær mesteparten av turen)

 Galdhøpiggen

Freiburg

 

Men du trenger ikke å reise til Spania altså. Bare gå en halvtimes tur et annet sted enn du pleier. Eller ta en annen rute til jobb/skole. Prøv å forandre omgivelsene dine lite granne, bare. Hvis du vanligvis er omgitt av storby, eller av skogen, så ta deg en tur på stranda. Eller på fjellet. 

 Kysten

 Sogndalstrand

 

For min del skal det ikke mer til enn å forflytte seg såpass at jeg får noen nye planter eller dyr som jeg ikke vanligvis ser. Da er det plutselig masse motiver rundt om kring!
 Holland

 Nedlagt industriområde


Og for deg som ikke har muligheten til dette, kan du jo sjekke ut de andre tipsene mine HER

Kurs i Kreativ Fotografering - 4

Når det kommer til fotografering, er det lett å miste inspirasjonen noen ganger. Da kan en konkret oppgave være med å vekke til live de kreative evnene igjen. Jeg legger derfor ut en oppgave hver søndag som kan være til inspirasjon.

Oppgave fire er som følger:

Prøv ut en ny vinkel

Veldig mange hobbyfotografer har en vane for å ta bilder i èn og samme vinkel hver gang; Den enkleste. Blomster blir tatt ovenfra, hus nedenfra, og mennesker rett på. Alt fra øyehøyde. Og dette er jo vel og bra. Men bare en liten endring i vinkelen kan gjøre bildet mye mer spennende! 

 

Ved å legge seg ned på bakken når en skal ta et landskapsbilde, slipper en den normale "øyehøyde"-vinkelen, og skaper faktisk også mer dybde i bildet, fordi bakken blir svært nær, mens bakgrunnen fremdeles er langt borte. 

 

Vi er lei av å se blomster ovenfra. Hva med fra siden, eller nedenfra? Bildet får mer dybde, og den uvanlige vinkelen gir deg et bilde som er  litt ulikt alle andre sine.Det samme gjelder andre ting. Motiver virker ofte større og mer truende når de er sett nedenfra. Det kan være en artig effekt på mennesker, så vel som insekter. Som denne sommerfuglen. JA den er fin ovenfra. Men det er allikevel noe spesielt med å se den i denne utradisjonelle vinkelen. 

 

En annen kjekk vinkel kan være å se noe ovenfra. Klatre opp på en stol, eller en veranda for å få disse blinkskuddene av konfirmanten, brudeparet, eller kanskje naboens katt. 

 

Det handler om å våge å tenke nytt. Men mest av alt så handler det om å gidde. For det er mest behagelig å ta bilder i øyehøyde. Men vil du ha det lille ekstra ved dine bilder, kan det faktisk være verd innsatsen.


Du finner andre tips til kreativ fotografering, samt et fotokurs HER.

 

Kurs i Kreativ Fotografering - 3

Når det kommer til fotografering, er det lett å miste inspirasjonen noen ganger. Da kan en konkret oppgave være med å vekke til live de kreative evnene igjen. 

Oppgave tre er som følger:

Lag uventede sammensetninger

Noen ganger kan det være vanskelig å finne det perfekte motivet. Mn da kan du faktisk lage et selv. Gjør noe for å forstyrre de kjedelige omgivelsene du ser rundt deg. Et eller annet. Poenget med denne typen bilder er å forstyrre betrakteren litt. Få dem ørlite granne ut av balanse i form av "Hei! Den hører ikke til der..." Slik skaper du engasjement og ofte et bra bilde. 

 

Synes du det høres vanskelig ut? Vel, alt blir ikke superbra, og man må kanskje prøve flere ganger før man får et vinnerbilde. Men det er faktisk ikke så skrekkelig vanskelig å prøve - og før eller senere vil du oppdage noe kult :) Ta en gjenstand du bruker hver dag, eller ser hver dag. En kopp, en kam, et smykke, en gaffel, og se hva du kan få til ved å ta bilde av den på ulike steder. Hva om gaffelen ble barbiedukkens greip, eller kanskje du har en hel haug med gafler som skal forestille trær i en merkelig skog? Det finnes enorme muligheter, du må bare tørre å prøve noen av de teite først ;)


 

Kreativitet handler ikke så mye om å ha de mest fantastiske ideene. Det handler om å tørre å prøve litt uvante ting, slik at innimellom dukker det opp noe helt nyskapende og ...vel: kreativt. Så våg å lete, våg å finne, og våg å gjøre noe aktivt selv, når du ikke finner noe. Var det noen av mine bilder som gav deg denne følelsen av at "noe skurrer", og som interesserte deg?

Du finner flere tips til kreativ fotografering, samt et fotokurs HER.

Kurs i Kreativ Fotografering - 2

Når det kommer til fotografering, er det lett å miste inspirasjonen noen ganger. Da kan en konkret oppgave være med å vekke til live de kreative evnene igjen. 

Oppgave to er som følger:

Gå tett inntill. 

Når man tar bilder av  noe veldig nærme, kalles bildet macro. Spesielt når motivet på bildet er større enn det er i virkeligheten. Du kan ta makrobilder med mye forskjellig utstyr, men det er vanskelig dersom du bare har vidvinkel-linse. En makrolinse er det beste, men dersom du ikke har råd til det, kan du kjøpe et close-up-filter. Det koster en slikk og ingenting, og gir deg macro-effekten ved at det zoomer inn, og fjerner litt av nærgrensen til kameraet. Les mer om close-up-filtre her

 

Denne teknikken gir deg bilder som er litt utenom det vanlige, og tvinger deg til å se tingene på en ny måte - på detaljnivå. Slik oppdager du motiver som du kanskje ikke la merke til før en gang. 

Dette er noen av de bildene jeg er mest glad i å ta. Det er så spennende å oppdage den bittelille verdenen som er rundt oss hele tiden. Og spesielt nå på våren!

Har du tatt noen macro-bilder i det siste? 
Og hvis ikke, fikk du mer lyst nå?  

Kurs i Kreativ Fotografering - 1

Når det kommer til fotografering, er det lett å miste inspirasjonen noen ganger. Da kan en konkret oppgave være med å vekke til live de kreative evnene igjen. 

Oppgave en er som følger:

Let etter teksturer! 

En tekstur er det samme som en overflate. Ta bilder som viser en enkel overflate med et spennende mønster. Den kan være ruglete, rotete, glatt, eller full av blomster. Slike bilder kan være fine som bakgrunner, kjekke til å legge tekst oppå, og er også en stor inspirasjon til å se tingene rundt deg på en litt ny måte.

 


Her har jeg samlet flere bilder av trær - for å vise dere hvor mange muligheter vi har. Det finnes utrolig mange spennende overflater og mønstre bare i trær! Tenk hva du kan få til dersom du tar bilder av ulike typer gress, folkemengder, grus, knapper, eller mose... 
Å fotografere overflater er gjerne litt nedprioritert, siden bildene lett kan virke kjedelige, og flate. Men det at motivet er flatt, kan også virke til vår fordel. Man blir mer bevisst linjer og former i planet - og endre komposisjonen deretter. Man må også lete etter de mer sammensatte og spennende flatene.  Mange av disse bildene kan også bli veldig stilige i svart/hvitt. Prøv deg frem, og ha det gøy!

Hva synes dere om dette innlegget? Var det nyttig? Jeg tenker kanskje å skrive et lignende et hver søndag. Så får dere litt inspirasjon til en kreativ foto-uke!

Hvordan redigere raketter inn på samme bilde i photoshop

 

I dette innlegget skal jeg forklare hvordan man kan sette sammen flere raketter på samme bilde, slik jeg har gjort ovenfor. Dette er veldig enkelt og nyttig når du vil gjøre nyttårsbildne litt mer spennende eller velkomponerte.Jeg har brukt Photoshop Elements, men dette er en metode som fungerer omtrent likt på de fleste versjoner.1. Velg ut noen bilder du vil sette sammen og åpne dem i Photoshop. Det er en fordel hvis bakgrunnen er helt svart, og at hele raketten er med. (helst ikke kuttet av, som den grønne raketten)

 

2. Start med det første bildet. Marker raketten med rectangular marquee tool som ser ut som en stiplet firkant. Få med hele raketten, slik at det er svart langs innsiden av hele firkanten du markerer.

     

 

3. Kopier bildet ved å klikke på Ctrl og C samtidig.

4. Gå inn på det andre åpne bildet ditt, og lim inn ved å klikke på Ctrl og V.
5. Se på Layers-paletten. Pass på at du er på det øverste laget. Finn vinduet der det står "Normal" og endre det til "Screen." Nå vil det svarte på den øverste raketten din bli gjennomsiktig, slik at kun selve raketten kommer frem. Nå er vi klare til å flytte på rakettene slik at de passer sammen.

    

Bildet ser nå slik ut:
6. Nå har du to bilder som ligger oppå hverandre. Klikk på det øverste laget (I layers-paletten). Hos meg er dette den grønne raketten. Klikk på Ctrl og T. (T står for Transform) Nå kan du forstørre, forminske, vri og flytte på raketten din slik at den ligger på en fin måte i forhold til den andre. Det samme kan du gjøre med laget som ligger under (den lyse raketten). Da forsvinner kanskje bakgrunnen, men dette forhindrer du ved å lage et nytt lag, male det svart, og legge det helt nederst i Layers-paletten.
Nå kan du legge inn flere bilder på samme måte til du får så mange raketter som du ønsker i bildet ditt.

 

En annen ting du kan bruke denne metoden til, er å legge Bokeh på bildene dine. Slik som dette:

 

Ta Drømmebildene

For å gjøre det litt enklere å finne frem til foto-innleggene har jeg laget denne oversikten. Klikk på linken (overskriften) for å komme til innleggene. Først kommer et fotokurs, og nedenfor finner du inspirerende foto-oppgaver som gjør deg til en mer kreativ fotograf når du føler at du har mistet inspirasjonen litt.

FOTOKURS

1. Lukkertid

Lær hva lukkertid er, og hvordan du kan bruke den til å ta klare, fine og kreative bilder.

2. Blenderåpning

Lær hva blenderåpning er, og hvordan du kan bruke den til å kontrollere lys og dybdeskarpheten i bildene dine.

3. Zoom-effekt

Få en artig effekt på bildene dine som skaper liv og stemning. Hvis bildet allerede er tatt, får du også en innføring i hvordan du kan lage effekten i redigeringsprogrammet Photoshop.

4. Komposisjon

Komposisjonen bestemmer enormt mye av kvaliteten på et bilde. Enkle tips til hvordan du kan få en god komposisjon og hvordan du kan rydde opp i bildene dine.

5. ISO

Lær hva ISO er, og hvordan den påvirker lyset og støyen i bildene dine.

6. Knivskarpe Bilder

Enkle, gode tips for å få så skarpe bilder som mulig.

 7. Fotolys

Les om hva som er det beste fotolyset, og hvordan du finner dette både inne og ute.

8. Dybde

Enkle triks for hvordan du kan skape mer dybde i bildene dine.

9. Eksponering

Lær hva eksponering (lysstyrke) er, og hvordan du kan kontrollere den med lukkertid, blenderåpning og ISO. Samt en innføring i hvordan du bruker de ulike modus (P, Tv, Av og M) på Canon EOS 450.

10. Close-up-Filter

Kom enda nermere innpå motivene du vil ta bilde av.

11. Gradient-Filter

Få en nydelig effekt på f.eks. Landskapsbilder uten redigering.
INSPIRASJONS-OPPGAVER

1. Let etter teksturer. 

2. Gå tett inntill. 

3. Lag uventede sammensetninger.

 4. Prøv ut en ny vinkling.

 5. Flytt litt på deg

6. Legg merke til trærne

7. Make the most of your motive

8. Lek med motlys

 9. Stå opp før sola. 

10. Kutt ned på motivet
Rammer rundt bildene i innlegget (Designtips)

En av de tingene jeg likte med mitt nye design, er at jeg fikk til automatiske rammer rundt bildene i hvert innlegg. Da slipper jeg å bruke tid på å legge dem inn i photoshop eller lignende.

 

Jeg lærte dette på bloggen Siljelien.blogg.no. Tenkte at jeg også skulle skrive hvordan dette gjøres her på min blogg.

 

*Gå inn i Design - Rediger - Stilsett
*Lim inn denne koden helt nederst:
}
.content img {
border: 1px solid #000000;


*For meg fungerte det ikke helt nederst i stilsettet, fordi jeg hadde lagt inn noe der før. Jeg flyttet koden litt opp, og da fungerte den.

 

*Du kan også endre på koden. Nå er det en tynn, svart strek rundt hvert av bildene dine.

For å endre tykkelsen:

1px er tykkelsen nå, i piksler. Du endrer den ved å endre tallet. f.eks. er 5px. tykkere enn 1px.

For å endre fargen:

#000000 er fargen svart. Hvit er #ffffff. For å finne akkurat den fargen du vil ha, søk på "css fargekart" på google. Eller finn fargen i Photoshop, og kopier koden du finner.
For å endre mønsteret:

Mønsteret er nå solid. hvis du endrer dette ordet til en av disse, vil mønsteret endre seg: dotted, dashed, solid, double, groove, ridge, inset, outset


*Den koden jeg brukte for å få til rammen i bildet øverst, er denne:

}
.content img {
border: 5px groove #284082;

Fototips #11 - Gradient-Filter

Et gradient-filter er et filter som er farget på halve skiven. Det kan gi bildene dine en spennende effekt, og forsterker noen farger. Jeg har kjøpt et blått gradientfilter som skal brukes på himmelen.


Erfaring:
Filteret fungerer veldig bra, synes jeg. Litt stress å skru det av å på hele tiden, men når jeg har tid til å ta noen skikkelige landskapsbilder er det helt topp. Kunne godt tenkt meg et rødt eller orange et til å bruke i solnedganger:)

Tilgjengelighet og pris:

Jeg har kjøpt filteret hos Priceangels for under hundrelappen. Det anbefales!

Her er to bilder som viser forskjellen på med/uten filteret (ellers samme innstillinger):
Hva synes du om tipse? Kunne du tenkt deg et slikt filter, eller har du det allerede?

Gjøre bilder skarpere i Photoshop -uten å ødelegge fargene!

Når du bare klikker på sharpen, og skrur opp alle målerne på max kan du oppleve at fargene i bildet forandrer seg. Det ødelegger ofte ganske mye, og for å unngå dette, følg stegene under:

1.Åpne bilde i photoshop. File-Open


2: Velg Channels-vinduet til høyre, ved siden av layers-panelet. (Hvis det ikke er der, velg Window og channels oppe i menyen for å få det frem.)

Channels-panelet ser slik ut:

3: Klikk på de svarte øynene ved siden av rød og grønn. Da blir bildet ditt grått. 
4: Nå skal du gjøre bildet skarpere - uavhengig av fargene. Gå til filter-sharpen-unsharp mask. (smart sharpen funker også bra) Og still inn til passende verdier. Klikk OK.

Amount: Mengden skarphet.

Radius: Gjør bildet skarpere, men kan virke unaturlig med for mye bruk

Threshold: Gjør bildet mindre skarpt for å jevne ut stygge riper og for mye skarphet.5: Når bildet er passe skarpt skrur du på fargene igjen ved å klikke på channels-panelet, og de to firkantene ved rød og grønn, slik at de svarte øynene dukker opp igjen. Her er resultatet:Var dette nyttig?


Tips: fjerne kviser og lignende i Photoshop.

Dette er faktisk veldig enkelt! Det fungerer både på kviser og andre lignende ting, for eksempel føflekker.

*Åpne et bilde i Photoshop. Jeg fant et bilde på nettet for å vise poenget. For å åpne et bilde, trykk på file-open.

*Zoom inn til probmelområdene blir godt synlige. Dette kan du gjøre ved å trykke på Ctrl og + samtidig.


* Nå må du velge flekkfjerner-vertøyet(Spot healing brush tool) som ser ut som et plaster.

* Velg en passende størrelse på penselen ved å høreklikke, og dra opp størrelsemåleren. Velg en som er litt større enn selve kvisa. Deretter tegner du bare over de flekkene du vil fjerne.*Slik ble mitt resultat:

Du kan selvsagt, som med alle vertøyene, også bare bruke det til å leke, og prøve deg frem. Her har jeg for eksempel fjernet munnen... (Klønete og teit jort, men bare for å gi dere noen ideer, og en mulighet til å gjøre det enda bedre selv.)

Var dette nyttig?

Kunne du dette fra før av?

Hvordan lage en bilde-navingeringsmeny i sidemenyen.

Dette kan jeg faktisk ta litt av æren av selv, for dette har jeg ikke sett andre steder. Ideen var i hvert fall min, men HTML-kodene har jeg funnet på forskjellige blogger.

 

 Nå skal jeg forklare hvordan du kan lage en meny i sidemenyen som kan gjøre bloggen mer oversiktelig. 

*Det første du må gjøre er å lage bildene som du vil bruke som "knapp" til hvert innlegg. Jeg har laget mine i  Photoshop, men det er ikke et must.

      

 

* Her er koden du skal bruke: 

<a href="LINK TIL SIDE"> <img src="LINK TIL BILDET" height="STØRRELSE"> </a>

 -Der det står LINK TIL SIDE skal du lime inn linken til innlegget, eller kategorien bildet skal føre til.

-Der det står "LINK TIL BILDET" skal du lime inn linken til bildet ditt. Den kan du finne ved å laste opp bildet på tinypic.com Og kopiere den nederste koden. (Den heter: Direct link for layouts)

-Der det står størrelse skal du bare ha et tall. I min sidemeny har jeg 150, men du kan jo prøve deg frem.

 

Slik ser en av mine ferdige koder ut:  

<a href="http://ingridsmiracles.blogg.no/opplevelsa.html"> <img src="http://i56.tinypic.com/28cofp5.jpg" height="150"> </a>

 

 *Gjør dette med alle bildene du vil ha, og plasser dem under hverandre.

Da er det plasseringen av koden.

*Gå inn på Design-Rediger-Maler.

*Sidemenyen ligger langt nede i "maler", så let langs bunnen.

Jeg har valgt å ha knappene over "Arkiv" menyen som lå i sidemenyen fra før. Da finner jeg koden: 
<div class="yui-u">
<h4>Arkiv</h4>

Og plasserer koden over her. 

Litt vanskelig dette, men prøv deg frem, så finner du nok en bra plassering. 

 

Var dette til hjelp?  

Er du på foto.no?


Hvorfor skal jeg det?

*På foto.no kan du legge ut bilder, og få tilbakemeldinger på dem. Det beste med siden er at det er kjempemange flinke fotografer som gir kontruktiv kritikk og tilbakemeldinger på det du gjør. Jeg har lært masse om farger, komposisjon osv. på grunn av de kommentarene jeg har fått på foto.no.

*En annen ting som er flott på denne siden er at du kan bli inspirert! Du kan lett ble igjennom bildene som er lagt inn i de forskjellige kategoriene de siste 24 timene. Her er det masse bra, altså! 

*I tillegg er det fotokonkurranser du kan være med i (Jeg har aldri følt meg flink nok til å være med. Du skjønner lett hvorfor hvis du sjekker ut de siste månedenes vinnere

*Det siste punktet her er at du kan lære masse. Det er masse fagtekster om foto, og en flott "ordbok" som jeg har brukt flere ganger når jeg lurer på noen foto-begreper.

 

 Hvordan funker det?

Med mindre du betaler kan du bare legge ut 2 bilder i uka. Egentlig synes jeg dette er helt greit, for da blir det bare De Beste bildene mine som havner der.

Jeg pleier alltid å legge ut bilder på "bildegalleriet." Da er folk litt snillere. Hvis du vil kan du også legge ut bilder på "bildekritikken." Da kan du (hvis du ikke er flink nok) bli slaktet for det du har gjort. Du kan også få meget gode tilbakemeldinger. Selvsagt får du også kommentarer på bilder i bildegalleriet også. 

HER KAN DU SE BILDENE JEG HAR LAGT UT PÅ FOTO.NO! 

 

Fototips #10 - Close-up filter

Et close-up filter brukes for å kommer nermere innpå det du skal ta bilde av. Dette fungerer bare på ting som er nær (eks: blomster) og ikke ting som er langt borte (eks: fugler). Dette er altså et svært billig alternativ til et makro-objektiv.

 

korte  fakta:

*Måles i hvor mange ganger den forstørrer noe. F.eks. 2x, 4x, 8x osv...2x forstørrer ikke så mye, men 8x forstørrer mye mer!

*Et filter skrus rett utenpå objektivet ditt. 

 

Fordeler: 

*For en ganske billig penge kan du komme mye nermere det du skal ta bilde av. Nærgrensen blir mindre, pluss at filteret "zoomer" en del.

*Lett å ta med seg, og lett å bruke. 

 

Ulemper:

* gir selvsagt ikke like god kvalitet som ei skikkelig makrolinse, men i forhold til prisen er det helt supert! Hvis du har en ok linse, så blir det uansett brukbart! 

 

 

Erfaringer:

*Jeg har kjøpt filtrene 4x og 10x. Jeg merket at det ikke var et sjakktrekk å kjøpe dem til et zoomobjektiv (mine er til 18-270 linsa mi) Hvis jeg hadde en mer macro-linse ville jeg heller ha kjøpt til den. Grunnen er at det blir litt vel lite dybdeskarphet (kantene i bildet blir helt dradd ut og uklare) Dette var egentlig alikevel en ganske kul effekt! Det var uansett verdt det 100%! Angrer i hvert fall ikke:)  

*Det er lurere å kjøpe 10x enn 4x fordi det gir en større effekt.

 *Thomas opplevde at UV-filteret hans smeltet da han hadde det ute i solen. Det var fordi han hadde et close-up 10x utenpå, og da ble sola så sterk (vi klarte forresten å fyre opp gresset med den metoden!)

 

Effekt og forskjell

Under er det to bilder som viser forskjellen med og uten close-up filter. De er tatt på omtrent den samme avstanden med de samme innstillingene.

Dette bildet er uten noe close-up filter. 

 

 Dette bildet er tatt med close-up 10x.  (Du ser hva jeg mener med at kantene blir litt dratt? Det er mest fordi jeg har zoomet inn en del)

 

Pris og tilgengelighet:

Disse filtrene koster nermere 300 kroner i Norge, men jeg kjøpte dem på priceangels for rett over en 50-lapp! Leveringen der tar imidlertid en liten stund (2-4 uker, kanskje?)

 

Vil du kjøpe deg makrofilter?

Kanskje har du allerede gjort det? Hva er dine erfaringer med slike filtre? 

Tintii - redigeringsprogram

Tintii er enkelt, brukervennlig, gratis program som er veldig bra til det det skal brukes til, men det kan ikke brukes til så fælt mye. Uansett synes jeg det er verdt å ha til spesielle anledninger:) Anbefales!


Det som programmet brukes til er å fjerne farger. Du kan velge hvor mange farger bildet skal deles inn i, og så kan du fjerne noen av dem. Har faktisk noen ganger savnet en lignende funksjon i photoshop... Man har "selective colour", men det er ikke like enkel å få til!

Jeg delte opp dette bildet i 3 farger; lilla, oransj og grønn, fordi det var de fargene det var mest av (programmet velger selv de fargene det er mest av, du velger bare antallet) Og på de fire ekspempelbildene har jeg latt disse fargene stå igjen:

*Oransj og lilla

*grønn

*oransj

*lilla

 

Programmet kan lastes ned gratis <Her>.

Et tips er å bare bruke det på bilder med sterke farger, og med flere farger, for å få den beste effekten:)

Hva er din mening om Tintii?

Fotokurs #9 - Eksponering

Eksponeringen i et bildet er lysfoholdet i et bilde. Et bilde som er veldig lyst er høyt eksponert, og et bilde som er lavt er lite eksponert.

For å finne riktig eksponering er det flere ting du kan fikse på, men det skal jeg komme tilbake til.

Overeksponering

Er når bildet blir så lyst at de lyseste områdene blir helt hvite, og man mister detaljer. Da sier vi at de hviteste omådene er det bildet er utbrent.. Vanligvis er ikke dette noe bra, men når du jør det bevisst, med mening, så kan det være moro og.

Undereksponering

Funker egentlig på samme måte, bare at bildet er mørkt. De svarte omådene mister detaljer, men dette kan også noen ganger med fordel  utnyttes.

Faktorer som påvirker eksponeringen

De viktigste faktorene som påvirker lyset i bildene dine er alltid >blenderåpning< og >lukkertid<. Når du har et speilreflekskamera kan du stille på disse, men det går på flere analoge kamera også.

Les mer om dem under linkene, men kort fortalt: Blenderen slipper inn mer lys jo større åpningen er. f/4 er en stor åpning, f/11 er liten. Lukkertiden er hvor lenge blenderen er oppe. Jo lenger, jo mer lys. 1/500 er kort tid 1/5 er ganske lang tid, og lyst (dette er delsekund. 1/5 er en femdels sekund)

ISOen kan også påvirke lysstyken, men jeg fokuserer ikke på det i dette innlegget. >Les mer her<

Hvis du har feil eksponering kan jeg anbefale å stille på blenderen eller lukkertiden.

Når du har funnet riktig eksponering, men synes at det blir uklart: Det kan hende at du har for lang lukkertid! Det gjør at kamerabegelser synes bedre på bildet; jo mer bevegelse, desto mer uklarheter. Hvis du da for eksempel har funnet ut at blender f11 og lukkertiden 1/20 gir et godt resultat, kan du beholde den eksponeringen, men flytte faktorene (blender og lukker) like mange hakk i hver sin retning.

Det har seg nemlig slik at hvis du flytter blenderen ett hakk lysere (f10) og lukkertiden et hakk mørkere (1/25) blir eksponeringen akkurat den samme (bildet blir like lyst). Denne eksponeringen går fortere, men slipper inn akkurat like mye lys fordi åpningen er større.

Så: prøv deg frem og finn riktig eksponering!

 Eksponering med Canon EOS 450D

450D er det kamera jeg har, og jeg vil derfor skrive noen nyttige ting som gjør dette enda lettere hvis du har det samme kameraet. Dette fungerer på noenlunde samme måten på andre kamera også, spesielt Canon sine. Skal vise dere hvordan dette kan gjøres i forskjellige av kameraets moduser:

Program-Modus (P)

Vises med tegnet "P" på det hjulet på toppen hvor du kan velge mellom modusene. Dette er den enkleste måten å få riktig eksponering på med unntak av moduset "Auto." Det fungerer sånn at du velger eksponering, og så regner kamera selv ut hva som blir den beste blenderåpningen og lukkertida. Du kan stille den både lysere (opp til 2+) og mørkere(ned til 2-), eller bare midt på (0). Grunnen til at jeg liker Program-modus bedre enn Auto er at jeg slipper at blitzen popper opp automatisk i tide og utide.

Rent teknisk skifter du innstillingen ved å vri på hjulet oppå kamera for å stille på lysstyrken.

Lukkerprioritet (Tv)

I dette modus velger du ikke eksponering, men lukkertiden. Så regner kamera ut hvilken blender som trengs for å få riktig eksponering. Jeg bruker selv denne innstillingen ganske mye.

Blenderprioritet (Av)

Lar deg velge blenderåpningen, så regnes lukkertiden ut automatisk.

Manuell (M)

Er jo der du stiller alt selv. Da må du finne ut hvordan du finner riktig eksponering selv med å stille på hjulet. Det tok litt tid før jeg skjønte hvordan jeg stiller på blenderen, fordi du da må holde inne Av+- mens du skrur på hjulet. Den befinner seg ved siden av skjermen, oppe i høyre hjørnet.

 

Kom gjerne med spørsmål hvis noe er uklart!

Fotokurs #8 - Dybde

Noe så enkelt som at jeg tok med steinene i forgrunnen lager dybde i bildet.


DYBDE

Noe jeg etterhvert har lært at er ganske viktig for å få en helhet og spenning i bildene er å få inn dybden. Dette gjelder spesielt landskapsbilder.

Til vanlig når vi "knipser" landskapsbilder er vi kanskje et sted hvor det er god utsikt, og vi får kanskje med sjøen og den blodrøde himmelen, men det blir lite dybde. Eller vi skal ta et bilde av en nydelig blomst i en eng, men på bildet forsvinner den helt i alle detaljene og fargene i gresset.

 

Forgrunn, Mellomgrunn og Bakgrunn

 

 

 

Det som kan hjelpe er å tenke på tre forskjellige "deler" som skal være med i bildet. Forgrunn, mellomgrunn og bakgrunn. Egentlig ganske enkelt, men det er utrolig hvilke underverker det kan gjøre om man får med alle, eller i hvert fall to av disse. Dybden glir inn i bildet med en gang!

 

 

Her er dybden liten fordi det er ingen forgrunn, og mellomgrunnen er så liten at vi ser den nesten ikke.

 

 

 

 

Ofte er det forgrunnen vi mangler. På ditt solnedgangbilde kan du få med silhuetten av et menneske, en spesiell stein, eller et tre. Bildet blir sykt mye bedre!

 

 

 

 

 

 

Når vi tar med steinene i forgrunnen har vi både forgrunn, mellomgrunn (øya) og bakgrunn (himmelen). Da blir det god dybde i bildet.

 

Blurry bakgrunn

Noe annet som kan skape dybde i et bilde er uklarhet, eller rettere sagt kontrasten mellom noe uklart, og noe klart. Dette er ikke så aktuelt på landskapsbilder, men mer på macrobilder av blomster, insekter, osv. Uklare bakgrunner skaper avstand til forgrunnen.

 

 

 

 

For å få uklar bakgrunn hjelper det med stor blenderåpning(les mer her), stor brennvidde(mye zoom), og at det er mindre avstand mellom deg og forgrunnen, og mer avstand mellom forgrunnen og bakgrunnen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

På dette bildet blir det dybde både fordi bakgrunnen er mer uklar, og fordi bildet er delt opp i forgrunn (sommerfuglen og de fremmerste gresstråene), Mellomgrunn (De bakerste gresstråene) og bakgrunn (det gråe)

 

Når det gjelder himler

Siden vi var inne på det med himmelbilder slenger jeg med et tips; Hvis du skal ta bilde av himmelen, så er hovedregelen å alltid ta med litt av bakken. Det trenger ikke være mye, men bare noe for å feste himmelen til et fast punkt, og gi bildet mer dybdefølelse. (Du bør med andre ord ikke se på bilde nr. 2 i dette innlegget som noe godt eksempel)

Selvsagt går det an å leke med å ikke følge reglene, men da må en kunne dem først:)

Nå er jo ikke jeg utlært på noe vis, og følger langt i fra alltid "mine egne" regler, men det er alltid bra å se etter forbedringer (kom gjerne med tips!) Og jeg håper noe av det jeg lærer kan komme til nytte for dere!

Festforberedelse; Serviettbretting [Vannlilje]

Flere eksponeringer (fototips)

Noen ganger er det nesten umulig å få frem alt du vil på ett bilde. Få flere ting i fokus, eller flere ting riktig eksponert. Slik som på dette bildet:

Her blir himmelen for lys, og bakken for mørk, så ingen av dem kommer sikkelig frem. Rett og slett fordi det er så stor forskjell at en kamerainstilling ikke kan passe til begge deler.

Det jeg gjorde for å løse problemet var at jeg tok et bilde av hver ting. ett bilde der bakken var riktig eksponert, og et bilde der himmelen ble passe lys.

Til slutt satte jeg sammen de to bildene i photoshop, og fikk dette resultatet:

Noe annet enn første forsøk, i alle fall..

Hvilket bilde likte du best?

Synes du HDR-bildet(det sammensatte bildet) mitt ble bra?

Hvordan tegne deg selv som en tegneserie!

Nå skal jeg skrive om hvordan du kan tegne en tegneserieutgave av et bilde du har, slik som vist under:

Dette kan være litt vanskelig når du ikke har brukt photoshop så mye. Men når du får en forståelse av vertøyene som brukes, så trengs det ikke noen serlig kreativ sans, eller egenskap for å få det til, fordi vi tegner egentlig bare oppå bildet. Det er vanskelig å forklare slik at alle på alle forskjellige nivåer skal skjønne, så kom gjerne med spørsmål!


Viktige Redskaper

Pen Tool er det verktøyet vi bruker mest. Etter ca en dag med prøving, feiling og filmer fra youtube forstod jeg hvordan dette verktøyet virket. Det er viktig å prøve seg frem, og så er det lurt å se på filmer som folk har lagt ut.

>Denne filmen< viser tydelig og godt hvordan man kontrollerer pen tool. Den viser imidlertid bare hvordan du merker områder, ikke hvordan du fargelegger dem. For å gjøre det må du krysse av på dette symbolet:Så tegner du rundt det du vil fargelegge i en farge. Jeg skal forklare det mer skritt for skritt nå snart.

Fargen velges oppe til høyre(se bilde over) For å se hvordan en figur blir tegnet, se også >Denne< filmen.


Åpne et bilde i Photoshop.

Ansiktet

Jeg pleier alltid å begynne med ansiktet. Velg en farge i fra originalbildet ditt med Eyedropper Tool. Så velger du Pen Tool og tegner rundt hele ansiktet.(et nytt lag blir automatisk dannet hver gang du tegner en form) Når det er ferdig pleier jeg ofte å tegne inn halsen på et lag under ansiktslaget. Halsen kan gjerne være litt mørkere enn ansiktet.


Et par tips før du går videre:

Lag en kopi av bakgrunnslaget(bildet ditt). Det gjør du ved å høyreklikke på bakgrunnslaget, og velg "Duplicate Layer." Da får du et "Background Copy" lag. Legg dette laget helt på toppen, og skjul det ved å klikke på det lille svarte øyet ved siden av laget i layers-paletten.

Hold orden i alle lagene dine. Gi hvert lag navn (Eks: Ansikt, hals, nese osv) I tillegg kan det bli i overkant mange lag etterhvert. Legg sammen de lagene som er like ved å velge dem, høyreklikke på et av dem, og velge "merge layers." For eksempel kan du legge sammen begge pupillene på ett lag, begge øyenbrynene osv. Det samme gjelder hvis du har brukt flere lag på å lage ansiktet. Legg dem sammen til et lag, og kall det "Ansikt." Det vil hjelpe masse når det begynner å bli mange lag!


Ansiktstrekkene

Pleier å være det neste jeg går løs på. Ta av og på det øverste laget etter behov (klikk på det svarte øyet ved siden av layeret i layers-paletten) Begynn med leppene.  Velg farge(kanskje litt rødere eller mer rosa enn den som er på leppene), og tegn rundt. Hvis tennene synes på bildet passer det fint å lage dem etterpå, helt hvite, i et lag rett under leppene.

Så kan du ta de mørkeste områdene på nesa i en litt mørkere farge enn ansiktet. Neseborene kan kanskje være helt svarte. Tips: Lag dem først i samme farge som ansiktet, og så mørkner du dem med Burn Tool etterpå. Da blir fargen fin i forhold til resten av ansiktsfargen.

Øynene: begynn med det hvite. Så tar du den blå sirkelen, og til slutt pupillen. Velg Brush Tool og hvit farge,( og en tynn pensel med hardness=0.) Så tegner du en bitteliten prikk i pupillen; det skaper liv i bildet.

Så til slutt må du ikke glemme øyebrynene. De bør være i den samme fargen som du har tenkt til å ha håret.


Klær, bakgrunn++

Nå tegner du inn genseren, eller hva nå personen din har på seg. Vis skal legge inn skygger senere, så nøy deg med en ensfarget genser i første omgang. I tillegg kan du tegne inn andre ting som er rundt i bildet. Til slutt kan du opprette et lag rett over det nederste laget (bakgrunnslaget, som er det orginale bildet). Her kan du bare fargelegge hele bildet hvitt, så blir det den nye bakgrunden. Du kan selvsagt også ta andre farger, men hvitt funker ofte bra.


Hår

Til slutt pleier jeg å tegne inn håret med Pen Tool. Grunnen til at håret er sist er at det har blitt en vane, men også at det er greit å se hvordan alt det andre ser ut før du kaster deg igang med håret. Da kan du forme det litt slik som du vil for å endre komposisjonen, gjøre det mer/mindre bølgete osv... Det kan være lurt å velge en hovedfarge til håret først, som du farger alt med, og så sette inn lysere og mørkere striper oppå dette laget for å få liv i håret. Dette lager masse rot i lagene, så holdt tunga skjeivt i munnen, og husk å gi navn til, og legg sammen lagene. Det håret som er bak ansiktet må plasseres på et lag under ansiktet, mens det som er helt fremmerst i bildet, kan du gjerne plassere helt øverst i layers-paletten, slik at det til og med kommer over øyenbrynene.Skygge og lys

Så er vi egentlig ferdige med hovedbildet, men for å få mer dybde og liv i bildet skal vi sette inn lys og skygge. Jeg pleier å få over alle lagene i fra bunnen og oppover, og se hvor på originalbildet det er mye lys og skygge. Så bruker jeg Burn Tool for å lage skygger og Dodge Tool for å gjøre fargene lysere. (se forskjellen på disse leppene:)

 


Brushes

Jeg har lastet ned noen brushes på sider som >obsidiandawn< og >brusheezy< De jeg bruker på sånne tegninger som dette er spesielt noen falske øyevipper, og så en liten stjerne som jeg bruker for å få glans på leppene og i pupillen.

>Last ned øyevippe-brushes her<

>Last ned glitter-Brushes her<


 Viktigst av alt!

Kos deg, og ha det gøy! Etter noen forsøk er jeg sikker på at du får til noen supre tegneseriefolk!

Husk at du bare må komme med spørsmål:)

Fotokurs #7 - Fotolys

Foto betyr lys! Bare det peker jo mot at lys er ganske viktig å kunne litt om når det gjelder å fotografere. Så nå skal jeg gi en del tips om hvilket lys du bør bruke når du fotograferer. 
Det beste lyset til å ta bilder ute.

Det er naturlig, indirekte lys! Det er to tider som gir deg det ultimate lyset til å ta bilder i ute:

 

SOLOPPGANG
 *Når sola står opp. Du bør antagelig, som den friske morgenfuglen du er, stå opp ca en time før soloppgang, kaste i deg litt mat så du ikke besvimer, og så komme deg ut i Guds frie natur. Når det er på tide for sola å titte frem har du allerede hatt omtrent en halvtime med flott fotolys, og er klar for en time til før sola blir for sterk. En annen fordel er at det ofte er dugg i gresset eller nydelig tåke på visse områder som gir landskapet et mystisk preg. Viktig å ikke stå i tåken når du tar bilde av den;)

(Tenk hvor kjedelig dette bildet hadde vert hvis jeg ikke stod opp klokka 5 om morgene å rakk å fange disse små dråpene!)


(Beverne hadde nok også være vanskelige å finne et par timer senere. Denne dagen tror jeg også at jeg var oppe klokka 5)


(Og den flotte tåka og fargene idet sola står opp er helt fortryllende!)

(Dette var i dag tidlig! En nydelig himmel, som gjør det verd å stå opp tidlig:)

 

SKUMRINGEN

* I skumringen er det andre tidspunktet som er perfekt for å ta bilder. For mange er dette en mer passende tid å ta bilder på, men det bør kanskje revurderes. Fordeler med å stå opp tidlig å ta bilder ved soloppgang: 1)Det er viktig å komme i gang med dagen tidlig.  2) Du slipper forstyrrende mennesker som er i veien for det perfekte motivet. 3) Du har, hvis du som meg bor på landet, en mye større mulighet til å treffe på nåen flotte ville dyr på turen din.

Uansett er lyset altså bra rett før og etter solnedgang også! 

(Ingen skarpe skygger som ødelegger, og ingen utbrente hvite felter der sola hadde truffet hvis dette bildet ikke hadde vert tatt klokka 9 om kvelden.)

Hvorfor disse teite tidene?

Fordi det ikke er direkte sollys! Direkte sollys lager skarpe, ødeleggende skygger og bleikner fargene i bildene dine. Indirekte naturlig lys, derimot, skaper myke fine skygger, og varme, sterke farger. En fotografs drøm og fryd!

Hvis jeg ser et motiv utenom disse tidene da?

Da er det også noen kriseløsninger du kan prøve deg på:

*Ta bilder i åpen skygge. Gjem deg fra den fæle sola og ta bilde av motivet ditt under et tre, eller bak en mur hvor den herlige skyggen fikser fargene for deg!

(Heller ikke her er fargene ødelagte av solens knivskarpe stråler, Dette bildet er tatt i skygge av de nydelige trærne med lindland.)


*Ta bilder under store, hvite skyer. Store hvite skyer gjør en god nytte med å spre lyset. Da kan du bare knipse i vei så mye som du vil.

*Hvis ikke noe av dette er mulig på Ditt motiv, kan du prøve å bruke et gråfilter. Det har jeg ikke prøvd selv, men det fjerner en del lys i fra bildene dine, og gjør nok noe magisk med fargene dine også:)
Det beste lyset til å ta bilder inne:

Det er naturlig, indirekte lys, det. Akkurat som ute! Men problemet er bare at det lyset har vi ikke så enormt masse av inne. Løsningen er som følger:

*Plasser personen, eller det andre motivet ditt i nærheten av et vindu uten direkte sollys! Her er det et perfekt naturlig indirekte lys som spres av ruten. Det er ekstra bra hvis ruta er skitten! 

Et tips er å plassere motivet slik at lyset kommer litt i fra siden. Da får det frem dybde og liv i bildet ditt, i stedet for et flatt bilde. Dette gjelder alltid, spesielt når du bruker blitz! (vet ikke hvorfor denne setningen kom med da dette ikke er et innlegg om blitz...)


Håper dette var nyttig! Noen som får noe ut av dette fotokurset mitt?

Gjør deg selv tynnere i Photoshop

*Åpne Photoshop

*File-Open velg et bilde

her er mitt utgangspunkt:

Filter-Liquify

Når du klikker på dette åpnes bildet i et nytt vindu hvor du har andre verktøyer

Velg Pucker tool, vist på bildet under, for å gjøre ting mindre.

Du må kanskje forandre størrelsen på brushen, det kommer an på bildet ditt.

For å gjøre deg tynnere, klikker du på de områdene hvor det er litt for mye. Da vil de bli redusert. Prøv deg frem, så skjønner du hva jeg mener:)

Her er resultatet mitt:Ser du forskjellen?

Nå har du Litt mer peiling på hvorfor modellene alltid er så perfekte på bildene...

 

Jeg lærte dette her: http://psguider.net/bli-tynn-i-photoshop/

Der finner du også mange andre smarte tips om hva du kan gjøre i PS!

Et mini fototips:)

Siden jeg var i så god gang med å skrive innlegg om foto nå, så vil jeg anbefale noe mer, Spesielt hvis du har et speilreflekskamera(evt.kompaktkamera), eller bare er interessert i foto. 

Gå innom www.foto.no, og registrer deg der! Der kan du legge ut 2 bilder i uken (flere hvis du betaler medlemskap), få kommentarer og tips i fra mer erfarne fotografer, og lese masse om fotoutrykk, osv. Det er i tilegg en ypperlig kilde til inspirasjon hvis du vil ta bilder!

Hvis du vil se bildene jeg har lagt ut, ta en tur innom >her<


Fløyelsringvinge

Fotokurs #6 - Knivskarpe bilder

I denne delen av kurset blir det noen konkrete tips for å ta skarpe bilder med speilreflekskamera ditt. Har skrevet noen før i innlegget om blomsterfotografering, men jeg tar det om igjen!

Må vel kanskje henvise til at jeg har lært mye av dette fra boka "Boken om digital fotografering : lær deg triksene som lar deg ta bilder som proffene!" Den er skrevet av Scott Kelby. Virkelig til å anbefale!

Tenkte først at det blir litt teit å skrive om akkurat det jeg har lest. Men det er jo det jeg gjør på dette kurset; Lærer noe, og forteller det videre:)


 

For å forstå hvorfor vi må gjøre disse tingene, så må vi vite hvorfor bildene blir uskarpe. Bildet blir mindre skarpt jo mer bevegelse det er i motivet, og i kamera. Det vi kan gjøre noe med (stor sett) er bevegelsen i kamera. For å få minst mulig vibrasjoner, og bevegelser er det flere enkle ting vi kan gjøre.

Her kommer noen eksperttips:

*Bruk alltid stativ! Dette er det viktigste for å få et skarpt bilde. Et stativ som koster litt mer er oftest mye bedre enn det første og billigste du finner, så det kan være lurt å investere litt, men bare et ettbeinsstativ gir deg en viss støtte, og gjør det lettere å holde kamera stødig. Det er iallefall mye lettere å ta med seg. Dette punktet er spesielt viktig hvis du må ha litt lang lukkertid, fordi da blir bevegelsene mer tydelige på bildet.(les om lukkertid her). Det går også an å finne en provisorisk løsning hvis du ikke har stativ/ikke kan ta det med deg. Bruk et gjerde, et bord eller hva som helst stødig til å lene kamera inntill.

*Bruk så kort lukkertid som mulig. Dette gjør at kamera ikke får like mye tid til å bevege seg på, og bildet blir klarere. Noen ganger er det ikke så bra lys, og da må man ty til lengre lukkertid. (husk forrige punkt da)

*Bruk speillåsen på kamera. Hvis kamera ditt kan låse speilet, i alle fall. Dette er en funksjon som brukes når speilet skal rengjøres. Når du har låst speilet må du trykke to ganger på avløserknappen for å ta bildet. En gang for å heve speilet, og en gang for å ta bildet. Det er litt stress, men det hjelper! Når speilet heves samtidig som at bildet tas skapes vibrasjoner(=bevegelse=uskarphet) Derfor er det en fordel at speilet blir hevet før, slik at vibrasjonene har ebbet ut når du tar bildet. 

*bruk fjernutløser. Dette er en forholdsvis billig sak som bare koster et par hundrelapper. Den gjør at du kan trykke på en trådløs fjernkontroll når du skal ta bilde. Du gjettet rett! Det hindrer vibrasjoner! Fingeren din skaper vibrasjoner når den trykker på avløserknappen. Hvis du ikke vil ta deg råd til dette anbefaler jeg heller neste punkt:

*bruk tidsutløser. Dette er en funksjon som ligger i kamera. Du kan bestemme at bildet skal tas noen sekunder etter at du har trykket på avløserknappen. Da rekker vibrasjonene  å forsvinne før bildet blir tatt. 

*Bruk lavest mulig ISO. Så blir det ikke så mye støy i bildene dine.

*Vær oppmerksom på den skarpeste blenderåpningen! Den er vanligvis to hakk under maksimal blenderåpning (les mer her)


Noen spørsmål?

Er dette nyttig?

Fotokurs #5 - ISO

ISO er lysfølsomheten på kamera. Høyt tall er mye lys, og lavt tall er lite. Når du har en høyere ISO blir bildekvaliteten mer kornete/mer støy.

Det er altså en fordel å ha lav ISO, slik at kvaliteten blir god, men samtidig må du selvsagt ha nok lys. Du må derfor velge lavest mulig ISO etter lysforholdene. Mitt kamera har ISO i fra 100 til 1600, og jeg har den vanligvis på 200, med mindre spesielt mørke omgivelser gjør at jeg må flytte den oppover. 

For å ha noen eksempler:

After the rain... (Fototips)

Jeg har lest litt i en bok med fototips, så nå vil jeg dele noen av dem med deg! Let me interduce: Enkle tips for å ta blomsterbilder!

Ta bildene rett etter regnet. Motivene blir mye mer spennende med noen skinnende klare vanndråper. Eventuelt kan du ta med deg en sprayflaske med vann.

Gå  ned på blomstens nivå, eller ta gjerne bildet oppover for å få en mer interessant vinkel

Bruk alltid stativ for å få bildene klarest mulig! Dette er et viktig (men kanskje litt kjedelig) punkt! Når du tar bilder av blomster har du nesten alltid tid til å rigge deg opp med et stativ, da blomster skjelden løper av sted. Dessuten kan du låse speilet! Det gjør også bildene en del skarpere! (spør hvis du ikke vet hvordan du kan gjøre det)

Tenk alltid på komposisjon-det er viktig i alle bilder!

Gå så nerme innpå som du kan uten at det går utover kvaliteten(og selvfølgelig må du få med deg alt du vil ha med)

 

Les mer om foto på mine del-fotokurs:

Lukkertid

Blenderåpning

Zoomeffekt og

Komposisjon

 

Hva synes du om bildene? (Konstruktiv kritikk, takk!) Er det noe mer jeg kan skrive om på fotokurset, som noen lurer på?

Fotokurs #4 Komposisjon

Komposisjon er oppbygningen av bildet. Hva som er dominerende og viktig, og hvordan det er plassert.


 

Hovedkomposisjon: Balanse og Spenning.

Det er viktig å tenke på om det er balanse i bildet, og på det negative rommet. Negativt rom er bakgrunnen, eller det som ikke er hovedmotivet. I eksemplene under er det røde hovedmotivet, mens resten er det negative rommet.
1
     

2

     

Blomsten er hovedmotivet, og bakgrunnen er det negative rommet. Bildet av den første blomsten her er litt kjedelig, og har litt for stort negativt rom. Det blir nesten bare som en rundig midt i en firkant. Den grønne rosen har litt flere former, og er litt sidestilt, slik at det blir mer spenning i bildet. 

Litt ubalanse er altså, etter min mening, bra, siden det skaper spenning og bevegelse. Men du må passe på at ikke ubalansen blir for stor. Da kan bildet bli ubehagelig å se på. 

Her tipper bildet nesten til venstre på grunn av den "tunge" blomsten, som tar all oppmerksomheten.

 

Hvis du bruker mye tid på å studere komposisjonen i bildene dine vil du etterhvert bli mer obs på hva som er fint, og hvordan du vil ha det. Jeg har lært dette på skolen fordi jeg ble tvunget til det igjennom alle rapportene og prosessene. Fikk alltid den samme beskjeden; "Se på Komposisjonen din, Ingrid.." Og det er jeg sykt glad for! Har lært masse om slike ting på formgivningslinja.


 

Beskjær bildene dine

Dette går også på det med negativt rom, og er veldig viktig. Finn det du vil ha med i bildet, og ikke ta med mer enn det! 

På dette bildet er hovedmotivet en sommerfugl. Komposisjonen synes jeg er gansk fin, men sommerfuglen er litt vanskelig å se fordi det blir så mange andre detaljer. Jeg ville ha med hele sommerfuglen og en del av gresset, siden grønnfargen var en fin kontrast til sommerfuglen.

Det kunne kanskje ha vert litt mer luft under sommerfuglen, fordi den er plassert litt langt nede, men resultatet er tydelig! Nå er det mye mer fokus på sommerfuglen! 

Dette punktet er ganske viktig. Det er ikke alltid nødvendig å ha med Alt som du ser. Ta med det viktigste, og kutt bort det andre.Rydd opp i bildene dine.

Mye av dette går på det samme, men det er veldig viktig! Det er ofte den store forskjellen mellom de som tar gode bilder, og de som bare "knipser i vei" som kjæresten min pleier å si:)

Ikke ha med masse forstyrrende elementer i bildene dine. Hvis du skal ta bilde av noen personer, let etter en ensfarget bakgrunn. 


Her er et eksempel på et bilde hvor jeg ikke har gjort dette:

Øyenstikkeren er nesten ikke synlig med første øyekast fordi det er så mange kvister og greiner i veien. For å fikse på dette bildet når det allerede er tatt kan jeg for eksempel gjøre bakgrunnen uklar, eller mørkere.

 

Ved hjelp av Burn-tool og svart farge på penselen (I Photoshop) har jeg fjernet mange av de distraherende detaljene. Nå er det mye lettere å få øye på øyestikkeren, men det beste er å finne en god bakgrunn mens du tar bildet.


Håper du har lært noe av dette! Skriv gjerne en kommentar og si hva du synes om fotokurset mitt, hva jeg kan gjøre annerledes, og kanskje du har noen tips til meg?

Jeg vil gjerne også ha tips til hva jeg kan skrive mer om, hva du vil lære mer om:)

Fotokurs #3 Zoom-effekt (+PS-tips)Dette kan gjøres på flere måter, og jeg bruker to. Den ene i Photoshop, og den andre på kamera, mens jeg tar bildet. Jeg tenker å legge ut fremgangsmåten til begge måtene, så kan du finne din favoritt, eller det som passer best. Har du ikke speilreflekskamera, kan du bruke PS-metoden, og har du ikke Photoshop, kan du gjøre det mens du tar bildet.lukkertid: 1/40

Dette lærte jeg på bloggen kameralek. Der er det mange bra tips, og ikke minst kjempemasse inspirerende bilder. 

Å lage en zoomeffekt på et bilde har en overraskende enkel fremgangsmåte. Du kan gjøre det med omtrent hvilket som helst speilreflekskamera, så lenge det er zoom på objektivet.

Hele clue'et er at du må zoome ut eller inn samtidig som du tar bildet. Hvis du klarer å holde kamera helt stille mens du gjør dette, så vil et område i midten alikevel bli klart. Noe av det viktigste for at dette ska bli vellykket (tror jeg) er å ha et solid stativ. Det går selvfølgelig an å ta bilde uten stativ også, men da er det mye vanskeligere å holde kamera stille mens du vrir på zoomen. 

En ting til som er viktig å få med seg er at lukkertiden må være litt lang. Hvis du har veldig kort lukkertid forsvinner effekten. Helst ikke kortere lukkertid enn 1/80. Se under bildene mine hvilken lukkertid jeg har brukt på eksempelbildene.

Jeg er ikke noen ekspert på dette her (ikke på foto i det hele tatt) så jeg kan ikke gi deg alle mulige mestertips, men jeg prøver, og feiler og lærer, og så forteller jeg videre det jeg har lært! Nå gjenstår det bare for deg å gå ut på prøve dette du også.

Her har jeg tatt bilde av det samme motivet med og uten å zoome. lukkertid: 1/40

Grunnen til at hunden er litt uklar på zoom-bildet er at jeg ikke holdt kamera stille nok mens jeg tok bildet. Jeg har ikke verdens beste stativ, bare en liten gorillapod, og det gjør antagelig mye av forskjellen.


 

Hvis du ikke har et digitalt spelreflekskamera, men et vanlig kompaktkamera (digitalkamera) kan du lage noe av den samme effekten i Photoshop! Jeg bruker ofte PS i stedet for å gjøre det når jeg tar bilde fordi det da er mye lettere å bestemme akkurat hva du vil ha klart, og hva som skal være uklart.

Dette er metoden jeg har brukt på bildet i toppen av innlegget.

Fremgangsmåten er da:

*åpne bildet i PS

*Kopier laget (layeret), slik at du får to like lag med bilde ditt på. (høyreklikk på det eneste laget, og klikk "duplicate layer")

* Velg det øverste laget.

*Velg Filter-Blur-Radial Blur. Da kommer det et popup-vindu. 

*I popup-vinduet er det antagelig krysset av på "spin." Velg "zoom" i stedet

*Nå kan du stille på styrken (amount) på 50, eller prøv deg frem; jo mer styrke, jo mer uklart blir det!

* Nå er altså hele det øverste laget uklart, og det underste laget klart.

* for å få frem det klare, bruker du et viskelær, og visker bort det som ikke skal være uklart. Husk at du må være på det øverste laget for at dette skal virke. Det er lurt å bruke  et viskelær (en brush) som er uklar i kantene, slik som f.eks. nr. 100 for at ikke kantene skal bli for synlige, men heller glidende overganger.

(Du får frem dette vinduet ved å høyeklikke på bildet når du har valgt viskelæret.)

Og Voila! her er resultatet:

Andre tips om foto, design og redigering finner du forresten her

Hvis du lurer på noe er det bare å sende en kommentar, eller en mail(ingrid-urdal@hotmail.com). Det er vanskelig for meg å vite hvor mye jeg skal ta med, siden alle har forskjellig innsikti i f.eks. photoshop. Derfor må du bare spørre hvis det er noe jeg ikke har skrevet tydelig nok hvordan du gjør.

Fotokurs #2 - Blenderåpning

Her er enda et innlegg om kamerainnstillingene:) Synes dette er viktig å forstå! Det er mye gøyere å ta bilder når du forstår litt av det du gjør!

Blenderåpning

Blenderåpningen er den åpningen som slipper lys inn i kameraet, og det er på en måte dette lyset som slipper inn som blir til bildet. På et speilreflekskamera kan man bestemme hvor stor denne åpningen skal være, og dermed hvor mye lys som kommer inn. Hvor lenge åpningen er oppe, spiller også en stor rolle, og dette har jeg skrevet mer om i  >dette innlegget om lukkertid<

Måten dette måles på synes jeg er litt merkelig, men man blir fort vant til det. Lite tall (eks. f/5,6) betyr at åpningen er stor og slipper inn mye lys, og stort tall (eks. f/28) betyr at åpningen er liten og slipper inn lite lys. (begynner jeg å gjenta meg selv for mye nå, eller er det bare godt for å forstå dette?)

 

Lysstyrke

Den ene forskjellen som blir ved liten og stor blenderåpning er lysstyrken i bildet. Som sagt får du mye lys med en stor åpning og lite lys med en liten åpning.

 blenderåpning: f/5                                 blenderåpning: f/10

dybdeskarphet

 Med stor blenderåpning blir det stor dybdeskarphet i bildet. Dybdeskarphet er hvor stort område(innover i bildet) som oppfattes som skarpt av øyet (egentlig er bare ett punkt helt skarpt) Hvis vi har et ansikt, eller flere personer vil vi gjerne at hele ansiktene er klare, og ikke bare nesetippen, mens hvis vi tar bilde av en blomst er det fint når bakgrunnen blir uklare farger.

      

  Blenderåpning f/7,1                                    blenderåpning f/3,5

 Stakkars hunden min. Hun er vanligvis meget fotogen, men i dag, tidlig på morgenen med blitsen rett i ansiktet ble det litt voldsomt for henne. Men bildene innlustrerer likevel forskjellen:) Bildet 1 ser klart ut omtrent overalt, mens bildet2 er bare klart på nesetippen. Til og med øynene er ute av fokus.

(På min pc funker ikke popup-greia. Hvis det er sånn hos deg også må du høyreklikke på bildet, og velge åpne/åpne i ny fane, så kommer bildet i full størrelse)

På dette bildet er det bare fint at bakgrunnen er veldig ufokusert. Da kommer blomsten mer frem, og ser enda klarere ut:)

skarphet og blenderåpning

Dette er noe jeg nettopp lærte; Det er en av blenderåpningene på ditt kamera som gir skarpere bilder enn de andre! Denne er vanligvis 2 hakk mindre enn max. blenderåpning. Min største blenderåpning er f/3,5 , og to hakk under blir f/4,5. Da er f/4,5 mest sannsynlig den skarpeste blenderåpningen på dette objektivet. Dette var ikke alltid fasiten, men jeg kan ikke så masse om det. Poenget var at på de fleste objektiver var det den skarpeste åpningen. Hvis du ikke tror at dette stemmer med ditt objektiv, kan du finne de skarpeste bildene du har tatt, og se hvilken blenderåpning de er tatt med, så finner du kanskje den skarpeste åpningen på denne måten:)

 

har du kanskje lært noe mer om hva blenderåpning er. Uansett er det viktigste å prøve seg frem.

Hvis det var noe du ikke forsto, eller har lyst til at jeg skal skrive mer om, så gi meg en kommentar! Det er bra med tilbakemeldinger på hvordan jeg skriver, og om det er noe som blir litt rotete:)

En kjapp bilderedigering i PS

Se den store forskjellen en kjapp endring gjør:

Oppskrift: 

Klikk Ctrl+L (image-adjustments-levels) og still kontrasten litt større.

Marker øynene, og gjør dem skarpere (filter-sharpen-unsharp mask)

Fotokurs #1 - Lukkertid

Jeg skal begynne å skrive litt om det å ta bilder. Innledninger i innstillingene på en kamera, og noen tips om fotografering!

Lukkertid!

Lukkertid er tiden kamera bruker på å slippe inn lys. Tiden blenderåpningen er åpen. Jo lengre lukkertid, jo mer lys. Det er lyset som skaper bildet.

Lukkertid måles i delsekund. 1/8 betyr ett åttendels sekund. 1/200 betyr en tohundredel av et sekund.

Etter min mening er lukkertid en av instillingene på kamera som er gøyest å leke med. Du kan få kjempemange forskjellige effekter, og virkninger på bildene. 

 

Kort lukkertid gjør selvsagt bildene mørkere (siden mindre lys rekker å komme igjennom) Når det er mørkt i et rom, og du ikke kan bruke blits, kan det altså hjelpe å ha lang lukkertid.  Den nagative delen er at bildene blir uklare. Du klarer ikke å holde kamera Helt stille(selv om det føles sånn) så på 1/8 sekund har kamera beveget seg litt mer enn på 1/80 sekund.

Det første bildet er lysere fordi det har lengre lukkertid, men det er mer uklart enn det andre, mørke bildet.

    lukkertid: 1/8                                                              lukkertid: 1/80

Du bør alltid prøve å ha minst mulig lukkertid for å få bildene klarest mulig, men de må heller ikke bli mørke, som bilde2

Hvis noe er i bevegelse blir det enda fortere uklart, og det er bra med kort lukkertid. For å ta dette sportsbildet brukte jeg lukkertiden 1/200. Ballen er fremdels uklar, så jeg skulle helst ha hatt enda kortere tid, hadde det bare vert nok lys. Lang lukkertid

Imidlertid er det ikke alltid vi ønsker at bildene skal være klarest mulig. Et bilde tatt av en vei om natten med lang lukkertid kan være kjempestilig!

På bildet under ser vi lyset i fra bilene som kjører, men ikke selve bilene. Lyset blir dradd ut fordi kamera har brukt lang tid på å ta bildet. Har ikke tatt en sånt bide selv, men ville vise det. Dette bildet fant jeg her


Dette bildet er ikke uklart fordi de har brukt et godt stativ til å hode kamera stille. Det er veldig viktig når du tar bilder med lang lukkertid.

Bildene under er tatt med kort og lang lukkertid. Man ser raskt forskjellen. 

Nr. 1: Kort lukkertid. Boblene i vannet er frosset i øyeblikket

Nr 2: Lang lukkertid. Vannet blir mer tåkete, og uklart.

 

Her har vi tatt bilde med lukkertid på 20 sekunder (veldig lang lukkertid). I mellomtiden byttet Monica plass i badekaret, slik at det be to av henne. Imens hun flyttet seg holdt jeg foran objektivet(linsa) slik at det ikke skulle komme inn for mye lys.

Etter redigering (som helt sikkert kunne ha vert 1000 ganger bedre gjort) ble bildet seende sik ut:

Photoshophjelp-animasjoner

Image and video hosting by TinyPic

Jeg bruker versjonen CS3 av photoshop. Denne funksjonen virker med alle nye versjoner.


Tekst som beveger seg

steg1. File-new, velg bredde(width) 500pixels og høyde(height)500pixels. Klikk OK.

Steg 2. Window-sjekk at du har oppe vinduene "animation," "layers," og gjerne "history"

Velg tekstverktøyet, og skriv Hei med svart skrift.

Steg 3. Klikk på symbolet i animasjonsvinduet for "duplicate selected frames" Da kopierer du det første "bildet" i animasjonen.

Steg 4. Høyreklikk på layeret med teksten "Hei", og velg "warp text" På style velger du squeeze.

Steg 5. Hvis du spiller av animasjonen ser du at den skifter fort. For at hvert bilde skal vare lenger, kan du endre det  ved å klikke der det står 0sec, under det lille bildet i animasjonsvinduet.  Jeg har valgt 0.1sec.

Steg 6. Velg begge disse lagene ved å holde inne ctrl mens du klikker på dem. Nå kan du lage flere av begge lagene ved å klikke på "duplicate selected frames" igjen. klikk 2 ganger, og spill av anmasjonen.

Nede i venstre hjørnet av animasjonsvinduet står det forever. Her kan du bestemme hvor mange ganger animasjonen skal spilles av.


 

Tekst som flyter rundt

Steg 7. Hvis jeg vil at teksten skal flyte rundt velger jeg den siste ruta i anmasjonsvinduet, og flytteverktøyet(move tool).

 Det kan også velges ved å klikke "Y"

Steg 8. Etter å ha kopiert ruta kan du bare dra teksten litt rundt til du har funnet et fint sted å flytte teksten.

 

For at teksten skal flyte over, og ikke hakke:

Steg 9. Velg den siste ruta. klikk "tweens animation frames" ved siden  av "duplicate selected frames"

Du kan velge hvor mange ruter(frames) Du vil ha for å få tilstrekkelig "flyt". Jo flere, jo mer flytende. jeg flytter min så lite at det holder med 3 ruter.

Slik skal tweens-vinduet se ut:

På samme måten kan du flytte andre objekter rundt i bildet.

Her er animasjonen:

Image and video hosting by TinyPic

 


 

 

Lage en bildeserie:

A) File-open. velg et bilde du vil bruke først.

B) Velg file-open igjen, og finn et bilde til.

C) Nå velger du selectionverktøyet "Rectangular Marquee tool" ved å klikke på "M" (eller på det firkantede symbolet under flytteverktøyet)

Dra en firkant over hele bildet og klikk Ctrl+C (for å kopiere bildet)

D) Klikk på det lille grå krysset oppe i høyre hjørne(ikke det røde)

Nå er du på det første bildet igjen. Klikk Ctrl+V(for å lime inn bilde2)

Nå ligger bildene på hvert sitt lag i layers-paletten

E) Klikk "duplicate selected frames" (se steg 3) og velg den første ruta.

Her vil vi bare vise det første bildet, og derfor må vi skjule det som ligger øverst i layers-paletten. Klikk på det lille svarte øyet til venstre for laget slik at det forsvinner. Nå har du skjult laget.

F) Gå til den neste ruta(der bilde2 skal komme frem). Nå må du gjøre laget på toppen synlig igjen ved å klikke der det sorte øyet skal komme.

(klikk for å forstørre)

Hvis du spiller av animasjonen, ser du at det går altfor fort. Sett tiden på 3sec.( se steg 5) velg "Tweens animation frames"(se steg 9), og velg 3 frames. Sett tiden på de tre rutene i midten til 0.1sec. Nå blir overgangen mellom bildene litt flytende.

Nå er det bare å legge på flere bilder i en lang bildeserie:)

Tips: Når du lager en bildeserie med store bilder, er det lurt å komprimere dem, fordi det kan ta lang tid å lagre dem, og jobbe dem. Spesielt hvis det er mange bilder.

Image and video hosting by TinyPic

Lagring og publisering(VIKTIG!)

Klikk "File-Save for web and devices". her må du sjekke at filen blir lagret som "gif" fil, og at den har riktig størrelse. Jeg lagrer den som 600 pixels fordi det er så stor jeg skal ha den på bloggen min.

Det jeg ikke fikk til med en gang var å legge den inn på bloggen min. Da må du laste opp GIF-filen på en side som www.tinypic.com, og kopiere HTML-koden. Den må du legge inn under HTML-visning på bloggen din.

 

Lykke til, bare kom med spørsmål om det er noe du ikke får til:)

 

Lage knappemeny under headeren. (designtips)

Jeg fikk dette til!:D Det var ikke så vanskelig når jeg prøvde:) Derimot tror jeg ikke jeg tør begynne å beskrive fremgangsmåte. Iallefall ikke når www.nyde.blogg.no har gjort det kjempebra!

Her er hennes beskrivelse:


Hvordan få knappemeny under header?

Selv om det ser fancy ut, trenger du ikke å være mester i HTML for å kunne lage det. Alle kan få det til, til og med du! Eneste du trenger å gjøre er å følge stegene i dette innlegget slavisk for å få din egen knappemeny!


Steg 1: Gå inn på design > rediger > maler.

Steg 2: Trykk CTRL + F (pc) / CMD + F (mac)

Steg 3: Skriv inn blogdescription, og trykk enter.

Steg 4: Finn dette; <p>${BlogDescription}</p> </div>

Steg 5: Fyll inn denne koden rett under </div>;

<div class="mattblacktabs">

<ul>

<li><a href="DINLINK">KNAPPENAVN</a></li>

<li><a href="DINLINK">KNAPPENAVN</a></li>

<li><a href="DINLINK">KNAPPENAVN</a></li>

<li><a href="DINLINK">KNAPPENAVN</a></li>

</ul>

</div>Steg 6: Plasser linkene du vil ha der det står DINLINK.

Steg 7: Fyll inn navnene du vil ha på de riktige linkene hvor det står KNAPPENAVN.

Steg 8: For å tilføye eller minke antall knapper, legger du enkelt til eller reduserer denne linjen her:

<li><a href="DINLINK">KNAPPENAVN</a></li>

Steg 9: Det er viktig at du legger inn denne under forside, innlegg, arkiv og kategorier for å ha knappene oppe permanent.

Steg 10: Trykk lagre.

Steg 11: Gå inn på stilsett (css).

Steg 12: Legg til denne koden på bunnen;

<style type="text/css">


.mattblacktabs{

width: 100%;

overflow: hidden;

border-bottom: 1px solid black; /*bottom horizontal line that runs beneath tabs*/

}

.mattblacktabs ul{

margin: 0;

padding: 0;

padding-left: 10px; /*offset of tabs relative to browser left edge*/

font: bold 12px Verdana;

list-style-type: none;

}

.mattblacktabs li{

display: inline;

margin: 0;

}

.mattblacktabs li a{

float: left;

display: block;

text-decoration: none;

margin: 0;

padding: 7px 8px; /*padding inside each tab*/

border-right: 1px solid white; /*right divider between tabs*/

color: white;

background: #414141; /*background of tabs (default state)*/

}

.mattblacktabs li a:visited{

color: white;

}

.mattblacktabs li a:hover, .mattblacktabs li.selected a{

background: black; /*background of tabs for hover state, plus tab with "selected" class assigned to its LI */

}

</style>

Steg 13: Dette er utseende på knappene, og de kan du få til å flyte bedre til i designet ditt ved litt tid og anstrengelse. Farger, border og lengde på knappene velger du selv ved å endre disse kodene. Farge og border står tydelig, så det er bare å fylle inn, men lengden er altså denne linjen her; padding: 7px 8px; /*padding inside each tab*/. Jeg bruker 7 px 77 px.

Steg 14: Når du er fornøyd med utseende til knappene, trykker du på lagre. Nå kan du sjekke ut bloggen din med splitter nye knapper! Husk å forhåndsvise bloggen din før du trykker lagre!

_________________________________________________________________________________

PS:

- Om du skal lage knappemeny og en av knappene skal være for eksempel "om meg", må den knappen linke til et av dine innlegg der du forteller om deg selv. Her kan du jo linke til det første innlegget du skrev på bloggen, eller et nytt et.

- Om du skal linke til flere innlegg, som for eksempel "filmanmeldelser" må du lage en kategori som heter dette, og linke til kategorien og deretter legge alle innlegg som handler om filmanmeldelser under den kategorien. Hos meg vil dette se slik ut:

<li><a href="http://nyde.blogg.no/1254791468_velkommen_til_min_blo.html">OM MEG</a></li>

<li><a href="http://nyde.blogg.no/filmanmeldelser.html">FILMANMELDELSER</a></li>
Tusen takk til http://nyde.blogg.no/designhjelp.html
men, jeg lurer på en ting.. Den siste kaegorien i min meny bli Rosa?? Why? Noen som kan hjelpe?

Egne bilder i sidemenyen (designtips)
Dette er koden du skal bruke. 

<img src="BILDEURL" height="BILDESTØRRELSE">

Der det står bildeurl må du legge ut "adressen til bildet." Den finner du ved å laste opp bildet ditt på www.tinypic.com og kopiere den nederste av de 4 kodene.

Bildestørrelsen har jeg sat til 200, men du kan jo prøve deg litt frem.


Hele denne koden legges inn i design-rediger-maler. Du må prøve deg litt frem for å finne riktig plassering, men jeg har limt koden inn etter:

</tag:linklist>
</ul>
</div>
</tag:if>


Hvis du vil finne dette kan du trykke ctrl+F og skrive inn </tag:linklist> i søkefeltet.

For å legge inn flere bilder bytter du bare ut BILDEURL koden, og legger hele koden inn en gang til.

Tips:

Det er lurt å ha samme størrelsesforhold på alle bildene, ellers blir de ikke like store(bare like høye). Altså enten liggende eller stående bilder i samme format. 


Jeg lærte dette av denne bloggen: http://daimls.blogg.no/html.html , så sjekk der om du ikke forstår min forklaring...

Hvis alt dette ble for vanskelig har Benita en kjempeenkel meode(jeg har ikke prøvd den enda) se den her:

http://benitasibloggg.blogg.no/1273039663_enklere_mte__f_bilder.html

Hvis snø var Rosa... (+PS-tips)

Har eksperimentert littegranne i PS.

Photoshop tips:

Velg ettellerannet bilde med forskjellige farger på.

Gå inn på

-Image

-Adjustments

-Selective color

Her kan du velge en farge. prøv først en du ser mye av i bildet ditt.

Nå kan du endre alt av denne fargen i bildet ditt. Du kan legge til eller trekke fra Gul, Magenta, Cyan, og Svart... I bildet av Vilde på toppen gjorde jeg hvitfargen mer rosa(mer Magenta, og mindre Cyan) og lysere. Nå er det bare å eksperimentere, så kan du få mange merkelige farger på altmulig:)

Nytt design og designtips

Har endelig fått til å få en del av bagrunnen til å følge skjermen; Takket være bloggen til http://www.kristinejb.blogg.no.

her er hennes beskrivelse:

1 Gå inn på Design -> Rediger -> Stilsett

2 Lim inn denne koden øverst i stilsettet ditt;

BODY {
background-image: url("URLURLURL");
background-attachment: fixed;
background-position: right bottom;
background-repeat: no-repeat;
}

3 Click deg inn på www.tinypic.com og last opp det bildet du vil ha som bakgrunn i designet ditt.

4 Åpne bildet og høyreklikk på bildet. Gå inn på egenskaper, og kopier den linken som står på Adresse (URL adresse).

5 Lim inn URL adressen i koden der det står URLURLURL. Hermetegnene skal ikke tas bort.

Da har du en fin bakgrunn som følger nedover på siden!

 

Veldig nyttig, så jeg måtte bare dele den videre:) 

liker du det nye designet mitt?

, Sokndal

Bor på Haua med mannen min, Thomas, i et oppussingsprosjekt med mye potensiale. Er 25 år. Lærer. Jeg er glad, venn med Jesus, positiv og variert. Har en drøss med hobbyer, og liker alt som er kreativt, spennende, og smaker søtt! Det skjer så mye bra i livet mitt; Masse små Mirakler som jeg vil dele med dere!

Instagram: Ingrid0123

Anbefalte Innlegg:

Arkiv

hits